Falaka Kitabının Özeti, Teması ve Karakter Analizi

Falaka kitabının yazarı olan Ömer Seyfettin, Türkçülük akımının önde gelen isimlerinden biridir. Bu nedenle Ömer Seyfettin Falaka kitabında, bu akımın izlerine rastlanır. Gerek eserin teması gerek karakterleri ile oldukça anlamlı bir hikâye karşımıza çıkmaktadır. Bu yazımızda, Falaka kitabının özeti, bütün ayrıntıları ve analizini inceleyeceğiz.

İçindekiler

  • Falaka Kitabının Teması Nedir?
  • Falaka Kitabının Özeti
    • Falaka Kitabının Kısa Özeti
    • Falaka Kitabının Uzun Özeti
  • Falaka Kitabındaki Karakterler
    • Sıkça Sorulan Sorular

Falaka Kitabının Teması Nedir?

Falaka kitabında temel olarak bir şakanın olumsuz sonuçları anlatılır.

Bazı şakaların sonuçları, beklediğimizden daha kötü olabilir. Bu nedenle sonucunu tahmin edemeyeceğimiz eylemlerde bulunmamalıyız. Aksi takdirde uzun bir süre bizi de etkileyecek negatif sonuçlarla karşılaşabiliriz. Daha geniş düşünürsek sadece şakalar değil, ağzımızdan çıkan her bir söz ya da yaptığımız her bir eylem için aynı şekilde dikkatli olmalıyız.

Falaka Kitabının Özeti

Her ne kadar kısa bir kitap olsa da uzun yıllar önemini yitirmeyen bir eserdir Falaka. Elbette kitabı okumanın ayrı bir yeri vardır fakat özetini okuyarak da eserin ana fikri anlaşılabilir. İçeriğimize Falaka kitabının özeti ve analizleri ile devam edeceğiz.

Falaka Kitabının Kısa Özeti

Öğrencilerini falaka ile tehdit ederek eğitim vermeye çalışan bir hocanın etrafında gelişiyor olaylar. Kaymakam, teftiş sırasında falakayı görür ve yasaklar. Çocuklar bunu fırsat bilip yaramazlık yapınca hoca falakayı geri getirir ama üzerini yastıkla örter. Çocuklar daha fazla dayak yiyince, birlik olup hep birlikte esnerler ve hocayı uyuturlar. Daha sonra hocanın enfiye kutusunu alıp burunlarına çekerler ve hapşırarak hocayı uyandırırlar.

Hoca öfkelenerek çocukları falakaya yatırır ve “şart olsun” diyerek bir daha esneyen ve hapşıran olursa falakaya yatırıp döveceğine dair yemin eder. Kitabımızın anlatıcısı olan çocuk, ertesi gün hoca uyurken enfiye kutusunu çantasına döker. Hocasından izin ister ve dışarı çıkıp enfiyeyi eşeğine çektirir. Eşek hapşırınca, anlatıcı hocaya yeminini hatırlatır.

Hoca eşeği falakaya yatırıp dövmeye başlar ve bu sırada kaymakam gelir. Kaymakam bütün çocukları kovup hocayı konuşmak için çağırır. Çocuklar bir daha ne falakayı görür ne de hocayı. O günden sonra anlatıcı vicdan azabı çeker.

Falaka Kitabının Uzun Özeti

Falaka kitabında anlatıcının ağzından öğrencilik yıllarını dinleriz.

Falaka kitabının uzun özeti ve analizini okumak isteyenler de olabilir. Burada kitabı daha detaylı anlatacağız.

Kitabımızın anlatıcısı, 40 kişilik sınıfın; kurnaz, zeki ve yaramaz bir öğrencisidir. Mektebi, eğitim açısından yeterli kalitede değildir ve hocaları onları falakayla korkutarak eğitim vermeye çalışmaktadır. Bir gün kaymakam ziyarete gelir ve falakayı görünce hocayla konuşur. Hoca ileriki günlerde falakayı kaldırır ancak öğrenciler bundan yüz bularak yaramazlığa başlarlar. Bu yüzden hoca falakayı tekrar sınıfa getirir ama üstünü yastıkla kapatıp gizler. Ayrıca çocukları da daha şiddetli dövmeye devam eder.

Bu şiddetten rahatsız olan 40 çocuk, birlik olur. Bahçede aralarında anlaşırlar ve derste esnemeye başlarlar. Bunun sonucunda hoca da esner ve uyuyakalır. Hoca uyuyunca, çocuklar rahlenin üzerinde duran enfiye kutusunu alır ve burunlarına çekerler. Hepsi hapşırmaya başlar. Hoca ürkerek gürültüye uyanır. Çocuklara bunu kimin yaptığını sorduğunda cevap alamaz ve hepsini falakaya yatırır.

Hoca çok sinirlenmiştir ve bundan sonra esneyen ya da hapşıranı falakaya yatıracağına “şart olsun” diyerek yemin eder. Anlatıcımız eve gidince annesine “şart olsun” yeminini sorar. Annesi de bunun çok büyük bir yemin olduğunu ve yerine getirilmezse eşinden boşanmış sayılmak anlamına geldiğini söyler.

Anlatıcı bu öğrendiklerini arkadaşlarına anlatır. Hepsi evli erkekler gibi yemin etmeye başlarlar. Çocuk, öğle paydosunda uyuyakalmış hocanın rahlesinden enfiye kutusunu alıp çantasına boşaltır. Hoca uyanır ve enfiye kutusunun boş olduğunu görür. Çocuklar kimin aldığı sorusuna “bilmiyoruz” deyince hoca alan kişinin yakında hapşıracağını söyler ve onu falakaya yatıracağına “şart olsun” diye yemin eder.

Anlatıcı, arkadaşıyla birlikte eşeği hazırlamak için sınıftan çıkmaya izin alır. Enfiyeleri eşeğin burnuna üfledikten sonra hoca merdivenden inerken eşek de şaha kalkarak hapşırır. Anlatıcı, eşeğin hapşırdığı için falakaya yatırılması gerektiğini söyler ve arkadaşları da ona katılır. Hocaya yeminini hatırlatır aksi takdirde karısının boşa düşeceğini de ekler.

Çocuklar elden ele falakayı hocaya getirir. Hoca mecbur eşeği falakaya yatırıp dövmeye başlar. Bu sırada kaymakam gelir. Hoca olayı izah etmeye çalışsa da pek beceremez. Kaymakam çocukları kovar ve hocayı alıp çıkar. O günden sonra çocuklar ne hocayı görürler ne de falakayı. Anlatıcı da hayatı boyunca kimi hapşırırken görse yaptığı afacanlığın, hocasını işsiz bırakması nedeniyle vicdan azabı çeker.

Falaka Kitabındaki Karakterler

Falaka kitabında birbirinden renkli karakterler bulunmaktadır. Elbette her bir karakterin hikâye üzerinde önemli rolleri bulunmaktadır.

  • Anlatıcı
  • Hoca
  • Kaymakam
  • Anlatıcının annesi

Hikâyenin gidişatı üzerine anlatıcı, çocukluk anısından bahsetmektedir. Buna bağlı olarak gelecekteki karakterinin gelişmesinde söz konusu bu anı, önemli bir yer tutmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular Falaka Kitabının Yazarı Kimdir? Falaka kitabını, Ömer Seyfettin yazmıştır. Falaka Ne Demek? Falaka, kalın bir sopanın iki ucuna bağlı ip bulunan ve ayakları sıkıştırmak için kullanılan dayak aracıdır. Falaka Kitabı Kaç Sayfa? Falaka kitabı, 160 sayfadır.

Kaynak: Cemre

Falaka Kitabının Özeti, Teması ve Karakter Analizi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum