Asteroit Nedir?

Asteroit her gezegen gibi güneş etrafında gezen ama gezegen olmayan küçük parçalardır. Uzayda 100’den fazla asteroit olduğu bilgisi yer almaktadır. Yazımızda Asteroit Nedir? sorusunun cevabını kaleme aldık.

 

Asteroit Nedir?

Asteroit, güneşin yörüngesinde dönen kayalar ve minerallerden oluşan nispeten küçük bir parçalardır. Gezegenlerin yanı sıra güneşin yörüngesinde olmasına rağmen, boyutu ve özellikleri nedeniyle gezegen olarak kabul edilmez. Bir uzay taşı parçası bir asteroitten daha büyük olduğunda buna gezegenimsi denir. 

Asteroit, güneş sisteminin diğer unsurlarını oluşturan malzemelerden oluşur. Sistemde, çoğu asteroit kuşağında, Mars ve Jüpiter arasındaki bölgede yer alan birçok asteroit vardır. 

Bazı asteroitler gezegenlerin yörüngelerinde bulunabilir. Bu, asteroit ve gezegenin güneş etrafındaki yollarında aynı yönde olduğu anlamına gelir. Uluslararası Astronomi Birliği veri tabanına göre, Neptün ve Mars'ın Güneş etrafında aynı yörüngede dönen 30'dan fazla asteroidi vardır.

Asteroit Nasıl Oluşur?

Bu gök cisimleri hakkında bildiğimiz her şey, Dünya'ya düşenler üzerinde yapılan analizlerden geliyor. Genellikle asteroitleri oluşturan kimyasal elementler silikat, demir ve nikeldir.

Asteroitler, yok edilmiş bir gezegenin kalıntıları veya sadece güneş sisteminin oluşumundan bu yana bir gezegen oluşturmak için birleşmemiş malzemeler olabilir. Bu ikinci hipotez, bu gök cisimlerinin kökenini açıklamak için en çok kabul gören hipotezdir.

Asteroit Türleri

  • Tip C veya karbonlu asteroitler: Gri bir tonu vardır. Bu tip bilinen asteroitlerin %75'ini oluşturur. Killi kayalar ve taşlı demirden oluşurlar ve kuşağın dış bölgelerinde yer alırlar.
  • Tip S veya silikat asteroitler: Kırmızımsı veya yeşilimsi bir renk tonu ile bilinen bu tip asteroitler, insanlık tarafından bilinenlerin sadece %17'sini oluşturur. Asteroit kuşağının iç kısmının çoğuna hakimdirler ve silikat ve nikel-demir malzemelerden oluşurlar.
  • Tip M veya metalik asteroitler: Kırmızımsı bir renge sahiptirler ve asteroitlerin kalan miktarıdır. Bu tipler kuşak ortasında yer alır ve demir-nikelden yapılır. 

Kaynak: Cemre

Asteroit Nedir? Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum