Magazin
Hamilelik dönemi boyunca kadınların damarlarında dolaşmakta olan kanın miktarında yaklaşık olarak yüzde 50 gibi bir oranda artış meydana gelir. Artmış olan kanın hacmi ile beraber damarlarda da bu yüzden 1 ya da 2 miktar genişleme meydana gelir. Fazla olan sıvının bir miktarı doku içerisinde bulunan hücreler içinde birikmeye başlar. Söz konusu durumda meydana gelmiş olan şişliklere ödem ismi verilir.
Hamilelikte Ödem Atmanın Yolları
Hamilelik süreci içerisinde en fazla karşılaşılmış olan problemlerden biri, bacaklarda meydana gelmiş olan ve zaman ilerledikçe de ayaklara kadar ulaşım sağlamış olan ödemlerdir. Özellikle de hamilelik dönemi yaz mevsimine denk gelmiş olan hamile kadınlarda, söz konusu problem çok daha fazla görülmektedir. Eğer hamilelikte ödem atmak için ne yapılmalı? merak ediyorsanız makalemizi okumaya devam edebilirsiniz. Hamilelik dönemi içerisinde oluşmuş olan ödemler, rahat bir şekilde hareket etmeye engel olduğu gibi aynı zamanda yorgunluk, böbreklerin çok az çalışması, başta ağrı oluşması gibi bir takım bazı durumların oluşmasına da yol açabilir. Peki, hamilelikte ödem atmak için ne yapılmalı?
Gerek biyolojik açıdan gerekse fiziksel açıdan hamilelik döneminin zorlaşmasına neden olan ödemlerden kurtulmak adına sıvı tüketimini artırmak, düzenli bir şekilde egzersiz yapmak ve kullanılmış olan kıyafetlere çok dikkat edilmesi gerekmektedir.
Uzun Süre Ayakta Kalınmamalı
Hamilelik döneminde ödem problemini azaltmak için dikkat edilmesi gerekli olan en önemli olan şey, gün içinde çok fazla ayakta kalmamaya dikkat etmektir. Akşam saatleri içerisinde eve gelindiği zaman, ayakların altına yüksek olan bir yastık koyup o şekilde oturulması şişliklerin azalmasında büyük oranda etkili olacaktır. Bacak bacak üstüne atılmış bir şekilde oturmak ve vücudu fazla sıkmakta olan kıyafetler giymek hiç doğru olan bir şey değildir.
Sıvı Tüketimine Dikkat Edilmeli
Hamilelik dönemi boyunca yeterli olan bir miktarda su içilmesi, şişliklerin azalmasında da çok önem arz eden bir faktördür. Anne adayında meydana gelmiş olan ödemin sebebi bazen, çok az sıvı tüketimine bağlı bir şekilde böbreklerin gereğinden çok az çalışmakta olması olabilmektedir. Su tüketiminin kontrol edilmesi ile böbreklerin normal olan bir seviyede çalışması ile düzenli olarak doktor kontrolü, bu problemin büyümesini önleyecektir.
Özellikle de yaz ayları boyunca, günde 2-3 litre su içmek çok önemlidir. Su tüketmenin, ödemin artmasına neden olduğu düşüncesi kesinlikle yanlış olan bir düşüncedir. Dikkat edilmesi gerekli olan bir diğer faktör ise, tuz tüketimidir. Yemeklerde çok fazla miktarda tuz kullanılmamalı, fakat tamamen tuzsuz olan yemeklerden oluşan bir diyet de kesinlikle uygulanmamalıdır.
Egzersiz ve Yürüyüş Yapılmalı
Yapılması gerekli olan bir diğer şey ise, düzenli olarak doktor kontrolü altında çok hafif egzersizler ve yürüyüşler yapmaktır. Fiziksel aktiviteler arasında anne adayına en uygun olan aktiviteler yüzme ve yürüyüştür.
Yüzme, vücutta bulunan bütün kas sistemlerinin çalışmasını sağladığından anne adayının hem formda kalmasını sağlar, hem de kan dolaşımını büyük oranda düzenler. Fakat hamile kadının bu hususta dikkat etmesi gerekli olan en önemli şey, yüzülmüş olunan suyun temiz olduğundan kesinlikle emin olması ve yürüyüş süresini 20-30 dakikadan fazla bir sürede kesinlikle tutmamasıdır.
Kıyafetlere Dikkat Edilmeli
Hamilelik dönemi içinde, özellikle de vücutta oluşmuş olan ödemler var ise, ayağı çok sıkmayan ayakkabılar tercih edilmeli ve parmağa sıkı gelmekte olan yüzükler kesinlikle takılmamalıdır. Her zaman açık renge sahip olan ve ısı geçirgenliğine sahip olan giysiler tercih edilmelidir. Hamile kadının vücudunda dinlenmekle kaybolmayan ve gitgide artmakta olan ödemler bulunuyor ise, mutlaka bir doktora başvurulması gerekir.
Kaynak: Cemre
Hamilelikte Ödem Atmak için Ne Yapılmalı? 4 Çözüm Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz