Magazin
Midyat’ta Gezilecek Yerler yazımızdaki bilgiler sayesinde görsel şölene doyacaksınız. Milattan önce 9. yüzyılda Asurlar tarafından ‘Matiate’ olarak tanımlanmış olan Midyat ilçesi; İslamiyet, Hristiyanlık ve Süryanice dinlerin buluşma noktası olmuştur. Dinlerin yanı sıra Türkçe, Kürtçe, Süryanice ve Arapça dillerine de ev sahipliği yapmıştır.
Midyat adı nereden gelir? Bu sorunun cevabı olarak birçok fikir ortaya sürülmüştür. En bilinenlerinden ilki birçok değişim sonrası Arapça, Süryanice ve Farsça karışımı kelime olarak ortaya çıkması ve ‘ayna’ anlamına gelmesidir. Bir diğeri ise Mağaralar Kenti anlamına gelen ‘Matiate’ kelimesinden geldiğidir.
Mardin’in nüfus bakımından en kalabalık olan ilçelerinden biri olan Midyat Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Konumu itibariyle karasal iklime sahiptir. Yazlar kurak ve sıcak, kışlar soğuk ve yağışlıdır. Kış ayları ne kadar soğuk olsa da tarihi dokuları karlar altında görmek ayrı bir zevk verebilir. Midyat gezilecek yerler konusuna geçmeden önce Midyat ilçesi hakkında merak edilmiş soruları cevaplamakta fayda var. İşte Midyat hakkında en çok merak edilen sorular ve cevapları!
Midyat’ta Gezilecek Yerler
İçindekiler
- Midyat Neyi Meşhur?
- Midyat’tan Ne Alınır?
- Midyat’ta Nereler Görülür?
- Midyat Konuk Evi
- Mor Gabriel Manastırı
- Kent Müzesi
- Midyat Mağaraları
- Midyat Belediyesi Kültür Evi
- Beyazsu Deresi
- Midyat Taş Evleri
- Dara Antik Kent
- Meryem Ana Kilisesi
Midyat Neyi Meşhur?
Midyat neyi meşhur? diye soracak olursanız cevabı Midyat Konuk Evi, Midyat Eski Tarihi Evleri, Mor Gabriel Manastırı gibi buram buram kokan tarihi yapıları olacaktır. Çekilen diziler sayesinde de oldukça tanınan Midyat birçok manastır ve ünlü Süryani Şarap Evi’ne de ev sahipliği yapıyor. Midyat’ı bu kadar özel yapan şeyler tabi ki sadece tarihi dokuları değildir. Kendine özgü yemekleri ile Midyat mutfağı da bu ilçeyi oldukça ilgi çekici kılıyor. Midyatta ne yenmeli? Yöreye has baharatların kullanılması ile hazırlanmış olan geleneksel yemekler bulunmaktadır. İçli köfte çeşidi olan ırok ve kitele, etli dolma, kibe, lebeniyye, sembusek, kaburga dolması bu özel lezzetlerden sadece birkaçıdır. Her damak zevkine uygun yemek bulunan zengin kültürlü Midyat mutfağında aç kalmak pek mümkün değil.
Midyat’ta Gezilecek YerlerMidyat’tan Ne Alınır?
Dolgun mutfağı ve tarihi yapıları ile göz kamaştıran Midyat’a gezmeye gelen insanlar sevdiklerine hediye olsun diye veya kendileri Midyat hatırası olarak saklamak için bir şeyler almak isteyebiliyorlar. Peki ama Midyat’tan ne alınır? Eski tarihi ile birçok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapmış olması hediye çeşitliliğini arttırıyor. Telkari yani gümüş işlemeciliğinin en özel örneklerini sergileyen ayna, tepsi, yaka iğneleri, sigara veya tütün kutuları, kolye, yüzük veya küpe gibi aksesuarlar en çok tercih edilen hediyelik eşyalar arasında.
Midyat’ta Gezilecek YerlerMidyat’ta Nereler Görülür?
Mardin’in en gözde ilçesi Midyat’tır. Peki Mardin Midyat arası kaç kilometredir? Mardin’e gitmiş olanların uğramadan gitmediği Midyat ile mesafesi yaklaşık 70 kilometredir. Bu uzaklık yaklaşık 1 saat 15 dakika sürmektedir. Midyat, Güneydoğu Anadolu kültürünü harika yansıtan yerlerdendir. Farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan Midyat’ın insanları da oldukça misafirperverdir. Midyat’a gidecek olursanız manastırları ve ünlü evleri gezmeyi unutmayın.
Zengin kültürlü Midyat kaç saatte gezilir? Açık konuşmak gerekirse belli bir saat vermek mümkün değil. Ziyaret etmek istediğiniz yerlerin arasına göre bu süre değişiklik gösterebilir ama saat hesabı düşünmek yanlış olacaktır. Peki gün olarak bakılacak olursa Midyat kaç günde gezilir? Midyat ve civarına yaklaşık bir tam gün ayırırsanız ziyaret ettiğiniz yerlerin tadını daha rahat çıkarabilirsiniz.
Tarihi yerler gün içerisinde gezilirse daha zevkli olabilir fakat Midyat’ta gece ne yapılır? Midyat gece kulübü veya disko tarzı mekanların olmadığı bir şehirdir. Geceleri aile içi ve arkadaşlar arasında fasıl, sıra geceleri düzenlenebiliyor. Turist olarak gittiyseniz ve tanıdıklarınız yoksa hiç üzülmeyin. Ocak başı konseptli mekanlar bulunuyor. Bu mekanlarda hem eğlenebilir hem de mekanın konumuna göre manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Midyat’ta Gezilecek YerlerMidyat Konuk Evi
Midyat Konuk Evi; Hercai, Sıla ve Berivan gibi oldukça sevilen dizilerin çekilmesinin ardından ününe ün katmış, ziyaretçilerinde büyük bir artış yaşamıştır. Oldukça rağbet gören bu ev üç katlıdır. En alt katında anakayanın oyulması sonucu elde edilmiş bir oda bulunuyor. İkinci katında oldukça geniş, ferah bir teras ve iki tane de oda bulunuyor. En üste çıkmak için ikinci kattaki iki odanın arasından geçen tünelimsi bir merdiven kullanılıyor. Bu merdivenlerin sonunda sizi yine geniş bir teras karşılıyor. Bu kattan odanın damına çıkılabiliyor. Bu damın özelliği ise hem yapının hem de inşa edildiği tepenin yüksekliği sebebiyle tüm Midyat ayaklarınızın altına seriliyor.
Peki turistlerin gözdesi olan Midyat Konuk Evi giriş ücreti ne kadar? Ücretleri 2022 yılı için kişi başı 20 TL olarak belirlenmiştir. Bu fiyatlar her yıl farklılık göstermektedir. Size sunduğu manzara ve tarihi havası ile verilen ücretin her kuruşuna değen Midyat Konuk Evi haftanın her günü 08.00-20.00 saatleri arasında ziyaretçilere kapılarını açıyor. Peki bizi yapıldığı tarihe götürmeyi başaran Midyat konuk evi kime ait? Tarihi değere sahip olan bu evi kaymakamlık satın almıştır.
Midyat’ta Gezilecek YerlerMor Gabriel Manastırı
Mor Gabriel Manastırı Mardin’in taçsız kralı olan Midyat’ta en gözde yerlerinden biridir. 2021 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesine alınan manastır 397 yılında inşa edilmiştir. Mor Şemun ve Mor Şmuel adında 2 din adamı yapmıştır. Rivayete göre inşa edildiği konumu melekler tarafından gösterilmiş. Mor Şmuel daha yetkin olduğu için manastırın o dönemki adı Mor Şmuel Manastırıdır. Manastıra günümüzdeki adını veren Mor Gabriel ne anlama gelir? İddialara göre 1919 yılında manastır Kürt milisler tarafından saldırıya uğruyor ve içerisindeki keşişler öldürülüyor. O dönemin Turabdin Metropoliti Mor Gabriel olduğu için manastıra bu adı veriyorlar.
Dünyanın en eski Süryani Ortodoks Manastırı olan Mor Gabriel Manastırı kime ait? Güngören köyü sınırları içerisinde yer alan Mor Gabriel Manastırı Süryani Kadim Cemaati’nin bilindik ve heybetli yapıtlarından biridir.
Oldukça eski oluşu ile dikkatleri üzerine toplamayı başaran ve sık sık ziyaret edilen Mor Gabriel Manastırı ücretli mi? Manastırı gezerken görevli rehberler size eşlik etmekte. 2022 yılı için belirlenmiş olan ücret kişi başı 15 TL’dir. Unutulmamalıdır ki fiyatlandırma her yıl farklılık göstermektedir. Giriş ücreti fazla gelen ve vermek istemeyen ziyaretçiler Mor Gabriel Manastırı müze kart geçerli mi? sorusunu da oldukça sık sormaktadır. Üzülerek söylüyorum ki bu tarih rüzgarları esen özel manastırda müze kart geçerli değil. Ücreti ödemeyi kabul eden ziyaretçiler için sonraki soru; farklı tarihlerde farklı milletler tarafından saldırıya uğrayan Mor Gabriel Manastırı hangi günler açık? Ziyaret saatleri mevsime göre değişiklik gösteriyor. Kış ayları dışında her gün sabah 09.00-11.30, öğleden sonra 13.00-16.30 saatleri arasında kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Kış aylarında ise saatler aynı fakat 16.00’ya kadar ziyarete izin veriliyor.
Midyat’ta Gezilecek YerlerKent Müzesi
Mardin’in Midyat ilçesinde bulunan ve Midyat Belediyesi tarafından açılmış olan Midyat Kent Müzesi turistler ve yerel halk tarafından ilgiyle karşılanıyor. Midyat Kent Müzesi’ni özel kılan şeylerden biri de mağaranın içine kurulmuş olması. Ayrıca eskiden han olarak kullanıldığı biliniyor. Bu yüzden içerisinde çok fazla dükkan yer almakta. Onarım yapılmış olsa da bu dükkanlara dokunulmamış. Günümüzde bu dükkan odalarında yöreye özgü olan kilim veya aksesuar gibi eşyaların satışının yapılması için esnaflara müsaade edilmiş. Aynı zamanda Sümer, Mittani, Asur, Hitit, Babil, Pers, Roma, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok döneme ait parçalar bu mağaranın içerisinde sergileniyor. Bu parçalar antika sevenlerin de ilgisini oldukça çekmiştir. Peki bizi birçok dönemde gezintiye çıkaran Midyat Kent Müzesi giriş ücreti ne kadar? Ücretler tam ve indirimli olarak ikiye ayrılıyor. Tam bilet için belirlenen ücret 15 TL iken indirimli bilet 10 TL’dir. Fakat bu ücret değişkenlik gösterebilir.
Midyat’ta Gezilecek YerlerMidyat Mağaraları
Midyat Mağaraları, Midyat’ın sadece tarihi ve kendine özgü mutfağı ile değil aynı zamanda doğal yapılarıyla da oldukça önemli olduğunu gözler önüne seren bir yer. Bir rivayete göre şehir adını, kelime anlamı mağaralar şehri olan ‘Matiate’ kelimesinin halk arasında zamanla değişimi sonucu Midyat haline dönüşmesi ile almıştır. Matiate kelimesi de Midyat Mağaralarına işaret etmektedir.
İçerisinde birçok mağara bulunsa da en çok Gızzelim Mağarası dikkat çekiyor. İç içe geçmiş olan birçok mağaradan oluşuyor. Bu durum aynı zamanda İplik Mağarası olarak adlandırılmasına da sebep oluyor. Oldukça görkemli bir yapıya sahip. İplik Mağarası ve diğer mağaralara girdiğinizde orada yaşayan insanların ne kadar sabırlı olduklarını hissedebilirsiniz. Fakat bir müze edasında diyebiliriz. Çünkü ziyaretçilerin karşılandığı bir salon da bulunuyor. Peki bu tarihi Midyat Mağaraları giriş ücreti ne kadar? Kişi başı 5 TL gibi cüzi bir miktar ile bu doğal mucizeye şahit olabilirsiniz. Hafta sonu günü birlik gelen ziyaretçiler sebebiyle yoğunluk oluşabiliyor. Fazla kalabalık olmasını istemiyorsanız hafta içi gidebilirsiniz.
Midyat’ta Gezilecek YerlerMidyat Belediyesi Kültür Evi
Midyat’ta gezmek deyince akıllara gelen bir diğer yer ise Midyat Belediyesi Kültür Evi. 1925 yılında Midyat taşı ile inşa edilmiştir. Başlarda Mete ailesi bu kültür kokan yapıyı konak olarak kullanmaktaydı. Daha sonra Midyat Belediyesi olması gerekene uygun şekilde restore etmiş ve yeniden düzenleyerek ziyarete açmış. Midyat evlerine has örnek odaları olan bu evde Midyat kültürüne ait birçok eser sergileniyor. Midyat’ın geleneksel yaşantısını yansıtan Midyat Belediyesi Kültür Evi ziyaretçilerine yerel halkın yaşantısıyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
Midyat Belediyesi Kültür Evi giriş ücreti hakkında bilgi almak isteyenler olabilir. Ücret kişi başı 7 TL. Tabi ki bu ücret yıllara göre farklılık gösterebilir. Haftanın her günü 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaretçi kabul ediliyor.
Midyat’ta Gezilecek YerlerBeyazsu Deresi
Beyazsu Deresi Midyat ilçesine 15-20 kilometre kadar mesafede yer alan ve sık sık ziyaret edilen yerlerden biridir. Berrak ve serin suyu, Mardin’in ağaçsız ve kurak coğrafyasına bakıldığında oldukça dikkat çekicidir. Beyazsu yıl boyunca, mevsim fark etmeksizin Mardin’in su gereksinimini karşılıyor. Peki Midyat Beyazsu nereden gelir? İçerisinde piknik alanları ve akan suya yerleştirilen tahta oturakların bulunduğu bu doğa harikası derenin kaynağı Midyat’ın güneyinde olan plato ve tepe eteğidir. Sıcaklığın 40-45 derecelere çıktığı günlerde akan dere orayı ziyaret insanları serinletiyor. Kaynağından çıkıp Midyat’taki insanları serinleten Beyazsu suyu nereye gidiyor? Son zamanlarda gezi planlarına oldukça sık dahil edilmesi ile yoğunluk olan Beyazsu deresi bir vadi içerisinden geçerek Nusaybin’e doğru akıyor.
Serinlemek ve doğayla iç içe olmak için oldukça rağbet görüyor fakat açık hava karnınızı acıktırabilir. Mangal malzemeleriniz yanınızda değilse Beyaz suda nerede yemek yenir? Hafta sonları yer ayırtıp gitmenin önerildiği Beyazsu etrafında yeme içme imkanı sağlayan çeşitli işletmeler bulunuyor. Bu derenin güzelliklerinden biri de girerken herhangi bir ücret ödemenize gerek olmayışı.
Midyat’ta Gezilecek YerlerMidyat Taş Evleri
Bu bölgedeki ilk yerleşimin milattan önce 4500 yılına dayandığı bulunmuştur. Hem iç turizmi hem dış turizmi canlandıran Midyat Taş Evleri 1979 yılında SIT alanı ilan edilmiştir. Yüksek tavanlı olarak yapılmış olan evler kışın soğuktan, yazın ise sıcaktan korumaya yönelik inşa edilmiştir. Evlerin her birinde evin önüne bakacak şekilde hazırlanmış teras bulunuyor. Yöresel yaşamı birebir yansıtan Mardin Taş Evleri hangi taştan yapılmıştır? Midyat’ta kolayca ulaşılabilen sarı kalker taşı temel yapı malzemesi olarak kullanılmıştır. Pencere, kapı asma kat gibi mecburi kullanımların haricinde ahşap işçiliği kullanılmamıştır. Bu da ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.
Mardin Taş Evleri hangi ilçede? sorusu da oldukça sık soruluyor. Evleri, konakları, özgün süslemeleri ve güneş vurduğunda aldığı renk ziyaretçilerine görsel şölen yaşatan Mardin Taş Evleri Midyat ilçesinde yer almaktadır. Aynı zamanda Midyat Taş Evleri olarak da geçmektedir.
Midyat’ta Gezilecek YerlerDara Antik Kent
Dara Antik Kent Mardin’in Oğuz Köyü’nde bulunuyor. Midyat’a 90 kilometre uzaklıkta. Bu mesafe yaklaşık 1 saat 20 dakika sürmektedir. Dara Yukarı Mezopotamya’da bulunan en önemli yerleşim yerlerinden biri olması ile oldukça özeldir. 505 yılında garnizon kenti olarak inşa ettirildiği düşünülüyor. Peki Dara antik kentinde ne var? Çevresi 4 kilometrelik surla korunmuş olan antik kent içerisinde saray, zindan, tophane, çarşı, kilise ve su bendi kalıntıları günümüzde hala görülebiliyor. Bununla da bitmiş köyün etrafı incelendiğinde Geç Roma Dönemi’ne kadar uzanan mağara evlerine de rastlanıyor. Bu kadar yapıya ev sahipliği yapan Dara antik kentinde kimler yaşadı? Kültürel ve tarihi açıdan bu kadar gelişmiş ve ilgi çekici olabilmesi için bu bölgede birkaç medeniyetin yaşaması gerektiği aşikar. Bunlardan birkaçını Roma, Sasaniler, Arap, Bizans gibi çeşitli milletlere ev sahipliği yapmıştır.
Tarihi açıdan ziyaretçileri doygunluğa ulaştıran Dara Antik Kenti ziyarete açık mı? Pazartesi günleri maalesef ziyarete kapalı. Haftanın diğer günleri ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Fakat hafta sonu daha kalabalık oluyor. Bunu aklınızda tutmayı unutmayın. Yaz döneminde yani 1 Nisan-1 Ekim tarihleri arasında 08.30-18.00, kış döneminde ise 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Dara Antik Kenti müze kart geçerli mi? Her yaştan insanı etkilemeyi başaran Dara Antik Kenti girişinde herhangi ücret talep edilmiyor. Dolayısıyla müze kartı kullanılmasına gerek kalmıyor.
Midyat’ta Gezilecek YerlerMeryem Ana Kilisesi
Meryem Ana Kilisesi Midyat’ın Cumhuriyet Meydanında bulunur. 1. yüzyılda farklı bir Roma yapısı olan mimari, 5-6. yüzyılda Meryem Ana Kilisesine dönüştürülmüştür. Korkuluklu avlusu, yuvarlak taş sütunları ve kemerleri ile turistlerin ilgisini canlı tutuyor. 1995 yılında restore edilen Meryem Ana Kilisesi ücretli mi? Bu mekan dini bir mekan ve insanların buraya geliş amacı ibadet etmek olsa da ziyaret etmek için gelenlerin sayısı da oldukça fazla. Bu yüzden giriş için hem araç için hem kişi başı ücret alınıyor. Meryem Ana giriş ücreti ne kadar? İlk girerken araba için 10 TL ücret ödemeniz gerekiyor. Fakat bununla bitmiyor maalesef. Araba dışında kişi başı 10’ar TL daha ücret talep ediliyor. Bu fiyatlar yıllara göre farklılık gösterebilir.
Ücreti ödemeyi kabul eden ziyaretçilerin aklına gelen sonraki soru Meryem Ana saat kaça kadar açık? Hem turistlerin hem Midyat’ta yaşayanların gözde mekanlarından olan kilise kasım ve şubat aylarında 08.00-17.00 saatleri arasında, diğer aylarda ise 08.00-18.00 saatleri arasında ziyaretçi kabul ediyor.
Kaynak: Cemre
Midyat’ta Gezilecek Yerler Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz