Dopamine Fasting Hakkında Bilinmesi Gerekenler

22-05/30/screenshot-assetsvoguecom-20220530-16_11_28.png

Fotoğraf: Theo Wenner, Vogue, Eylül 2016

Fasting yani oruç tutma kavramı wellness dünyası için pek de yeni sayılmaz. 16:8 veya 5:2 gibi farklı uygulama şekilleriyle beslenme düzeninin parçası haline getirilen bu yöntem, özellikle kilo kontrolü sağlamak isteyenlerin hâlâ gözdesi konumunda. Peki, dopamine fasting’in bununla nasıl bir ilişkisi var?

Burada oruç tutmaya konu olan şeyin sadece yemekle ilgisi yok. Aslında amaç, yapmaktan keyif alınan şeylerden uzak durulması. Bu Instagram kullanımına ara vermek de olabilir şeker tüketimini kesmek de. İlk olarak San Francisco Üniversitesi Psikiyatri Profesörü Cameron Sepah tarafından kullanılan dopamine fasting terimi, Silikon Vadisi çalışanları tarafından da uzun süredir talep görüyor. Arkasındaki neden ise gayet basit ve bilime dayalı; beynin ödül sisteminin önemli bir parçası olan dopamin mutlu olduğumuzda salgılanırken, sevdiğimiz şeyleri ara vererek tekrar yapmaya başlamak daha odaklı ve üretken olunabilmesini sağlıyor. Cameron Sepah, bu yöntemin bağımlılığı körükleyen tetikleyicileri ortadan kaldıran ve uyaran kontrolü adı verilen bir davranışsal terapi tekniğine dayandığını ifade ediyor.

Dopamine fasting’i popüler kılan bir başka detayı da kısa süreli yoksunluğun beyni sıfırlaması, hayatı yeniden dengelemesi, gerçekten neyin önemli olduğunu anlamaya ve takdir duygusunu geliştirmeye yardımcı olması.

Nasıl yapılır?

Söz konusu bunu nasıl yapabileceğiniz olduğunda ise Sepah’nın önerisi şöyle;

- Bağımlılık seviyesine vardığını düşündüğünüz bir alışkanlığı seçin.

- Günde bir saat ondan uzak durmaya çalışın ve ardından bu süreyi günde dört saate kadar çıkarmayı deneyin.

- Sonrasında haftada komple bir gün, üç ayda bir hafta sonu veya yılda bir hafta boyunca bu alışkanlıktan uzak durmaya çalışarak kendinize bu şekilde sistem oturtun.

Gerçekten işe yarıyor mu?

Pek çok alanda olduğu gibi, dopamine fasting’in büyük savunucularının yanı sıra bu uygulamanın geçerliliğinden şüphe duyanlar da mevcut. Ne kadar sürdürülebilir olduğu kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyorken kontrollü bir şekilde yapılması da önemli öneriler arasında.

Kaynak: Vogue

Dopamine Fasting Hakkında Bilinmesi Gerekenler Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum