Somon Balığı Faydaları

Somon balığı faydaları genel olarak bakıldığında Norveç balığı olarak bilinen bu balık, mükemmel bir omega 3 kaynağıdır ve diğer balık türlerinden daha fazla oranda omega 3 yağ asitleri bulunur. Soğuk sularda yaşayan bu tatlı su balığı, açık pembe renklidir ve tadı da gerçekten lezzetlidir. Besin değerleri ile birçok yiyeceğin yanı sıra diğer balık türlerine de fark atan somon balığı sağlıklı beslenme adına doğru bir tercihtir. Somon balığı faydaları genel olarak bakıldığında,

 

Somon Balığı Faydaları

  • Zengin besin içeriğine sahiptir, kalp ve damar sağlığını korur.
  • Kansere karşı koruyucudur, soğuk algınlığına iyi gelir.
  • Zayıflamaya yardımcıdır ve yüksek protein deposudur.
  • Cilt dostu besindir, Alzheimer riskini azaltır.
  • Göz sağlığını korur, kemiklerin güçlenmesini sağlar.
  • Depresyona karşı etkilidir ve hamile olan kişiler için faydalıdır.
  • Somon balığı içinde yüksek oranda omega 3 bulunur, günlük protein ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar bu nedenle dikkatli şekilde tüketilmesi gerekir.
  • Vitamin değerleri içerisinde A, C, D, B6, B12, D ve E vitaminleri arasından zengin bir besin kaynağıdır aynı zamanda magnezyum, iyot, fosfor, selenyum, demir ve potasyum minerallerini içerir.

Karadeniz Somon Balığı Faydaları

Karadeniz somonu ve Norveç somunu iklimsel şartları bakımından farklılık gösterse de protein ve omega yağları bakımından birbirine yakındır. Karadeniz somon balığı faydaları açısından bakıldığı zaman Karadeniz somonu ekonomik açıdan daha faydalıdır bunun dışında genel vitamin ve mineral değerli bakımından genel olarak aynıdır. Somon, çeşidi ve türü ne olursa olsun gezegendeki en besleyici yiyeceklerden biridir ve bu popüler yağlı balık, besinlerle yüklüdür ve çeşitli hastalıklar için risk faktörlerini azaltabilir.

Lezzeti çok yönlü olan somonlar, uzun zincirli omega 3 yağ asitleri, EPA ve DHA’nın en iyi kaynakları arasında bulunuyor. Bunlar ise özellikle iltihaplanmayı azaltmak, kan basıncını düşürmek, kanser riskini azaltmak ve atardamarlarını kaplayan hücrelerin işlevini iyileştirmek gibi çeşitli sağlık yararlarıyla kredilendirilmiştir. Dünyadaki somon üretiminin yaklaşık %60 kadarı Norveç’ten sağlanır bunun dışında Karadeniz somonu da taze olarak tüketilebilir.

Karadeniz Somonu, Norveç Somonu Farkı

Karadeniz somonu, Norveç somonu farkı genel olarak bakıldığı zaman Karadeniz somonu Norveç somonuna rakiptir ve en büyük farkı Karadeniz somonunun daha ucuz ve lezzet kalitesinin de daha iyi olmasıdır. Norveç’ten ithal edilen somonlar 4-5 kilo civarındadır, Karadeniz somonu ise 3-4 kilo civarındadır. Somon balıkları hem tatlı hem de tuzlu suda yaşayabilmektedir bunun dışında Karadeniz somonunun bazı besin değerleri açısından ithal somonlara kıyasla daha önde olduğu belirtilerek kolesterol oranı daha düşüktür.

Somon Balığı Faydaları İbrahim Saraçoğlu

Somon balığı faydaları İbrahim Saraçoğlu ile sıklıkla bahsedilmektedir. Soğuk sularda yetişen somon balıkları yağ oranı düşük bir balıktır ve haftada bir kez tüketilerek bazı hastalıklara yakalanma oranınızı büyük ölçüde düşürebilirsiniz. Yaklaşık olarak 90 gram somon balığında 22 gram protein bulunur ve somon balığı tüketmek kalp krizi ve felç riskini azaltır.

Yapılan araştırmalara göre sık, düzenli bir şekilde somon tüketen kişilerin ilerleyen yaşlarda kap ve damar hastalıklarına yakalanma riskinin düştüğü görülmüştür. Düzenli bir şekilde somon balığı tüketilirse kan pıhtılaşmasına neden olacak her türlü rahatsızlığa karşı etkili olduğu görülür. Uzun süre tok tutması sayesinde kilo vermeye oldukça yardımcıdır, cilt dostu besinler arasında somon balığı yer alır.

 

Somon Balığı Faydaları

Somon Balığı Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Somon balığının faydaları ve zararları açısından bakıldığı zaman balık tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri doğru pişirmedir. Aksi takdirde balıkların içeriğindeki tüm vitaminleri öldürebilir ve yanlış pişirme yöntemleriyle zararları öne çıkabilmektedir. Somon balığı tüketiminde dikkat edilmesi gereken bazı şeyler şu şekilde özetlenebilir,

  • Bol yağlı ve kızartılmış hali güzel olsa da balıklar kızgın yağda kızarmamalıdır ve balığın besin değerinin kaybolduğu bu yöntemle bilinmektedir.
  • Somon balığı pişirilirken fırında kendi suyuyla, az miktarda yağ ilavesi ile pişirilen somon balığı, besin değerlerini yitirmez, bu nedenle en sağlıklı şekli olan fırında pişirme yöntemini 1. Seçenek olarak tercih etmeniz gerekir.
  • Haftada 1-2 öğün olacak şekilde tüketilmesi gerekir bunun üstünde her gün aşırı şekilde tüketilmesi gerekmez. 1 öğün somon balığında kan kolesterol seviyesinin düzene girmesine yardımcı olunur.
  • Kişilere porsiyon ölçüsü hazırlanırken kişiden kişiye değişmekle beraber yaklaşık 120-200 gr yeterli porsiyon ölçüleri arasındadır.
  • Dondurulmuş somonlar alındığında aynı faydaları birebir olarak sağlar bunun dışında balığın elinize ulaşma süresinden eminseniz balıkçılardan da satın alabilirsiniz.

Somon Balığı Vitaminleri

Günlük protein ihtiyacının büyük bir bölümü karşılayan, somon balığı vitaminleri arasında A, C, D, B6, B12, D ve E vitaminleri açısından zengindir. Bunun dışında içerisinde yaklaşık 22 gram protein barındırır. İyot, magnezyum, fosfor, selenyum ve potasyum ve demir gibi mineraller içerir. Yağ oranı da düşüktür. Somon balığı hem faydaları hem de lezzetleriyle her yaş grubunun en az haftada 1 kez keyifle tükettiği bir balıktır.

Farklı türleri ve farklı pişirme yöntemleri ile soframızı zenginleştiren somon balığının vitaminlerini kaybetmemesi için dikkatli şekilde pişirilmelidir. Omega 3, vücut tarafından doğal olarak üretilemediği için dışarıdan almak zorunda olduğunuz yağ asitlerindendir. Vücudun omega 3 ihtiyacı, anne karnındayken başlar ve ömür boyu sürebilmektedir. Bu nedenle düzenli balık tüketmek ve özellikle somon balığını tüketmek avantaj sağlar.

Kaynak: Cemre

Somon Balığı Faydaları Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum