Magazin
Adından da anlaşılabileceği gibi inşaat mühendisliği inşaatı planlayan kişidir. Mühendis olarak söz konusu havaalanı, barajlar, yollar, yağmur suyu drenajları gibi irili ufaklı birçok projeyi planlayan aynı zamanda sürdüren ve inşaatın tamamlanmasında en önemli beyin ve emek gücü olarak tanımlanabilir.
İnşaat Mühendisi Nedir?
Söz konusu inşaat olması halinde birçok yapıdan bahsetmek mümkündür. Havaalanı, köprüler, yollar başta olmak üzere irili ufaklı sayısız yapı ve bina eserleri inşaat mühendislerinin planı, programı çerçevesinde yürütülmektedir. Öyle ki bu yapıların inşa edilmesinde gerekli olan ağ, tesis ile birlikte su, insan gücü, elektrik ve diğer eşyaların temini ve taşınması gibi en önemli aşamalarda kritik görev alırlar.
Türkiye’de inşaat mühendisleri devlet kurumları çatısı altında çalışabilirken aynı zamanda özel olarak tüm yapı alanlarında görev almaktadır. Hatta devlet kurumlarında ihale ile yapılan inşaatların kontrolü ile inşaatın tamamlanması sonrasında imara ve programa uygun olarak teslim alınmasında öncülük etmektedirler. Bu aşamada inşaatın yürütülmesinde önemli rolleri bulunan mühendisler aynı zamanda danışmanlık yapabilmektedir.
İnşaat Mühendisi görevi olmasına rağmen farklı türlerinden bahsetmek mümkündür. Bu anlamda inşaat mühendisleri ilgi alanlarına göre emek sarf eder. Kimileri otoyolunda uzmanlaşırken kimileri inşaatlarda kimileri ise yağmur suları üzerinde görevlerini uzman bir şekilde sürdürebilmektedir.
İnşaat Mühendisi Ne Yapar?
İnşaat mühendisleri inşaatın konusunu teşkil eden yapıların inşası ile işletilmesinde uzman olan bir personeldir. Böylelikle yapılacak olan havaalanları, otoyolları, demiryolları, inşaat projelerinin yürütülmesinde görev almaktadırlar. Henüz düşünce aşamasında ofislerde başlayan iş görev mühendislerin inşaatın uygulamaya başlanması ile tüm şantiyelerde ve alanlarda çalışma gereği duyarlar. Nitekim inşaatın tüm sorumluluğu onların elindedir. Böylelikle bir takım sorumlulukları bulunmaktadır. Bunlar;
· Projenin programa uygun bir şekilde ilerlemesini sağlar
· Bütçe ile projenin zamanında bitirilmesini sağlar
· Planlama ve incelemeler ile teknik fizibiliteleri yapar
· İşçi, malzeme ve diğer hususlarda maliyetleri ortaya çıkarır
· İnşaatın yapılacağı alanın toprak testleri ile inşaat için uygunluğunu belirler
· Yasalara uygun olan bir inşaat ile zeminini hazırlar
· İnşaatın ve imarın tasarımlarını yapar ve uygular
· İnşaatın yürütülmesindeki müşteriler, mimarlar ve diğer kişilerle ilgili koordineyi sağlar
· İnşaatın durumu ile planlamasını kamu kurumları nezdinde raporlar ve yürütür
İnşaat Mühendisinde Olması Gereken Özellikler?
Bir inşaat için en önemli beyin ev iş gücüne sahip olan İnşaat Mühendisi olabilmeniz için Üniversitelerin dört yıllık İnşaat Mühendisliği Fakültesini bitirmeniz gerekir.
İnşaat Mühendisi olabilmeniz için belli başlı eğitimler ve özelliklere sahip olunması gerekir. Bu anlamda en önemli hususlar;
· AutoCAD, Civil 3D ile inşaat tasarımı için gerekli programları bilmek ve kullanmak
· Bir inşaatın yürütülmesi becerisi
· İnşaatın yürütülmesinde karşılaşılacak problemleri çözme yeteneği
· Bütçeyi uygun ve zamanında teslim etme kabiliyetine sahip.
· Takım çalışmasına uyumlu
· İletişimi iyi
· Yoğun ve zamansız çalışma temposuna uyumlu
İnşaat Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Söz konusu bütçe ile maaş olunca inşaat mühendisleri için belli bir rakamdan bahsetmek mümkün değildir. Öyle ki bu duruma özel ve kamu alanlarında çalışanlar olarak bakılmalıdır. Bunun yanında bazı büyük projeler ile mühendisin tecrübesi ve yaptığı işlerle birlikte deneyimi de maaşın miktarını etkilemektedir. Hatta Türkiye merkezli olarak yurt dışında inşaat yapan firmalarda inşaat mühendisi olarak çalışanlar çok daha farklı maaşlar alabilmektedir. Yurt dışında çalışan mühendislerin ABD’de yaklaşık olarak yıllık 100 bin Dolar kadar para kazandığını göstermektedir. Bu rakam tecrübe, eğitim ve yerine göre değişiklik gösterirken, Türkiye’de değişiklik göstermesine karşın Kamuda çalışan inşaat mühendisleri 16-17 bin lira aylık maaş almaktadırlar.
Özel firmalarda çalışan inşaat mühendislerinin bazılarını asgari ücret seviyesinde maaş aldıkları bilinmektedir. Bazıları ise inşaatın tamamlanmasına kadar belli miktarlarda ücret karşılığı çalışmaktadır. Nitekim inşaatların yapılmasında yasal olarak uyulması gereken unsurlardan biri de mühendis bulundurulma zorunluluğu olmaktadır.
Kaynak: Cemre
İnşaat Mühendisliği Nedir? İnşaat Mühendisi Ne Yapar? Maaşları Ne Kadar? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz