Magazin
‘’Dar koltuk sendromu nedir?’’ sorusu çok merak ediliyor. Bunun en önemli sebebi, bu sendromun kötü sonuçlar meydana getirmesidir. Her yıl binlerce insanın dar koltuk sendromu nedeniyle hayatını kaybettiğini bilmelisiniz. Özellikle uzun süreli yolculuklarda kendisini daha çok belli eden bu duruma maruz kalmamak için dikkatli davranmak gerekiyor.
Seyahat esnasında 3. saatte risk başlıyor ve yolculuk devam ettikçe olumsuzluklar artıyor. Sıkışık halde uzun süre oturulması sebebiyle kan dolaşımının kötü bir hal aldığı bilinmektedir. Bu duruma bağlı olarak ayaklarda şişme, gerilme ve ağrı oluşur. Ayrıca nefes darlığı ve öksürük şikayetleri de ortaya çıkar. Bu yazımızda ekonomi koltuk sendromu sorunuyla ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.
İçindekiler
- Dar Koltuk Sendromu Neden Olur?
- Dar Koltuk Sendromu Belirtileri
- Kimler Dar Koltuk Sendromu Risk Grubunda?
- Dar Koltuk Sendromu Nasıl Önlenir?
- Sıkça Sorulan Sorular
Dar Koltuk Sendromu Neden Olur?
Dar koltuk sendromunun en bilindik nedeni uzun zamanlı seyahatlerdir.
Uzun uçak yolculuğu rahatsızlığı olarak da bilinen bu sendrom, otobüs seyahatlerinde de meydana geliyor. Yolcular için ayrılmış koltukların yetersiz genişliğe sahip olması, rahatsız bir deneyimin ortaya çıkmasına neden olabilir. Elbette dar koltuklar sadece rahatsızlığa değil beraberinde farklı sağlık problemlerinin başlamasına da sebeptir.
‘’Dar koltuk sendromu nedir?’’ diye merak eden okuyucularımıza sorunun nasıl oluştuğuyla ilgili bilgi vermeye çalıştık. Tam da bu noktada öneminden bahsetmek istiyoruz. Sıkışık bir durumda oturan kişiler, genellikle yanında yolculuk edenleri de rahatsız etmemek adına çok fazla hareket etmez. Bu yüzden damarlarda rahatça dolaşamayan kan, akciğerlerde pıhtı oluşmasına neden olur. Hatta pıhtı sayısı yolculuk uzadıkça artmaya devam edebilmektedir.
Uçakta damarların patlayacak gibi olması ile otobüste ağrı ve şişme sorunlarının yaşanması, sendromun ortaya çıktığını gösterir. En azından 2 saatte bir ayağa kalkmak sağlıklı kan dolaşımı için önemlidir. Uçaklarda, otobüs yolculuklarındaki gibi mola verme ihtimali bulunmuyor. Bu nedenle mümkün olduğu kadar 5-10 dk boyunca süren ayak egzersizi yapmak fayda sağlayacaktır.
Dar Koltuk Sendromu Belirtileri
Bu belirtilere sahipseniz doktorunuzu ziyaret etmeniz iyi olabilir.
Dar koltuk sendromu belirtileri arasında ilk hissedilebilecek durum, nefes alıp verme zorluğudur. Nefeste meydana gelen sorunlar, öksürüğü de beraberinde getirir. Kan akışının normale dönmemesi halinde hem nefes darlığı hem de öksürük şiddeti artmaya başlar. Bir diğer fiziksel belirti ise ayaklarda yaşanan şişme ve ağrılardır. Özellikle bacakların çok fazla hareketsiz kalması ağrı düzeyini doğrudan etkiler.
Sendromun psikolojik belirtilerle de anlaşılması mümkündür. Tıpkı kapalı ortamlarda çok fazla duramayan kişilerin yaşadığına benzer şekilde gerilebilirsiniz. Hareket edemedikçe gerginlik düzeyiniz doğal olarak artar. Tabiri caizse koltukların üstünüze geldiğini hissedebilirsiniz. Böyle anlarda yukarıda belirttiğimiz gibi kan dolaşımını hızlandırmanız çok önemlidir. Ayağa kalkmanız ve adım atmanız daha faydalı olur. Fakat bu şansa sahip değilseniz ayak egzersizini ihmal etmemelisiniz.
Farklı belirtilerin yanında sendromun daha sık görüldüğü kişiler hakkında bilgi sahibi olmanız, nasıl davranmanız gerektiği noktasında yardımcınız olur. “Dar koltuk sendromu nedir?” sorusunu tam olarak bilmeniz, tek başına yeterli değildir. Her ne kadar detayları öğrenseniz de kaygılarınızı tamamen ortadan kaldırmak için hekiminizle görüşmelisiniz.
Kimler Dar Koltuk Sendromu Risk Grubunda?
Ekonomi sınıfı sendromu için farklı risk gruplarının bulunduğunu bilmelisiniz. Yaşanabilecek sorunları koltuk aralarındaki mesafeler için belirlenen standartlar size gösterir. Eğer vücut veya bacak boyunuz, bu ölçülere uyum sağlayamayacak seviyedeyse mutlaka dikkat etmelisiniz. Ayrıca kapalı alan korkusu gibi psikolojik etkenleri daha önce yaşadıysanız, sendroma ekstra hassas yaklaşmanız gerekir.
Son dönemlerde oldukça merak edilen “dar koltuk sendromu nedir?” sorusuyla beraber kimlerin daha fazla risk altında olduğunun da öğrenilmesi çok kıymetlidir. Genel olarak sorun yaşama ihtimali yüksek olanlar şu şekilde sıralanır:
- Kronik kalp hastaları
- Bacaklarında varis olanlar
- Doğum kontrol hapı kullananlar
- Obezler ve fazla sigara içenler
- Daha önce tromboz rahatsızlığı geçirenler
- Yakın dönemde ameliyat olan hastalar
- Lohusa ve hamileler
- Kanser hastası kişiler
- 50 yaş üstündekiler
Sorun yaşaması daha muhtemel olan gruplar arasında değilseniz bile tedbiri elden bırakmamalısınız. Sağlık için her zaman tetikte olmanız ve yaşanan sorunlarda uzman doktorlara başvurmanız gerektiğini unutmayın. Bununla birlikte yola çıkmadan önce gerekli kontrolleri de yaptırmalısınız.
Dar Koltuk Sendromu Nasıl Önlenir?
Dar koltuk sendromunu önlemek için seyahatiniz sırasında zaman zaman ayağa kalkmanızda ve molalarda yürüyüş yapmanızda fayda var.
Dar koltuk sendromunu önlemek için öncelikle geçmiş tecrübelerin analiz edilmesi gerekir. Daha önce bir sorunla karşılaştıysanız, bu yönde adım atmalısınız. İşe yolculuk yapacağınız firmayla iletişime geçerek koltuk arası mesafeleri öğrenmekle başlayabilirsiniz. Böylece sorun yaşamadan önlem almış olursunuz. Artık “dar koltuk sendromu nedir?” sorusunun cevabını bildiğiniz için daha avantajlısınız.
Detaylara hâkim olduktan sonra herhangi bir risk grubu içerisinde de bulunmuyorsanız, yine de sorun yaşama ihtimalinin tamamen ortadan kalktığını düşünmemelisiniz. Pek çok rahatsızlıkta olduğu gibi bu sendromda da beklenmedik anlarda olumsuzluklar meydana gelebilir. Bu yüzden donanımlı olmanın ve tedbir almanın ayrıcalığını yaşamak adına her zaman bilinçli hareket etmelisiniz.
“Dar koltuk sendromu nedir?” şeklindeki merakınızı gidermeyi amaçladığımız bu içeriğimizde olduğu gibi farklı sorularınızın cevabını da sitemizde bulabilirsiniz. Cemre.com ailesi olarak hazırladığımız faydalı bilgiler için bizi takip etmelisiniz.
Sağlık köşemizden daha fazla bilgi için “Acidpass ne işe yarar?” yazımıza göz atın!
Sıkça Sorulan Sorular Ekonomik Sınıf Sendromu Nedir? Ekonomik sınıf sendromu, uçak veya otobüslerdeki koltuk aralarının dar olması nedeniyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kanda pıhtılaşmaya yol açabilen bu sendrom için dikkatli şekilde davranılması çok önemlidir. Uzun Süreli Uçak Yolculuğunda Dar Koltuk Sendromu Yaşanır Mı? Dar koltuk sendromu, uçaklarda yaşanması muhtemel sorunlardan biridir. Özellikle uzun süreli bir uçuş yapacaksanız, kan dolaşımınızda problemler olabilir. Yalnızca koltukların darlığı değil aynı zamanda uzun süre hareketsiz kalmakta bu sendroma yol açabilir. Dar Koltuk Sendromu Riski Ne Zaman Başlar? Sendrom için risk, genel olarak yolculuğun 3. saatinde başlar. Zaman ilerledikçe görülen olumsuzlukların derecesi artar.
Kaynak: Cemre
Dar Koltuk (Ekonomi Sınıfı) Sendromu Nedir? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz