Magazin
Şeftali çekirdeği yağı neye iyi gelir? Şeftali yağı veya şeftali çekirdeği yağı olarak bilinen bu şifalı yağ farklı işlemlerden geçerek elde ediliyor. Yazın en sevilen meyvelerinden olan şeftaliyi tüylü olmasından dolayı tüketemeyenler için şeftali yağı harika bir yöntem haline geliyor. Şeftali yağı faydaları sadece vücuda sağladığı faydaları ile sınırlı kalmıyor, cilt ve saç bakımlarının da sevilen alternatifi haline geliyor. Şeftali yağı saça faydaları kullanıldığı günden itibaren gözle görülebilir. Gerek saç uzatma gerekse saç onarma olsun şeftali yağı hemen her konuda saçların kurtarıcısı olmaya devam ediyor. Şeftali yağı kokusuz olmasının yanı sıra şeftali yağı içilir mi, acaba tadı nasıl soruları merak ediliyor. Ayrıca şeftali yağı cilde faydaları da saymakla bitmiyor. Öyle ki bu kadar faydalı olan şeftali yağı fiyatı ne kadar? Saç bakım, cilt bakım, sağlık için fark etmeksizin şeftali yağı kullananlar sonuçlardan memnun kalıyor. Peki şeftali yağı ile saç bakımı nasıl yapılır?
İlginizi çekebilecek diğer saç maskeleri: Zambak yağı ile saç bakımı nasıl yapılır?
Şeftali
Eski çağlardan beri Çin'de uzun yaşam ve ölümsüzlüğün sembolü olarak kabul edilen şeftali sadece meyve olarak değil tatlılarda ve hatta arama için bazı yemeklerde bile kullanılabiliyor. Lezzetiyle vazgeçemediğimiz şeftali kalorisi düşük yağ içermeyen bir meyvedir. İçinde birçok besleyici madde barındıran şeftali bol sulu ve tatlı bir meyvedir. Gülgiller familyasından olan şeftali yaz meyvelerinin vazgeçilmezlerindendir. Ilıman iklimleri seven şeftali ağaçları ortalama 30 yıl kadar yaşarlar. Bu yönüyle şeftali Türkiye'de de rahatlıkla yetişebiliyor. Şeftali ülkemizde en çok Bursa'da, genel olarak ise Marmara bölgesinde yetişiyor. Tatlı krizlerinin kurtarıcısı olan şeftali sabah kahvaltılarında yoğurt ile tüketilebilir bir aperatif olarak tercih ediliyor. Şeftali C vitamini deposu olarak bilinmesinin yanı sıra A ve B vitamininde içinde barındırır. Kalsiyum, demir, magnezyum açısından zengin olan şeftalinin tüylü ve tüysüz olarak çeşitleri bulunuyor. Şeftali genel özellikleri yani tüylü ve etli olarak gruplandırılıyor. Ülkemizde yaklaşık 64 şeftali tür yetiştiğini biliyor muydunuz?
Şeftali yağı
Şeftalinin tüylü çeşidi bazı kişiler tarafından huylandırıcı geldiği için tüketilmiyor. Bu kişiler haliyle şeftalinin faydalarından da yararlanamıyor. Ancak şeftalinin tüm faydalarından yararlanabileceğiniz bir yöntem var. Şeftali ile şeftali yağı faydaları hemen hemen aynıdır. Eğer şeftali tüketemiyorum diyorsanız alternatif olarak şeftali yağı kullanabilirsiniz. Şeftali yağı şeftali çekirdeğinin ezilmesi ve bazı işlemler sonucunda elde edilir. Kokusuz ve sarımtırak bir renge sahip olan şeftali yağı vücuda birçok fayda sağlar. Şeftali yağı aynı şeftali gibi içinde bol C vitamini barındırır. Ayrıca A ve B vitamini bakımından da zengin olan şeftali yağı birçok minerale konutluk yapar.
Şeftali nasıl yapılır?
Şeftali yağı hemen her aktarda bulunduğu gibi online satışlardan da temin edilebiliyor. Şeftali yağı fiyatı ise 20-25 TL arasında satıldığı yere göre değişiklik gösteriyor. Soğuk presleme işlemi ile elde edilen şeftali yağı, yüksek basınçla hidrolik preste ezilir. Soğuk presleme işlemi ile elde edilen şeftali yağı besin özelliklerinin %100’ünü koruduğu için daha sık tercih edilir. Bazı üreticiler soğuk presleme işlemi yerine ısı çekimi yöntemi kullanır. Diğer adı özütleme özümü olan ısı çekimi yöntemi vitaminleri tahrip ederek aromayı azaltır ve haliyle aromasını da bozar.
Şeftali yağı faydaları
Hemen her sorunun tedavisinde kullanılabilen şeftali yağı uçucu yağlardan biridir. Şeftali yağı gerek vücut gerek ruh sağlığı için büyük faydalar sağlıyor.
- Stres, kaygı, obsesif kompülsif bozukluklar hatta depresyon için alına şeftali yağı ile masaj yapılarak tedavi edilebiliyor. Dikkat dağınıklığı yaşayan kişilerde zihin açıcı ve dikkat toparlayıcı olarak şeftali yağı kullanımı oldukça yaygın.
- Kan akışını arttıran şeftali yağı aynı zamanda sindirim sorunlarının tedavileri içinde kullanılıyor.
- Ağır kanamalar, şişkinlik ve halsizlik gibi durumlarda kurtarıcı olan şeftali yağı düzenli kullanıldığında düzensiz adet kanamalarını kalıcı olarak tedavi eder.
Şeftali yağı içerisinde birçok vitamin ve mineral barındırdığını söylemiştik. Bu özellikleri ile mucizevi bir meyve yağı olan bu yağ birçok kozmetik ürününde bulunuyor. Cildimiz için önemli olan bazı bileşenler vardır. Bunlar boron, beta, karoten ve C vitamindir. Şeftali yağı ise tüm bu bileşenleri bolca içerir. Dilerseniz şeftali yağının cilde faydalarına daha detaylı göz atalım.
- Ciltteki ölü derileri atmaya yardımcı olan şeftali yağı cildinizin yenilenmesini sağlar ve cildinizi tazeler.
- Yüksek nemlendirme özelliği sayesinde şeftali yağı düzenli kullanım sonucunda cildin kurumasına engeller. Cilt nemli kaldıkça elastik yapısını korur ve kaybetmez.
- Cildi derinlemesine temizleyen şeftali yağı sivilce ve akne oluşumunu büyük ölçüde engeller. Ayrıca makyaj temizleme suyuna damlatılan birkaç damla şeftali yağı makyajı cildinizden daha kolay çıkarır.
- Cildin kurumasına müsaade etmeyen şeftali yağı cildin kırışmasını engeller, yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırarak cildinizin genç görüntüde kalmasına yardımcı olur.
- Şeftali yağının içerisinde cildin zamanla sarkmasını engelleyen yağ asitleri bulunur. Bu asitler sayesinde cildin elastik yapısı korunur.
- Yaz geldi tatile gidiyoruz ancak selülitlerim var. Nasıl bikini mayo giyeceğim? diyorsanız çözümü şeftali yağında! Selülitleri azaltmaya yardımcı olan şeftali yağı antioksidan özelliği ile sadece selülitleri değil, cilt üzerinde meydana gelen tahriş, kesik, yırtık, leke gibi şikayetleri de azaltır.
- Tüm cilt tipleri için uygun olan şeftali yağı birçok masaj salonunda rahatlatıcı etkisinden dolayı tercih ediliyor. Aynı zamanda kan akışını hızlandıran şeftali yağı sürüldüğü bölgede hızla etki ediyor.
- Kaş ve kirpik bakımlarında kullanman şeftali yağı kirpiklerin uzamasına ve kaşların çoğalmasına yardımcı oluyor.
Kaş ve kirpiklere olan faydasından dolayı popüler olan şeftali yağı son zamanlarda saçlara da uygulanarak fayda sağladığı gözlendi. Bunun üzerine şeftali yağı çeşitli saç bakım maskelerinde ve kozmetik ürünlerinde kullanılmaya başlandı. Şeftali yağı saça faydaları ile gündemde kalmaya devam ediyor.
- Masajla uygulandığında kan dolaşımını teşvik eden şeftali yağı saç derisini uyarır ve içeriğindeki yağ asitleri sayesinde saç dökülmesini engelleyerek saçların sağlıklı uzamanı sağlar. Yağlı kalıntı bırakmadığı için gözenekleri tıkamayan şeftali yağı saç derisine nüfuz ederek nemlendirir.
- Kepek sorunu için mükemmel sonuçlar veren şeftali yağı ilerleyen süreçte kepeği tamamen ortadan kaldırır.
- Duş sonrası saçlara uygulanan şeftali yağı saçlarınızı nemlendirir ve uzun süre nemli kalmasını sağlar. Bu sayede kuruluk ve kırılmaya karşı da faydalar sağlar.
- Kabaran ve elektriklenen saçlar için çözüm sağlayan şeftali yağı kıvırcık saçlarda bukleleri belirginleştirmek için de sıkça tercih ediliyor.
- Doğal saç rengini korumaya yardımcı olan şeftali yağı boyalı saçların daha uzun süre korunmasında da oldukça etkilidir. Yıpranan saçları onaran şeftali yağı saçlara parlaklık kazandır. Zararlı ışınların saçlarınızı yıpratmasını engeller.
Şeftali yağı nasıl kullanılır?
Bağırsakların çalışmasını sağlar ve bu sayede kabızlığı önleyen şeftali yağı aynı zamanda ince bağırsak ve kalın bağırsaktan kurtların öldürülmesine yardımcı olur. Günde bir bardak suya 3 damla şeftali yağı damlatarak bağırsaklarımızın daha düzenli çalışmasını sağlayabilir. Bu sayede kabızlık durumlarına önleyebilir, kurt oluşumunu da engeller. Düzenli şeftali yağı kullanımı birçok kadının sorunu olan akıntıyı azaltır ve idrar yolu enfeksiyonuna kesin çözümdür. Ayrıca böbrek hastalığına yakalanma riskini azaltır. Özellikle soğuk kış günlerinde vücudun direncini artırarak, bakteri ve mikropların vücuda girmesine engel olan şeftali yağı bağışıklık sistemini güçlendirir. Sadece vücut sağlığı için değil saç bakımlarınız içinde şeftali yağını tercih edebilirsiniz. Saçlarınıza uyguladığınız birkaç damla şeftali yağı ile saçlarınızı nemlendirebilirsiniz veya saç bakım maskesi olarak da kullanabilirsiniz. Şeftali yağını saç dipleri ve tamamına uyguladıktan sonra 1 saat bekletip yıkayın ve sonuçları görün. En iyi saç kremiyle aynı etkiyi yaratan şeftali yağı saçlarınızdan kolayca arınır ve ağırlık hissi vermez.
Şeftali yağının zararları
Şeftali ya esansiyel yağlardan biridir. Ne kadar doğal olsa da fazla kullanılması sonucunda bazı yan etkilere sebep olabilir. O yüzden her bitki ve yağın da olduğu gibi şeftali yağını da düzenli ve yeterli miktarda kullanmak gerekir. Cilde fazla uygulanan şeftali yağı ciltte kızarıklık, tahriş, döküntü ve hatta ciltte yanmalara bile neden olabilir. Şeftali yağı içilir mi? Bir bardağı 3 damla katarak günde 1 defa içebileceğiniz şeftali yağını daha fazla kullandığınız takdirde mide bulantısı, kusma, ishal gibi sorunlara yol açabilir. Şeftali yağını hamileler kullanabilir mi? Şeftali yağı hamileler için doktor bilgisi olmadan kullanımı sakıncalı olabilecek yağlardan biridir. Aynı şekilde şeftali yağı emziren anneler içinde sakıncalı olabilir.
Şeftali yağı ile saç bakımı nasıl yapılır?
Cilt ve saçlar için kullanılan kozmetik ürünlerinde bulunan şeftali yağı saç bakım için son bakımlarda çok sık tercih ediliyor. Evde doğal yöntemlerle saç bakım yapmak isteyenlerin mutlaka evinde bulunması gereken yağlardan biri şeftali yağıdır. Diğer şifalı yağlar ve besinler ile birleştirilerek kullanılması maksimum sonuçlar veriyor. Saç bakımında şeftali yağı kullananlar ise sonuçlardan oldukça memnun kalıyor.
- Saç uzatan şeftali yağı maskesi
Soğan suyunun saç uzatmak üzerindeki etkilerini tartışmasız hepimizi biliriz. Soğan suyu ile saç uzatma konusunda daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz. Bu tarifte saç uzatma konusunda iki etkili ürün kullanacağız.
Malzemeler
- 1 soğan suyu
- 2 yemek kaşığı şeftali yağı
Saçlara uygulanan bu karışımda soğan suyu kanı saç köklerine doğru harekete geçirirken şeftali yağı uyuyan folikülleri uyandırır. Oksijen elementleri ile beslenme sağlayan bu karışım 1 soğanın suyu ile ılık şeftali yağının iyice karıştırılması ile elde edilir. Saç dökülmesine de fayda sağlayan bu karışımı saç diplerinden uçlara doğru masaj ile uygulanır ve 20 dakika bekletilen bu maskeyi ılık su ile durulayın.
- Kuru saçlar için şeftali yağı maskesi
Çeşitli sebeplerden dolayı kuruyan saçlar bir süre sonra kırılır. Bu tarif ise hem kırılan saçlar için hem kuru saçlar için uygulanabilir. Haftalık saç rutininize ekleyebileceğiniz bu tarif harika saçlara kavuşmanıza yardımcı olur. Ayrıca kırılgan saç tipine sahip kişilerin saçlarını da onarır.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı ekşi krema
- 1 yemek kaşığı şeftali yağı
- 1 yumurta sarısı
Bu tarifte kullanılması gereken yumurta sarısını saçlarınız uzunsa 2 adete çıkarabilirsiniz. Tereyağını eritip soğumasını bekleyelim. Daha sonra diğer malzemeler ile karıştıralım. Homojen hale geldikten sonra tüm saça uygulayalım. Tüm saça masaj ile uygulanan karışımı 40 dakika bekletelim. Soğuk suyla durulamanız gereken bu maskeyi durularken sıcak su kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Çünkü yumurta saçlarınızda haşlanıp pıhtılaşabilir.
Kuru saçlar için bir diğer saç maskesi ise saçlarınızı onarırken mükemmel bir kokuya sahip olmasını da sağlar.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı lavanta yağı
- 1 yemek kaşığı şeftali yağı
- 1 yemek kaşığı biberiye yağı
Oldukça etkili yöntemlerden biri olan bu saç maskesi tüm malzemelerin karıştırılıp saça uygulanması ile tamamlanır. Saçlarınız kısaysa yemek kaşığı yerine tatlı kaşığı kullanabilirsiniz. Saçlarınızı ılık su ile duruladıktan sonra kokusu ile büyüleneceksiniz.
- Saç rengini koruyan saç maskesi
Bu saç maskesini koyu saç ve açık renk saç rengi olanlar farklı uygulamalıdır. Saç rengi koyu olanlar papatya yağı yerine brendi yağı kullanmalıdır. Saç rengini güçlendiren bu maske saçlarınıza parlaklık kazandırmaya da yardımcı olur.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı papatya yağı / 1 yemek kaşığı brendi yağı
- 1 yemek kaşığı şeftali yağı
Eğer sarışınsanız 1 yemek kaşığı papatya yağı ile 1 yemek kaşığı şeftali yağı iyice karıştırılıp tüm saçlarınıza uygulayın. Bone veya havluyla sardığınız saçlarınızı fön makinası ile kurutun. 1 saat beklettiğiniz karışımı ılık su ve şampuan ile durulayın. 1 yemek kaşığı brendi yağı ve 1 yemek kaşığı şeftali yağı iyice karıştırılıp tüm saçlarınıza uygulayın. Bone veya havluyla sardığınız saçlarınızı fön makinası ile kurutun. 1 saat beklettiğiniz karışımı ılık su ve şampuan ile durulayın.
- Kepek önleyici saç maskesi
Kullanılan şampuanlar veya saç bakım ürünlerinden dolayı saçlarda kepek oluşabilir. kepekler pul pul dökülebildiği gibi ince toz şeklinde de dökülebilir.
Malzemeler
- 1 yemek aloe vera
- 1 yemek şeftali yağı
- 1 su bardağı ısırgan otu suyu
Tüm malzemeleri ılıyan ısırgan otu suyu ile karıştırın. Saç köklerinden uçlarına doğru uygulayacağınız bu maske ile haftada 2-3 kez uygulayabilirsiniz. Saç diplerine masaj ile uygulayacağınız bu maskeyi saçlarınızda 10 dakikadan fazla bekletmemeye özen gösterin. Kepekleri 3 kez kullanımdan sonra tamamen ortadan kaldırır.
Kepekli saçlar özellikle görüntü açısından kişiyi çok rahatsız edebilir. Kepekli saçlar için bu maske haftada 1 kez uygulanabilir. Şeftali yağı ve nane yağının birleşimi ile sonuçlara inanamayacaksınız.
Malzemeler
- 3 yemek kaşığı şeftali yağı
- 3 yemek kaşığı nane yağı
Bu yağ karışımlarını özellikle saç derinize masajla uygulayın. Mümkünse tüm gece değilse en az 1 saat kadar bekletin. Daha sonra ılık su ve şampuan ile durulayın. Eğer saç derinizde ısınma veya kaşıntı hissederseniz 1 saati beklemeden maskeyi saçınızdan durulayın.
- Yağlı saçlar için saç maskesi
Yağlı saçların fazla yağından ve yağlı saç derisinden kurtulmak için her evde bulunana malzemeler ile bir maske hazırlayıp uygulayabilirsiniz. Haftalık saç bakım rutininize ekleyebilirsiniz.
Malzemeler
- 10 gram nişasta
- 5 gram kil
- 1 çorba kaşığı şeftali yağı
- 1 su bardağı yeşil çay
Patates veya mısır nişastası kullanabileceğiniz maske tarifinde kili kozmetik olan killeri tercih etmelisiniz. 1 su bardağı taze demlediğiniz yeşil çaya diğer tüm malzemeleri karıştırıp yoğurt kıvamına gelene kadar karıştırın. Saçlarınızın diplerine ve tümüne masaj ile uygulayın. 20 dakika beklettiğiniz saç maskesini ılık su ile durulayın.
- İnce telli saçlar için saç maskesi
Bu tarifte ek olarak 1çay kaşığı Dimexidum da eklenebilir. Bu maske diğer maskelere oranla daha uzun süre saçlarda bekletilmesi gereken bir maskedir. Hatta bu maske ile tüm geceyi geçiren kişiler de vardır. Bu maske sayesinde saçlarınızın tellerini güçlendirebilir, kopmasını engelleyebilirsiniz.
Malzemeler
- 1 ampul A vitamini
- 1 ampul E vitamini
- 2 çay kaşığı şeftali yağı
Tüm malzemeleri karıştırıp saçlarınıza uygulayın. Maske tüm saçlara uygulandıktan sonra tepede topuz şeklinde bir araya toplanır ve ılık bir havlu ile sarılır. Havlu normal ısısına döndükten sonra havluyu saçlarınızdan çıkarın. Maske saçlarınızda 1 buçuk saat daha saçlarınızda durduktan sonra şampuanla durulayın.
Kaynak: Cemre
Şeftali yağı ile saç bakımı nasıl yapılır? Şeftali yağı saça faydaları nelerdir? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz