Yaz Aylarında Saç Bakımı Nasıl Olmalı?

22-07/25/xeniaadonts_289635559_2170755583091329_3630331811447951572_n.jpg

Fotoğraf: @xeniaadonts

Yaz eşittir tatil demek. Haliyle deniz, kum ve güneş üçlüsünün yarattığı huzur da beraberinde geliyor. Bununla birlikte söz konusu saç sağlığı olduğunda ise bu en sevdiğimiz mevsimin bazı eksi tarafları var. Mesela nem kaybı ya da elektriklenme gibi. O halde yaz aylarında canlı ve sağlıklı saçlara nasıl kavuşulacağını adım adım öğrenme vakti!

Uzmanlığı tamamen saç sağlığı üzerine olan Trikolog Evrim Bayraktar, güneş ışınlarının cildimiz kadar saç ve saç derimiz için de zararlı olduğunun altını çiziyor. “Güneş ışınları saçın dış katmanı olan kutikilde yıpranma ve hasarlara sebep olur. Bunun sonucunda saçlar nemini kaybeder, matlaşır ve kırılgan hale gelir. Boyalı saçlarda saç renginde solma gerçekleşir. Güneş ışınları saç derimiz için de zararlıdır. Saç derisi sağlığı sorunu olan kişilerde, cildin enfeksiyonlara karşı savunma sistemini zayıflatır.” diyerek de arkasındaki nedenleri açıklıyor bizlere öncelikle. Peki, saçlarımızı güneşten korumak için neler yapabiliriz? Bu aşamada ise Bayraktar’ın önerileri şu şekilde;

“Özellikle güneşin dik geldiği saatlerde saç ve saç derimizi şapka/eşarp kullanarak korumak gerekir.

Saçımızı nemli tutmaya çalışmak önemli. Bu amaçla saçımızı her yıkadığımızda saç kremi ve yoğunlaştırılmış maske kullanmak fayda sağlar.

Vücudumuza güneş kremi sürerken, saç uçlarına da güneşten koruyucu ve nemlendirici spreyler kullanmak gerekir.

Saçımızı direkt güneşe maruz bırakmak yerine örmek ve toplamak da etkili bir yöntemdir.”

İçeriklerin önemi

Doğal yağlar ve içerikler güzellik dünyasının önemli bir parçası haline gelmiş durumda. Haliyle konumuz saç sağlığı olduğunda da devreye giriyorlar. İçeriğinde aloe vera, avokado, hindistan cevizi, hint, argan, zeytin, üzüm çekirdeği ve jojoba gibi yağlar içeren ürünlerin nemlendirici ve yapılandırıcı etkileri olduğunu söyleyen Bayraktar, “Bu içeriklerin olduğu profesyonel ürünlerin kullanılması saçın nemli kalması ve daha az yıpranması için fayda sağlar.” diyor.

Elektriklenme ve kırılmayı önlemek için nem oranına dikkat

Saçımızın yüzde 10-15’in su olduğu bilgisini vererek söze başlıyor Evrim Bayraktar. Yazın kaybettiği nemi saça geri kazandırmak da bu sebeple önem taşıyor. Bunun için ise saç bakım rutininize kolaylıkla dahil edebileceğiniz bazı tavsiyeleri var Bayraktar’ın;

- Saçınızı yıkamaktan çekinmeyin.

- Yaz dönemine özel nemlendirici ve onarıcı şampuanlar tercih edin.

- Saçın nemi hapsetmesi için saç uçlarına mutlaka saç kremi kullanın.

- Haftada 1-2 kez nem ve yapılandırıcı maske kullanın.

- Nemini kaybeden saç daha kırılgandır. Taramayı kolaylaştıran, su bazlı, sprey, saçta kalan kremler kullanın.

- Saçınız kuru ve kırılgansa fırça kullanmayın, geniş dişli bir tarak tercih edin.  

- Saçınızı tercihen kendi doğal haliyle kurumaya bırakın.

- Isı ve düzleştirme işlemlerinden olabildiğince kaçının.

- Saçlarınızın hassas olduğu dönemlerde saça açıcı işlemler yapmayın. Keratin tarzı düzleştirici kimyasal bakımlardan kaçının.

- Saçlarınızda daha ileri düzeyde sorunlar varsa profesyonel yardım alın.

- Ancak yine olmuyorsa saçınızı kestirmeden önce trikolojik bakımları deneyin.

22-07/25/screenshot-mediavoguecouk-20220725-12_06_56.png

Fotoğraf: Getty Images

Evde yapılan bakımlar ne kadar etkili?

Evrim Bayraktar, pek çok kişi tarafından etkili sonuçları olduğuna inanılan yağ karışımlarının, sarımsak ya da yumurta gibi içeriklerin bilimsel kanıtları olmadığını söylüyor.

“Bir ürünün saç kaybı gibi bir soruna etki edebilmesi için öncelikle saç derisinden geçirgen olması gerekir. Geçirgenlik ise yağ içeren ev tipi bakımların temel sorunu. Yağ molekülünün deri üzerinden geçirgenliği sınırlıdır. Ya çok uzun süre bekletilmesi gerekir ya da geçirgen ve taşıyıcı bir teknoloji ile ürün formülasyonu içinde yer alması gerekir.  Aynı şekilde sarımsaklı, bitki özlü veya vitaminli şampuanların da saçı iyileştirmesi beklenmemelidir.” diyor. “Yağ bakımları saç için faydalı yağ asitleri sağlar, saçı belirli oranda nemlendirip, kolay taranır ve parlak hale getirebilir fakat saç derisine sürülmesi önerilmez.”

Saç yıkama sıklığı

Bu zamana kadar saçınızı her gün yıkamamanız gerektiğiyle ilgili uyarılar almış olabilirsiniz. Ancak Evrim Bayraktar, saç yıkama sıklığının kişinin saç derisi ve saç yapısına, yağlanma oranına, kişinin yaşına ve yapılan fiziksel aktiviteye göre değişkenlik gösterdiğini belirtiyor. “Sık yıkamanın saç derisini kuruttuğu düşünülür ancak iyi ve saç derisine uygun bir şampuan seçilmesi ve uzun, işlem görmüş saçların da bakım kremi kullanması durumunda saçın günlük yıkanmasında sakınca yoktur.” diyerek, aslında çoğumuzun doğru sandığı bir yanlışı düzeltiyor. Tabii şu eklemeyi yapmayı da es geçmiyor; “Saçı uzun ve işlemli olan kişiler ya da saç derisi daha az yağlanan, kuru ve normal yapıda olan kişiler için saç yıkama sıklığı 2-3 günde bir olabilir.”

Farklı saç tiplerine özel yaklaşım

Nasıl ki kuru ve yağlı ciltlerin bakım rutinleri farklılıklar gösteriyorsa aynı durum ince ve kalın telli saçlara sahip kişiler için de geçerli. “Şampuan seçilirken saç derisinin yağlı/ kuru olmasına göre seçim yapılmalı. İnce telli saçlar kolay söndüğü için, daha sık yıkanmalı, saçı ağırlaştıran 2’si 1 arada şampuanlardan, yumuşatma özelliği olan gliserin/silikon içeriklerinden uzak durulmalı, hacim veren şampuanlar tercih edilmelidir. Kalın telli saçlara sahip olanlar ise eğer kuru yapıdaysa nemlendirici bakım şampuanları ile saçı nemli tutmaya çalışmalılar.” diyor Bayraktar.

Saçları hızlı uzatmak mümkün mü?

Düğün sezonu da hız kesmeden devam ederken, Evrim Bayraktar’a saçlarını hızlı ve sağlıklı uzatmak isteyenlere neler tavsiye edebileceğini soruyoruz.

“Saç normal koşullarda ayda 1-1.5 cm uzar, yaz döneminde ise saç daha hızlı uzama özelliğine sahiptir. Bu sebeple düğününde uzun saç kullanmak isteyen kişiler düğününden 1 yıl önce saç uzatmaya başlamalı ve düğününü yaz sonuna planlamalıdır. Yine de saç uzama hızının ve saçın uzama potansiyelinin her kişide farklı olduğunu belirtmek isterim. Herkesin saçı maalesef beline kadar uzamaz." diyor. Ayrıca arkasında yatabilecek bazı sağlık sorunlarına da dikkat çekiyor. "Tiroit sorunları ve kansızlık gibi sorunlar da saç uzamasını yavaşlatabilir. Saçınız sağlıklı uzasın istiyorsanız beslenme, saç derisi sağlığı, kan değerleri ve uyku düzeni çok önemli. Özellikle demir, feritin, B12, folik asit ve D vitamini saç için önemli vitaminler ve bunların değerleri ortalama üstünde olmalı. Saç bölgesine uygulanacak bakımlar da saç uzaması yavaşlamış olan kişilerin saç uzama hızını bir miktar artırabilir.”

Saç sağlıyla ilgili bilinen yanlışlar 

Elbette sosyal medyanın da etkisi sebebiyle pek çok konuda olduğu gibi saç sağlığıyla da ilgili bilinen yanlışların sayısı epey fazla. Son olarak Evrim Bayraktar, doğru olduğunu düşündüğümüz 4 yanlışı bizler için şu şekilde düzeltiyor;

- Saç yıkandığı için daha fazla dökülmez. Boya/şekillendirici ürün/şampuan/saç kremi de saçları dökmez.

- Saç kan ve oksijenle beslenir. Bitkisel/sarımsaklı/biotinli de olsa şampuanlar dökülmeyi önlemez. 

- Saç dökülmesi artan kişiler hemen biotin almamalıdır. Öncelikle dökülme sebebi tanımlanmalıdır. Kan değerleri ve sağlık değerleri takip edilmelidir.

- Her saç kaybı genetik değildir. Dökülme sebebi doğru tanımlanırsa, genetik olduğu söylenen ama aslında olmayan çoğu saç kaybı kişiye özel doğru yardım yöntemleri ile önlenebilir.

Kaynak: Vogue

Yaz Aylarında Saç Bakımı Nasıl Olmalı? Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum