Magazin
“Distansiyon nedir?” sorusuna, iç organlarda hava ve gaz birikmesi sonucu oluşan bir rahatsızlıktır, şeklinde yanıt verebiliriz. Bu rahatsızlık, sıklıkla karın bölgesindeki iç organlarda meydana gelmektedir. Rahatsızlığın oluştuğu bölgeye dokunulduğu zaman gerginlik ve ağrı hissedilmesi oldukça muhtemeldir. Çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelen distansiyon, kişide oldukça rahatsız edici bir etki yaratır.
Distansiyon genel olarak iç organlarda oluşan şişkinlik olarak tanımlansa da oluştuğu bölgeye göre farklı çeşitleri mevcuttur. En sık karşılaşılan distansiyon çeşitleri; abdominal, gastrik ve mesane distansiyonudur. Rahatsızlığın belirtileri ve tedavi şekli ise oluştuğu bölgeye göre değişebilir. Distansiyon rahatsızlığının önüne geçilebilmesi için kişinin dikkat etmesi gereken bazı hususular vardır.
İçindekiler
- Distansiyon Ne Demek?
- Abdominal Distansiyon Nedir?
- Gastrik Distansiyon Nedir?
- Mesane Distansiyonu Nedir?
- Distansiyon Neden Olur?
- Distansiyon Tedavisi ve Evde Uygulanabilecekler
- Sık Sorulan Sorular
Distansiyon Ne Demek?
Distansiyon farklı anlamlara gelen bir kelimedir. “Distansiyon ne demek” sorusu tıp dilinde; vücut boşluğunda veya iç organlarda, anormal sıvı veya gaz birikmesi, şeklinde yanıtlanır. Çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen bu rahatsızlık, her hastada farklı belirtiler oluşturabilir. Vücudun belirli bölgelerinde farklı sıvı birikmeleriyle bu rahatsızlık nükseder. Örneğin, karında anormal sıvı veya gaz birikmesi abdominal distansiyon olarak adlandırılırken, midede anormal sıvı veya gaz birikmesi gastrik distansiyonudur. Mesanede anormal sıvı birikmesi ise mesane distansiyonu olarak bilinir.
Distansiyon belirtileri sıvının nerede ve ne kadar biriktiğine bağlı olarak değişir. Bununla birlikte, şişkinlik, ağrı, sertlik, basınç hissi, nefes darlığı ve mide bulantısı sıklıkla karşılaşılan semptomlardır. Enfeksiyonlar, yaralar, tıkanıklıklar, kanser, organ yetmezliği, ilaç yan etkileri ve cerrahi prosedürler distansiyonun potansiyel nedenlerinden bazılarıdır.
Abdominal Distansiyon Nedir?Abdominal distansiyon, karında anormal gaz ve sıvı birikmesidir.
“Abdominal distansiyon nedir?” sorusu bu rahatsızlıkla karşılaşanlar tarafından sıklıkla sorulur. Abdominal distansiyon karın boşluğunda anormal miktarda sıvı veya gaz birikmesi sonucu seyreden bir durumdur. Birçok farklı duruma bağlı olarak oluşan bu rahatsızlığın genel nedenleri şunlardır:
- Gaz
- Hazımsızlık ve kabızlık
- Mide enfeksiyonları
- Sıvı birikmesi
- İnce bağırsak problemleri
Abdominal distansiyon sıklıkla karın bölgesinde aşırı bir gerginlik ve şişlik belirtileri gösterir. Bu belirtiler kişiyi rahatsız edecek düzeydedir ve günlük aktivitelerini yerine getirmekte zorlanırlar. Abdominal distansiyona neden olan en büyük etkenlerden biri batında gaz sorunlarıdır. Tüketilen besinler sonucu oluşan gaz, vücutta yarattığı aşırı şişkinlik hissi ile abdominal distansiyona neden olabilir.
Yemeklerin aşırı şekilde tüketilmesi sonucu ortaya çıkan hazımsızlık da bu rahatsızlığı yüksek oranda tetikler. Lif içermeyen besinlerin tercih edilmesi ve az sıvı tüketimi gibi durumlar sonucunda oluşan karın şişkinliği, yemek düzeninin değiştirilmesi ile maksimum seviyede azalabilmektedir.
Gastrik Distansiyon Nedir?
Gastrik distansiyon, midede anormal derecede sıvı ve gaz birikmesi sonucu karşılaşılan bir durumdur. Midede normalde de bir miktar sıvı ve gaz bulunmaktadır fakat bu rahatsızlıkta gaz ve sıvı normalin üstüne çıkarak kişide şişkinlik oluşumuna neden olur. Gastrik distansiyona neden olan çeşitli faktörler vardır. Örneğin; yeme alışkanlıkları, özofagus veya mide kası zayıflığı, anksiyete, yutma sorunları, mide kanseri ve narkotik ağrı kesiciler gibi ilaç yan etkileri bu rahatsızlığın temelini oluşturabilir.
Gastrik distansiyonu teşhis etmek için fizik muayene, ultrason, röntgen, endoskopi gibi tetkitler uygulanabilir. Gerginliğin kaynağına ve ciddiyetine bağlı olarak çeşitli tedaviler kullanılır. Küçük şişkinlikler genellikle kendiliğinden geçer ancak daha büyük veya rahatsız edici şişkinliklerin tedavi edilmesi gerekir. İlaç tedavisi, diyet değişiklikleri, endoskopik tedaviler ve cerrahi müdahaleler bu rahatsızlığı tedavi etmek için uygulanabilecek yöntemlerdir.
Mesane Distansiyonu Nedir?
“Mesane distansiyonu nedir?” sorusuna yanıt olarak mesanede anormal sıvı birikmesi sonucu oluşan bir rahatsızlık, diyebilmek mümkündür. Mesanenin idrar için belirli bir hacmi vardır fakat bu rahatsızlıkla mesanenin hacminden daha fazla sıvı birikmesi yaşanarak şişkinlik oluşur. Genellikle idrar çıkışı yollarındaki tıkanıklıklar, idrar yolu enfeksiyonları ve mesane kanseri gibi durumlar sonucu mesane distansiyonu meydana gelir.
Distansiyon Neden Olur?Farklı sağlık sorunları distansiyona neden olabilir.
Distansiyon, çeşitli sebepler sonucu vücudun belirli bölgelerinde oluşan şişkinlik problemidir. Oluştuğu bölgelere göre sınıflandırılır ve genelde mide, mesane problemleri yaşayan kişilerde görülür. Distansiyonun başlıca nedenleri şunlardır:
- Gıda alerjileri
- Polikistik over sendromu
- Karında tümör
- Siroz
- Yumurtalık kisti
- Kabızlık
- Mide ameliyatı
- Regl
- Çölyak hastalığı
- Böbrek taşı
Yukarıda verilenler distansiyonun genel sebepleri olsa da bu rahatsızlık kaynağı ancak doktor kontrolünden geçildiğinde öğrenilebilir. Distansiyonun doğru bir şekilde tedavi edilmesi için altında yatan sebebin saptanması oldukça önemlidir.
Distansiyon Tedavisi ve Evde UygulanabileceklerAltta yatan nedene bağlı olarak distansiyon için farklı tedaviler uygulanabilir.
Distansiyon tedavisi, rahatsızlığı oluşturan sebeplere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu doğrultuda distansiyona neden olan, altta yatan sebeplerin teşhis edilmesi ile tedavi mümkün olabilir. Örneğin, rahatsızlığa sebep olan kabızlık ya da hazımsızlık gibi bir durumda, beslenme düzeni değişikliğiyle tedavi tamamlanabilir. Eğer rahatsızlığın nedeni kanser gibi ciddi bir hastalıksa kemoterapi ve radyoterapi tedavi seçeneği olabilir.
Distansiyona neden olan sebepler ufak çaplıysa evde de tedavisi mümkündür. Rahatlatıcı bitki çayları ve lifli besinlerin tüketimi, bu hastalığın önüne geçmeye yardımcı olur. Aynı zamanda doktor kontrolünde uygulanan egzersizler de distansiyonun tedavi edilmesini sağlar. Evde uygulanan diyet değişiklikleri ve bol sıvı alımı ile özellikle abdominal ve gastrit distansiyonun tedavi edilebilmesi mümkündür.
Mide ağrısından mı şikayetçisiniz? “Mide gazına ne iyi gelir?” yazımıza göz atmaya ne dersiniz?
Sık Sorulan Sorular Distansiyon Nasıl Teşhis Edilir? Karın şişkinliğini teşhis etmek için fizik muayene, kan testleri, ultrasonografi, röntgenler veya diğer görüntüleme testleri dahil olmak üzere çeşitli teknikler kullanılabilir. Bu testler, temel sorunun belirlenmesine ve bir tedavi stratejisinin formüle edilmesine yardımcı olabilir. Distansiyonun Önlenmesi Mümkün Mü? Altta yatan nedenlere bağlı olarak distansiyonu önlemenin birçok yolu vardır. Ancak genel olarak iyi bir diyet rutini sürdürerek ve doktorunuzla rutin kontroller planlayarak distansiyon riski azaltılabilir. Distansiyonun Komplikasyonları Nelerdir? Distansiyon; solunum güçlüğü, karaciğer ve böbrek yetmezliği, kan dolaşımı sorunları ve enfeksiyonlar gibi komplikasyonlara neden olabilir.
Kaynak: Cemre
Distansiyon Nedir? Abdominal, Gastrik ve Mesane Distasyonu Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz