Magazin
Kan lekesi çıkartılması en zor lekelerden olduğu gibi, hiç ummadığınız yerlerde ansızın karşınıza çıkabildiği için çok da can sıkıcıdır. Bazen kesilen bir parmak, bazen gece uyurken burnunuzun kanaması ve hatta bir sabah uyandığınızda çarşafın kanlı olduğunu görmek hiçbirimize uzak olan durumlar değil. Kan lekesini çıkarmak zor bir iş, fakat az sonra okuyacağınız çarşaftan kan lekesi çıkarma, giysilerden kan lekesi çıkarma ve doğal yollarla kan lekesi çıkarma yöntemlerinden sonra hiçbir inatçı kan lekesinin gözünüzü korkutmayacağından emin olabilirsiniz.
Merak edebileceğiniz diğer konu başlıkları;
- Koltuktan kan lekesi nasıl çıkar
- Halıdan kan lekesi nasıl çıkar
- Perdedeki kan lekesi nasıl çıkar
- Duvardaki kan lekesi nasıl çıkar
- Çarşaftaki kan lekesi nasıl çıkar
- Beyaz tişörtteki kan lekesi nasıl çıkar
- Yataktaki kan lekesi nasıl çıkar
- Parkedeki kan lekesi nasıl çıkar
- Kurumuş kan lekesi nasıl çıkar
- Gömlekten kan lekesi nasıl çıkar
- Kot pantolondan kan lekesi nasıl çıkar
- İç çamaşırından kan lekesi nasıl çıkar
- Elbiseden kan lekesi nasıl çıkar
- Ceketten kan lekesi nasıl çıkar
- Fayanstan kan lekesi nasıl çıkar
Kan lekesini çıkarmadan önce bilmeniz gereken hap niteliğinde bilgiler
- Kanın tamamen kurumasına fırsat vermeden, kan bulaşan yeri henüz ıslakken temizlemeye çalışmanız halinde lekeyi çok daha kısa sürede ve uğraşmadan çıkarabilirsiniz.
- Lekelenmiş bölge hassas ve narin bir kumaş üzerindeyse leke çıkarıcı olarak kullanacağınız malzemeyi ürünün görünmeyen bir bölgesinde test edip, zarar verip vermeyeceğini görmeniz faydalı olacaktır.
- Kan lekesi bulaşan eşyayı kesinlikle sıcak su ile temas ettirmekten kaçınmalısınız. Bu durum lekenin kalıcı olarak orada kalmasına neden olur. Lekeleri en aza indirmek için uygun bandajlar kullanın.
- Yüzeyde bulunan kan lekesini temizleme sırasında daha fazla yayılmaması için, temizleme işlemini her zaman dıştan içe doğru gerçekleştirmelisiniz.
- Kullanacağınız kan lekesi çıkarma yöntemi hangisi olursa olsun, işlem bittikten sonra soğu su ile yıkamayı unutmamalısınız.
ilginizi çekebilir https://www.cemre.com/murekkep-lekesi-nasil-cikar
Kan lekesini çıkarmak için pratik yöntemler nelerdir?
Kan lekesini çıkarmanın zor olduğunu düşünerek bugüne kadar lekelenmiş olan kıyafetleri, çarşafları ve havluları bir kenara atanlardansınız öyle değil mi? Bu can sıkıcı leke yüzünden bundan böyle en sevdiğiniz tişörtlerinizi veya yeni aldığınız nevresim takımını çöpe atmanıza gerek duymayacaksınız. Kan lekeleri artık keyfinizi kaçırmasın! Niye mi, az sonra paylaşacağımız ve herkesin evinde rahatlıkla bulunabilen doğal malzemelerle gerçekleşen yöntemlerden sonra kolayca kan lekelerinden kurtulabileceksiniz. Kan lekesini yok etmeye çalışırken unutmamanız gereken en önemli nokta, asla sıcak su ile lekeli bölgeyi temas ettirmemenizdir. Sıcak su kumaş yüzeylerde kanın iyice derine işlemesine ve yayılmasına neden olmaktadır. İşte, kan lekesini kolayca çıkarmak için başvurabileceğiniz pratik yöntemler…
Karbonat ile kan lekesi çıkarma
Mutfakta kullanmaya alışkın olduğumuz birçok malzemenin en olmadık zamanlarda hayat kurtarıcı bir öğeye dönüşmesi şaşırtıcı olabiliyor. Bu hayat kurtaran malzemelerden biri, hemen herkesin evinde bulunan karbonattır. Kan lekelerini ve özellikle halılarda oluşan kan lekelerini çıkarmanın ilk ve en etkili yolu karbonatla lekeli bölgeyi silmekten geçiyor. Kan lekesini karbonatla çıkarmak için sırasıyla şu işlemleri uygulayabilirsiniz:
- Kan lekesi olan bölgeye yeterli miktarda karbonat dökün ve birkaç dakika bekleyin.
- Nemli ve temiz bir bezle karbonatı kuvvetli şekilde ovalayın ve bu işlemi 5-6 dakika boyunca devam ettirin.
- Yaptığınız karbonatla ovalama sonunda kan lekesi olan koltuk, halı ve giysilerinizde hiçbir kan izi kalmayacaktır.
Soğuk su ile kan lekesi çıkarma
Kan lekesini çıkarmada en etkili ve pratik yöntemlerinden olan soğuk su, özellikle henüz kurumamış kan lekelerini çıkarmakta çok başarılıdır. Sıcak suyu kanlı yüzeylerde kullanmamanız gerektiğinden zaten az önce söz etmiştik. Soğuk su yardımıyla kan lekelerinden kurtulmak için;
- Kan damladığını fark ettiğiniz kıyafet veya diğer kumaş eşyaları hiç vakit kaybetmeden soğuk su ile yıkamalı ve ardından çamaşır makinesinin düşük dereceli bir programında yıkamaya bırakın.
- Kan lekesi koltuk, halı, vb. taşınamayacak bir yüzeyde ise lekeli bölgeye buz uygulayabilir ve bunun ardından uygun bir deterjanla silebilirsiniz.
Hidrojen peroksit (oksijenli su) ile kan lekesi çıkarma
Oksijenli su olarak da bilinen hidrojen peroksit ile keyfinizi kaçıran kan lekeleriyle sonsuza dek vedalaşabilirsiniz. Özellikle kurumuş ve geniş alana yayılmış kan lekelerini hidrojen peroksit ile kolayca inceltip, çıkmasını sağlayabiliyorsunuz. Kolayca kan lekelerinden kurtulacağınız bu işlem için şu aşamaları takip edebilirsiniz;
- Kan lekesinin görüldüğü bölgeye başka bir maddeyle karıştırmadan doğrudan hidrojen peroksit uygulayın ve yarım saat kadar etkisini göstermesi için bekleyin.
- Bekleme süresi dolduktan sonra bir kağıt havlu yardımıyla hidrojen peroksit döktüğünüz yeri temizleyebilirsiniz.
- Leke çıkarma işlemini hidrojen peroksit ile gerçekleştirirken narin ve hassas kumaş yüzeylerde bu uygulamanın yapılması önerilmiyor.
Amonyakla kan lekesi çıkarma
Tamamen kurumuş ve artık çıkması imkansız gibi görünen kan lekelerini çıkarmak için bir başka pratik çözümümüz ise amonyak sayesinde bu lekelerden kurtulmaktır. Amonyakla kan lekesi çıkarırken bu maddenin çok yoğun ve güçlü olmasından dolayı bir miktar su ile inceltmeyi ihmal etmemelisiniz.
- Kurumuş kan lekelerini amonyakla çıkarmak için öncelikle 1 bardak soğuk su ile 1 yemek kaşığı amonyağı sprey şişesinde karıştırarak, iyice çalkalayın.
- Kan lekelerinin olduğu yüzeye amonyaklı karışımı bolca püskürtün ve yaklaşık bir saat boyunca etkisini göstermesi için yeterli zamanı tanıyın.
- Son olarak temiz bir bez veya kağıt havlu ile amonyaklı karışımdan kalan izleri temizleyebilirsiniz.
- Tüm bu işlemlerin ardından soğuk su ile yıkayın.
Tuzlu su ile kan lekesi çıkarma
Her kan lekesinde kullanabileceğiniz fakat etkisini özellikle regl kanı lekelerinde rahatlıkla kullanabileceğiniz tuz ve su karışımı en büyük yardımcınız olacaktır. Tuzun çözücü etkisi ve soğuk su şoku sayesinde kan lekesinden kolayca kurtulabilirsiniz.
- Kan lekesinin büyüklüğüne göre hazırlayacağınız soğuk su ve tuz karışımını lekeli bölgeye uygulayın.
- Bir süre bu karışımı beklettikten sonra lekeli kumaşı soğuk su ile veya çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.
Beyaz sirke ile kan lekesi çıkarma
Temizlik sirkesi olarak bilinen beyaz sirkeyi de diğer malzemeler gibi rahatlıkla kan lekelerini çıkarmak için kullanabilirsiniz. Temizleyici ve leke giderici özelliği pek çok alanda kullanılan beyaz sirke, ıslak kan izlerini oluğu kadar kurumuş kan izlerini çıkarmakta da oldukça etkilidir.
- Kan lekesi bulunan giysi ya da diğer ev eşyalarınızın üzerine yeterli miktarda beyaz sirke dökün ve bir süre bekleyin.
- Nemli bir bez yardımıyla beyaz sirke döktüğünüz alanı silin.
- Leke çıkardığınız yüzey kıyafetse, silme işleminden sonra çamaşır makinesinin düşük dereceli bir programında yıkayabilir, halı veya koltuk gibi taşınmaz bir eşya ise deterjanla silebilirsiniz.
Et yumuşatıcı toz ile kan lekesi çıkarma
Özellikle kot kumaşı gibi sağlam ve dayanıklı kumaşlarda görülen kan lekelerinden et yumuşatmak için kullanılan baharatsız tozlar ile rahatça kurtulabilirsiniz.
- Kan lekesi olan bölgeyi soğuk su ile iyice ıslatın.
- Et yumuşatıcı olarak kullanılan tozu bu ıslak yüzeyin üzerine serpin ve bir gün boyunca bu şekilde bekletin.
- Macun kıvamına gelmiş olan suyla karışık tozu iyice ovalayın ve ertesi gün düşük dereceli sıcaklıkta çamaşır makinesinde yıkayın.
Duş jeli ile kan lekesi çıkarma
Sürekli giysi ve ev eşyalarında oluşan kan lekelerinin giderilmesinden bahsettiniz, parke ve fayanslar ne olacak diye düşünüyorsanız hiç telaşlanmayın. Parke, fayans ve duvarlardaki kan lekelerini çıkarmak içinde bir çözümümüz var. Duş jeli yardımıyla saydığımız bu yüzeylere yapışmış ve kurumuş kan lekelerini kolayca temizleyebilirsiniz.
- Bir miktar duş jelini kan lekesi olan fayans, parke ya da duvara sürün.
- Duş jelinin yumuşatmış olduğu lekeli bölgeyi nemli bir bezle silin ve temizleyin.
Diş macunu ile kan lekesi çıkarma
Yazımızın başında, herkesin evinde bulunan malzemelerle kan lekesi çıkarmanın mümkün olduğundan söz etmiştik. Yine bu malzemelerden biri olan diş macunu yardımıyla kurumuş kan lekelerinden kolayca kurtulabilirsiniz. Bunu gerçekleştirmek için sadece bir diş macunu ve fırçaya ihtiyacınız olacak. Diş macunu ile kan lekesini çıkarmak için şu adımları takip edebilirsiniz;
- Kan lekesinin bulunduğu bölgeye diş macunu sürün ve 20 dakika bekleyin.
- Kurumuş olan diş macunuyla birlikte kan lekesini iyice fırçalayın ve sonrasında nemli bir bezle burayı temizleyin.
Boraks ile kan lekesi çıkarma
Boraksın ne kadar güçlü bir temizleyici olduğu herkes tarafından biliniyor. Aynı etkiyi leke çıkarma konusunda da gösteren boraks ile kan lekelerini çıkarabilir ve eski haline döndürebilirsiniz. Özellikle kurumasının üzerinden uzun zaman geçmiş ve çıkmakta inat eden kan lekelerinde bu maddeyi rahatlıkla kullanabilirsiniz.
- Kan lekesi bulunan kıyafeti, boraks ilave edilmiş soğuk suyun içine koyup bir gece boyunca bu şekilde beklemesini sağlayın.
- Ertesi gün olduğunda soğuk su ile boraksı durulayın.
Bonus: mısır nişastası ve tuz karışımı ile kan lekesi çıkarma
Kan lekesi nasıl çıkar konulu yazımızın en sonunda ise bonus olarak mısır nişastası ve tuz karışımından elde edilen macun yer alıyor. Bu etkili ve pratik leke çıkarıcı macunu hazırlamak ise çok kolay:
- 1 tatlı kaşığı mısır nişastası ve 1 tatlı kaşığı sofralık tuzu bir miktar su ile karıştırıp, homojen bir macun haline getirin.
- Kan lekesinin görüldüğü bölgeye bu macunu sürün ve yavaş hareketlerle ovalayın.
- Leke çıkarıcı macunu 10-15 dakika burada beklettikten sonra, lekeli yüzey koltuk veya halıysa nemli bir bezle silin. Şayet bu bir giysi ise direkt soğuk su ile durulayıp çamaşır makinesinde yıkayın.
Kan lekesi nasıl çıkar, kan lekesi doğal yöntemlerle nasıl çıkarılır ve en etkili kan lekesi çıkarma yöntemlerini ve kan lekesini kolayca çıkarmanın püf noktaları ile ilgili bilgi ve tavsiyeleri paylaştık.
Kan lekesi çok can sıkıcı olduğu kadar çıkarılması da bir hayli zor olan leke problemlerinden birisidir. Kan lekesinin halı, koltuk, kıyafet, perde, cilt ve diğer yüzeylerden nasıl çıkarılacağı hakkında Google’da en fazla aranan soru ve yanıtlarını sizler için derledik.
Kan lekesi çarşaftan nasıl çıkar?
Çarşaftan kan lekesini çıkarmak için 1 bardak soğuk su ile 1 yemek kaşığı amonyak karıştırıp, lekeli bölgeye uygulanır ve daha sonra nemli bir bezle amonyak kalıntıları temizlenir.
Kan lekesi halıdan nasıl çıkar?
Mısır nişastası ile sofralık tuz bir miktar su ile birlikte macun haline getirilir ve bu macun halıdaki kan lekesinin üzerine sürülür. Bir süre lekenin çıkması beklendikten sonra nemli bir bezle temizlenir.
Kan lekesi yataktan nasıl çıkar?
Yataktaki kan lekesini etrafına dağıtmadan temizlemek çok önemlidir. Kan bulaşan bölgeye biraz diş macunu sürüp çok yavaş hareketlerle ovalayabilirsiniz. Diş macunu kuruduktan sonra nemli bir bezle bu bölge temizlenir. Leke halen çıkmadıysa biraz tıraş köpüğü ile aynı işlemi tekrarlayabilirsiniz.
Kan lekesi beyaz kumaştan nasıl çıkar?
Beyaz renkli giysi ve diğer eşyalardan kan lekesini kurumadan çıkarmak kolaydır. Bunu yapmak için kanlı kumaş bir saat kadar çamaşır suyu ilave edilmiş soğuk suda bekletilir. Sonrasında çamaşır makinesinde yıkanır.
Kan lekesi renkli giysilerden nasıl çıkar?
Kan lekesi bulaşan renkli kıyafetleri temizlemek için bir miktar mısır nişastası su ile birlikte karıştırılır ve kan lekesinin üzerine sürülür. Macun kuruduktan sonra hafifçe ovalanır ve sonra soğuk su ile yıkanır.
Kan lekesi beyaz tişörtten nasıl çıkar?
Kan henüz kurumadan tişört soğuk suda bekletilir ve lekenin üzerine bir miktar beyaz sirke dökülür.
Kan lekesi duvardan nasıl çıkar?
Duvardaki kan lekelerini çıkarmak için bulaşık süngerine bir miktar duş jeli dökülür ve onunla duvardaki leke silinir.
Kan lekesi yıkanmışsa nasıl çıkar?
İlk müdahale yapılmadan önce makinede yıkanmış olan kan lekesini çıkarmak oldukça zordur. Lekeli eşyanın rengi beyaz ise çamaşır suyu eklenmiş soğuk suda bekletilebilir, renkli ise diş macunu ile silinebilir.
Kan lekesi betondan nasıl çıkar?
Beton, fayans gibi zeminlerdeki kan lekesini hidrojen peroksit (oksijenli su) veya amonyak ile silebilirsiniz.
Kan lekesi çamaşır suyu ile çıkar mı?
Kan lekesi olan eşyanın rengi beyaz ise çamaşır suyu ile lekeyi çıkartabilirsiniz. Renkli kıyafetlerde çamaşır suyu kullanmanız, renklerinin solmasına ve ağarmasına neden olur.
Kan lekesi ile namaz kılınır mı?
Üzerinizdeki kan lekesi, regl kanı ise zaten o abdest bozulur ve nama kılınmaz. Farklı bir kan lekesi ise, bir avuç miktarı kadar kan varsa namaz kılınmaz.
Kan lekesi aspirin ile çıkar mı?
Kurumuş kan lekesi olan kumaşlar için aspirinden faydalanabilirsiniz. Birkaç tane aspirini ezdikten sonra su ile karıştırıp kurumuş kan lekesini silebilirsiniz.
Kan lekesi neden çıkmaz?
Kan lekesi, özellikle de kuruduğu ve geç fark edildiği zaman en zor çıkan lekelerden biridir. Kan çok çabuk kumaşın içine işlediği için lekenin çıkması zordur.
Kan lekesi ayakkabıdan nasıl çıkar?
Ayakkabıdaki kan lekesi diş macunu ile ovalayarak rahatça çıkarılabilir.
Kan lekesi abdesti bozar mı?
Kan lekesi abdest aldıktan sonra meydana gelmişse, o abdest bozulur ve yenilenmesi gerekir.
Kan lekesi bulaşık deterjanı ile çıkar mı?
Çarşaf, kıyafet ve diğer taşınmaz eşyalardaki kan lekelerini çıkarmak için önce soğuk suda bekletip ardından 1 yemek kaşığı bulaşık deterjanı ve 2 yemek kaşığı yemeklik tuzu karıştırarak bu karışımla lekeli bölgeyi temizleyebilirsiniz.
Kan lekesi arabadan nasıl çıkar?
Araba koltuklarında bulunan kan lekesini tuzlu su ile silerek çıkarabilirsiniz.
Kan lekesi diş macunu ile çıkar mı?
Diş macunu iyi bir kan lekesi çıkarma aracıdır. Özellikle kurumuş kan lekelerinin üzerine bir miktar diş macunu sürüp, kuruduktan sonra silebilirsiniz.
Kan lekesi deriden nasıl çıkar?
Deri eşyalarınızın üzerine bulaşan kan lekelerini beyaz sirke ile kolayca çıkarabilirsiniz.
Kan lekesi yorgandan nasıl çıkar?
Yorgandaki kan lekelerini çıkarmak için leke olan bölgeye diş macunu sürüp 15 dakika bekletebilirsiniz. Ve hemen ardından nemli bir bezle silebilirsiniz.
Kan lekesi gusle engel midir?
Kan lekesi gusle engel değildir.
Kan lekesi kaç derecede çıkar?
Kan lekesi sıcak su ile temasa geçtiğinde kumaşın içine iyice işlemektedir, bu nedenle lekeli kıyafeti soğuk suda beklettikten sonra çamaşır makinesinde 30 derece sıcaklıkta yıkamalısınız.
Kan lekesi karbonat ile çıkar mı?
Kan lekesi olan yere karbonat döküp bir süre beklettikten sonra nemli bir bez ile silmek, kan lekesini çıkarmakta etkilidir.
Kan lekesi en kolay nasıl çıkar?
Kan lekesini çıkarmanın en kolay yolu diş macunu ile silmektir. Şayet lekelenen eşya beyaz renkli ise amonyakta iyi bir kan lekesi çıkarıcıdır.
Kan lekesi orucu bozar mı?
Kan lekesi şayet regl kanı değilse oruç bozulmaz.
Kan lekesi kuru temizleme ile çıkar mı?
Evde çıkarılması mümkün olmayan kan lekeleri, kuru temizleme için kullanılan özel malzemelerle çıkartılabilir.
Kan lekesi limon suyu ile çıkar mı?
Soğuk su ile ilk müdahalesi yapılan kan lekesinin üzerine limon suyu dökülerek silinebilir.
Kan lekesi koltuktan çıkar mı?
Koltuklara bulaşan kan lekeleri kurumadan önce fark edildiğinde çok çabuk çıkarılabilir. Diş macunu ile veya beyaz sirke ile lekeli bölgeyi silebilirsiniz.
Kan lekesi çamaşır makinesinde çıkar mı?
Kan lekesi bulunan giysi veya eşyayı öncelikle soğuk suda bekletip daha sonra çamaşır makinesinde 30 derece sıcaklıkta yıkadığınız takdirde kan lekesinden kurtulabilirsiniz.
Kan lekesi oksijenli su ile çıkar mı?
Hidrojen peroksit diğer adıyla oksijenli su, kan lekelerini çıkarmada çok etkili bir maddedir. Kan lekesi olan koltuk ve kıyafetleri oksijenli su yardımıyla temizleyebilirsiniz.
Kan lekesi perdeden nasıl çıkar?
Perdeye bulaşan kan lekesi tamamen kurumadan önce soğuk suda bekletilir ve ardından çamaşır makinesinde düşük dereceli sıcaklıkta yıkanabilir.
Kan lekesi parkeden nasıl çıkar?
Parkelere bulaşan kan lekelerini duş jeli ile silerek kolayca çıkarabilirsiniz.
Kan lekesi sirke ile çıkar mı?
Temizlik amacıyla kullanılan beyaz sirke, kan lekelerini çıkarmak için kullanılabilir. Lekeli bölge soğuk su ile yıkandıktan sonra beyaz sirke püskürtüp o bölge nemli bir bezle silinir.
Kan lekesi fayanstan nasıl çıkar?
Fayanslardan kan lekesini çıkarmanın en pratik yolu duş jeli ile lekeli bölgeyi silmektir.
Kan lekesi bluzdan nasıl çıkar?
Kan lekesini bluzdan çıkarmak için soğuk suda beklettikten sonra çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.
Kan lekesi kot pantolon ve kot ceketten nasıl çıkar?
Kot kumaşlardaki kan lekesini çıkarmak için tuzlu su veya karbonat ile lekeli bölgeyi silip daha sonra soğuk su ile yıkayabilirsiniz.
Kan lekesi ahşaptan nasıl çıkar?
Ahşap mobilya ve zeminlerdeki kan lekelerini, ahşap temizleyici ile ya da amonyaklı su ile silerek çıkarabilirsiniz.
Kan lekesi ipek kumaştan nasıl çıkar?
İpek kumaşlar hassas bir yapıda oldukları için öncelikle soğuk suda bekletip, tuzlu su veya bulaşık deterjanı ile silip çıkarabilirsiniz.
Kaynak: Cemre
Kan lekesi nasıl çıkarılır? Kan lekesini tüm yüzeylerden çıkarmak için pratik yöntemler nelerdir? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz