Köpekler Ne Yer?

Köpekler ne yer, köpek sahibi olanların köpeklerini en iyi şekilde beslemek için öğrenilmesi gereken en önemli sorulardan biridir. Köpekler evcil hayvanlar arasında en çok tercih edilen hayvanlardan biridir. Sevimli yapıları, arkadaş canlısı ve sadık yapıları nedeniyle birçok ya köpek beslemekte ya da köpek beslemeyi düşünmektedir. Köpekler tarih boyunca farklı amaçlar için kullanılmıştır. Çoban köpeği, arama kurtarma köpeği, narkotik köpeği, bakıcı köpeği, polis köpeği gibi…

Dünya üzerinde sayıları bini aşkın köpek cinsi vardır. Bu köpeklerden bazıları safkan iken bazıları kırma olabilir. Ancak cinsi fark etmeksizin her köpeğin sevgiyle ve ilgiyle büyütülmesi lazımdır. Sevgi ve ilginin yanında bir de düzgün beslenme olduğu mu ortaya iyi bakılmış bir köpek çıkar. Köpek beslemede en önemli adım doğru mama seçimi olmalıdır. Ancak mama dışında köpeklere verilebilecek başka yiyeceklerde bulunur.

İçindekiler

  • Köpek Maması
  • Köpeklere Mama Dışında Ne Verilebilir?
  • Yavru Köpekler Ne Yer?
  • Köpeklere Ne Verilmez?

Köpek Maması

Köpekler ne yer sorusuna verilebilecek ilk cevap şüphesiz köpek maması olacaktır. Köpekler her ne kadar mama dışında başka yiyecekler yeseler de onlar için en sağlıklı besin köpek maması olacaktır. Köpek mamaları, köpekler için özel olarak üretilmiş olup içinde köpeklerin ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve minareleri barındırır. Köpek mamaları ise iki çeşittir. Bunlar;

Kuru köpek maması: Kuru köpek maması köpekler için ideal bir besin olacaktır. Kuru mamaların saklanması kolaydır ve kolay kolay bozulmazlar.

Yaş Köpek maması: Kuru mamaya ek olarak haftada birkaç kez köpeğinize yaş mama verebilirsiniz. Yaş mama köpeğiniz için hem lezzetli hem de sağlıklı bir gıda olacaktır.

Kuru mama ve konserve mamalar köpeklerin en sevdiği yiyeceklerdendir. Köpeğiniz için kaliteli mama seçmeniz önemlidir. Mama seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:

  • Köpeğin cinsine uygun mama seçimi yapılmalı
  • Köpeğin yaşına göre mama seçimi yapılmalı
  • Köpeğin kısırlık durumuna göre mama seçimi yapılmalıdır.

Köpeklere Mama Dışında Ne Verilebilir?

Köpekler ne yer sorusuna çok kolay bir şekilde mama yanıtını verebiliriz. Ancak köpekler mama dışında birçok yiyeceği severek tüketebilir. Köpeklere mama dışında ne verilebilir diye soruyorsanız aşağıdaki listeyi takip edebilirsiniz. Köpeklere verebileceğiniz yiyecekler şunlardır:

  • Yumurta: Protein açısından en zengin besinlerden biridir. Yumurta, köpeklere mutlaka pişmiş bir şekilde servis edilmelidir.
  • Somon: Zengin bir Omega 3 kaynağı olan somon, köpeklere verilebilecek en lezzetli ve en sağlıklı besinlerden biridir. Köpekler somona bayılırlar. Ancak köpeğinize somon verirken mutlaka kılçıklarını temizleyerek vermeyi unutmayın.
  • Peynir: Peynir, köpekler için son derece faydalı besinlerden biridir. Peynir ve peynir altı suyunda bol miktarda protein bulunur ve bu da köpeklerin sağlıklı olmasına yardımcı olur.
  • Yaban mersini: Yaban mersini, zengin bir antioksidan kaynağıdır. Ayrıca içerisinde birçok vitamin ve mineral bulunur. Zengin bir lif kaynağı da olmasından dolayı köpeklerinize gönül rahatlığıyla verebilirsiniz. Ancak yaban mersinini de diğer besinler gibi kontrollü bir şekilde vermeniz faydalı olacaktır.
  • Ekmek: Özellikle kırsal yerlerde yaşayan kişiler köpeklerine genellikle ekmek verirler. Köpekler ekmek yemeyi sever. Ancak köpeğinize ekmek verirken tam tahıllı olmasına ve ekmeğin sıcak olmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Tavuk: Köpeklerin en sevdiği yiyeceklerden biridir. Pişmiş tavukta birçok vitamin bulunur. Bu nedenle köpeğinizin gelişimi açısından olumlu bir besin olacaktır.
  • Tatlı patates: A vitamini açısından oldukça zengin olan patates, köpeklere düzenli ve kontrollü bir şekilde verilidir. Özellikle tatlı patatesi köpeğinize ödül olarak vermeniz daha doğru olacaktır.
  • Badem: Bademin içerisinde bulunan vitamin ve mineraller köpeklerin tüylerinin daha parlak ve daha canlı görünmesine yardımcı olur. Ancak köpeğinize badem verirken kontrollü bir şekilde vermeniz gerekir.
  • Fıstık ezmesi: Köpekler fıstık ezmesi yemekten hoşlanırlar. Ancak köpeğinize fıstık ezmesi verirken dikkatli olmalısınız. Köpeğinize verdiğiniz fıstık ezmesi doğal, yağsız ve şekersiz olmalıdır.

Yavru Köpekler Ne Yer?

Köpekler ne yer konusunu detaylıca inceledik. Şimdi yavru köpekler ne yer konusuna bakalım. Yavru köpeklerin beslenmesi yetişkin köpeklerden daha farklıdır. Çünkü yavru köpeklerin sindirim sistemi yetişkin köpeklerden farklıdır. Yavru köpekler yaklaşık 1 yaşına kadar süt dişlerini kullanırlar. Bu nedenle kalıcı dişlere sahip olmadıkları için bu dişler keskin ve sağlam değildir. Yavru köpeklere verilebilecek en doğru besin yavru köpek mamasıdır. Yavru köpek maması, yavru köpekler için özel olarak üretilir. Bu mamaları çok kolay bir şekilde temin edebilirsiniz. Ancak bu konuda tereddütleriniz varsa veteriner hekime danışabilirsiniz. Veteriner hekim köpeğinizin cinsine ve yaşına uygun mama tavsiyesi verecektir. Yavru köpeklere mama dışında verebileceğiniz yiyecekler şunlardır: Yağsız et, brokoli, havuç, muz, ekmek, yoğurt, pirinç, yulaf ezmesi, bal kapağı, karpuz. Bu yiyecekleri rahatlıkla yavru köpeğinize yedirebilirsiniz.

Köpeklere Ne Verilmez?

Köpekler ne yer bildiğimize göre bir de köpeklere ne verilmez, köpekler için hangi besinler daha zararlıdır bunlara bakalım. Köpeklere verilmemesi gereken besinler şunlardır:

  • Yavru köpeklere kesinlikle asitli yiyecekler verilmemelidir. Ayrıca baharatlı ve soslu yemekler de verilmemesi gerekir. Çünkü onların sindirim sistemleri henüz gelişmediği için bu yiyecekler onlara zarar verebilir.
  • Çikolata, soğan, sarımsak gibi yiyecekler köpekler için oldukça zararlıdır.
  • Kemik, köpekler için zararlı yiyeceklerden biridir.
  • Süt ve laktoz: Bazı köpeklerde laktoz intoleransı bulunur. Bu köpekler süt içtiklerinde ishal ve kusma gibi sorunlar yaşarlar.
  • Yağlı gıdalar: Köpeğinizin sağlıklı olmasını istiyorsanız onlara yağlı ve şekerli gıdalar vermemelisiniz.

Kaynak: Cemre

Köpekler Ne Yer? Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum