Magazin
Kalbin atım sayısının normalin altında ya da üzerinde olması durumunda bir takım sorunlar meydana gelebiliyor. Kalbin atım sayısı eğer ki 60'dan daha az olursa bu durum tıp dünyasında brakardi olarak isimlendiriliyor. Kalbin atım sayısının 100'ün üzerinde olması durumuna ise taşikardi ismi veriliyor. Kalp hızının artmasına ve azalmasına neden olan birçok etken söz konusudur. Ancak insanlarda kalp hızının yavaşlaması durumu daha az görülen bir durum olarak biliniyor. Taşikardi yani kalbin atım sayısının artış göstermesi durumu en çok görülen durumlardan birisidir.
Kalp sorunu olan birçok kişi taşikardi ismini sık sık duyarak taşikardi nedir sorusunun cevabını arıyor. İnsan kalbinin içerisinde uyarı sistemlerini üreten bir sinüs düğümü vardır. Bu sinüs düğümü merkez görevi görüyor. Kalp normal atım gösterse de ya da brakardi ya da taşikardi gibi durumlar görünse de kalpteki ilk etki bu noktadan ortaya çıkıyor. Bir nevi elektrik uyarısı şeklinde söylenebilir. Bu düğümden elektrik çıkmayıp kalbin iç kısımlarında farklı yerlerde kendisini göstermesi durumuna da aritmi adı veriliyor.
UYARI: Ventriküler taşikardi atakları kısa sürebilir ve genel de zarar vermeden sadece birkaç saniye sürer. Fakat birkaç saniyeden uzun süren ataklar hayatı tehdit eden bir tıbbi acil durum haline gelebilir.
Taşikardi Nedenleri Nelerdir?
Birçok kişi taşikardi ne demek sorusuna cevaplar bulmak için geniş çağlı araştırma yapar. Bu konudaki cevapları bulduktan sonra ise taşikardi nedir neden olur sorusuna cevap arıyor. Kalpte görülen taşikardi insandaki herhangi bir rahatsızlık ile ortaya çıkabildiği gibi sadece kalbe bağlı olarak gelişebilen bir nedenden de ortaya çıkabiliyor. Taşikardi genellikle sinüzal taşikardi olarak görüldüğü için dünyaca ünlü kardiyologlar öncelikle sinüzal taşikardi nedir konuları ile ilgili kişileri bilgilendiriyorlar. Çünkü taşikardi çeşitleri arasında en sık görülen taşikardi çeşidi sinüzal taşikardi olarak biliniyor. Aynı zamanda belli durumlarda da olağan taşikardi durumları söz konusudur. Bu durum herhangi bir rahatsızlık nedeni ile ortaya çıkmaz.
Özellikle spor yapıldığında kalbin normalden daha fazla atması ile bu durumlar ortaya çıkar ve buna da fizyolojik taşikardi adı veriliyor. Fizyolojik taşikardinin bir başka nedenleri de kişilerin aşırı heyecan ve korku durumlarında kalpteki kanın daha fazla pompalanmasına bağlı olarak bu nedenlerden dolayı da taşikardi durumları söz konusu olabiliyor. Bunların haricinde gelişen taşikardi durumları fizyolojik taşikardi haricinde olan ve kalp hastalıklarında bağlı olarak gelişen taşikardilerdir. Birçok kişinin merak ettiği konuların başında da taşikardi tehlikeli midir konusudur. Taşikardi durumları önlem alınmadığı zaman çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Bu sağlık sorunlarının başında da kalp krizi riskleri görülüyor.
Taşikardi Tedavisi
Taşikardi sorunu ile karşı karşıya gelen birçok kişi kalp doktorlar tarafından gerekli tahlil ve tetkiklere tutuluyor. Bu tahlil ve tetkiklerin başında kalp EKS'i geliyor. EKG yöntemi ile kalp atışının değerleri ölçülerek normal bir kalp atışı olup olmadığında dikkat ediliyor. Normal değerlerin üzerinde olması durumunda bu durum taşikardi olurken normal değerlerin altında olması durumunda da brakardi olarak teşhis konabiliyor. Her iki durumda da farklı tedavi yöntemleri uygulanıyor. Doktorların uygulamış olduğu taşikardi tedavisi yöntemlerinde aritmi teşhisinin konulması oldukça önemlidir. Çünkü zamanında bu teşhisler konmadığı takdirde aritmikler ilerleyen süreçte taşikardi oluşumu için zemin hazırlıyor. Bu nedenle kişilerde kalp çarpıntıları meydana geldiğinde fazla vakit harcanmadan mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekiyor. Tedavi yöntemlerinde aritminin cinsi ve türüne göre belirleme esastır. Meydana gelen ve kalp dışı gerçekleşen taşikardiler normal bir tedavi süreci sonunda tedavi edilebiliyor. Ancak kalbe bağlı olarak gelişen taşikardiler için ise farklı tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
Taşikardi Nasıl Normale Döner?
Taşikardiye neden olan başka etkenlerde alınan gıda ve besinlerdir. Özellikle çok sık kahve içmek taşikardinin ortaya çıkmasında oldukça etkilidir. Bu nedenle taşikardi nasıl düzelir sorusuna cevap araya kişiler öncelikle çok sık kahve tüketiminde bulunuyorlar ise kahve tüketimlerini en aza indirerek durumlarını kontrol edebilirler. Bunun yanı sıra sigara ve alkol de taşikardi oluşumuna doğrudan etki eden başka etkenlerdir. Çok önemli durumlarda taşikardi için antiaritmik adı verilen ilaçlar kullanılabiliyor.
Taşikardinin olumsuz etkilerinin azaltılması için bir takım kurallara dikkat etmek ve uymak gerekiyor. Eğer ki çok yüksek oranda kalp çarpıntısı yani taşikardi varsa ani hareket, hızlı yürüme ve koşma gibi eylemlerden uzak durmak gerekiyor. Zaten bu eylemler normal her insan da kalp atım sayısını yükselttiği için taşikardi anında bu oran daha fazla yükseleceği için hareketsiz olmak taşikardinin düşürülmesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle taşikardi nasıl düşürülür sorusunu soran ve buna cevap arayan birçok kişi bu kurallara uyarak taşikardinin olumsuz etkilerinden korunabilir.
Taşikardi durumlarını sık sık yaşayan kişilerin zaman geçirmeden mutlaka bir kardiyoloji uzmanına görünmeleri gerekiyor. Doktorun yapacağı tahlil ve tetkiklerin yanı sıra vereceği ilaçlar ile uyulması gereken bir takım kuralları uyarak bu hastalıktan kurtulmak mümkündür. İhmal edilmesi durumunda kalp krizi riski başta olmak üzere kollarda ve bacaklarda uyuşma gibi birçok olumsuz etkiler ile karşılaşmak mümkündür. Tedavi sonrasında taşikardi etkilerinden kurtulmak ve normal yaşama dönmek mümkündür.
Kaynak: Cemre
Taşikardi Nedir? Taşikardi Nedenleri ve Tedavisi Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz