Elazığ’da Gezilecek Yerler

Elazığ’da Gezilecek Yerler yazımızda gördüğünüz güzelliklere ve öğrendiğiniz bilgilere inanamayacaksınız. MÖ 4000’li yıllarda kurulan Elazığ Harput kentinin ovadaki devamıdır. Elazığ uzun yıllarca bu sebepten dolayı Harput olarak anıldı. Doğu Anadolu’nun Güneybatısında kalan Elazığ Yukarı Fırat Bölümü’nde yer alıyor.

Merkez ilçesi haricinde 10 ilçe, 537 köye sahip olan Elazığ özellikle doğu bölgesi turlarında sıkça ziyaret ediliyor. Kışları önceden çok soğuk geçse de şimdilerde ılıman iklime sahip olduğu için sadece yaz sezonunda değil kış sezonunda da gezmek mümkün.

Bilindiği üzere Elazığ ilimiz Çayda Çıra Yöresel Oyunu ile ünlüdür. 2008’den bu yana Elazığ’da Çayda Çıra Festivalleri yapılıyor. Gezi tarihinizin bu festival dönemine gelmesini umuyoruz. Bu festivallerde eğlenceler düzenlenir, yöresel yiyecekler hazırlanır. Elazığ gezilecek yerler konusuna geçmeden önce Elazığ hakkında merak edilen soruları cevaplamakta fayda var. İşte Elazığ hakkında en çok merak edilen sorular ve cevapları!

Elazığ’da Gezilecek Yerler – Harput Köftesi

İçindekiler

  • Elazığ’ın Neyi Meşhur?
  • Elazığ’da Yapılacak Aktiviteler
  • Elazığ’ın Turistik Yerleri Nelerdir?
    • Harput Kalesi
    • Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
    • Palu Kalesi
    • Buzluk Mağarası
    • Elazığ Hazarbaba Kayak Merkezi
    • Çırçır Şelalesi
    • Hazar Gölü
    • Keban Baraj Gölü
    • Golan Kaplıcaları
    • Elazığ Kapalı Çarşı
    • Şefik Gül Kültür Evi
    • Mansur Baba Türbesi
    • Üryan Baba Türbesi  
    • Meryem Ana Kilisesi

Elazığ’ın Neyi Meşhur?

Elazığ’ın neyi meşhur? diye sorarsanız en başta Harput köftesi diyebiliriz. Elbette sadece Harput köftesi değil, balakgazi böreği ve kara kavurma, dolanger tatlısı ve daha birçok farklı lezzet. Elazığ’ın hamarat kadınları marketlerden hazır şekilde satın aldığımız cevizli sucukları Elazığ’a özgü şekilde evlerde kendileri hazırlarlar. Elazığ’da ne yenir? Birbirinden lezzetli ve kendi özgü yöresel yemekleriyle tadının damağınızda kalacağı birçok yemeğe ev sahipliği yapan Elazığ mutfağı et yönünden oldukça zengin. Kaburga dolması bu açıdan en çok yenen ve beğenilen yemeklerden biridir. Bunun yanı sıra hassas damak zevkine sahip olanların bile dolup taşana kadar yiyeceği peynirli ekmek, pestil kavurması, ayranlı çorba da yöresel yemekler arasında yer alıyor.

Elazığ’da Gezilecek Yerler

Elazığ’da Yapılacak Aktiviteler

Elazığ doğu kültürünü merak edenler için harika bir gezi durağıdır. Buram buram tarih kokan cennet Elazığ ve insanları ile misafirlerine oldukça misafir perver. Elâzığ’a gittiyseniz mutlaka türbe ve camileri görmeli, kaleleri gezmelisiniz. Bunların yanı sıra eğer yazın gittiyseniz Hazar Gölünde yüzmeyi, kışın gittiyseniz Hazarbaba Kayak Merkezi’ne uğrayıp kayak yapmayı unutmayın. Biraz önce bahsettiğimiz birbirinden lezzetli yöresel yemekleri yemek için Elazığ’da yemek yenilecek yerler de oldukça fazla. Dilerseniz şimdi gezi planlarınıza mutlaka eklemek isteyeceğiniz Elazığ’ın en çok ziyaret edilen yerlerine birlikte göz atalım.

Elazığ’da Gezilecek Yerler

Elazığ’ın Turistik Yerleri Nelerdir?

Büyük Selçuklu İmparatorluğu döneminden bu yana gelişip büyüyen Elazığ yerli ve yabancı fark etmeksizin birçok turisti misafir etmeye ediyor. Elazığ’a gittiğinizde gezmek için birçok yer bulabilirsiniz. Elazığ kaç günde gezilir? derseniz doğru bir gezi planı ile 2-3 günde gezebilirsiniz. Eğer en çok ziyaret edilen yerler dışında Elazığ’da diğer yerleri de görmek isterseniz ayrıca bir iki gününüzü daha ayırmanız gerekebilir. Bu süreçte Elazığ’ın bütün lezzetlerine tadını çıkara çıkara varabilirsiniz.

Elazığ’a gitmek istiyorum. Peki ama Elazığ’a ne zaman gidilir? soruları da gezi severler için oldukça önemli. Elazığ yılın dört mevsimi de talep gören şehirlerimizden biri. Eğer kayak severlerden biriyseniz kış mevsimi daha doğru bir seçim olabilir. Eğer doğal güzellikleri fotoğraflayıp sıcak yaz günlerini gölün ılık suyuyla serinletmek isterseniz bahar ve yaz aylarını tercih edebilirsiniz.

Elazığ’da Gezilecek Yerler – Harput KalesiHarput Kalesi

Harput Kalesi Elazığ’a gidenlerin ilk ziyaret noktası oluyor. Adeta Elazığ’ın bir simgesi haline gelen Harput Kalesi dış surları tamamen yıkılmış, milattan önce 8. yüzyılda Urartu Krallığı tarafından kurulan bir kaledir. Harput Kale’sinin hikayesi hakkında birçok efsane anlatılıyor. Efsanelerden en dikkat çekeni ise bu kaleye Süt Kalesi de denmesi. Bunun sebebi ise bu kalenin yapımı sırasında yaşanan su kıtlığı nedeniyle hükümdarın harç hazırlanırken su yerine süt kullanılmasını emretmesidir.

Bu tarih kokan kaleyi ziyaret etmek isteyenlerin en sık sorduğu soru Harput Kalesi ücretli mi? Kale çevresinde yapılan kazı çalışmalarında elde edilen eserler birazdan detaylarını paylaşacağımız Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde sergilenmektedir. Harput kalesini haftanın 7 günü ücretsiz şekilde ziyaret edebilirsiniz. Peki Harput Kalesi kaça kadar açık? Haftanın 7 günü mesai saatleri arasında açık olan Harput Kalesi hafta içi ve hafta sonu sabah 08.30’dan akşam 17.00’a kadar açıktır.

Elazığ’da Gezilecek Yerler

Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde Harput Kalesi çevresinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda elde edilen birçok eser sergilenmektedir. Peki Etnografya müzede neler bulunur? Kapsamlı antik buluntuları ile dikkat çeken bu müzede hemen her çağdan eserler bulunuyor. En çok Paleozoik Çağa ait mercan fosilleri dikkat çekiyor. Paleotik Çağ dönemi insanlık tarihinin başlangıcı olarak kabul edilir. Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde bu döneme ait buluntular ve Neolitik dönemden Obsidyen aletler bulunuyor. Hemen her çağ buluntularına ev sahipliği yapan bu müzede 10 binden fazla sikke bulunuyor.

Geçici olarak kapatılan bu müze sabah 10.00 Akşam 17.00 saatleri arasında ziyaretçi kabul ediyordu. Peki Elazığ Müzesi ne zaman açılacak? 2016’nın ağustos ayında ziyarete kapatılan Elazığ Müzesi, Emniyet Müdürlüğü terör saldırısında oluşan tahribat nedeniyle geçici olarak kapatıldı. 2021 yılı sonunda açılması beklenen müze hala kapalı.

Elazığ’da Gezilecek Yerler – Palu KalesiPalu Kalesi

Elazığ’ın Palu ilçesinde yer alan tarihi Palu Kalesi Urartular döneminden kalma kaya üzerine inşa edilen bir kaledir. Palu kalesini kim yaptı? Urartu Kralı Menuas tarafından yapılmıştır. Savaşlar ve depremler sonucunda günümüze ulaşamayan kale surları yıkıma uğramış olsa da kaymakamlıklar tarafından bölgeye yürüyüş yolu ve kolay gezinti sağlaması amacıyla merdiven ve korkuluklar yapılmıştır.

Kalenin zirvesine çıktığınızda gördüğünüz muhteşem manzara karşısında gözlerinize inanamayacaksınız. Fırat Irmağının bir kolu olan Murat Deresinin yatağını net bir şekilde görmenin yanı sıra 9 gözlü Kemerli Taşköprü’de tam karşınızda kalıyor. Söylemeden geçmeyelim. Urartu zamanından kalan çivi yazılı taş kitabede burada yer alıyor. İhtişamı ile görenleri büyüleyen Palu Kalesi giriş ücreti bulunmamaktadır. Kaleye giriş ücretsizdir.

Elazığ’da Gezilecek Yerler – Buzluk MağarasıBuzluk Mağarası

Derinliği 150-200 metre olarak tahmin edilen Buzluk Mağarası, buzluk taşı denilen kayalıkların arasında bulunan bir doğa harikasıdır. Yer altında oluşan hava akımı sonucunda mağara yazları soğuk, kışları sıcaktır. Mağaranın jeomorfolojik özelliği ve şekli sayesinde burada gerçekleşen klimatolojik şartlar sonucunda sıcak yaz aylarında mağara içerisinde doğal olarak buz oluşuyor. Bu çeşit mağaraların sayısı dünyada çok azdır. Özellikle yaz aylarında yerli turistlerin akınına uğrayan buzluk Mağarası, Keban Baraj Gölü maviliği ve Pertek ilçesinin yeşilliği ile bütünleştiğinde ziyaretçileri eşsiz bir tablo ile karşılaştırıyor.

Elazığ’da Gezilecek Yerler – Hazar Dağı

Elazığ Hazarbaba Kayak Merkezi

Elazığ kışın geliyorsanız bu kayak merkezini mutlaka ziyaret etmelisiniz. Günübirlik gelenler için sorun olmasa da kalacak yer problemi olanlar için de bu tesis oldukça uygundur. Çünkü 2 adet dinlenme salonu, enerji, su ve yol problemleri çözülerek ziyaretçilerin hizmetine sunulmuştur. Hazarbaba Kayak Merkezi ne zaman açıldı? Telesiyej ve yeme içme imkanları sayesinde ziyaretçilere konforlu bir faaliyet sağlayan Hazar Baba Dağı’nda yapılan bu kayak merkezi 1999 yılında faaliyete geçmiştir. Aynı zamanda kayak sporuna elverişli bir piste sahip oluşuyla profesyonel ve amatör şekilde kayak yapmak isteyenlere kolaylık sağlıyor.

Keyifli zaman geçirmenize yardımcı olacak Hazar Baba kayak merkezi fiyatları 40 TL’dir. Bu ücrete günlük telesiyej sınırsız kullanımı da dahildir. Hazal Baba kayak merkezi açık mı? Hafta içi ve hafta sonu fark etmeksizin sabah 08.00’dan akşam 19.00’a kadar hizmet veren Hazar Baba kayak merkezine gidenler oldukça memnun kalıyor. Özel aracı olmayanlar ise Hazar Baba kayak merkezine hangi otobüs gider? sorusunun cevabını merak ediyor. Hazar Baba kayak merkezi yakınından geçen otobüs hatları 13 ve 17 numaralı otobüslerdir. Hazal Baba kayak merkezine en yakın otobüs durağı ise 9 dakika yürüme mesafesindedir.

Elazığ’da Gezilecek Yerler

Çırçır Şelalesi

Manzarası ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Çırçır Şelalesi temiz havası ile beraber ülkemizin doğal güzelliklerinden biri olmaya devam ediyor. İçerisinde başta alabalık olmak üzere birçok balık çeşidi sunan bir alabalık tesisi bulunuyor. Dilerseniz Çırçır şelalesinin manzarasını izleyerek burada birbirinden lezzetli balıklar yiyebilirsiniz. Çırçır Şelalesi nereye bağlı? Keban Barajı’nda yer alan Çırçır Şelalesi Güneydoğu Anadolu’da yoğun ilgi gören şelalelerden biridir. İsmini cırcır böceklerinden alan bu şelale dünyanın en genç doğal şelalesi olarak biliniyor. Çırçır Şelalesi nasıl oluştu? Fırat nehrinden akan basınçlı su ile beraber yönü değişen Çırçır Şelalesi böylelikle ortaya çıkmıştır.

Elazığ’da Gezilecek Yerler – Hazar GölüHazar Gölü

Dünyanın en büyük Gölü Hazar Gölü nerede? Güneybatı ve Kuzeydoğu doğrultusunda uzanan tektonik bir göl olan Hazar Gölü Elazığ ilimizde yer alır. Hazar Gölü’nün bir diğer adı ise Gölcük gölüdür.

Hazar gölünü Elazığ gezi listesine ekleyenlerin en merak ettiği konu Hazar Gölü’ne girilir mi? Özellikle sıcak yaz aylarında serinlemek için Hazar Gölü’ne girmek isteyen ziyaretçiler gönül rahatlığı ile girebilir. Hazar Gölü’ndeki su seviyesi yüzülebilir seviyededir. Peki ama Hazar Gölü temiz mi? Her 15 günde bir Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan 3 dereceli ‘mükemmel – iyi – yüzme amaçlı kullanılmaz’ değerleri bulunan analizlerde iyi sonucunu alarak temizliğini kanıtlamaktadır.

Hazar Gölü tatlı su mu? Hazar Gölü yapı olarak tatlı bir suya sahip değildir. Hem deniz hem de göl özelliklerini taşıyan Hazar Gölü dünyanın en büyük tuzlu su gölüdür.

Elazığ’da Gezilecek Yerler

Keban Baraj Gölü

Türkiye’nin enerji açısından ilk dev yatırımlarından biri olan Keban Barajı Elazığ’a gittiğinizde mutlaka görmek isteyebileceğiniz yerlerden biri. Keban Barajı nerede? Keban Barajı gölünde elektrik üretiminin yanı sıra su avcılığı da yapılmakta ve balık üretimi gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda Elazığ ve çevre illerin ziyaretçilerin geldiği gölün etrafındaki eğlence ve mesire yerleri oldukça beğeniliyor.

Keban Barajı yapay mı? Türkiye’de bilinen en büyük yapay göl Atatürk baraj gölüdür. Atatürk baraj gölünden sonra Keban Baraj Gölü bu özellikleri ile Türkiye’nin en büyük 2. yapay gölüdür.

Elazığ’da Gezilecek Yerler

Golan Kaplıcaları

Elazığ’da kaplıca var mı? Yoğunağaç köyünde Peri Çayının hemen yanında bulunan Golan Kaplıcaları Elazığ’da Karakoçan ilçesindedir. Bu ilçe turizm açısından oldukça zengin doğal güzelliklere sahiptir. Hem fayda hem görüntüsüyle ziyaret edenleri memnun eden Golan Kaplıcaları neye iyi gelir? Golan kaplıcalarının suyu kükürtlü bir yapıya sahiptir. Bu nedenle romatizma, kadın hastalıkları, kırık – çıkık, nevrit ve poli nevrit hastalıklarının tedavisini destekleyici özelliklerinin yanı sıra cilt hastalıklarına da büyük bir fayda sağladığı öne sürülüyor. Su kaynağı havuzun hemen yanında bulunan bu suyun kaynaktan çıkış sıcaklığı yaklaşık 65 derece!

Elazığ’da Gezilecek Yerler

Elazığ Kapalı Çarşı

Elazığ Kapalı Çarşı ziyaretçilerine adeta görsel şölen sunuyor. Ziyaretçilerin evlerine dönerken sevdiklerine hediye almak istediklerinde ve birbirinden lezzetli yiyecekleri satın almak istediklerinde mutlaka uğradıkları noktalardan biridir. Kapalı çarşının Neyi Meşhur? Farklı çeşitte şeyler içeren kapalı çarşıda en rağbet gören şeylerden biri Orcik’tir. Orcik Elazığ yöresine özgü bir yiyecektir. Glikoz şurubu kullanılmadan yapılıyor olması ve en lezzetli Elazığ üzümleri ile yapılması Orcik’e olan ilgiyi arttırmaktadır. Bunun yanı sıra kapalı çarşıdan ne alınır sorusu Elazığ’a giden turistlerin en çok sorduğu sorulardan biridir. Daha önce bahsettiğimiz Orcik yani cevizli sucuk hediyelik olarak alınabilecek olan en çok tercih edilen üründür. Orcik’in yanı sıra üzüm kuruları, badem şekeri, tulum peyniri, tel kadayıf ve birçok baharat çeşitlerini satın alabileceğiniz Elazığ kapalı çarşı nereye yakın? Elazığ’ın merkezinde bulunan kapalı çarşı gezmek için listenizde bulunan birçok yere yakındır. Başta Harput Kalesi olmak üzere, Buzluk Mağarası ve Keban Barajına da oldukça yakındır.

Elazığ’da Gezilecek YerlerŞefik Gül Kültür Evi

Şefik Gül Kültür Evi Elazığ’ın en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. 18. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş olan bir konağın restorasyonu sonucu oluşturulan bir müzedir. 2005 yılınca Harput mimarisine uygun şekilde restore edilmiştir. Bu restorasyon sonunda ‘Müze Ev’ olarak halka hizmete açılmıştır. Şefik Gül Kültür Evi’nde Harput yöresine ait eşyalar, kıyafetler, musiki eserler ve eski resimler sergilenmektedir. Şefik Gül Kültür Evi giriş ücreti bulunmamaktadır. Pazartesi günleri ve dini bayramların ilk iki günü kapalı olan bu kültür evinin açılış tarihleri yıllık bazda değişmektedir.

Elazığ’da Gezilecek YerlerMansur Baba Türbesi

Mansur Baba Türbesi hem Elazığ’da yaşayanların hem de gezmek için gidenlerin göz bebeğidir. Mansur Baba Türbesi iki katlıdır. Alt katında cenazelik veya mumyalık, alt katında ise mescit bulunmaktadır. Alt kattaki mumyalıkta kendisi, eşi ve çocuklarının sandukaları vardır. Baba Mansur adıyla da anılan bu türbe 16. yüzyıla ait bir yapıdır. Tarihi hakkında fazla bilgi bulunmayan Baba Mansur Türbesi nerededir? Tescilli Kültür Varlığı olarak kabul edilen Mansur Baba Türbesi Cami-i Kebir mahallesindedir. Daha detaylı anlatmak gerekirse Sarahatun caminin kuzeybatısında yer almaktadır. Peki Mansur Baba Türbesi ne amaçla yapılmıştır? Rivayete göre Şahende adında bir kadının rüya görmesi üzerine bir kazı yapılıyor. Bu kazıda büyük bir lahidin içinde bir erkek, bir kadın ve iki adet de çocuk mezarı bulunmuş. Erkeğin mezarına bakıldığında cesedin çürümediği görülmüş ve Meşihat’a bildirilerek türbe yaptırılmıştır. Baba Mansur kerametleri ve rivayetlerinden en bilindik olanı duvar efsanesidir. Bir Eren ayıya binerek Baba Mansur’a doğru gelir. Bunun üzerine Baba Mansur ayı üstüne gelen Ereni yürüyen duvarın üstünde karşılar. Bunu gören Eren ayıdan inerek Baba Mansur’un elini öper ve kendine ‘Pir’ olarak seçer.

Elazığ’da Gezilecek Yerler

Üryan Baba Türbesi   

Tescilli bir Kültür Varlığı olarak görülen Üryan Baba Türbesine aynı zamanda Tesbihli Baba Türbesi de denmektedir. Harput mahallesinde bulunmaktadır. Türbenin hemen yanında bir mescit onun hemen yanında da oldukça eski bir mezarlık bulunmaktadır. Üryan Baba isimli zatın Bizanslarla savaşırken şehit olduğu ve aynı yere defnedildiği kabul edilir.

Elazığ’da Gezilecek YerlerMeryem Ana Kilisesi

Meryem Ana Kilisesi Elazığ’a gidenlerin mutlaka görmek istediği yerlerden biri. Anadolu’da bulunan en eski mabetlerden olan Meryem Ana Kilisesinin milattan sonra 179 yılında inşa edildi düşünülmektedir. Kızıl Kilise, Yakubi Kilisesi veya Süryani Kilisesi olarak da anılmaktadır. Peki Meryem Ana Kilisesi neden önemli? Bu sorunun en belirgin cevabı UNESCO tarafından dünya mirası olarak listelenmiş olmasıdır. Bunun yanı sıra hem kültürel hem de arkeolojik değerler açısından oldukça zengindir. Bu zenginlik Meryem Ana Kilisesine olan ilgiyi de arttırıyor. Gitmek isteyenler Meryem Ana Kilisesi nerede bulunuyor sorusuna cevap arıyor. Bu değerli kilise Harput Kalesinin doğusunda yer alıyor. Kalenin kuzeydoğu köşesine çok yakın bir konumda, bir kayanın üzerindedir. Ayrıca batı duvarını kaya kütleleri oluşturmaktadır. İlgi çekici özelliklerine bakıldığında akıllara Meryem Ana Kilisesi ücretli mi sorusu gelebilir. Meryem Ana Kilisesine giriş için ziyaretçilerden herhangi bir ücret talep edilmiyor. Araçlarıyla gelenler içinse otopark mevcut fakat aracınızı park ettikten sonra biraz yürümeniz gerekiyor. Uyarımızı yapalım yokuş inmeniz ve çıkmanız gerekecek. Yokuşu çıkmayı ve inmeyi göze alan ziyaretçiler hangi saatlerde gidebilirler? Elazığ Meryem Ana Kilisesi ne zaman açık? Kültürel açıdan oldukça zengin olan bu kilise hafta içi her gün ve cumartesi günleri 09.00-17.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Pazar günleri ise kapalı.

Kaynak: Cemre

Elazığ’da Gezilecek Yerler Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum