Kan tahlilinde yazan WBC nedir? WBC aralığı kaç olmalı?

WBC ne anlama gelir? WBC kemik iliğinde üretilen, kan ve lenf dokusunda bulunan bir kan hücresi türüdür. Sürekli olarak kanda hareketli halde bulunan ve tıp dilinde lökosit olarak adlandırılan bu kan hücreleri sürekli olarak tazelenerek üretilirler. WBC testi ise vücuttaki beyaz kan hücrelerinin sayısını ölçmek için kullanılır. WBC testi genellikle CBC testi ile birlikte uygulanır. Beyaz kan hücresi sayımı olarak ifade edilen WBC testi ne demek? Bu terim genellikle vücutta bulunan beyaz kan hücrelerinin sayısını ifade eder. WBC idrar tahlili, fizik muayene ve kan tahlili ile saptanabilir. Vücuda giren zararlı maddeler ile savaşabilmek için beyaz kan hücreleri sayılarını arttırmaya başlar. Böyle durumlarda beyaz kan hücrelerinin sayısı kanda olması gerekenden fazla olabilir. Vücut kendini korumak için beyaz küre sayısını artırabilir ya da kemik iliğinde düzensiz üretim yapılabilir. WBC değerleri kaç olmalı? 

İlginizi çekebilir: Kan tahlilinde yazan PDW nedir? PDW aralığı kaç olmalı?

bebeklerde wbc yüksekliği

WBC testi nedir?

WBC nedir? İnsan vücudunun çeşitli mantarü bakteri ve zehirli toksinlerle savaşıp sağlıklı bir şekilde kalabilmesi için akyuvarların yani beyaz kan hücrelerinin işlvelerini yetine getirebilmesi gerekir. Savunma sisteminin en önemli parçalarından biri olan WBC sağlıklı bir insan vücudunda yalnızca kanda bulunur. Vücuda giren zararlı bileşenlerin analiz edilmesi ile bu hücreler harekete geçer ve o bölgeye doğru gider. Tehlikeli olan antijenin yok edilmesi için savaşır. WBC ne anlama gelir? WBC kemik iliğinde üretilen, kan ve lenf dokusunda bulunan bir kan hücresi türüdür. Sürekli olarak kanda hareketli halde bulunan ve tıp dilinde lökosit olarak adlandırılan bu kan hücreleri sürekli olarak tazelenerek üretilirler. Her birinin benzer özellikleri olsa da farklı görevleri olan 5 beyaz kan hücreleri temelde vücudun savunma mekanizması için koruyucu görevi üstlenirler. WBC testi ise vücuttaki beyaz kan hücrelerinin sayısını ölçmek için kullanılır. WBC testi genellikle CBC testi ile birlikte uygulanır. Beyaz kan hücresi sayımı olarak ifade edilen WBC testi ne demek? Bu terim genellikle vücutta bulunan beyaz kan hücrelerinin sayısını ifade eder. WBC kısaltması İngilizce olarak  "White Blood Cell’’ yani Beyaz Kan Hücresi teriminin kısaltılmış harflerinden oluşur. WBC idrar tahlili, fizik muayene ve kan tahlili ile saptanabilir.

WBC değeri nedir?  WBC değerleri vücutta seyreden hastalığıa, kişinin yaşına ve analiz edilen laboratuvara göre değişiklik gösterebilir. WBC değerleri kaç olmalı? Genel olarak WBC normal değerleri 1 mikrolitre (mcL) kanda, yaklaşık olarak 4000 - 10000 mcL aralığında olmalıdır. Yenidoğan bebeklerde WBC değeri yaklaşık 9 bin ila 30 bin mcL aralığında, 2 yaşından küçük çocuklarda ise yaklaşık 6200 ila 17 bin mcL aralığında olması beklenir. Yaş gruplarına göre değişen WBC değer aralığı değerlendirildiğinde ise WBC seviyesinin şu aralıklarda olması beklenir:

  • 0 - 1 ay aralığında: 9.4 - 34.0 mcL
  • 2 -12 ay aralığında: 5.0 - 19.5 mcL
  • 1 - 3 yaş aralığında: 6.0-17.5 mcL
  • 4 - 5 yaş aralığında: 5.5 -15.5 mcL
  • 6 - 15 yaş aralığında: 4.5 - 13.0 mcL
  • 15 yaş ve üzeri çocuklarda: 4.5 - 11.0 mcL

Bebekler, dünyaya ilk geldikleri andan itibaren dünyayı tanımaya çalışır. Bu sebeple çok yüksek bir direnç ve bağışıklık sistemi ile dünyaya gelirler. Zamanla alışmaya bağlı olarak ve çeşitli patojenlerle karşılaşarak bağışıklık sistemlerini dış dünyaya alıştırırlar. Bu alışma sürecinde bebeklerde WBC değerlerinin yüksek olması gayet normaldir. Ancak sonrasında bağışıklık sistemi dış dünyya alışır ve hücrelerinde azalma meydana gelir. Gebelerde de durum aynı şekilde ilerler. Gebe kadınlarda vücutta savunulması ve korunulması gereken yeni bir canlı olduğu için hücre sayısı artar bu sayede WBC artışı hem anneyi hem de bebeği korumaya yetecek seviyeye ulaşır. Hamilelikte WBC değeri 15000 aralığına kadar yükselebilir. Doğumla beraber WBC sayısı da düşer.

wbc değeri nasıl düşürülür?

WBC yüksekliği nedir?

Vücuda giren zararlı maddeler ile savaşabilmek için beyaz kan hücreleri sayılarını arttırmaya başlar. Böyle durumlarda beyaz kan hücrelerinin sayısı kanda olması gerekenden fazla olabilir. Vücut kendini korumak için beyaz küre sayısını artırabilir ya da kemik iliğinde düzensiz üretim yapılabilir. WBC yüksekliği kanser hastalarında da görülebilir. Yaklaşık olarak 4000 - 10000 mcL aralığında olması gerekn değer 10.000’den yüksekse hastada WBC yüksekliği vardır diyebiliriz. Tıp dilinde ise bu yüksekliğe lökositoz denilir. Lökosit kan hücrelerinin idrarda da bulunduğunu biliyor muydunuz? Kanda olduğu gibi idrarda WBC yüksekliği görülebilir bir durumdur. İdrarda az miktarda beyaz kan hücresi yani lökosit bulunması normal bir durum olarak kabul görülmesinin yanı sıra ortalama olarak 0-5 değer aralığı sağlıklı olarak kabul edilir. Özellikle enfeksiyon durumlarında görülen WBC yüksekliği genelde tek başına herhangi bir tespit için yeterli olmaz. WBC yüksekliğine birçok durum neden olmuş olabilir. Birazdan sizlere bahseceğimiz WBC yüksekliği nedenleri arasında yer alan bazılarına yönelik özel tedaviler gerekebilir. WBC yüksekliğinin ilk olarak hekim tarafından nedeni araştırılır ve nedene yönelik tedavi yapılır. WBC yüksekliği tedavisinde en önemli adım stres ve kaygının azaltılmasıdır. Çünkü beyaz kan hücrelerinin üretimi yoğun stres altında artar. Bu süreçte eğer kendiniz yapamıyorsanız tedavi için psikolog ya da danışmanlardan yardım alabilirsiniz.

  • İlaç tedavisi; enfeksiyon nedeniyle meydana gelen WBC yüksekliklerinde hekimin hastalığa ve nedenine uygun bir antibiyotik reçete etmesi sürecidir. Ancak alerjik nedenli bir WBC yüksekliği seyrediyorsa antibiyotikler yerine antihistaminik ilaçlar reçete edilerek tedavi uygulanır. 
  • Kemoterapi - Radyoterapi; WBC yüksekliği çeşitli kan hastalığı veya kanser hastalıklarından dolayı meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda hekimler kemoterapi veya radyoterapi tedavisini seçebilir. 
  • Kök hücre nakli; WBC yükselmesindeki en önemli nedenlerden biri kemik iliğinin işlevlerine yerine sağlıklı şekilde getirememesidir. Bazı kemik iliği hastalıkları ve kanserlerinde tercih edilen bu işlemde de kemik iliğinde sağlıklı kök hücrelerin oluşması amaçlanır.
  • IV sıvı tedavisi; kandaki lökosit sayısı ve ilaçları hızlı düşürülmek istendiğinde başvurulan ve damar içine sıvı verilmesi ile uygulanan tedavi yöntemidir. Bu sıvı ile kan kalınlığı azaltılır, ardından normal bir şekilde akması sağlanmış olur. Oldukça hızlı ve etkili bir yöntemdir.

WBC yüksekliği neden olur?

Beyaz küre yüksekliği olarak da adlandırılan lökositoz herkeste ortaya çıkabilecek bir durumdur. Cinsiyet ya da yaş fark etmeksizin herkes yaşamı boyunca karşılaşabileceği WBC yüksekliğini belirlemek için çeşitli tahliller istenir ve değerler kontrol edilir. İdrarda da beyaz küre görülebilen durumlar arasında yer alır. Kanda WBC yüksekliği birçok nedenden dolayı oluşabilir.

  • Enfeksiyonlar: Vücudumuza giren zararlı mikroorganizmalar beyaz kan hücrelerinin sayısını arttırır. WBC yüksekliği eğer enfeksiyon kaynaklıysa bu genellikle idrar yolu enfeksiyonu, boğaz enfeksiyonu, akciğer enfeksiyonu gibi hastalıkların varlığında görülür.
  • Enfeksiyonsuz inflamasyon yani iltihap varlığı: Bu gruba iltihaplı bağırsak hastalığı başta olmak üzere çeşitli kanserler, enfeksiyonsuz deri hastalıkları WBC yüksekliğine neden olur.
  • Lösemi: akut veya kronik olması fark etmeksizin, hızlı ve yavaş ilerleyen lösemilerde WBC yüksekliği görülür. 
  • Myeloproliferatif hastalıklar: Tıp dilinde kemik iliğinin aşırı kan hücresi üretmesi anlamına gelen bu hastalık WBC yüksekliğine neden olan durumlardan biridir.
  • Splenektomi: Dalağın cerrahi işlemle alınmış olma durumuna verilen addır. Beyaz kan hücreleri dalakta yıkılıp atılırlar. Bu yüzden dalağı alınan kişilerde yıkılma, atılma ve kanda düzeyinin azalması zor olacağı için kanda WBC yüksekliği görülebilir. Ayrıca geçirilen herhangi bir ameliyattan sonra vücutta enfeksiyon gelişebilir veya vücut kendini bu duruma hazırlamak için beyaz küre sayısını artırabilir. Bu da WBC yüksekliğine sebep olabilir.
  • İdrar tutmak: İdrarı mesanede uzun süre tutmak, mesanede bakterilerin artmasına neden olur. Bu bakteriler için üretilen beyaz kan hücrelerinin sayısı artar ve WBC değerleri yükselebilir. 
  • Stres: Stres ve kaygı vücudun bunu tehlike olarak algılamasına sebep olur. Bu tehlikeye karşı beyaz kan hücreleri savunmaya geçmesi gerektiğini düşünür ve üretimi arttırır. WBC değeri bu yüzden yükselebilir. Hatta yükselen WBC değerlerinin yanı sıra yüksek strese maruz kalan kişilerde kalp krizi riski de artar. 
  • Hormon bozuklukları: Vücut hormon bozukluklarında da beyaz kan hücrelerini arttırıp bu duruma tepki verebilir. 
  • İlaçlar: Bazı ilaçlar beyaz kan hücrelerin sayısını arttırabilir. Bunun nedeni de direkt kemik iliğini etkilemeleri, vücutta alerjik bir durum oluşturmaları gibi farklı durumlar olabilir. Ayrıca alerji durumlarında vücut  hemen her şeyi yabancı madde olarak algılar ve alerjik tepki verir. Bu durumda yine beyaz kan hücreleri yükselir. Vücut bu algıladığı yabancı maddelere karşı kendini savunmak ve korumak ister. Bunun sonucunda WBC değerlerinde yükselmeler görülür. 
  • Sigara: Çok fazla sigara içmenin de WBC düzeyi üzerine olumsuz etkileri vardır.
  • Böbrek taşı: Böbrekte taş oluştuğunda vücut bunu tehlike olarak algılar ve böbrek bunu dışarıya atmaya çalışır. Bu taşlar idrarın ileriye doğru gitmesine izin vermez ve mikropların artmasına sebep olarak WBC değerlerini yükseltir.
  • Hemoliz: Kanın parçalanma bozukluklarına verilen addır. Bu durumda yine kanda beyaz kan hücresi sayısında yükselmeler meydana gelir. 

WBC yüksekliği belirtileri nelerdir?

Eğer vücudumuzda WBC değeri yükselmişse yani lökosit sayısı artmışsa vücudumuz bize bazı sinyaller verebilir. Bu sinyaller, vücudun normalin dışında algıladığı bir duruma beyaz kan hücresi sayısını arttırarak tepki vermesidir. Vücudun doğal tepkisi diyebileceğimiz bu durumu beyaz kan hücreleri ortadan kaldırıp normal duruma döndermek amacıyla oluşturur. Bu süreçte vücudumuzda çeşitli değişimler ve farklı belirtiler hissedebiliriz. Bu belirtilerin varlığı, şiddeti, süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Belirtiler kendini gösterebildiği gibi hiçbir belirti göstermeden kendini gizleyedebilir. Belirtisiz olan WBC yüksekliğini ancak bir kuruma başvurduğumuzda ve kan ya da idrar tahlili yapıldığı zaman bu durumu fark edebiliriz. WBC yüksekliğinin yaygın olarak gösterdiği belirtileri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Ağrı
  • Bulantı ve kusma
  • Üşüme ve titreme
  • Gece terlemeleri
  • Ateş
  • İshal veya kabızlık
  • Eklem ağrıları
  • İştahsızlık
  • Öksürük
  • Deride döküntü ve kızarıklık
  • İdrarda kötü koku
  • İdrar yaparken yanma ve ağrı hissi
  • Sık sık idrar yapma ihtiyacı
  • Cinsel ilişkide ağrı 
  • Leğen kemiği bölgesinde ağrı
  • Bilinç bulanıklıkları

WBC yüksekliğine ne iyi gelir?

WBC yüksekliği direkt olarak bir hastalık olmadığı için hastalık gibi tek yönlü bir tedavisi, çözümü ya da iyi gelecek bir yöntemi yoktur. WBC nedir? başlığımızda WBC tedavisi yöntemlerinden detaylı bir şekilde bahsetmiştik. Bu bölümde evde WBC yüksekliği nasıl geçer? sorusunun cevabını ayrıca doğal yöntemlerle WBC nasıl düşürülür? bunlardan bahsedeceğiz. 

  • Bol su tüketimi; WBC yüksekliği nedenlerinin başında idrar yolu enfeksiyonları bulunur. Suyun az tüketilmesi idrar yollarında oluşabilecek enfeksiyonları tetikler. Ayrıca böbrek, mesane gibi yapıların sağlığı için de günlük 2-3 litre su içmek önemlidir.
  • E vitamini desteği; antioksidan özelliği ile bilinen bu vitamin hücrelerdeki moleküller için oldukça önemlidir. WBC yüksekliği tedavisi sürecinde E vitamininin bulunduğu gıdaların tüketilmesi faydalı olacaktır.
  • Sarımsak; doğal antibiyotik olarak bilinen ve bağışıklık sistemini güçlendiren bu besin vücudumuzu mikroplara karşı korur ve enfeksiyonlara karşı tedavi edici etkiler göstererek var olan enfeksiyonu ve WBC yüksekliğine fayda sağlar.

Yetersiz ve dengesiz beslenme, son dönemlerde sıkça tercih edilen fastfood tüketimi, yeterli mineral ve vitamin almamak bağışıklık sistemini zayıflatacağı için vücudu enfeksiyonlara karşı savunmasız ve yatkın bir hale getirebilir. Bu nedenle dengeli ve yeterli beslenmek tedavi süreci için büyük önem taşır.

wbc yüksekliği ne anlama gelir?

WBC düşüklüğü nedir? 

Bazı metabolizma bozuklukları ile çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasını tetikleyen WBC düşüklüğü ne anlama gelir? Kemik iliğinde yeterince üretilmeyen veya az üretilen beyaz kan hücreleri tahlillere WBC düşüklüğü olarak yansır. WBC düşüklüğüne tıp dilinde lökopeni denir. Radyasyona maruz kalmak veya bir hastalıktan dolayı radyoterapi almak WBC düşüklüğüne sebep olabilir. Ayrıca bazı hastalıkların tedavisi için kullanılan antibiyotikler, idrar söktürücüler, tiroid baskılayıcı ilaçların yan etkisi olarak da WBC değeri düşebilir. Yaklaşık olarak 4000 - 10000 mcL aralığında olması gereken WBC değeri eğer 4000'in altına düşerse buna WBC düşüklüğü tanısı konabilir. Hemogram WBC değerlerindeki tüm değişimlerin takibi için gereklidir. Düzenli olarak tam kan sayımı yapılması, WBC değerlerinin kontorlü ve bu değerleri etkileyen hastalıkların teşhisi ve tedavisi için mutlaka kontrol edilmelidir. 

WBC düşüklüğü neden olur? 

Dengesiz ve yetersiz beslenmenin sonuncunda sıkça görülen bu rahatsızlık hücrelerin beslenemeyip zamanla üretimin tamamen durmasına bile neden olabilir. Özellikle Çinko, vitamin ve bakır gibi minerallerin eksikliği WBC düşüklüğünü tetikleyebilir. Organ nakli olan kişilerde meydana gelen WBC düşüklüğü herhangi bir nedenle bağışıklığı baskılayan ilaçların kullanımı sonucunda da meydana gelebilir. Tüm bunların yanı sıra;

  • Kemik iliği hastalıkları
  • Oroimmün hastalıklar
  • Karaciğer hastalıkları
  • Dalakta meydana gelen bozukluklar
  • Virüs kaynaklı enfeksiyon hastalıkları

WBC düşüklüğü belirtileri nelerdir?

Beyaz kan eksikliğinin ayırt edici bir belirtisi olmadığı için genellikle altta yatan hastalıklara bağlı olarak bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Genellikle enfeksiyon bulguları ile karşılaşılan WBC düşüklüğü belirtileri yaygın olarak aşağıdaki şekildedir.

  • Gece terlemeleri
  • Kemik ve eklem ağrıları
  • Ateş 
  • Grip ve nezle

WBC düşüklüğüne ne iyi gelir?

Nezle ve grip gibi viral hastalıklardan kaynaklanan beyaz kan eksikliği vakalarında genellikle altta yatan hastalık geçtikten sonra beyaz kan hücresi değerleri normale döner. Altta yatan hastalığa göre tedavi planı şekillendirilmelidir. Teşhis edilen nedene göre eğer WBC düşüklüğü bağışıklık sistemi temelli ise bağışıklık sistemini güçlendiren çeşitli ilaçlar reçete edilir. Eğer WBC düşüklüğü bir ilacın yan etkisi ile meydana gelmişse bu ilaçlara ara verilmeli ve kan değerlerindeki WBC değerlerinin normale dönmesi beklenir. Bu tedavi yöntemlerinin dışında;

  • Kişinin sağlıklı beslenmesi
  • Kendini çok yormaması
  • Doktora danışmadan ilaçlarını bırakmaması
  • Doğruluğu kanıtlanmamış bitkisel tedavi yöntemleri uygulanmamalı

Kaynak: Cemre

Kan tahlilinde yazan WBC nedir? WBC aralığı kaç olmalı? Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum