Erzurum’da Gezilecek Yerler

 

Erzurum’da gezilecek yerler bu şehre yolu düşenler tarafından oldukça merak edilmektedir. Erzurum’a yolunuz düştüyse eğer Erzurum’da gezilecek yerler yazımızı okuyarak gerekli bilgilere sahip olabilirsiniz. Doğu Anadolu Bölgesi’nin gözdesi olan Erzurum, kış turizminin önde gelen şehirler arasında bulunmaktadır. Türkiye’nin en kalabalık 29. Şehri olan Erzurum, Doğu Anadolu Bölgesi’nin de en büyük ili olarak literatüre geçmiştir. Geçmişten günümüze birçok farklı uygarlıkları ağırlamış olan Erzurum, denizden ortalama 1900 metre yüksekliği bulunmaktadır.

Ticaret yollarından biri olan İpek Yolu’nun Erzurum’dan geçmesi ve şehrin ovaları Anadolu’nun ilk yerleşim yerlerinden biri olmasında oldukça büyük rol oynayan Erzurum herkesin gözdesi olan şehirlerdendir. Ayrıca bu şehir geçim kaynağı olarak tarım ve hayvancılık benimsenmiştir. Erzurum’da gezilecek yerler dediğimizde şüphesiz şehrinin en önemli özelliklerinden biri de kış turizmidir. Tarihi, kültürü ve doğal güzellikleri ile yılın her dönemi turist çekme potansiyeline sahiptir. Bizler de bu yazımızda Erzurum’da gezilecek yerler nerelerdir detaylarıyla sizler için derledik.

İçindekiler

  • Erzurum Kalesi
  • Palandöken
  • Erzurum Evleri
  • Atatürk Evi Müzesi
  • Narman Peri Bacaları
  • Erzurum Ulu Cami
  • Tortum Şelalesi
  • Uzundere

Erzurum Kalesi

Erzurum’da gezilecek en ilk yerlerden biri olan Erzurum kalesi 5. Yüzyılda Roma İmparatoru Theodosius tarafından yapımı gerçekleşmiştir. Büyüleyici güzelliği ile uzunluğu toplamda 2 bin metreye sahiptir. İçinde barındırdığı Kale Mescidi ve Saat Kulesi ile tarihimizi, Türk mimarimizi gözler önüne serip kendine hayran bırakmaktadır.

Tarihi yıllar boyunca uzun süre varlığını sürdürmüş, dış kule surları büyük ölçüde yıkılmış olsa da iç kale surları ile varlığını hala sürdürmektedir. Erzurum’a yolu düşmüş herkesin kesinlikle gezip görmesi gereken yerlerden biridir.

Palandöken

Erzurum’da gittiğimizde gezilecek yerler diye sorduğumuzda aklımıza ilk gelen yerlerden biri şüphesiz ki Palandökendir. Yıl içerisinde yerli yabancı birçok turiste ev sahipliği yapan Palandöken gerek amatör gerek profesyonel kayakçılar tarafından oldukça sevilmektedir. Yılın büyük bir zamanında hava durumu sıfırın altında geçen palandöken 3 bin 176 metre yüksekliğe sahiptir.

Erzurum Evleri

Erzurum evleri Yakutiye’de bulunan ve 12 eski tarihi evin birleştirilmesiyle oluşmaktadır. Anadolu Türk mimarisinde çok ayrı bir öneme sahip olan Erzurum evleri Doğu Anadolu’da yaşanılan sert iklim yaşanılan evleri büyük ölçüde etkilenmiştir. Eskiden evler genellikle 2 katlı olup asıl yaşanılan yerler zemin katlarda bulunmaktadır. Bu zemin kartlar kimi zaman ahır kimi zaman da depo olarak kullanılmaktaydı. Ya da kadınların yaşadıkları ve yemeklerin pişirildiği yerler olarak bilinmektedir.

Günümüzde de turist ziyaretlerine açık olan Erzurum evleri büyük bir kısmı yangınlar ve savaşlar sebebiyle neredeyse yok olmuş olsa da onarımdan geçtikten sonra turizme açılmıştır.

 

Atatürk Evi Müzesi

19. yüzyılda zengin bir adam tarafından yaptırılan Atatürk evi müzesi Çaykara caddesi, Çaykara sokak’ ta ziyarete açılmış bir şekilde yer almaktadır. Zamanında 9 ay gibi bir süre Alman Konsolosluğu tarafından kullanılmıştır Atatürk evi müzesi. Daha sonra 1918 tarihinde Erzurum’un kurtuluşuyla birlikte Erzurum Valiliğine teslim edilerek turistlere açık bir şekilde varlığı sürdürülmektedir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum’a geldikten sonra Hüseyin Rauf Bey ve arkadaşları ile bu konağa yerleşmiş ve 52 gün boyunca burada konaklamıştır. Erzurum Kongresi çalışmalarını burada sürdürmesi bu konağa ayrı bir tarihsel önem kazandırmıştır. Atatürk şehirden gittikten sonra ev yine vali konağı olarak kullanılmaya devam etmiştir. Daha sonra da Erzurumlu bir kuyumcuya yaptırılan altın anahtar ile evin tapusu Mustafa Kemal Atatürk’e hediye edilerek Atatürk’e ait bir ev olmuştur. Atatürk’ün vefatından sonra bu ev kız kardeşi Makbule Hanım’a verilmiştir. Onun da vefatından sonra Çocuk Esirgeme Kurumu’na devredilerek günümüze kadar gelmiştir.

İlginizi Çekebilir: Mardin’de Gezilecek Yerler

Narman Peri Bacaları

Kapadokya’daki peri bacaları bir volkan sonucunda meydana gelirken, Narman’daki peri bacaları 2,5 – 3 milyon yıl önce akarsuların çökelme havzasına taşıdığı malzemelerin zaman geçtikçe aşınması ile meydana gelerek oluşmuştur. İlginç şekilleri ve dikkat çeken kırmızı rengi ile adını Narman ilçesinden almaktadır. Yağmurun, rüzgârın toprağı aşındırarak meydana getirdiği bu jeolojik oluşumlar Doğu Anadolu’da sadece Erzurum’ da görüldüğü için ziyaret edilip görmeye değer yerlerdir.

2012 yılında ise UNESCO Türkiye Milli Komitesi tarafından Dünya Geçici Miras Listesi’ne giren kırmızı periler diyarı olarak bilinen Narman Peri Bacaları, Erzurum’ da mutlaka görülmesi, ziyaret edilmesi yerler arasında yerini almaktadır. Turizme sağladığı katkılarıyla da pek çok şenlik ve etkinliklere konukluk ederek turizme katkıda bulunmuştur.

Erzurum Ulu Cami

Erzurum’da gezilecek yerler başlarında gelen Erzurum’un en eski ve en büyük camisi olarak bilinen Erzurum Ulu cami yüzlerce medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Ulu cami Yakutiye ilçesindeyer almaktadır. 1179 senesinde Saltuklu Melik Nasirüddün Muhammed Bey döneminde yapılmıştır. Erzurum Ulu Camisi ismini Irak Selçukluları Sultanı Atabey Kızıl Arslan’dan alarak günümüze kadar gelmiştir.

Ulu caminin cemaat kapasitesi ortalama 6 bin kişiliktir. Bu rakamla da Erzurum’daki en büyük cami özelliğini almaktadır. 5 kapısı bulunun caminin ikisi doğuda üçü de kuzeyde yer almaktadır. Her bir kapısı da birbirinden farklı olarak yer almaktadır. Kapılarında bulunan kitabelerin ortalama 5 kez onarım geçirdiği bilinmektedir.

Asıl adı Atabey Cami olmasına rağmen halk arasında Ulu Cami olarak yaygınlaşmıştır. Caminin üstü kapalı olmasından dolayı içerisindeki koku ve nem doğal bir yolla kendisini temizleyerek havalandırma işlemi gerçekleşmektedir. Ulu caminin günümüze kadar ulaşan onarım geçirmeyen tek kısmı kıble duvarıdır. Kalan kısımlar gün geçtikçe onarıma girerek yenilenip değişime uğramıştır. Günümüzde hala göz alıcı mimarisiyle turistlere ev sahipliliği yapmaya devam etmektedir.

Erzurum'da Gezilecek Yerler

Tortum Şelalesi

Erzurum’da gezilecek yerler olarak Tortum şelalesi doğa tutkunları için vazgeçilmez yerlerinden biri olarak her mevsim kendine özgü ayrı bir güzelliği ile karşımıza çıkmaktadır. Erzurum’un 100 kilometre kuzey kısmında yer alıp 16 kilometre uzaklığında yer almaktadır.

Tortum Şelalesi’nin etrafı piknik alanı olarak turistler tarafından kullanılmaktadır. 1952- 1960 yılları arasında hidroelektrik santrali yapılarak Türkiye’nin elektrik ihtiyacına bir miktar katkıda bulunmaktadır. Turizme açık olan Tortum Şelalesi ortalama mayıs ve haziran aylarında güzelliğini göstermektedir. Ziyaret etmek istediğiniz zamanlarda bu zamanlamaya dikkat etmeniz gerekir.

Uzundere

Doğu Anadolu’nun Karadeniz’e kıyısı olan Uzundere eşsiz manzarası ile herkesi kendine büyüleyerek Erzurum’da gezilecek yerler yazımız içerisinde yer almıştır. Oltu, İspir, Yusufeli ve Tortum ilçeleri tarafından etrafı çevrelenmiştir. İklimi yoğun olarak Karadeniz hükmü sürdürülmektedir. Yer aldığı havza sebebiyle Karadeniz kültürü ile birleşmiştir ve halk oyunları, müzikleri, kültürü ve mutfağı gibi zenginliklerle harmanlanmıştır.

Sizlere bu yazımızda Doğu Anadolu Bölgesi’nin gözdesi olan Erzurum’da gezilecek yerleri sizler için derledik. Yazımızda Erzurum’da gezilecek yerleri, Erzurum kalesi, Erzurum Ulu Cami, Erzurum evleri, Atatürk Evi Müzesi, Narman Peri Bacaları, Tortum Şelalesi, Palandöken ve Uzundere yerlerini detaylarıyla inceledik. Yolunuz düştüğü takdirde kesinlikle gitmeniz gereken yerler arasında bulunan Erzurum’un gitmişken meşhur cağ kebabını yemeden de gitmeyin derim bizden tavsiye.

Kaynak: Cemre

Erzurum’da Gezilecek Yerler Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum