Magazin
Kalp, her canlıda oldukça önemi yani hayati bir organdır diyebiliriz. Yeri ise göğsün tam ortasından sol tarafa, göğüs kafesinin altında kalır. Nadir olarak insanlarda sağ tarafta bulunur. Kaslı bir yapısı vardır ve günde binlerce kez kasılarak binlerce litre kanı vücutta dolaşması için pompalar. Bu hayati organın yapısında bir aksaklık oluştuğunda adını farklı anabileceğimiz birçok hastalık oluşabiliyor. Bunlardan bir tanesi de kalp krizi.
Kalp krizi, sonuçları ölümcül olan önemli bir kalp olayıdır. Dünyada en çok ölüm nedenleri arasında kalp krizi de bulunur. Göğüs bölgesinde aniden ortaya çıkan ağrı ve sıkışma hissiyle başlayan kalp krizinde anında/erken müdahale hayati önem taşır. Vaktinde müdahale edildiğinde hem kişinin hayatta kalma şansı yükselir hem de olayın ardından kalp hasar görmeden bu süreci tamamlamış olur.
Kalp krizi herhangi bir nedenin sonucu olarak gelişebileceği gibi sıklıkla kalp damarında bulunan plakların ani bir şekilde yırtılarak pıhtı oluşması sonucunda damarın tıkanması gelişir. Bu durumun sonucunda da kalp oksijensiz kalır ve kriz ortaya çıkar.
Birinci derece aile bireylerinde kalp hastalığının olması (genetik faktör), şeker hastalığı, aşırı kilo, ileri yaşta aşırı kilo, kötü beslenme ve hareketsizlik gibi gündemleri olan kişilerin kalp krizi geçirme olasılığı daha yüksek olabilir.
Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
Kalp krizinin en gelen ve belirgin belirtisi göğüs ağrısıdır. Göğüs duvarının arkasında hissedilen ve sanki göğsün üstüne bir fil oturmuş gibi ağırlık hissi ya da baskı hissetme tarzında rahatsızlık tanımlanabilir. Bu ağrı hissinin yayılımı sol kola, boyuna, omuzlara, karına, çene ve sırt bölgesine kadar olabilir. Dinlenildiğinde ağrı hissi azabilir. Ya da nitrat içerikli ilaçlar kullanmak kişiyi rahatlatabilir.
Kalp krizinin başka yaygın belirtileri de vardır. Bunlar başka hastalıkların belirtileriyle benzeşebilir. Göğüs ağrısı gibi direk kalbe yorumlanmasa da kalp krizinin de belirtisi olabilir. Sıkıntı hissi, baş dönmesi, mide bulantısı gibi sindirim hassasiyetleri, nefes darlığı, kolay yorulma ve kalp ritim bozukluğu bu belirtiler arasında sayılabilir.
Kalp krizi belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Genelde göğüs bölgesinde ağrı kadınlarda daha fazla görülür.
Kalp Krizi Tanısı Nasıl Konulur?
Kalp krizi tanısı konulmasında ilk yapılan tetkik EKG’dir. Göğüs bölgesine ve ekstremitelere yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla yapılan bu tetkik sayesinde kalp krizi tanısında fayda sağlanabiliyor.
Kriz anında hücresel hasar oluşursa, kalp hücresi içinde bulunan troponin, bazı protein ve enzimler kan dolaşımına geçebilir. Kanda bu maddelerin düzeyi araştırılarak kişinin kalp krizi yaşadığına ilişkin fikir sahibi olunabilir.
Akciğer filmi, EKO, CT ve MRI gibi radyolojik tetkiklerde kalp krizi tanısının konulmasında fayda sağlayabilir.
Koldaki ya da uyluktaki damarlardan ince bir tel yürütülerek kalp damarlarının ekranda incelenmesi sağlanır. Bu işleme anjiyografi denir. İlk yapılan tetkikler de şüphe uyandıran bir durum varsa emin olmak için ileri bir tetkik olan anjiyo yapılır. Bu işlem sırasında tıkanık bir damar tespit edilirse balon uygulamasıyla tıkanık damar açılabilir ya da stent takılabilir.
Kalp Krizi Nasıl Tedavi Edilir?
Kalp krizi çok acil bir durumdur. Belirtileri ortaya çıktığında hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gerekir. Bu sebeple tam teşekküllü bir hastaneye hızlıca gidilmeli ve tedavi altına kişi alınmalıdır. Kriz başladıktan sonra birkaç saat içinde herhangi bir yardım kişi alamazsa ölüm gerçekleşebilir.
Düzenli check up yaptırıp kalbinizin durumunu zaman zaman kontrol ettirebilir olası hastalıkların önüne geçebilirsiniz.
Kalp kriziyle acile gittiğinizde kan sulandırıcı yapılarak hızlı bir şekilde kardiyoloji uzmanına yönlendirilirsiniz. Uzman gerekli gördüğü taktirde anjiyo yapıp müdahale de bulunabileceği gibi gerekli görülürse cerrahi çözüm yoluna da gidebilir. Burada kalbinizin ne durumda olduğu ve sizin sağlık durumunuzun büyük bir rolü vardır.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Kalp Krizi Tedavisini Karşılar mı?
Tamamlayıcı sağlık sigortanız varsa kalp krizi tedavisi karşılanır. Bu tip sigortalar yatarak tedavi teminatı kapsamında ameliyat öncesi ve sonrası tetkikleri, ameliyat sonrası gerekli evde bakım, fizik tedavi, rehabilitasyon, tıbbi malzeme, ambulans, yoğun bakım, küçük müdahale koroner anjiyografi gibi giderlerin tümünü standart tek kişilik özel oda, yemek ve bir adet refakatçiyle birlikte karşılar.
Tamamlayıcı sağlık sigortasında kalp krizi tedavisi için hangi hastanelere gidebileceğinize ve sigortayı nereden ve nasıl yaptıracağınızı öğrenmek için https://www.tamamlayicisaglik.com linke tıklayabilir, aklınızdaki tüm soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz.
Kaynak: Cemre
Kalp Krizi Nedir? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz