Magazin
Paleo diyeti son zamanlarda gündeme gelmekte olan bir diyet türüdür. Paleo nedir sorusunun cevabı kısaca, kelime kökeni itibariyle çoktan beri var olan, eski anlamına gelmektedir. “Paleo” kısaltması, “Paleolitik” döneme işaret eder ve “Taş Çağı” olarak da bilinir. Paleo diyeti ise, genellikle avcı-toplayıcı toplumların beslenme alışkanlıklarına dayanan bir beslenme biçimidir.
İçindekiler
- Paleo Diyeti Nedir?
- Paleo Diyeti Yasakları Nelerdir?
- Paleo Diyeti Yaparken Hangi Besinleri Tüketebiliriz?
- Paleolitik Diyet Nedir?
- Paleo Diyeti ile Kaç Kilo Verilir?
- Atkins Diyeti Nedir?
- Akdeniz Diyeti Nedir?
Paleo Diyeti Nedir?
Paleo diyeti pdf olarak işlem görmemiş besinlerin ve doğada kendiliğinden bulunan besinlerin olduğu gibi tüketilme alışkanlığını kapsar. Paleo diyeti bundan yaklaşık 10.000 yıl önce paleotik çağda yaşayan insanların beslenme alışkanlıklarını benimseyen bir diyet türüdür. Günümüzde Ahmet Aydın tarafından çevrilen ve Taş Devri diyeti olarak adlandırılan bu diyet av-avcı diyeti olarak da bilinmektedir.
Paleo diyeti, modern tarım devrimi öncesi döneme geri dönüş yaparak, işlenmiş yiyecekler, şeker, süt ürünleri, tuz, yağlı gıdalar ve bazı tahıllar gibi modern diyetlerdeki bazı gıdaları dışarıda bırakır. Bunun yerine, et, balık, sebzeler, meyveler, kabuklu yemişler ve sağlıklı yağlar gibi geleneksel olarak avlanıp toplanan gıdaları tercih eder.
Paleo Diyeti Yasakları Nelerdir?
Paleo diyeti işlenmiş gıdalardan uzak durmamızı amaçlayan bir diyet türüdür. Doğal besinleri ön plana çıkaran bu diyet bize taş devrindeki gibi doğal kaynaklarla beslenmemizin daha sağlıklı olduğunu söyler. Meyve ve sebze tüketiminde herhangi bir sınır koymazken tahıl grubu besinlerin tüketilmemesi gerektiğini vurgular. Aynı zamanda tahıl grubu dışında üç beyaz diye adlandırdığımız un, tuz ve şekeri de kullanmamamız gerekir. Paleo diyeti yasaklar başlıca bu şekildedir. Bunlar dışında mercimek, nohut, fasulye ve diğer baklagiller paleo diyetinde yasaktır. Mısır, ayçiçeği ve soya yağı gibi yüksek omega-6 içeren yağlar da paleo diyeti makale yasaklar listesinde yer alır. Alkollü içecekler, gazlı içecekler, meyve suları ve diğer tatlandırılmış içecekler de paleo diyetinde tüketilmemelidir.
Bu yasaklar genel bir çerçeve oluşturur ve kişinin paleo diyetini uygulamasında esneklik sağlanabilir. Ancak, temel prensip işlenmiş gıdalardan ve yapay tatlandırıcılardan kaçınmak ve doğal, tam besinlerle beslenmek olduğundan, yasaklı yiyeceklerin tüketilmesi pek önerilmez.
Paleo Diyeti Yaparken Hangi Besinleri Tüketebiliriz?
Et ve et ürünlerinin sıklıkla tüketildiği bu diyet sistemini vejetaryen ve vegan bireyler uygulayamaz. Kişilerin diyet programını uygularken dikkatli davranmaları çok daha doğru olur.
Paleolitik Diyet Nedir?
Paleolitik diyet, avcı-toplayıcı atalarımızın tükettiği gıdaları taklit etmeyi amaçlayan bir diyet türüdür. Bu diyet, modern tarımın başlamasından önceki zamanlarda tüketilen besinlere odaklanır.
Paleolitik diyet, et, balık, kabuklu deniz ürünleri, sebzeler, meyveler, fındık ve tohumlar gibi tamamen doğal gıdaları içerirken, işlenmiş gıdalar, şeker, süt ürünleri, tuzlu yiyecekler, tahıllar ve baklagiller gibi modern gıdaların tüketimini sınırlar.
Paleolitik diyet savunucuları, bu diyetin kilo verme, diyabet, kalp hastalığı, alerjiler ve otoimmün hastalıklar gibi birçok sağlık sorununu azaltabileceğini savunurlar. Ancak, bazı sağlık uzmanları bu diyetin sağlıklı bir beslenme planı olmadığını, özellikle besin çeşitliliği ve yeterli lif alımı açısından eksik kaldığını düşünmektedirler.
Paleolitik diyet, bireysel ihtiyaçlarına göre uyarlanmalıdır ve bir diyetisyen veya sağlık uzmanıyla konuşulmalıdır.
Paleo Diyeti ile Kaç Kilo Verilir?
Paleo diyeti ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de paleo diyeti ile kaç kilo verilir konusu olmuştur. Paleo diyeti yapanların ortalama haftada 1.5kg yani ayda 5-6kg verildiği gözlemlenmiştir. Ancak kilo verme aşamasında yaş, metobalizma ve fiziki yapıyı da unutmamak gerekir.
Atkins Diyeti Nedir?
Atkins diyeti adını bulucusu Robert Coleman Atkins olan Amerikalı bilim adamından almaktadır. Ağırlık azalma konusundan etkilenerek böyle bir diyet ortaya atmıştır. Asıl beslenme şeklinin proteinler ve doymuş yağlardan oluşması gerektiğini savunup karbonhidrat içerikli besinlerin sınırlandırılması gerektiğini savunur.
Atkins diyeti, vücudun enerji kaynağı olarak yağ yakmasına yardımcı olmak için karbonhidrat alımını kısıtlar. Bu diyet programında, kişiler yüksek miktarda protein ve sağlıklı yağlar tüketirken, rafine edilmiş şekerler ve işlenmiş yiyecekler gibi yüksek karbonhidratlı gıdaları tüketmeyi sınırlarlar.
Diyetin ilk aşaması, özellikle karbonhidrat açısından zengin olan gıdaların tüketimini tamamen ortadan kaldırarak, vücudun ketozis denilen bir duruma girmesine neden olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu durumda vücut, yağları yakarak enerji elde etmek için ketonlar adı verilen molekülleri üretir.
Akdeniz Diyeti Nedir?
Akdeniz diyeti yasaklı bir diyet kuralı yerine yemek yapma ve pişirme alışkanlıklarının değişmesini savunan bir diyet planıdır. Akdeniz diyetinde, taze sebze ve meyveler, tam tahıllar, baklagiller, deniz ürünleri, zeytinyağı, fındık ve tohumlar, az miktarda kırmızı et, süt ürünleri ve şarap gibi besinler tüketilir. Bu diyet, doymuş yağların ve işlenmiş gıdaların tüketimini sınırlarken, antioksidanlar ve omega-3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağları ve besinleri içerir. Dünya çapında bu diyetin adı ‘’Med diyeti’dir.
Akdeniz diyeti, sağlıklı bir kilo verme stratejisi olarak da kabul edilir ve kalp sağlığı, beyin fonksiyonu, kanser riski ve yaşlanma gibi konularda faydaları olduğu gösterilmiştir. Ancak her diyet gibi, bireysel ihtiyaçlarına göre uyarlanması gerekmektedir.
Akdeniz diyeti bir piramit gibi belirli basamaklardan oluşur. Bu basamaklardan ilki bize sosyal hayatımızda kalabalık ortamlarda yemek yemeyi amaçlar. Yani yeme alışkanlıklarımızın değişimine odaklıdır. Diğer bölümlerde ise bize yemek tüketim alışkanlıklarımızın meyve, sebze ve tahıl grubundan başlayarak süt, yumurta, kırmızı et ve tatlı yememizi önerir.
Kaynak: Cemre
Paleo Diyeti Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz