Magazin
Kütahya gezilecek yerler konusunu sizin için ele alıp tek bir başlım altında topladım. Çini sanatı, porselen, vadileri, kaplıcaları ile bilinen Kütahya’nın bilinen tarihi Hititler ile başlıyor. Tarihi olaylarda önemli bir yere sahip olan Kütahya tarih ve gezmeyi severlerin merak ettiği bir şehir oluyor. Tarih bakımından oldukça zengin olan Kütahya da dolaşırken çini süslemelerinin ve farklı tarih kalıntılarına rastlananız mümkün. Yapılan arkeolojik araştırmalarda bulunan kalıntılara dayanarak Kütahya tarihinin milattan önce 2000 li yıllarda başladığını söyleyebiliriz. Bir dönem Germiyanoğluları beyliğine başkentlik yapan Kütahya’da farklı kültürlerden eserlere rastlamak mümkün. Kütahya Türk ve dünya tarihinin en büyük zaferinin kazanılması ile dikkat çekiyor. Kütahya gezilecek yerleri sizler için derledim buyurun birlikte inceleyelim.
Kütahya gezilecek yerler
İçindekiler
- Aizanoi Antik Kenti
- Kütahya Kalesi
- Saat Kulesi
- Ulu Cami
- Tarihi Kütahya Evleri ve Germiyan Konakları
- Kütahya Çini Müzesi
- Kütahya Sanat Ve Arkeoloji Müzesi
- Dumlupınar Şehitliği
Aizanoi Antik Kenti
Aizanoi antik kenti Anadolu’daki en güzel korunmuş Zeus tapınağını barındırması ile ikinci Efes şehri olarak görülüyor. Dünyadaki ilk ticaret borsa binasını bu kentte görmek mümkün. Milattan önce 1300’lü yıllardan itibaren yerleşim yeri haline gelen aizanoi kenti Frigyalılar’ın yerleşim merkezi olduğu biliniyor. Burada bulunan kalıntılarda tiyatro, borsa binası, Zeus tapınağı, stadyum, hamamı antik köprüler, su yolları ve kapı yapıları var. Bu kazılarda bulunan eserler Kütahya arkeoloji müzesinde sergilenmektedir.
,Kütahya gezilecek yerlerKütahya Kalesi
Kütahya kalesi ne zaman yapıldığına dair kesin bir bilgi olmayan kalenin tahminen Bizans döneminde yapıldığı düşünülüyor. Kütahya kalesi şehrin tepesinde üzerine çıktığınızda bütün şehri görebileceğiniz bir konumda bulunuyor. Kalenin toplamda 72 burcu var ve bu kale Türkiye’nin 3. Büyük kalesi olarak kayıtlara geçmiştir. Kalenin içerisinde iki çeşme kahvehane ve döner gazino bulunmaktadır. Osmanlı zamanında yapılan tadilatlarla günümüzdeki görünümüne ulaşmıştır.
,Kütahya gezilecek yerlerSaat Kulesi
Saat kulesi Kütahya’nın tam merkezinde bulunduğu için onu görmek çok kolay. Kütahya’nın simgelerinden biri olan saat kulesi önceki zamanlarda bir .an kulesiydi. Kütahya’nın kurtuluşundan sonra saat kulesi haline getirildi. Yapımı incelendiğinde kesme taş işçiliğiyle yapılmış olduğunu görebilirsiniz. Şehir merkezinin tam ortasında bulunduğu için orada yaşayanların buluşma noktası haline gelen saat kulesi günümüzde halen yapısını korumaya devam ediyor.
,Kütahya gezilecek yerlerUlu Cami
Ulu cami saat kulesinin olduğu gibi şehrin tam merkezinde yer alan ulu cami 1381 senesinde yaptırılmıştır. Yapımı tamimiyle kesme taş işçiliğinden olan bu caminin toplamda 6 yarım kubbesi 2 tam kubbesi ve 64 adet penceresi vardır. Caminin içerisinde bir Kâbe tasviri bulunuyor ve bu tamimiyle çini ile yapılmıştır.
Kütahya gezilecek yerlerTarihi Kütahya Evleri ve Germiyan Konakları
Tarihi Kütahya evleri ve Germiyan konakları Anadolu yapılarında görülen ahşap mimarisini Kütahya’daki tarihi evlerde de görebilirsiniz. Germiyanların yaşadığı dönemlerden kalan konaklar sizi tarihi bir yolculuğa sokacaktır. Kütahya gezilecek yerler listenize eklemeniz gerektiğini düşünüyorum. Gerçekliğine uygun olarak restore edilen evler genelde iki ya da üç katlıdır ve kendine özgü tasarımları, konak yapıları gözünüzden kaçmayacak. Konakların giriş kapıları eski kültürü yansıtmakla birlikte kapıların atlarında girebilmesi için büyük yapıldığını göreceksiniz. Bulunan bu konaklar arasında özellikle öne çıkan gelen herkesin dikkatine çeken birkaç tane konağı sizin için listeledim.
- Germiyan Konağı
- Ispartalılar Konağı
- Hanedan Konağı
- Alopaşalı Şeker Konağı
- Kütahya Konağı
- Kurtuluş Konağı
Kütahya gezilecek yerler
Rüstem Paşa Medresesi Ve El Sanatları Çarşısı
Rüstem paşa medresesi ve el sanatları çarşısı kanuni döneminde yapılan bir medresedir. Geçmiş dönemlerde yıkılan medrese aslına uygun olarak düzenlenerek faaliyete geçirilmiştir. Medrese günümüzde el sanatları çarşısı olarak hizmet veriyor. Buraya kadar gelmişken Kütahya’dan sevdiklerinize ve kendiniz anı olarak kalacak hediyeler almadan gitmemelisiniz.
Kütahya gezilecek yerlerKütahya Çini Müzesi
Kütahya çini müzesi Yakup çelebi tarafından 1411 yılında yaptırılan bir külliyedir. Külliyenin imaret bölümü 199 yılında müze olarak faaliyete geçmiş ve Türkiye’nin ilk çini müzesi olma özelliğini kazanmıştır. Çini müzesini dolaşırken sanki bir müzeyi geziyormuş gibi değil de adeta tarihi bir yapıyı ziyaret ediyormuşsunuz gibi hissedeceksiniz. İçerisinde yapımını başlatan Yakup beye ait çiniden yapılan bir sandukada yer almaktadır. Müzenin içerisinde çiniden yapılan ev gereçleri, panolar, vazolar, kitabeler bulunmaktadır. Harika çini eserlerine sahip olan bu müzeyi Kütahya gezilecek yerler rotanıza eklemeden şehirden ayrılmayın.
Kütahya gezilecek yerlerKütahya Sanat Ve Arkeoloji Müzesi
Kütahya sanat ve arkeoloji müzesi yukarıda bahsettiğimiz ulu caminin hemen yanında yer alıyor. 1314 yılında yapılan medrese vecidiye medresesi olarak da biliniyor. Yapıldığı dönemden ötürü Selçuklu mimarisinden izler taşıyan bu medrese 1965 yılında arkeoloji müzesi olarak faaliyete geçirilmiştir. Dünyada bulunan amazon lahitleri ve antik kentteki kazı çalışmalarından bulunan eserler, Hitit, frig, roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalan eserlerde bu müzede sergilenmektedir.
Kütahya gezilecek yerlerDumlupınar Şehitliği
Dumlupınar şehitliği 1922 yılında yapılan başkomutanlık meydan muharebesinde kurtuluş savaşı boyunca şehit düşen askerlerin anısını yaşatmak için yapılmış olan bir yerdir. Şehitlikte sembolik mezarlar, kitabeler, üç komutan anıtı, milisler anıtı, Mehmetçik anıtı, şehit baba ve oğul anıtı, namazgah ve şadırvan bulunmaktadır. Sizler için milattan önce yaşama başlayan Kütahya’nın bütün gezilecek yerlerini listeledim.
- Aizonai antik kenti
- Saat kulesi
- Murat dağı kaplıcaları
- Ulu Cami
- Kütahya kalesi
- Simav gölcük yaylası
- Kütahya çini müzesi
- Kültür ve sanat arkeoloji müzesi
- Yoncalı kaplıcaları
- Dumlupınar şehitliği
- Kurşunlu cami
- Çinili cami
- Kent ormanı
- Frigya vadisi
- Yeniköy peribacaları
Kütahya’nın neyi meşhur Sini mantısı, cimcik, ıspanaklı şibit, dolaramber böreği, haşhaşlı gözleme, ılıbada dolması, tirit, tosunum böreği, kızılcık tarhanası, sıkışık çorbası, sütlü incir tatlısı, erik hoşafı, Kütahya usulü güveç, yufka tatlısı ,tahinli pidesi.
Kütahya’nın doğal güzellikleri Eynal kaplıcaları, gölcük yaylası, çitgöl kaplıcaları, nadarçam yaylası, frigye vadileri, Domaniç ormanları, Gediz murat dağı termal kayak merkezi, Çamlıca tabiat parkı mızık çamı, vakıf çamlığı tabiat koruma alanı, ılık su mesire yeri, Kuruçay göleti.
Kütahya kaç günde gezilir Kütahya çok büyük bir şehir olmadığı için Kütahya’ya gezmek için 1 2 güne ihtiyacınız var. Ziyaret edeceğiniz zamanlarda mevsime dikkat etmeniz gerekir kışları yağışlı ve soğuk yazları ise sıcak geçen bir mevsim gezmek için en iyi zamanları ilkbahar mevsimidir.
Kaynak: Cemre
Kütahya Gezilecek Yerler Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz