Magazin
Kişilerin en çok gelişim gösterdiği dönem çocukluk dönemi olarak bilinmektedir. Çocukluk dönemi de kendi içinde birçok alt bölüme ayrılmış durumdadır. Çocukların en hızlı gelişim ve büyüme gösterdiği dönem ise 5 yaşa kadar olan dönemi kapsamaktadır. Ebeveynler çocuk gelişimine yönelik araştırmalar yaparak çocuklarının gelişim dönemini en iyi şekilde tamamlamalarına yardımcı olmaktadırlar. Bilimsel çalışmalara göre bebeklik döneminde zihinsel ve fiziksel gelişimde oyuncakların etkisi büyüktür.
Çocukların gelişim yaşadıkları dönemlerde ebeveynlerin bu gelişimi doğru oyuncak ile desteklemesi gerektiği belirtilmektedir. Durum böyle olunca ebeveynler yaş gruplarına göre oyuncak arayışına girmekteler. Gelişim ve oyuncak kullanımının en sık görüldüğü grup 2 ve 3 aylık grup olarak bilinmektedir. Kişilerin 2 aylık bebek oyuncakları hakkında bilmesi gereken çok önemli noktalar bulunmakta olup her ebeveynin bu oyuncakları bilmesi ve çocuğunun gelişimini bu oyuncaklar ile desteklemesi gerekmektedir.
İki Aylık Bebek Gelişimi ve Oyuncak Seçimi
2 aylık bebeklerin fiziksel gelişimi bu dönemde de hızla devamm etmektedir. İki aylık bebekler başını dik tutmaya çalışma eğilimi gösterirler. Uzmanlara göre 2 aylık bebek oyuncakları gelişim durumuna göre seçilmesi gerekmektedir. Bu dönemde bebekler gülücükleri algılar ve gülücüklere gülerek yanıt vermektedirler.
Bunların yanı sıra 2 aylık bebekler nesneleri elinde tutmaya çalışmakta ve nesneleri gözleri ile takip etmekteler. Bu yüzden 2 aylık bebeklere onların dikkatini çekecek ve takip edilmesi mümkün olan nesnelerden oyuncak seçimi doğru bir tercih olmaktadır. 2 aylık bebeklere ellerinde tutabilecekleri oyuncakların alınması önerilmektedir. Bebeklere dikkatlerini çekebilecek oyuncaklar alınması önerilmektedir. 2 aylık bebekler için en uygun oyuncaklar olarak ses çıkaran ve bebeklerin dikkatini çeken çıngıraklar ve dişlerini kaşımaları için dişlikler belirlenmiştir. Bebekler bu yaş döneminde nesneleri ağzına götürme eğiliminde olmaktadırlar. Bu nedenle ebeveynlerin olası bir boğulmaya karşı dikkatli ve uyanık olması gerekmektedir.
Bunun yanı sıra bebeklerin boğazına kaçma ihtimali olan oyuncaklardan uzak durmakta fayda olduğu düşünülmektedir. Bu dönemde oyuncak olarak dönenceler, dişlikler, renkli, büyük ve dikkat çeken oyuncuklar ile oyun halıları kullanılması önerilmektedir. Bebeğin fiziksel gelişimi için de oyunlar oynanması gerekmektedir. Göz kaslarının gelişimine yardımcı olmak amacı ile nesneleri takip etme oyunu oynanması önerilmektedir. Bebeklerin motor becerilerini geliştirmek ve kas gelişimine yardımcı olmak için kol ve bacak jimnastiği yapılması gerekmektedir
Üç Aylık Bebek Gelişimi ve Oyuncak Seçimi
Üç ayına gelmiş olan bir bebek artık başını tamamen dik tutabilmektedir, etrafına daha fazla ilgi göstermekte ve nesneleri kavrayabilmektedir. Bebeklerin bu dönemdeki özellikleri göz önüne alınarak oyuncak seçimi yapılmaktadır. Çocukların öğrenme yöntemi oyun olarak tasarlanmıştır. Çocuklar öğrendikleri her şeyi oyun yöntemiyle daha kolay ve daha hızlı öğrenmektedirler. Oyun oynamak ya da oyuncak ile oynamak çocukların özellikle zihinsel gelişiminde büyük bir rol oynamaktadır.
Ebeveynler 3 aylık bebek oyuncakları başlığında araştırmalar yaparak çocuklarının gelişimine en uygun oyuncağı seçmeye çalışmaktadırlar. Bu dönemde ses çıkaran ve dikkat çeken renklerde oyuncaklar kullanılmaktadır. En sık tercih edilen oyuncaklar renkli, büyük desenli ve dikkat çeken oyuncaklardır. 3 aylık bebekler çevresine aşırı ilgi gösterdiği için dikkat çekici oyuncaklar kullanılmalıdır. Basit, hareketli, müzik çalabilen oyuncaklar 3 aylık bebeklerin oynayabileceği oyuncaklardır. Bu dönemde çok karmaşık oyuncak seçimi yanlış tercih olarak görülmektedir.
Uzmanların açıklamalarına göre 3 aylık bebeklere oyuncak seçerken bebeğin dikkatini çekecek yapıda karmaşık yapıda olmayan oyuncaklar ideal olarak nitelendirilmektedir. Ebeveynler 3 aylık bebek oyuncakları seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de oyuncak büyüklüğüdür.
Kaynak: Cemre
2-3 Aylık Bebek Oyuncakları ve Seçimi Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz