Magazin
P-LCR tahlili nedir? P-LCR tahlili rutin olarak kabul edilen sağlık taramaları arasında yer alır. P-LCR anlamı, Trombosit Büyük Hücre Oranı yani Platelet Large Cell Ratio kelimesinin baş harflerinden türetilmiştir. Peki P-LCR kan değeri kaç olmalı? Genel sağlık değerlendirmelerinde önemli rol oynayan P-LCR değer aralığı; yaşa, cinsiyete ve çeşitli hastalıklara göre değişiklik gösterebilir. P-LCR düşüklüğü bebeklerde ve hamilelerde sıkça görülen ve kolayda tedavi edilebilen rahatsızlıklar arasında yer alır. P-LCR yüksek çıkması da çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebiliyor. P-LCR düşüklüğü neden olur?
İlginizi çekebilir: Kan tahlilinde yazan RDW-SD nedir? RDW-SD aralığı kaç olmalı?
P-LCR nedir?
Vücudumuzda çok önemli olan bazı kan hücreleri bulunur. Bunlardan biri de trombositlerdir. Trombosit kan hücreleri kanın pıhtılaşmasına ve pıhtılaşmadaki zamanların fonksiyonunu ortaya çıkarır. Eğer trombosit kan hücreleri veya diğer bir deyişle pulcukları artarsa kandaki pıhtılaşma hızlanır. Trombosit kan hücrelerinin sayısının azalması durumunda pıhtılaşma zorlaşır. Trombosit kan hücreleri karaciğer tarafından üretilir ve yaşam döngülerini tamamladıktan sonra dalakta parçalanarak yok edilir. Trombosit kan hücreleri kalıtsal bazı hastalıklara bağlı olarak sayıca değişiklik gösterebilir. Özellikle adet kanamalarının fazla olması veya adet görememe sorunlarında trombosit kan hücrelerini kontrol etmek için P-LCR kan testi yapılır. P-LCR büyük trombosit hücre oranı olarak kabul edilir. Çeşitli hastalıkların tanılanması için de P-LCR kan değeri önem taşır. P-LCR tahlili rutin olarak kabul edilen sağlık taramaları arasında yer alır. P-LCR anlamı, Trombosit Büyük Hücre Oranı yani Platelet Large Cell Ratio kelimesinin baş harflerinden türetilmiştir. Genel sağlık değerlendirmelerinde önemli rol oynayan P-LCR değer aralığı; yaşa, cinsiyete ve çeşitli hastalıklara göre değişiklik gösterebilir. P-LCR tahlili için tam kan sayımı olarak bilinen hemogram testi yapılması gerekir. P-LCR kan testi için açlık veya tokluk fark etmez ancak alerjik durumlar ve hastalık öyküsü mutlaka uzmana bildirilmelidir. Alınan kan örneği laboratuvarlarda özel analiz cihazları ile incelenerek kan değerlerinin seviyesi ve oranları otomatik olarak kayda geçer. P-LCR kan tahlili sonuçları kemik iliği hakkında da faydalı bilgiler edinmeyi sağlar. Önemli tanıların konması için P-LCR testi tek başına yeterli olmaz. Kandaki diğer trombosit değerlerine de bakılması gerekir.
P-LCR değeri kaç olmalı?
Çeşitli şikayetlerle başvurduğunuz uzman sizden kan tahlili istediğinde bu testlerin içerisinde mutlaka P-LCR testi de bulunur. Çünkü P-LCR referans aralığı tanı konmasında önemlidir. P-LCR değer aralığı çeşitli faktörler sonucunda değişiklik gösterebilir demiştik. Örneğin hamilelikte P-LCR değeri düşüklüğü sık sık karşılaşılan ve uzmanlar tarafından tehlikeli görünmeyen bir durumdur. Aynı şekilde P-LCR değeri bebeklerde de sık sık değişiklik gösterebilir. P-LCR kan tahlilinde P-LCR değeri belirli bir formüle göre hesaplanır. P-LCR= P-LCC/ PLT formülünde PLT toplam trombosit sayısını, P-LCC ise 12 fL’den büyük ve 30 fL’den küçük olan trombosit sayısını ifade eder. Çıkan bu sonuçlar P-LCR referans aralığı ile karşılaştırılır. P-LCR değer aralığı %44-56 aralığında olması gerekir. Bu yüzde yaklaşık olarak 150.000-400.000 aralığına denk gelir. P-LCR değerleri hamilelikte 3 farklı döneme ayrılarak incelenir. Bu değerlerin; birinci trimester döneminde %18-46, ikinci trimester döneminde %16,7-46,7, üçüncü trimester döneminde %18-50 arasında olması normal referans aralığı olarak kabul edilir.
P-LCR düşüklüğü nedir?
Karaciğer tarafından üretilen trombositler yani kan pulcukları kanın pıhtılaşması için gereken koşulları aktif hale getirirler. Bu kan hücreleri görevlerini tamamladıktan sonra dalak tarafından parçalanarak yok edilirler. Bazı hastalıklar nedeniyle dalak daha aktif çalışmaya başlar ve bunu takiben P-LCR değerlerini düşürüp arttırabilir. Örneğin sigara kullanımı ve yüksek rakımlı bölgede yaşama faktörleri bu değerleri değiştirebilir. Bunun yanı sıra P-LCR değerlerindeki dalgalanmalar kalıtsal veya sonradan oluşan bir hastalık sonucunda da gerçekleşebilir. Bu yüzden kandaki P-LCR düşüklüğü bir uzman tarafından değerlendirilip tedavi edilmelidir. P-LCR düşüklüğü tanısı konduktan sonra tedavi sürecinde uzmanın tavsiyelerine dikkatle uyulmalıdır. Tıbbi tedavinin yanı sıra morarma veya yüksek kanamaya neden olabilecek aktivite ve sporlardan kaçınılması gerekir. P-LCR düşüklüğü tedavisi yapılırken öncelikle bu düşüklüğe neden olabilecek ilaçlar değiştirilmeli, trombosit değerlerini yükselten ilaçlar reçete edilmelidir. Uzun süreli P-LCR düşüklüğü durumunda dalağa cerrahi müdahale yapılması gerekebilir. P-LCR düşüklüğü %40’ın altında olması ile tanımlanabilir. P-LCR düşüklüğü bebeklerde ve hamilelerde sıkça görülen ve kolayda tedavi edilebilen rahatsızlıklar arasında yer alır.
P-LCR düşüklüğü belirtileri nelerdir?
P-LCR düşüklüğü bazı belirtiler ve semptomlarla kendini göstermeye başlar. Bu belirti ve semptomlar özellikle hamilelik dönemi belirtileri ile karıştırılabilir. P-LCR düşüklüğü belirtileri herkeste aynı olmadığı gibi aynı şiddette ve zamanda olmaz. Uzun süreli yorgunluk ve halsizlik şikayeti ile sağlık kuruluşlarına başvuran hastalar P-LCR düşüklüğü tanısı ile karşılaşabilirler. Özellikle hamilelik döneminde P-LCR eksikliği belirtileri ile gelen anne adaylarının tam kan sayımı yapılmalı, takibe alınmalı ve önerilen şekilde ilaç ve beslenme tavsiyelerine uyması önerilmelidir. Tüm bu belirtilerin yanı sıra trombosit seviyelerinin aşırı düşmesinden kaynaklı olarak aşağıdaki belirtiler de görülebilir.
- Diş eti kanamaları
- İyileşmeyen yaralar
- İdrarda kanama
- Kanlı mukus
- Rektum yani anüste kanama
- Uykusuzluk
- Halsizlik
- Şiddetli ve uzun süreli devam eden enfeksiyon hastalıkları
- Vücutta güç kaybı
P-LCR düşüklüğü neden olur?
P-LCR değerleri çeşitli nedenlerden dolayı düşebilir. Bu çoğu zaman zararsız kabul edilse de bu düşüklüğe neden olan hastalıklar ciddi durumlara gelebilir. Hamilelikte düşen P-LCR değerleri oldukça normal karşılansa da gene de takip ve kontrol gerektiriyor. Sık sık başvurulan P-LCR testi hastalık tanılarının konması için tek başına yeterli gelmeyebilir. Ne kadar zararsız görülse de hayati risklerin de habercisi olabilir. P-LCR düşüklüğü ne anlama gelir? P-LCR düşüklüğünü doğrudan meydana gelebileceği gibi dolaylı yollarla da meydana gelebilir. Uzun zaman sonra oluşabilen P-LCR düşüklüğü belirtilerini hemen de gösterebilir.
- P-LCR düşüklüğüne doğrudan neden olan faktörler arasında fazla alkol tüketimi yer alıyor. Bu yüzden alkol tüketimine son verilmelidir.
- Dengesiz ve yetersiz beslenmeden dolayı oluşabilecek P-LCR düşüklüğünün başlıca nedenlerinden biri B12 eksikliğidir. Bu yüzden özellikle B12 vitamini içeren besinleri tüketmeye özen göstermelisiniz.
- Hamilelik döneminde birçok hormon değişimlerinin yanı sıra kan hacminde düşüşler de yaşanabilir. Bu da P-LCR düşüklüğüne neden olabilir.
Vücutta meydana gelen bazı hastalıklar da P-LCR düşüklüğüne sebep olabilir. Bu hastalıklar konjenital yani doğuştan olabildiği gibi sonradan da yerleşmiş hastalıklar olabilir. Bu hastalıkların tümünü aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Enfeksiyon hastalıkları
- Kemoterapi tedavisi
- HIV
- Lösemi başta olmak üzere kanser hastalıkları
- Karaciğer hastalıkları
- Kan hastalıkları
- Trombositopeni
- Uzun süreli malnütrisyon sorunları
P-LCR düşüklüğüne ne iyi gelir?
Verdiğiniz kan tahlillerinde düşük çıkan P-LCR değeri için doktorunuz uygun bir tedavi yöntemi belirleyip uygulamaya başlayacaktır. Ancak siz de bu tedavi sürecine destek olabilirsiniz. Evde yediklerinize biraz dikkat ederek ve bazı besinlere ağırlık vererek bu süreci çabucak atlatabilirsiniz.
- C vitamini açısından zengin olan; pancar, ahududu, bal kabağı, ıspanak ve turunçgiller
- B12 vitamini açısından zengin olan; kırmızı et, yumurta, sakatat ürünleri, süt ve süt ürünleri
- A vitamini açısından zengin olan; balık çeşitleri, roka, brokoli, havuç, kavun tüketimini bol tutabilirsiniz.
Kandaki trombosit değerlerinin düşük olması ve bunun tedavi edilmemesi zamanla daha fazla düşmesine ve daha riskli hale gelmesine sebep olur. Aşırı düşük trombosit değerleri beyin kanaması riski taşır. Ayrıca IBUPROFEN ve ASPİRİN gibi ilaçların kullanımı P-LCR değerlerini daha fazla düşürmeye sebep olabilir.
P-LCR yüksekliği nedir?
Çeşitli şikayetlerle gittiğiniz doktor, sizden tam kan sayımı istediğinde bu test değerlerine de bakabilir. Aynı düşüklüğünde olduğu gibi P-LCR değerinin yüksek olması da çeşitli sorunlara yol açabilir. P-LCR yüksek olması trombositoz yani kandaki trombosit hücrelerinin fazlalığı anlamına gelir. Farklı nedenlere bağlı olarak P-LCR değerlerinde yükselmeler yaşanabilir. Ancak uzun süreli P-LCR yüksekliği organlara zarar verebilir. Tedavi edilmeyen P-LCR yüksekliği beyin kanaması ve felç ile sonuçlanabilir. Bu yüzden zamanında tanı konulup erken tedavi sürecine başlanmalıdır. Verilen kan testinde P-LCR yükselmesi saptandıktan sonra tam olarak doğru tanının konması için diğer trombosit ve kan bileşenleri değerlerine de bakılarak değerlendirme yapılmalıdır. Sıklıkla diyabet, tansiyon, kolesterol gibi kronik hastalıkların neticesinde meydana gelen P-LCR yüksekliği bu koşullara uygun şekilde tedavi edilmelidir. Ardından fazlalık trombosit denilen trombosit perinezi temizlenmeli, trombosit üretimi yavaşlatıcı tedavi yöntemi tercih edilmelidir. Bu süreçte kan pıhtılaşmasına engel olan ilaçlar reçete edilir.
P-LCR yüksekliği belirtileri nelerdir?
En yaygın belirtisi anemi ve iştah kaybı olan P-LCR yüksekliği beraberinde birçok belirti ve semptom getirebilir. Belirtilerini hemen gösterebilen bu rahatsızlık önce belirtisiz şekilde ilerleyip daha sonrasında da görülebilir. Bu yüzden rutin kan testlerinde mutlaka bakılan testler arasında yer alıyor. P-LCR değeri yüksekliği pıhtı riski olan bir durum olduğu için belirtileri diğerlerine kıyasla daha kolay ayırt edilebilir.
- Denge kaybı
- Baş dönmesi
- Baş ağrısı
- Morarma
- Göğüs ağrısı
- Görmede değişiklikler
- El ve ayaklarda yanma takiben zonklama
- El ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma
- Burun kanaması
- Kanlı dışkı
- Konuşmada zorluk yaşama
- Bilinç bulanıklığı
- Ciltte hassasiyet
- Uzun süreli yorgunluk
P-LCR yüksekliği neden olur?
P-LCR yüksekliği genetik faktörlerden dolayı kaynaklanabilir. Ancak sonradan gelişmiş hastalıklarda bu yükselişe neden olabilir. İnsan vücudunda bazı hormonların görevlerini yerine getirmesine engel olan faktörler bulunur ve bu faktörler kemik iliğimizdeki kırmızı kan hücrelerini azaltır. Vücut otomatik olarak bu üretimi arttırmaya çalıştığında trombosit üretimini artırır ve bu nedenle de P-LCR değerleri yükselir. Hemen her sorunu tetikleyen sigara kullanımı bu yükselişin başlıca nedenlerinden biridir.
- Enfeksiyon hastalıkları
- Kanser
- Demir eksikliği
- Hemolitik anemi
- Akut kanama
- Bağırsak hastalıkları
- Cerrahi müdahale ile dalak aldırma işlemi
- Alerjik reaksiyonlar
P-LCR yüksekliğine ne iyi gelir?
Verdiğiniz kan tahlillerinde yüksek çıkan P-LCR değeri için doktorunuz uygun bir tedavi yöntemi belirleyip uygulamaya başlayacaktır. Ancak siz de bu tedavi sürecine destek olabilirsiniz. Evde uygun bir diyetle biraz da egzersiz ile bu süreci çabucak atlatabilirsiniz. Tabi bir de sigaradan uzak durmayı ihmal etmemelisiniz. P-LCR yüksekliğine iyi gelen besinler aşağıdaki gibidir.
- Tam tahıllı ürünler
- Yağsız proteinler
- Karanfil
- Zerdeçal
- Sarımsak
- Kimyon
- Omega 3 takviyeleri
Kaynak: Cemre
Kan tahlilinde yazan P-LCR nedir? P-LCR aralığı kaç olmalı? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz