Magazin
Tansiyon yüksekliği ve düşüklüğü çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kontrol altına alınmadığında hayati tehlikeye neden olan tansiyon sorunlarını iyi tanımak, özelliklerini ve belirtilerini ayırt etmek kimi zaman hayat kurtarıcı rol oynayabilir. Tüm bu bilgilerden önce tansiyonun ne olduğu ve hangi durumlarda yükseldiği ve düştüğü hakkında fikir sahibi olmak gerekiyor.
Tansiyon Nedir ve Normal Değeri Kaçtır?
Tansiyon, insan vücudunda bulunan damarlardaki kanın oluşturduğu basınçtır. Bu basınç çeşitli dış etkenlere veya vücudun içinden kaynaklanan bazı etkenlere bağlı olarak zaman zaman düşer veya yükselir. Sağlıklı bir yetişkin insanın normal tansiyon değerleri 12-8 olarak kabul edilmektedir. Ancak bu değerler herkeste tam olarak bu şekilde seyretmeyebilir. Bazı kimselerde bu değer, sürekli olarak 9/6 veya bazılarında 13-7 olarak ölçülür. Eğer bu değerler kişinin günlük yaşamında herhangi bir olumsuz ve rahatsız edici durum yaratmıyorsa, o kişinin normal tansiyonu olarak kabul edilmelidir. Ancak bu değerler kişide baş dönmesi, kulaklarda çınlama, günlük işlerini yapamayacak derecede halsizlik, yorgunluk gibi hisler oluşuyorsa ölçülen tansiyonuna göre, düşük veya yüksek bir tansiyondan söz etmek gerekebilir. Böyle bir durumda mutlaka bir doktorun kontrolünde tedavi sürecine başlanmalı ve doktorun önerileri ciddiye alınmalıdır. Çünkü tansiyon sorunları ölümle sonuçlanacak kadar ağır durumlar yaratabilir.
Tansiyon Neden Düşer Veya Yükselir?
Tansiyon düşmesi veya yükselmesinin nedenleri araştırılırken ilk olarak, kişinin ailesinde bu tür rahatsızlıkların olup olmadığı öğrenilmelidir. Çünkü genetik faktörler tansiyon nedenlerinin başında gelmektedir. Kullanılan bazı ilaçlar ve vücutta görülen diğer rahatsızlıklar da tansiyon sorunlarına yol açar. Örneğin kalp ve damar rahatsızlıkları, böbrek sorunları, tiroit bezlerinin yetersiz çalışması ya da fazla çalışmasına bağlı hastalıklar, tansiyon problemini tetiklemektedir. Tüm bunların haricinde kötü beslenme alışkanlıkları, aşırı tuzlu yemek yemek veya gerektiği kadar tuz kullanmamak, öğünleri geciktirmek veya geçiştirmek, aç karnına yoğun bedensel çalışmalarda bulunmak, sigara ve alkol kullanmak, ani hareketlerde bulunmak, aşırı stres altında kalmak gibi nedenler de tansiyon düşmesine veya çıkmasına yol açmaktadır.
Tansiyon Düşünce Veya Yükselince Ne Olur?
Tansiyon düşmesi ve yükselmesi ayrı ayrı belirtiler ile kendisini göstermektedir. Buna göre tansiyon yükselince ne olur sorusu için verilmesi gereken ilk cevap, kişinin şiddetli bir baş dönmesi ile birlikte kulaklarında yoğun bir uğultu veya çınlama hissetmesidir. Ayrıca tansiyonu yükselen kişi, çoğunlukla kalp çarpıntısından da şikayet etmektedir. Tansiyonun yükselmesi ile artan kan basıncı, kişinin terlemesine, hava çok soğuk bile olsa yoğun bir sıcak hissine kapılmasına neden olmaktadır. Buna eşlik eden görme sorunları, gözlerde karartı, bulanık görme ve zihinde bulanıklık, tansiyon yüksekliğine işaret etmektedir. Bu belirtileri yaşayan kimselerin tansiyonu ölçülmeli ve eğer yüksek tansiyon ölçülmüş ise, buna uygun bir doktor müdahalesi yapılmalıdır. Ancak tansiyonu yükselen kişilerin hastaneye gitmesine kadar uygulanacak ilk yardımda, kişinin elini yüzünü soğuk su ile yıkaması, atardamarların geçtiği kısımlara buz uygulamak etkili olacaktır. Soğuk uygulaması damarların içindeki basıncın düşmesine yardımcı olan bir etki sağlar. Bununla birlikte tansiyonu yükselen kimsenin limon suyu içmesi de sağlanabilir.
Tansiyon düşmesi ise, tansiyon yüksekliğinden daha farklı belirtilere neden olur. Tansiyon düşünce ne olur konusundaki ilk önemli belirti, kişinin hızlı bir şekilde ayağa kalkmasında hissedilen baş dönmesi ve göz kararması hissidir. Hatta bununla beraber bir baygınlık hissi de yaşanabilir. Bu belirtiler arasında görülen mide bulantısı, tansiyonu düşen kimselerin en sık şikayet ettiği durumlardandır. Tansiyon düşüklüğü kalbe yeterli miktarda kan pompalanmadığı anlamına gelir. Buna bağlı olarak kişinin göğsünde ağrı hissetmesi, hatta kalp krizini çağrıştıran sol kola doğru yayılan bir ağrı da gözlemlenir. Bu durumdaki kişiler çoğu zaman nefes darlığı şikayetini de yaşarlar. Tansiyonu düşen kişilere yapılacak ilk müdahale, öncelikle rahat bir biçimde oturmasını veya uzanmasını sağlamak olmalıdır. Çünkü bu durumda hastanın ayağa kalkması tehlikeli olabilir. Ardından da tuzlu bir ayran veya şekerli içecekler verilerek tansiyonun normal hale dönmesi sağlanmalıdır.
Tansiyon düşmesi veya yükselmesinde hastaya müdahale etmek için öncelikle tansiyonun ne durumda olduğunun bilinmesi gerekir. Eğer o anda tansiyon ölçülemiyorsa, hiçbir müdahalede bulunmadan hastayı en yakın sağlık kurumuna götürmek, yapılacak en mantıklı eylemdir.
Kaynak: Cemre
Tansiyon Yükselince Veya Düşünce Ne Olur? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz