Su Çiçeği Kaç Günde Geçer? Su Çiçeği Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Genelde çocuklarda görülen suçiçeği hastalığı virüs kökenli bir hastalıktır. Bu hastalığın oluşmasına neden olan virüs, Varicella – zoster virüsüdür. Su çiçeğine neden olan bu virüs zona hastalığının da oluşmasına neden olmaktadır. Su çiçeği hastalığını çocukken geçirenler, büyüdüklerinde zona hastalığına yakalanabilirler. Su çiçeği kaç günde geçer merak edilmektedir. Su çiçeğine sebep olan virüsün kuluçka süresi 10 ile 20 gün arasında değişir. Vücutta meydana gelen içi su dolu döküntüler şeklinde kendini gösterir.

Halsizlik ve ateş ile başlayan su çiçeği ilk önce hafif şekilde bir pembe lekelenme şeklinde görülür. Daha sonra içinde su dolu olan kabarcıklar şeklini alır ve içindeki su 12 ile 24 saatte kabuk bağlar ve dökülerek yerine yenileri gelir. Su çiçeği saçların arasında, kollarda, yüzde ve bacaklarda görülebilmektedir. En çok ise gövde de meydana gelir. Aşırı kaşıntı yaptığı için su çiçeği kaşıntısına ne iyi gelir merak edilir ancak suçiçeği kesinlikle kaşınmamalıdır. Çünkü kaşınma sonucunda kalıcı izler bırakabilir.

Su çiçeği genellikle küçük yaşlarda geçirilse de büyük yaşlarda da bu hastalığı geçirenler vardır. Büyük yaşlarda daha ağır geçen bu hastalık, hamilelikte meydana geldiğinde bebeğin ölmesine sebep olabilir. Su çiçeği bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle su çiçeğine yakalanan kişiye pek fazla yaklaşılmaması ve aynı eşyaların kullanılmaması gerekmektedir. Su çiçeği kaç günde geçer bu kişiye göre de değişebilmektedir.

Su çiçeği hastalığını geçiren kişilerde iştahsızlık meydana gelir. Ağızda meydana gelen yaralardan dolayı ağrı meydana gelir ve bu da hastanın yemek yemesine engel olur. Meydana gelen döküntü küçük çocuklarda 1 hafta içinde geçmektedir. Geçen döküntülerin yerine hemen yenileri gelmektedir. Bulaşıcı özelliğinden dolayı meydana gelen bu döküntülerden dolayı bulaşabilmektedir. Kuluçka döneminden 2 hafta kadar sonra oluşan döküntülerin her biri içi su dolu kabarcıklardır.

Bulaşıcı özelliği döküntüler oluşmadan 1 hafta önce başlar ve döküntüler oluştuktan sonra 1 hafta kadar devam eder. Vücutta oluşan kabarcıklar kendini her yenilediği zaman bulaşıcı etkisi de devam etmektedir. Bu hastalık genellikle hafif şekilde atlatılsa da su çiçeğine bağlı ölümlerinde yaşandığı örnekler vardır.

Su çiçeği aşısı üretilmediği zamanlarda Amerika’da meydana gelen bu hastalıktan dolayı her yıl ortalama 100 kişi hayatını kaybetmekteydi. Ölen kişiler üzerinde yapılan araştırmalarda bu kişilerin daha önceye dayanan bir hastalıkları olmadığı belirlenmiştir. Su çiçeği hastalığından dolayı her yıl ortalama 11 bin kişi hastanede tedavi altına alınmaktadır. Su çiçeğinin en hafif geçirildiği zamanlarda bile halsizlik ve ateş meydana geldiği için okula veya işe gitmeyi engellemektedir. Su çiçeği bağışıklık kazandırdığından dolayı genellikle 1 defa geçirilen bir hastalıktır. Ancak çok nadir olarak ikinci kez bu hastalığa yakalanan da vardır.

 

SU ÇİÇEĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

-Ateş

-Halsizlik

-Çiçeğe benzeyen balonların oluşması

-Aşırı kaşıntı

-Grip belirtileri

-Sivilceler

-Burun akıntısı

-İştah kaybı

SU ÇİÇEĞİ AŞISI KİMLERE YAPILIR?

-12 – 18 aylık bütün bebeklere

-Daha önce su çiçeği geçirmediği için aşı olmayan 13 yaşındaki çocuklara tek doz şeklinde, 13 yaşından daha büyük kişilere ise 4 ile 8 hafta arasında 2 doz

-Önceden suçiçeği geçirmeyen ve bulaşma riski olan kişiler

-Sağlık çalışanları

-Bağışıklık sistemi sorunu olanlar

-Suçiçeği olan kişi ile aynı ortamda yaşayanlar

Su Çiçeği Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Su çiçeği rahatsızlığında antibiyotik pek fazla kullanılan tedavi yöntemi değildir. Suçiçeği rahatsızlığı olan kişiler, özellikle de çocuklar sıcak ortamda bulundurulmaz. Çünkü zaten ateş yüksektir. Bu nedenle terleme meydana gelmesi kaşıntıyı artırmaktadır. Su çiçeği kaşıntısına ne iyi gelir bilinmiyorsa, ilk olarak yapılacak ılık bir duş kaşıntıyı azaltır. Kuluçka süresi haricinde 1 hafta kadar süren bu hastalık ateş yükselmesine sebep olur. Ateş ise ortalama 3 gün sürer. Ilık duş ateşe de iyi gelmektedir. Daha ağır olarak geçirilen su çiçeği rahatsızlığında mutlaka doktora muayene olunmalıdır.

Hasta olan kişi güçlü bir bağışıklık sistemine sahip ise kaşıntı ve bakteriyi önlemek için losyon veya krem faydalı olacaktır. Ancak su çiçeği dışında çok yüksek ateş ve halsizlik meydana gelirse ilaç tedavisine başlanabilir. Bu anlamda ateşin düşmesi için ateş düşürücü haplar veya şuruplar kullanılabilir. Ancak aspirin bu aşamada asla kullanılmaması gereken bir ilaçtır. Çünkü aspirin içerisinde yer alan maddeler, su çiçeği virüsü ile bir araya geldiğinde hastayı komaya sokacak kadar ciddi problemlere sebep olur. Bunun sonucun da ölüm bile yaşanabilmektedir.

Özellikle küçük çocuklarda ellerin sürekli olarak yıkanması ve tırnakların kesilmesi suçiçeği virüsünü engellemektedir. Dinlenmek ve sağlıklı beslenmekte bu hastalığın ilerlemesini durdurmaktadır. Hastanın yatağı mutlaka temiz tutularak, çarşaflarının her gün değiştirilmesi önemlidir. Bebeklerde ellere eldiven giydirmekte bir diğer hastalıktan korunma yoludur. Hastanın iç çamaşırını her gün mutlaka değiştirmesi gerekir. Yıkanan çamaşırlar da mutlaka ütülenir. Hasta sürekli serin yerden tutularak ateşinin düşmesi sağlanmaya çalışılır. Oluşan lekeler içinde leke giderici losyonlar kullanılmalıdır.

Kaynak: Cemre

Su Çiçeği Kaç Günde Geçer? Su Çiçeği Kaşıntısına Ne İyi Gelir? Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum