Magazin
Bebekler için doğru oyuncak seçimi oldukça önemlidir. Oyuncak seçiminde ise dikkat edilmesi gereken en önemli unsur bebeğin kaç aylık olduğudur.
4 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
Bebekler 4 aylık oldukları zaman kol ve bacaklarını aktif olarak kullanmaya başlarlar. Bu aylarda bebekler diğer insanlarla kuracakları sosyal etkileşimden hoşlanırlar. Kendileri ile ilgilenen insana gülümserler. Bebeklerin sosyal gelişimi için en kritik dönem olduğu için bu dönemde bebeklere kendi isimleri ile sık sık seslenmek ve bebeğin gözünün içine doğrudan bakarak abartılı mimiklerle diyaloglar kurmak çocuğun dil gelişimini ve sosyal yönünü kuvvetlendirecektir.
Aynı zamanda 4 aylık bebek oyuncakları bilinçli bir şekilde kavramaya başlarlar. Bebeklere sık sık farklı ses, renk, doku özelliklerine sahip çeşitli nesneler ve oyuncaklar vererek, bebeğin şekilleri ve etrafındaki çevreyi keşfetmesi sağlanmalıdır.
4 Aylık Bebek Hangi Oyuncaklarla Oynar?
Bu çağlarda sık sık tekrarlanan bir melodi, söylenen bir şarkı ya da sürekli oynanan oyun bebeklerin hoşlarına gideceği gibi hafızalarını ve öğrenme becerilerini de geliştirecektir. Genelde su ile ilgili oyunlardan ve oyuncaklardan hoşlanırlar. Bebeğin neden-sonuç ilişkisi ile düşünmesini sağlayacak oyuncaklar seçilmelidir. Yumuşak toplar, diş kaşıma oyuncakları, renkli çıngıraklar, üç boyutlu ve sesli kitaplar, küçük el kuklaları gibi eski oyuncaklarına nazaran daha karmaşık oyuncaklar en uygun 4 aylık bebek oyuncakları arasındadır.
5 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
Boyun kaslarının daha da güçlenmesiyle birlikte 5 aylık bir bebek destekli bir şekilde oturabilir hale gelmektedir. Artan keşfetme merakıyla birlikte 5 aylık bebek oyuncakları ve bulduğu nesneleri ağzına götürmeye çalışır. Bir ses duyduğu zaman başını o yöne çevirir. Bu dönemde merak ettiği bir nesneyi ona yakın bir yere koyarak araştırmasına izin verilir. Bu sayede keşfetmek için nesneye ulaşmaya çalıştığı zaman bebeğin kas gruplarının çalışarak gelişmesi sağlanır.
5 Aylık Bebek Hangi Oyuncaklarla Oynar?
Bu çağdaki bebeklere giderek karmaşıklaşan resimler gösterilerek bu resimlerdeki nesneler hakkında konuşulmalıdır. Bu sayede bebek nesneler hakkında bilgiler edinip çevresindeki dünyayı öğrenirken duyma ve görme duygularını aktif bir şekilde kullanarak akıl yürütme becerisi geliştirir.
Bebek sık sık ebeveyninin kucağında ayna karşısına götürülerek ebeveynini ve kendisini tanıması sağlanmalıdır. Bu dönem bebeğin soğuk ve sıcak, kuru ve ıslak gibi kavramları öğreneceği oyunlar oynamak için uygundur. En doğru 5 aylık bebek oyuncakları, bebek dokunduğu zaman ışık ve ses çıkaran oyuncaklardır. Bu oyuncaklar bebeğe, yapacağı etkiye karşılık bir tepki alacağını öğreterek karşılıklı iletişim becerisini kuvvetlendirir.
6 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
Bu dönemde fiziksel hareketleri daha aktif hale gelen bebek sık sık yuvarlanarak ilerlemeye çalışır. Desteklenmediğinde de kısa süreliğine kendi başına oturabilir. Ancak genelde dengesini sağlamak için öne doğru eğilip düşebilir. 6 aylık bebek oyuncakları ve önündeki nesneleri almak için uzanır. Eline aldığı oyuncakları rahatlıkla bir elinden diğer eline geçirir. Artık aynada kendisini gördüğü zaman gülümser ve duyduğu sesleri taklit etmeye çalışır.
6 Aylık Bebek Hangi Oyuncaklarla Oynar?
Hareketli nesnelere karşı ilgisi artan bebeklerle, sevdikleri bir oyuncak saklanıp geri ortaya çıkararak oyunlar oynanabilir. Oyuncağı dikkatle takip eden bebek saklanan oyuncağı bulmaya çalışacaktır. Bu sayede bebeğin odaklanma becerisi güçlenecektir. 6 aylık bir bebeğe her fırsatta kitap okumak gerekir. Kitap okumak bebeğin kelime becerisini ve kitap sevgisini artırarak zeka gelişimini sağlayan en etkili unsurlardan biridir.
Bebeğin takip yeteneğini güçlendirecek hareketli oyuncaklar, emeklemesine yardımcı olacak oyuncaklar, sesli kitaplar, el becerisini kuvvetlendirecek üç boyutlu yaratıcı oyuncaklar en uygun 6 aylık bebek oyuncakları arasındadır.
Kaynak: Cemre
4-5-6 Aylık Bebek Oyuncakları ve Seçimi Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz