Magazin
Pırasanın faydaları içerisinde bol miktarda antioksidan barındırmasından kaynaklanır. Bilimsel adı Allium porrum olan pırasa, soğan ve sarımsak ile aynı aileye ait bir sebzedir. Lezzetli olmasının yanı sıra antioksidanlar, C ve A vitaminleri açısından zengin bir besindir. Göze iyi gelir, bağışıklığa iyi gelir, erken yaşlanmayı önler ve diğer yararları vardır. Yazımızda pırasının faydaları konusunu ele aldık.
Pırasanın Faydaları Nelerdir?
Dünyanın farklı mutfaklarında yaygın olarak kullanılan pırasa, makarnalar, soslar, etler, risottolar, çorbalar ve çeşitli yemekler için harika bir sebzedir. Sarımsak ve soğan ile aynı aileye ait olan çiğ veya pişmiş olarak yenebilen bir sebzedir. Lakin pırasanın birçok yemeğe özel bir tat vermesinin yanı sıra yapısında vücut için çok faydalı olan vitamin ve mineralleri barındırır. Pırasanın vücuda faydalarına göz atmak ister misiniz?
Pırasa, C Vitaminleri, B Kompleksi Ve Mineraller Açısından Zengindir
Pırasanın temel faydalarından biri de kemik yapısı, kaslar ve kalp-damar sisteminin sağlığı için gerekli olan kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko ve bakır gibi önemli minerallerin kaynağı olmasıdır. Ancak bunun yanı sıra bağışıklığı güçlendiren, cilt sağlığına iyi gelen ve demirin emilmesine yardımcı olan C vitamini kaynağıdır. B kompleks vitaminleri sinir, kardiyovasküler ve sindirim sistemleri için gereklidir.
Pırasa Lif Bakımından Zengindir
Pek çok insan bilmez ama pırasa, sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olan lif açısından zengindir. Örneğin, çözünür lifler midede tokluk hissini uzatan bir tür jel oluşturur. Böylece açlığı ve besin emilimini daha iyi kontrol edebilirler. Ayrıca kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye ve iyi kolesterolü (HDL) artırmaya yardımcı olurlar. Bir başka olumlu nokta da pırasanın iyi bakterilerin çoğalmasını uyaran ve bağırsak florasının çalışmasına yardımcı olan bileşenlere sahip olmasıdır.
Pırasa Güçlü Bir Folik Asit Kaynağıdır
Pırasanın önemli bir folik asit kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? Bu madde (B9 vitamini olarak da bilinir), fetüsün sinir sisteminin oluşumuna yardımcı olduğu için hamile kadınların sağlığı için gereklidir. Ancak ayrıca folik asit cildi, tırnakları, saçları ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu nedenle annelerin hamilelik döneminde pırasa tüketmeleri önerilir.
Pırasa Antioksidanlar Açısından Zengin Olduğu İçin Cilt Yaşlanmasına Karşı Savaşır
Pırasanın en büyük avantajlarından biri, serbest radikallerin oksitleyici etkisini engelleyen, genel olarak cilt, saç ve vücudun yaşlanmasıyla savaşan maddeler olan antioksidanlar açısından zengin olmasıdır. Antioksidanlar, örneğin cildi güçlendirdikleri ve kırışıklıkların ortaya çıkmasını önledikleri için erken yaşlanmayı önlemek isteyenler için çok uygundur. Pırasa, bu maddelerin içeriği yüksek olan besin grubunun bir parçasıdır ve günlük diyetinize dahil edilebilir.
Pırasa Vücutta İdrar Söktürücü Görevi Görür
Pırasa idrar söktürücü bir gıda olarak da kabul edilebilir, cildi nemlendirmeye ve toksinleri vücuttan atmaya yardımcı olur. Ayrıca sıvı tutulmasıyla savaşır ve bu nedenle vücuttaki şişliklerin yumuşamasına yardımcı olur.
Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Çoğu sebze gibi pırasa da kilo vermek isteyenler için bir yardımcı olabilir. 100 gramında 31 kalori bulunan pırasa, iyi bir lif kaynağı, iştahı azaltan ve bağırsakların iyi çalışmasına yardımcı olan bir yapıdır
Belirli Kanser Türlerine Karşı Savaşır
Pırasa, kanserle savaşmaya yardımcı olan çeşitli bileşiklere sahiptir. Örneğin kaempferol, özellikle kanser olmak üzere daha düşük kronik hastalık riski ile ilişkilidir. Yapılan bazı araştırmalar, iltihabı azaltarak, kanser hücrelerini öldürerek ve yayılmalarını durdurarak kanserle savaşabileceğini gösteriyor. Sarımsak gibi, pırasa da kaempferol'e benzer anti-kanser özellikler sunan bir kükürt bileşiği olan allisin için iyi bir kaynaktır
Kaynak: Cemre
Pırasanın Faydaları Nelerdir? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz