Magazin
Serebro Vasküler olarak tanımlanabilecek olan SVO nedir sorusunun cevabı en basit haliyle felç inmesi olarak verilebilir. Halk arasında bu şekilde kullanılan hastalık çok sık görülmektedir. Beyin damarlarında yaşanan beklenmeyen tıkanıklıklar, önce kanama ardından da kısmi ya da tam felç geçirilmesine neden olur.
Yukarıda anlatılan klinik tablonun yaşanması halinde kişiye felç iner. İnme tıp dilinde stroke olarak tanımlanır. Tedavi seçenekleri içinde rehabilitasyona en çok yer verilen hastalık olan inme ya da felç, bir fonksiyon bozukluğu olarak açıklanabilir. Beyni besleyen ana arterlerden birinde oluşan sorun, yırtılma ya da tıkanma olarak kendini gösterir. Sorunun en çok görülen şekli tek kol ya da bacakta paralizi halinin görülmesidir. Bir hastalık olarak değerlendirilmemesi gereken durum, mevcut sorunların görünür hale gelmesidir. Sorunun en temel sebepleri arasında;
* Beyne giden kan damarlarında yaşanan patolojik değişiklikler,
* Yaşanan travmalar ve
* Serebro vasküler hastalıklar sayılabilir.
Hemen her yaşta görülen bu sağlık sorununun genel olarak 40'lı yaşlardan önce olmasına ender rastlanır. Yaşam süresinin uzatma çalışmalarında yaşanan başarı SVO'lu hasta sayısının da artmasına neden olarak gösterilebilir. Belli durumlarda kan pıhtısı, vücudun farklı bir yerinden kopar ve beyne kadar ilerleyebilir.
SVO Öncesinde Ne Tür Belirtiler Verir?
Serebro Vasküler öncesinde yaşanan belirtiler beynin etkilenen bölgesine göre değişiklikler gösterir. Bu belirtiler ilk olarak ortaya uyarıcı niteliğinde çıkar.
* Gelip geçici olarak görülen ve geldiğinde birkaç saat süren baş dönmeleri,
* Görmede geçici bozulmalar,
* Konuşma bozuklukları,
* Hafızada yaşanabilen sorunlar,
* Vücudun sadece belli bir kısmında oluşan uyuşma veya karıncalanmalar,
* Kuvvette yaşanan kayıplar ve
* Beyne giden kan akımında azalmalar türünde görülen belirtiler kişiden ziyade birlikte yaşadığı kişilerin fark edebileceği özellikler gösterir.
Yapılan incelemeler neticesinde hastada SVO belirtileri doğrulanırsa ikinci atağın önlenmesi için gerekli tedbirler alınabilir. Bu nedenle hastaların ve yaşlı yakınlarının SVO nedir konusunda yeteri derecede bilgilenmesi ve bilinçlendirilmesi hayati derecede önem taşır. Hastalığın belirtilerinin gelip geçici olması teşhis riskini de beraberinde getirmektedir. Bu dönemde görülen;
-Bilinç bozuklukları; hastanın sorulara cevap verememesi ya da soruları anlayamaması şeklinde ortaya çıkar. Bulunduğu yerin neresi olduğunu bilememe ve uykuya eğilim de bu başlık altında değerlendirilebilir.
-Konuşma bozuklukları; hastanın yine bilinç bozukluklarında olduğu gibi sorulara cevap verememesine neden olur. Bu durumda hastanın soruları anladığı ancak cevaplayamadığı net bir şekilde anlaşılır.
-Görme bozuklukları; görmenin devam etmesine rağmen belli bir kısımda yaşanan görme kayıpları duygu, denge ve güç kayıplarıyla birleşirse SVO teşhisini güçlendirir. Ortaya çıkan sorunlar birkaç saatle sınırlı kalabileceği gibi zaman içinde ilerleme de kaydedebilir. Anlatılan belirtilere kusma, baş ağrısı ve ajitasyon eşlik edebilir.
* Belirtilerin herhangi birini kendinde gören kişilerin veya yakınlarının acil olarak 112'yi araması ve tıbbi destek istemesi hayat kurtarabileceği gibi yaşam kalitesi üzerinde de olumlu katkılar sağlayabilir.
SVO Riski Altında Olanlar Kimlerdir?
İlerleyen yaş bu hastalığın risk faktörü altında olmak için en önemli sebeptir. Hipertansiyona eşlik eden obezite sorunları vücudun bir yerde iflas etmesine ve bunun sonunda felç geçirme riskinin oluşmasına neden olabilir. Aşırı sigara, alkol ve kahve tüketiminin de kalp ve damar hastalıkları üzerindeki katkısı bilim insanları tarafından kanıtlanmış ve onaylanmıştır. Östrojen hormonu içeren ilaçların düzenli kullanımı da felç riskini artırmaktadır.
Beyne giden kan tedariğinin azalması ve farklı sebepler nedeniyle kesilmesi halinde yaşanacak olan SVO nedir ve neden yaşanır sorusuna beyindeki iltihaplanma ve yüksek kolesterol düzeyi neden olarak gösterilebilir. Hastalığın en yaygın olarak görülme şekli;
Beyin trombozu,
Serebral emboli ve
Beyin kanamasıdır.
Kendini atardamar duvarının şişmesi olarak da gösterebilen durumda bölgedeki zayıf parçalar beyin kanamalarına neden olabilir. Hastalığın önlenebilmesi için ilk olarak zararlı alışkanlıklardan vazgeçilmesi gerekir.
Düzenli egzersiz yapma disiplini,
Sağlıklı bir yemek yeme alışkanlığı,
İstenen kiloda kalabilme becerisi,
Kan basıncının kontrol altına alınması ve
Kolesterol seviyesinin doğal yollarla istenen seviyede tutulabilmesi felç riskini ciddi oranda azaltacaktır.
SVO Nedir ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
İnmenin akut olarak belirlendiği durumlarda hekimler ilaçla kan pıhtıcıklarını parçalama yoluna giderler. İnme için kullanılacak ilaçlar, doktor kontrolünde olan kişiler için işin başında verilerek takibi yapılabilir. Aspirin gibi kan sulandırıcı özelliği bilinen ilaçlar geçmişinde ya da ailesinde inme öyküsü olan kişilerde mutlaka doktor kontrolünde kullanılır. Kolesterol düşürücü gruba giren ilaçlarsa iskemik inme riskini azaltıcıdır.
Kaynak: Cemre
Svo Nedir? Kimler Svo (Serebro Vasküler) Riski Taşır? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz