Magazin
Burun yarasına ne iyi gelir? Vücudumuzun çok hassas bir bölgesi olduğu ve diğer semptomların yanı sıra rahatsızlığa, sürekli hapşırmaya, kaşıntıya ve ağrıya neden olabileceği için muhtemelen sizi çok rahatsız ediyordur. Lezyon ister burnun içinde ister dışında olsun, düzgün bir şekilde iyileşmesini sağlamak ve herhangi bir enfeksiyon veya kötüleşmeyi önlemek için ne yapmanız gerektiğini bilmeniz gerekir.
Ağrı, kolayca kanama varsa veya zaten bir enfeksiyon olduğunu düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünmelisiniz. Normalde burun yaralarını iyileştirmek için diğer yöntemlerin yanı sıra antibiyotikler, iyileştirici merhemler, burun atelleri ve yarayı açıkta bırakmak kullanılır.
Böyle bir sorununuz varsa ve burun yarası nasıl tedavi edilir, merak ediyorsanız okumaya devam edin, çünkü burada yaralanmanızın türüne bağlı olarak cevabı bulacaksınız.
İçindekiler
- Burun Yarasının Belirtileri
- Burun Yaraları Neden Olur Sebepleri?
- Burun Yarası Nasıl Hızlı İyileşir?
- Dış Burun Yarasının Nedenleri
- Burun İçi Yarası Nasıl Geçer?
- Burun Yarası Neden Geçmez?
- Burun Dışı Yarası Neden Olur?
- Burundaki Enfekte Bir Yara Nasıl Tedavi Edilir?
- Burun Yarasına Ne İyi Gelir Evde Çözüm
- Hindistan Cevizi Yağı
- Vazelin
- Tuzlu Su
- Zencefil
Burun Yarasının Belirtileri
Burnunuzda bir yaralanma olduğundan şüpheleniyor ancak emin olamıyorsanız, burun yarasının belirtilerine dikkat edin:
- Kanama
- Şişme
- Kaşıntı
- Rahatsızlık ve ağrı
- Sürekli burun akıntısı
- Göz yaşarması
- Nazal septumda sapma
Elbette burun deliklerinin yakınındaki küçük bir kesik ya da yaralanmayı ayna yardımıyla görmek de mümkündür ve eğer yaralanma dışarıdan ise tespit edilmesi çok daha kolaydır.
Burun Yaraları Neden Olur Sebepleri?
Burun yaralanmaları hem içten hem de dıştan meydana gelebilir ve nedenleri çeşitli olabilir, ancak neler olduğunu öğrenebilmeniz ve doktorunuzla neler olduğunu tartışabilmeniz için bunların ne olduğunu bilmek yararlıdır. Burun yaralanmalarının nedenleri aşağıdaki gibidir:
- Kaşıma: Soğuk algınlığı veya alerjimiz varsa, sürekli mukus olmasının yanı sıra burun çok fazla kaşınma eğilimindedir, bu nedenle kaşımak ve küçük bir yara almak mümkündür.
- Burun kuruluğu: çevresel kuruluk, soğuk algınlığı veya burun damlalarının ve dekonjestanların uygunsuz kullanımı nedeniyle olsun, burundaki kuruluk mukozal yaraların ortaya çıkmasının ana nedenlerinden biridir.
- Piercing: Burun piercingi estetik açıdan çok hoş görünebilir, ancak yine de iyileşmesi gereken bir yaradır ve ayrıca burun kanalında bir nesne olduğu için sümkürme, kaşıma veya piercingin doğru yerleştirilmemesi nedeniyle küçük lezyonlara neden olabilir.
- Enfeksiyon: Burunda bakteriyel, viral veya mantar enfeksiyonları bu izlere ve lezyonlara neden olabilir.
- Alerjik: Alerji ve iltihaplanma, özellikle uzun sürerse, kanalların ve burun deliklerinin içinde lezyonlara neden olabilir.
- Kılcal damar kırılganlığı: Vücuttaki damarların en küçük uçları olan zayıf kılcal damarlar, burun kanamalarının ve yaralanmaların kolayca meydana gelebilmesinin bir nedenidir.
- İç kırık: Bir kaza veya bir darbe iç burun kırığına neden olabilir. Aile içi şiddet vakalarında olduğu gibi, bu tür bir yaralanma bir saldırı veya istismardan kaynaklanıyorsa, bir doktora gitmenizin ve yardım almanızın hayati önem taşıdığını unutmayın.
- Burun Tıkanıklığı: Nezle veya grip gibi hastalıkların neden olduğu burun tıkanıklığı, burun içi yarasına neden olur. Burun tıkanıklığından kaynaklanan burun yaraları oldukça fazla olabilir. Bu durumda, burun spreyleri ve burun içi yarası kremi tavsiye edilir.
- Kıl Koparma: Burun içinde mevcut olan kıllar, burun sağlığı açısından çok önem arz eder. Burun içindeki kılların koparılması sonucunda burun içinde ciddi yaralar oluşabileceği gibi, burun sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilir. Bu nedenle, burun içinde meydana gelebilecek olan yaraları önlemek için burun içindeki kılların koparılmaması gerekir.
Burun Yarası Nasıl Hızlı İyileşir?
Burnunuzda bir yaralanma varsa, daha da kötüleşmesini ve enfeksiyon kapmasını önlemek için mümkün olan en kısa sürede tedavi etmeniz gerekir. Burun yarasını hızlı bir şekilde iyileştirmek için işte ilk yardım adımları:
- Ellerinizi ılık su ve tercihen nötr sabunla en az 20 saniye boyunca yıkayın.
- Burnun kanıyorsa, durdurun.
- Başınızı geriye doğru eğmeyin, ancak başınızı dik tutmanız ve biraz öne eğilmeniz gerekir, böylece kanama ortaya çıkar, ancak giderek daha azdır.
- Burun deliğin içine koymadan bir parça kağıt veya gazlı bez yerleştirin ve tampon yapmaktan kaçının.
- Burnunuzu sabun ve suyla veya klorheksidin veya iyot gibi uygun bir dezenfektanla yıkayın. Eğer içerideyse, bölgeyi iyice yıkamak için pamuklu çubuk kullanabilirsiniz. kurumasını bekleyin.
- Burun yarasını iyileştirmek için doktorunuz tarafından reçete edilen burun içi yaraları için merhem uygulayın. Gerekirse uygulamak için başka bir çubuk kullanın.
- Bir sonraki iyileşmeye kadar veya doktorunuzu görene kadar yaraya dokunmaktan kaçının.
- İyileşmezse, tekrar kanarsa veya bölgenin şiştiğini veya enfekte olduğunu hissederseniz, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza görünün.
Dış Burun Yarasının Nedenleri
- Nazal vestibülit: burun deliklerinin hemen girişinde meydana gelen ve içe veya dışa doğru yayılabilen kabarcık ve kabuklanma enfeksiyonudur. Genellikle Staphylococcus bakterisinden kaynaklanır.
- Nazal herpes: Bir önceki vakada olduğu gibi girişte ortaya çıkabilir ancak içe ve/veya dışa doğru büyüyebilir. Ağrı hissedilir ve kabuklar görülür, aslında rahatsızlık ve görünüm uçuğa çok benzer.
- Darbeler ve burun kırıkları: Burnumuza dirsek veya bisikletle düşme gibi bir darbe aldıysak, burnumuzda bir kırık veya hatta dış yaralanma olabilir.
- Kaşıma: Yüzün bu bölgesindeki bir çizik, aşırı kaşımadan veya hatta bir evcil hayvan tırmalamasından kaynaklanabilir. Ciddi olmasa bile mümkün olan en kısa sürede dezenfekte etmek gerekir.
- Gözlükten kaynaklanan burun yarası: Gözlüklerinizin pedlerinin olduğu bölgede bir iz olabilir, çünkü gözlüklerinizi uzun saatler boyunca takıyorsanız veya çok sıkıysa, küçük bir yaralanmaya neden olmaları kolaydır.
Burun İçi Yarası Nasıl Geçer?
Burun içindeki yaralanmalar en yaygın olanlarıdır ve bazen tedavisi biraz daha karmaşıktır, ancak gerçekten küçüklerse, cildin geri kalanına kıyasla hızlı iyileşen bir doku olduğu için mukoza olduklarından kendi başlarına iyileşebilirler. Burun İçi Yarası Nasıl Geçer merak ediyorsanız, en iyi yöntemler bunlardır:
- Antibiyotik merhemler: Doktor gerekli görürse, merhem veya krem şeklinde topikal bir antibiyotik, hatta oral bir burun yarası ilacı reçete edecektir. Dozaj ve tedavi süresi konusunda doktorunuzun talimatlarına uyun.
- Burun kanaması için: Burun kanaması durumunda, yarayı iyileştirmeye çalışmadan önce kanamayı durdurmak hayati önem taşır. Bunu makalenin başında belirtildiği gibi yapın.
- Burun yarası kremi: Burun kanalındaki bir yaralanmayı tedavi etmeye yardımcı olan iyileştirici, nemlendirici ve besleyici kremler vardır. Hatta, kullanımlarını kolaylaştıran özel bir aplikatörleri bile vardır. Bunları genellikle reçetesiz olarak eczaneden satın alabilirsiniz. Her zaman paketin üzerindeki talimatlara uymanız gerekir.
- Çevresel nem: Ortamdaki nemi artırmak gerekir çünkü ortamın kuru olması lezyonu daha da kötüleştirir. Nemlendiriciler kullanın veya en çok zaman geçirdiğiniz odalara yakınınızda su dolu kaseler yerleştirin. Ayrıca, bulunduğunuz ortamdan mümkün olduğunca çok tozu uzaklaştırın.
- Burun ateli veya ameliyatı: İç kırık durumunda, doktorlar septumu yerine yerleştirebilir veya düzeltmek için ameliyat edebilir, sonunda tamamen iyileşene kadar yerinde tutmak ve kaymasını önlemek için burun üzerine bir atel yerleştirebilir.
- Diğer ilaçlar: Doktor, örneğin nazal vestibülit veya nazal herpes mevcutsa ek ilaçlar reçete edebilir. Nazalnem Burun Merhemi, burun yaralarının, mukoza rejenarsyonunun ve mukoza yaralarının tedavisine yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Kesinlikle ilaç değildir.
Burun Yarası Neden Geçmez?
Burun içi yaraları, mevsim geçişleri ile sık sık karşılaşılan bir hastalıktır. Genellikle kuru havanın ve alerjilerin etkisiyle ortaya çıkar. Bu yaralar, ortaya çıktığı andan itibaren 4-5 gün sürerek solunum kalitesini olumsuz yönde etkileyerek kişinin gün içinde rahatsız hissetmesine neden olur. Ancak, geçmeyen burun içi yaraları ne kadar rahatsız edici olursa olsun, birkaç doğal tedavi ile kısa sürede geçebilir.
Doğal tedavilere de yanıt vermezse en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir.
Yukarıdaki tavsiyelere ve doktorunuzun önerilerine uymanıza rağmen burnunuzda iyileşmeyen bir yara varsa, tekrar kontrol ettirmek ve başka neler yapılabileceğini öğrenmek için doktora geri görünmenizi tavsiye ederiz. Bu, farklı bir şekilde ve daha fazla özen ve sabırla tedavi edilen bir ülser olabilir.
Burun Dışı Yarası Neden Olur?
Yaralanma harici olduğunda, doktorlar harici bir burun dışı yarasına ne iyi gelir diye soracak olursanız aşağıdakileri reçete edebilir:
- Antibiyotik ve iyileştirici merhem: Açık bir yara varsa antibiyotikler enfeksiyonu ve iyileşmeyi önlemek için tedavinin bir parçasıdır ve nemlendirici merhemler yaranın daha kolay kapanmasına yardımcı olur.
- Uçuk merhemi: Burun uçuğu varsa, tamamen iyileşene kadar kabarcıklara ve kabuklara uygulamak için genellikle topikal bir ilaç reçete edilir.
- Yarayı açıkta bırakın: Lezyon dışarıdayken, ciddi olmadığı sürece, günün büyük bir bölümünde yara bandı veya gazlı bez kullanmaktan kaçınarak yarayı açıkta bırakmak en iyisidir. Hava ve güneş ışığı iyileşmeye ve yara izi kalmamasına yardımcı olur.
- Gözlüğünüzü değiştirin: Sorun gözlüğünüzdeyse, en azından bir süreliğine büyük gözlük takın, daha geniş olanlarla değiştirin veya kontakt lens takın.
Burundaki Enfekte Bir Yara Nasıl Tedavi Edilir?
Burnunuzdaki yara enfekte olmuşsa, durumunuz için en iyi tedaviyi reçete edebilmesi için bir doktor tarafından görülmeniz gerekir. Tedavi vakadan vakaya değişebilir, ancak temel bir kural olarak, genellikle burun içi uygulama için topikal antibiyotik ilaç reçete edilir. Enfeksiyon yaygınsa oral antibiyotikler de reçete edilebilir. Uzman ayrıca hastanın iyileşmesini güçlendirmek için ürünler ve yiyecekler de reçete edebilir.
Bu makale tamamen bilgilendirme amaçlıdır, herhangi bir tıbbi tedavi önerme veya herhangi bir teşhis koyma yetkisine sahip değiliz. Herhangi bir rahatsızlığınız veya rahatsızlığınız varsa sizi bir doktora danışmaya davet ediyoruz.
Burun Yarasına Ne İyi Gelir Evde Çözüm Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı, burun içi yarasının giderilmesi için etkili bir çözümdür. Sürekli olarak bu probleme maruz kalıyorsanız, günde iki kez Hindistan cevizi yağı tüketerek bu sıkıntıdan kurtulabilirsiniz. Bu mucizevi yağ, burun içi enfeksiyon ve bakteri oluşumlarından hızlı bir şekilde kurtulmanızı sağlar.
Vazelin
Vazelin, burun içi yaraları tedavi etmek için en sık tercih edilen seçenekler arasında yer alır. Burun içi kuruluğunu azaltmak ve nemi arttırmak için de vazelin kullanılır; aynı zamanda burun içi yaraları için potansiyel tehlikeleri ortadan kaldırır. Çok sayıda kişi tarafından vazelinin, burun içi yaraları için en etkili seçenek olarak önerildiği dolayısıyla, vazelin, en çok tercih edilen yara tedavi seçeneklerindendir.
Tuzlu Su
Burun içerisindeki yara oluşumunu önlemek için, doğal tedavi seçeneklerinden biri olan tuzlu su kullanılabilir. Tuzlu su burun içerisine çekilerek burun temizliği yapılabilir. Aynı zamanda tuzlu su, burun içerisindeki kötü mikropların ortadan kaldırılmasına yardımcı olan mucizevi bir terapi olarak adlandırılır. Bu nedenle tuzlu su, çok sayıda kişinin tavsiye ettiği bir tedavidir.
Zencefil
Zencefilin yaygın olarak iltihap önleyici özelliği tanınıyor. Bu nedenle, burun içi yaralarının evde tedavisi için de zencefil önerilir. Zencefil burun içi hasarlarını doğrudan etkiler ve burun sağlığını iyileştirir. Bu nedenle, burun yarasına ne iyi gelir evde çözüm nedir diye merak edildiğinde zencefili tercih edebilirsiniz.
Kaynak: Cemre
Burun Yarasına Ne İyi Gelir? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz