6 Aylık Bebek Ne Yer?

6 aylık bebek ne yer, 6 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalıdır? Bebekler 6 aylık olduklarında onların beslenmelerinde değişiklikler yaşanmaya başlar. İlk 6 aya kadar sadece anne sütü ile beslenen bebekler de 6. Aydan sonra ek gıdalar verilmeye başlanır. Ek gıdaya geçiş, erken çocukluk döneminin en önemli olaylarından biridir. Uzmanlara göre sağlıklı ve düzgün beslenme alışkanlıklarının temeli 6. Ayda atılıyor. Bu nedenle bebeğinize vereceğiniz her gıda ayrı bir öneme sahiptir. Sağlıklı beslenme; sağlıklı bir beden ve sağlıklı bir zihni beraberinde getirir.

İçindekiler

  • 6 Aylık Bebeğin Gelişimi
  • 6 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu
  • 6 Aylık Bebekte Ek Gıdaya Geçiş Süreci
  • 6 Aylık Bebekte İlk Ek Gıda
  • 6 Aylık Bebek Nasıl ve Ne Sıklıkla Beslenmeli
  • 6 Aylık Bebeğe Ek Gıda Olarak Ne Verilebilir?

6 Aylık Bebeğin Gelişimi

6 aylık bebeğin gelişimi bir süreç şeklinde incelenmelidir. Bir bebek için 6. Ay hayatının en önemli zamanlarından biridir. Bebekler bu ayda hem fiziksel hem de zihinsel olarak bir değişim sürecine girerler. 6 aylık bebekte birtakım değişimler gözlemlemek mümkündür. Bu değişimlerden bazıları şunlardır.

  • Bebekler 6. Ayla birlikte ek gıdaya başlanır.
  • İlk dişini bu ay çıkarabilir.
  • Uyku düzeni gelişmeye başlar.
  • ayla birlikte desteksiz oturmaya başlanır.
  • Büyük ve küçük Motor becerileri gelişmeye başlar.
  • Mama sandalyesine oturmaya başlar.
  • Sosyalleşme ve dil becerileri artmaya başlar.

6 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu

6 aylık bebek ne yer, diye sorduğumuzda bu soruya anne sütü ve ek gıda yanıtını vermiştik. 6. aya ulaşan bebekler hem anne sütü hem mama hem de katı gıdalar ile beslendiği için gelişimi de farklı olacaktır. 6 aylık bebeğin kilosu ve boyu, kız ve erkek bebeğe göre değişir. 6 aylık olan bir kız bebek yaklaşık olarak 4 kilo ağırlığındayken erkek bebek ise 7,5 kilo ağırlığında olur. Boy durumu ise yine kızlarda ortalama 64 cm erkeklerde de 67 cm civarında olur.

6 Aylık Bebekte Ek Gıdaya Geçiş Süreci

Bebekler 6 aylık olduğunda anne sütünün yanında ek gıda da verilmeye başlanır. 6 aylık bebekte ek gıdaya geçiş süreci her ne kadar anneleri telaşlandırsa da aslında o kadar zor bir süreç değildir. Çünkü bebekler ek gıdaya kolay alışırlar. 6 ayda ek geçiş sürecinin aşamaları genelde şu şekildedir:

  • Ek gıdaya geçiş sürecinde bebeği anne sütüne devam etmesi çok önemlidir. Bu süreçte kesinlikle anne sütü kesilmemelidir.
  • Bebeğinize ek gıda verirken doktorunuzun yönlendirdiği gibi besin değeri yüksek ve enerji veren besinler verilmelidir.
  • Bebeğinize ek gıda verirken biberon yerine kaşık kullanmalısınız.
  • Ek gıdaya geçildiğinde besinleri kademeli olarak artırarak vermelisiniz. Öncelikle bir çay kaşığı ölçüsüyle başlayıp daha sonra tatlı kaşığına geçebilirsiniz.
  • Ek gıdaya geçtiğinizde bebeğin iyi bir şekilde takibi yapılmalıdır. Herhangi bir alerjik reaksiyon tespit edildiğinde direkt olarak doktora başvurulmalıdır.
  • Bebeğe ek gıda verilirken hijyen konusuna dikkat edilmesi gerekir. Ek gıda hazırlandığı andan itibaren 2 saat içerisinde tüketilmelidir.

6 Aylık Bebekte İlk Ek Gıda

6 aylık bebek ne yer, bebekler 6 aylık olduğunda ek gıda olarak ne verilebilir gibi sorular bebek sahibi ebeveynlerin en çok araştırdığı konular arasında yer alıyor. 6 aylık bebekte ilk ek gıda vermeyi düşünüyorsanız bazı noktalara dikkat etmeniz önemli olacaktır. Öncelikle 6 aylık olmuş bir bebekte demir depolarında bir düşüş olur. Bu nedenle ilk ek gıda vereceğinizde demir oranı yüksek besinler tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır. Özellikle demir emilimini artıran sebze ve meyvelerle yapılan karışımlar hem lezzetli hem de bir o kadar sağlıklı olacaktır. Et, tahıl, sebze ve meyveleri püre haline getirerek bebeğinize verebilirsiniz. Ek gıda seçerken sindirim sistemini rahatsız etmeyecek olan ve alerji riski az olan besinlerden seçmeniz uygun olacaktır. Sebze olarak havuç, tatlı patates, bal kabağı; meyve olarak şeftali, armut veya elma verebilirsiniz. Ayrıca daha sonra yoğurt vermeye de başlayabilirsiniz. Ek gıda sürecinde hatırlatmamız gereken en önemli husus bu gıdaların yavaş yavaş ve alıştıra alıştıra verilmesidir.

6 Aylık Bebek Nasıl ve Ne Sıklıkla Beslenmeli

6 aylık bebek ne yer sorusunun cevabı şüphesiz anne sütü ve ek gıda olmalıdır. 6. Ayla birlikte ek gıdaya geçiş yapan bir bebeğin en önemli besin kaynağının süt olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle bebeğinizin ana öğünü süt olmalı ara öğünlerde ise ek gıda verilmelidir. 6 aylık bir bebeğe 2,5-3 saatte bir besleyebilirsiniz. Ancak ana öğünde hep anne sütü olmalıdır.

6 aylık bebek nasıl ve ne sıklıkla beslenmelidir? 6 aylık bebekler için 2 veya 3 ara öğün yeterlidir. 6 aylık olan bir bebeğin mide kapasitesi yaklaşık olarak 180 milim kadardır. Bu nedenle ona vereceğiniz ek gıdaları azar azar ve küçük miktarda tüketebilir. Buna göre bir çay bardağı ölçüsünde tek bir gıda verebilirsiniz. Ayrıca verdiğiniz gıdayı üç gün boyunca vermelisiniz. Buna 3 gün kuralı adı veriliyor. Yani 3 gün boyunca aynı gıdayı verin. Bu durum verdiğiniz gıdanın alerji yapıp yapmadığını anlamanızı sağlar.

6 Aylık Bebeğe Ek Gıda Olarak Ne Verilebilir?

 6 aylık bebek ne yer, 6 aylık bir bebek anne sütü, mama ve katı besinlerle beslenebilir. Hayvansal ve bitkisel kaynaklı birçok besin türü ek gıdaya geçiş sürecinde yer alması gereken gıdalardandır. 6 aylık bebeğe ek gıda olarak ne verilebilir? 6 aylık bebeğin ek gıdaya geçiş sürecinde olması gereken gıdalar şunlardır:

  • Meyve suları veya meyve püreleri: Mevsiminde ve taze meyvelerden yapılmış olması gerekir. Özellikle C vitamini sağlaması açısından önemlidir. Elma, muz, şeftali, armut, kayısı, erik ve avokado gibi meyveler verilebilir. Bu meyveler iyice yıkanmalıdır.
  • Sebze püreleri ve çorbaları: Sebzeler bebeğin vitamin, mineral, lif ve antioksidan ihtiyacını karşılar. Bebeğinize sebze vermek istiyorsanız buharda veya az suyla pişirebilirsiniz. Bebeğinize verebileceğiniz sebzeler; kabak, patates, havuç, bezelye, yer elması ve bal kabağı.
  • Et: Protein, demir, çinko, B12 ve B16 vitaminleri sağladığı için et önemli bir gıda olacaktır. Yağsız kuzu etini püre veya kıyma şeklinde bebeğinize verebilirsiniz.
  • Yumurta: En önemli aminoasitler, B1, B2, B6, B12, A, D ve Biyotin gibi vitamin içermesinin yanı sıra temel yağ asitleri, çinko, magnezyum gibi mineralleri içerir. Demir yönünden de oldukça zengindir. Bu nedenle bebeğinize 6. Aydan sonra yumurta vermeye başlayabilirsiniz.
  • Tahıllar: Karbonhidrat, posa ve B vitamini yönünden zengin olmasından dolayı kahvaltılarda tahıllara yer verebilirsiniz.

Kaynak: Cemre

6 Aylık Bebek Ne Yer? Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum