Magazin
Göz Kapağı Düşüklüğü
Göz kapağı kayması herhangi bir yaşta ortaya çıkabilen bir durumdur. Ancak genellikle 50 yaşın üzerindeki hastalarda daha sık görülmektedir. Göz kapaklarındaki aşırı deri (dermatokaz olarak adlandırılır) nedeniyle meydana gelir ve üst göz kapaklarında ağırlık artışına neden olur. Estetiksel bir kusur yaratan göz kapağı düşmesi, doğuştan veya ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilen üst göz kapağının düşüşüdür. Üst göz kapağının, korneanın üst kısmından sadece 1-2 mm düşük olması normal sayılabilir. Estetik bozulmaya ek olarak, göz kapağının düşmesi veya ptozisi, görüş alanını azaltabilir.
Göz Kapağı Düşüklüğünün Sebepleri:
Göz kapağı ptozisi adı verilen göz kapağı düşüklüğü; travma, yaşlanma veya çeşitli hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu hastalık bir veya iki gözü etkileyebilir, geçici veya kalıcı olabilir. Klinik resmin ciddiyetine bağlı olarak, göz kapağı düşmesi görmeyi engelleyebilir. Yaşlılıkta, yaşlanma sürecinden dolayı yaygın olarak görülür. Bununla birlikte, her yaştan insan bu klinik vakayı yaşayabilir. Bebekler bazen bu rahatsızlık ile doğarlar.
Göz kapağı düşüklüğü, çocuğun zaten pitoz ile doğduğu ve genellikle levator kasının bir distrofisi veya bir sinir felci nedeniyle ortaya çıktığı durumdur. Göz kapağının düşmesi, görsel fonksiyonu engelleyebilir. Görme bozukluğu kanıtlanırsa ya da anne-babalar, çocuğun hareketli olması gerektiği yaşamında kısıtlamalara giderse ya da sosyal ve eğitim gelişiminin kötü olduğunun farkına varırsa, ameliyat uygulaması düşünülebilir. Bebeklerde de göz kapağı düşüklüğü ameliyatı uygulanabilmektedir.
Yaşlanmaya bağlı göz kapağı düşmesi özellikle 60 yaşından itibaren ortaya çıkar. Levator kası ön yüzünün üst göz kapağından ayrılmasından kaynaklanır. Levator kasının işlevi önemlidir. Bu tip göz kapağı kayması, travma veya göz ameliyatlarından sonra, gözkapağı kaldırma kasının da boşaltılabildiği genç hastalarda ortaya çıkabilir.
Hasta genellikle bilinçsizce, kirpiklerini kaldırarak ve alında yatay oluklar üreterek, ön kasları kasmaya çalışarak, göz kapağının sarkmasını telafi etmeye çalışır. Eğer düşüklük olabileceğini düşünüyorsanız, yeni bir fotoğrafınızı 10 ila 20 yıl önceki bir fotoğrafınızla karşılaştırınız ve göz kapağı pozisyonundaki farkı görmeye çalışınız.
Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatları
Göz kapağının düşmesi, özellikle de her iki gözü de etkilerse belirgin olmayan bir hastalığın belirtisi olabilir. Örneğin, göz kapağının sarkması migren sinyali verebilir. Tek göz kapağının düşmesi, sinir yaralanması veya tendon gibi geçici enflamasyon (iltihaplanma ve genellikle tehlikeli olmayan göz kapağının şişmesi) sonucunda oluşabilir.
Bazı durumlarda ise göz kapağının düşmesi daha ciddi durumlara işaret edebilir; inme, beyin tümörü veya sinir ve kas kanseri gibi daha ciddi hastalıklardan kaynaklanabilir. Çoğu durumda göz kapağı düşüklüğü ameliyatı, cerrahi yöntemler kullanılarak uygulanır. Cerrahi tedavi, estetik nedenlerle ve / veya hastanın görme girişiminde fonksiyonel özelliklerde olabilir. Keskin bir göz kapağı düşmesi nedeniyle ambliyopi riski bulunduğu zaman ameliyat erken yapılmalıdır.
Göz kapağında uygulanacak cerrahi düzeltme için çeşitli teknikler vardır. Göz kapaklarının açılması, göz kapağı katlama konumu, göz kapaklarının kaldırılması ve frontal kas fonksiyonunun yanı sıra göz kapağı pozisyonu da değerlendirilmelidir. Genellikle postoperatif göz kapağı pitozunun düzeltilmesi çok kolay bir işlemdir.
Göz kapağının kapanışını değerlendirirken özel dikkat gösterilmelidir çünkü bazı durumlarda aşırı düzeltmeden kaynaklı göz kapaklarının tamamıyla kapanmasına neden olabilir. Bu durumda sütür çıkarma ve postoperatif masaj gibi bazı önlemler gereklidir. Hipokorrüksiyon durumunda, ikinci bir ameliyat ancak altı ay sonra uygulanabilir.
Bazı sistemik hastalıklardan kaynaklandığı zaman, kaymanın geçici olabileceği durumlarda, göz kapağının cerrahi olarak düzeltilmesi yapılabilmektedir. Bu gibi durumlarda, sistemik hastalık aslında, klinik olarak tedavi edilmelidir.
Göz kapağı kaldırma kasının muhtemel iltihaplanmasından ötürü göz kapaklarında kayma gelişebilir. Kontakt lenslerin uzun süre kullanımı sonucunda da ortaya çıkabilir. Bu durumlarda uzun süre kontakt lens kullanımının bırakılması en iyi tedavi şeklidir.
Göz kapağı düşüklüğü genellikle göz kapaklarındaki aşırı cilt vakalarına da eşlik eder ve göz çevresini korumak için göz kapaklarının anatomisini ve işleyişini iyi bilen profesyonel bir cerrah veya göz muayenesi sırasında oftalmolog uzmanı tarafından blefaroplasti sırasında düzeltilebilir.
Tanı ve Tedavisi
Doktor, fizik muayene yapacak ve hastanın tıbbi öyküsüyle ilgili sorular soracaktır. Hasta, göz kapağının düşmesiyle ve başlangıçtan itibaren geçen süre hakkında bilgi verdikten sonra doktor, nedeni belirlemek için bazı testler yapacaktır. Örneğin, doktor yüksek yoğunluklu ışık yardımı ile gözü yakından izleyebilmek için bir yarı ışıklı muayene yapılabilir.
Palpebral düşme gibi problemleri teşhis etmek için yapılabilecek bir diğer test Tensilon testidir. Doktor, hastanın damarına Tensilon adı verilen bir ilaç enjekte edecektir. Oküler kas sistemi kullanılarak hastanın gözleri hareket ettirmesi istenecektir. Doktor, Tensilon'un kas gücünü artırıp artırmadığını görmek için hastayı izleyecektir. Bu test doktorun kas problemlerinin palpebral düşmeye neden olup olmadığını belirlemesine yardımcı olacaktır.
Eğer sorun yaşın ilerlemesinin bir sonucuysa ya da doğuştan gelen bir problemse, hasta herhangi bir tedavi görmeyebilir. Doktor hastaya genellikle sağlık hasarına neden olmadığı için tedaviye gerek olmadığını açıklayacaktır. Bununla birlikte, hasta sarkık göz kapağını azaltmak için bir plastik cerrahi yaptırmaya karar verebilir.
Göz kapaklarının, görüşü engellemesi durumunda tedavi gerekecektir. Doktor ameliyatı belirtebilir. Göz kapaklarını tutan gözlükler başka bir seçenektir. Genellikle, geçici göz kapağı sarkmasına en iyi tedavi budur ve her zaman gözlük takmanız gerekmez. Eğer doktor göz kapağının düşme nedeninin başka bir hastalık olarak tespit ederse, hasta tedavi edilmelidir. Hastalığın tedavisi genellikle palpebralin sarkmasını durdurur.
Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Riskleri
Herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, göz kapağı düşüklüğü ameliyatı riskleri de mevcuttur. Ameliyat sırasında veya sonrasında meydana gelebilecek komplikasyonlar enfeksiyon, kanama, göz kuruması gibi faktörlerdir. Bu komplikasyonlar nadirdir ve uygun tedbirlerle önlenebilir. Örneğin, enfeksiyon riski, profilaktik antibiyotik reçetesi ile önlenebilir. Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı riskleri arasında, çok nadiren de olsa göz kapağının hareketinin kaybolması da görülebilir.
Ameliyat Sonrası
Ptoz göz kapağı düşüklüğü ameliyatı sonrası iyileşme basittir ve postoperatif dönemde doktor tavsiyelerini takiben hastalar ameliyat sonrası mükemmel bir normal yaşam sürdürebilir. Reçeteli ilaçları (anti-inflamatuvar, antibiyotik vb.) kullanmaya devam edebilir. Toza veya zehirli ürünlere maruz kalmaya dikkat edilmelidir. Toplam iyileşme süresi yaklaşık 2 ila 3 hafta arasıdır. Hastalar göz kapağı düşüklüğü ameliyatı sonrası, yukarıda verilen önerileri dikkate alarak mükemmel bir normal yaşam sürdürebilirler.
Kaynak: Cemre
Göz Kapağı Düşmesi ve Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz