Magazin
Pazı sarması nasıl yapılır? Lezzetiyle ünlenen pazı sarması nerenin yemeği? Pazının çeşitli ve en değişik tarifleri, Karadeniz’den çıkmış olsa da ülkemizde her yörede çok nefis yemekleri yapılır. Pazı çorbası, pazı kavurması, zeytinyağlı pazı yemeği en çok pişirilen halleridir. Pazı yemekleri kadar aperatif pazı tarifleri de epey lezzetli olur. Pazı borani ve pazı grateni daha önce denemediyseniz, denemeniz gereken tatlar arasında sayabiliriz. Osmanlı mutfağından miras kalan pazı sarması veya pazı dolması nasıl yapılır? Lezzetinden damak çatlatan pazı sarması yanında ne gider?
Tarifimize geçmeden önce ‘Pazının Faydaları ve Zararları Nelerdir?‘ yazımıza göz atabilirsiniz. Ayrıca ‘Pazı Yemeniz İçin 7 Neden!‘ yazımızda da pazı hakkında birbirinden değerli bilgilere verdik. Dilerseniz göz atabilirsiniz.
Pazı Sarması Nasıl Yapılır?
Davet sofralarında zeytinyağlı yaprak sarması ilk tercihiniz olsa da zeytinyağlısı yanı sıra etlisi de hazırlanan pazı sarması tarifi de gözbebeğiniz olacak. Pazı yapraklarının dolma harcına kendiliğinden kattığı o hafif ekşilik ve kuru baharatlarla birleştiğinde tadından yenilmez doğrusu. Hazırlama süresi 30 dakika pişirme süresi 45 dakikayı bulan bu tarifimiz 4 kişiliktir.
Malzemeler:
- 3 demet pazı yaprağı
- 250 gram kıyma
- 1 adet soğan
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 çay bardağı ince bulgur
- 1 yemek kaşığı salça
- 10-15 dal maydanoz
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Sosu için:
- 1,5- 2 su bardağı sıcak su
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Püf Noktası:
Pazılarınızı seçerken küçük olanlardan seçmeye özen gösterin. Eğer yapraklar büyükse ikiye bölerek kullanabilirsiniz.
Pişirme Önerisi:
Nar ekşisi yerine sumak ekşisi kullanabilir, arzu ettiğiniz kuru ve taze baharatları iç harca ekleyebilirsiniz. Sarmaların üzerine arzuya göre limon dilimleri yerleştirebilirsiniz.
Yapılışı:
- Kıymanın içine ince kıyılmış soğan ve maydanozu, baharatları alarak yoğurun.
- Pirinç ve bulguru ekleyin. İki yemek kaşığı da su ekleyerek güzelce yoğurun.
- Pazılarınızı güzelce yıkayıp saplarını kestikten sonra kaynamış suyun içerisine alıp 30 saniye tutun, daha sonra da soğuk su dolu kaseye alın. Bir otuz saniyede soğuk suda bekletin. Fazla bekletirseniz ya da ocakta kaynatırsanız yaprakların hepsi erir. Pazı yapraklarını süzgece alarak, süzülmesini sağlayın.
- Pazı yapraklarını önünüze alın ve kalın damarlı yerlerini bıçakla enlemesine olacak şekilde kesin, bıçağa gelmeyen yerlerin üstüne bıçağı yanaşmasına bastırarak ezin.
- Harcınızdan bir miktar koyun ve sıkı sıkı sarın. Tencerenizin zeminine kullanılmayan, kalın damarlı yaprakları dizin. Üstüne sarmış olduğunuz pazıları sırayla dizin.
- Ayrı bir sos tenceresinde yağı kızdırıp salça ile birlikte kavurun. Sulandırarak sos haline getirin. Pazıların üstüne bir tabağı ters çevirerek kapatın ki yapraklar açılmasın. Sosu yaprakların hizasına kadar gelmeli. Tencerenizin kapağını kapatarak kısık ateşte pişirin.
- Piştikten sonra ocaktan alın ve biraz dinlendirin. Yoğurt ile servis edin. Afiyetler olsun!
A’dan Z’ye Püf Noktalarıyla Pazı Sarması Tarifi!
Ispanakgillerden olan ve büyük yapraklara sahip olan pazı, pirinçli veya bulgurlu iç harcı ile sarıldığında masalarda yaprak sarmasını aratmayan bir lezzete sahip. Yapımı oldukça kolay olan pazı sarmasını mutfakla çok fazla haşır neşir olmayanlar dahi rahatlıkla yapabilir. En az yaprak sarma kadar beğeneceğiniz etli pazı sarmasını misafirlerinize, öğünlerinize, günlerinize rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Yanına yada üzerine yoğurt ilavesi ile servis ettiğinizde tadına doyamayacağınızdan eminiz.
Kaynak: Cemre
Pazı Sarması Nasıl Yapılır? Pazı Sarması Kaç Dakikada Pişer? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz