Magazin
İnsan vücudunda birçok salgı bezi ve bu salgı bezlerinin salgıladığı çeşitli hormonlar bulunmaktadır. Bu hormonların metabolizmaya etkileri değerlendirildiğinde; hormon fonksiyonlarının sağlıklı olması, hormonların düzenli çalışması ve salgılanması hayati önem taşımaktadır. İlgi alanı çoğunlukla hormon fonksiyon bozuklukları ve tedavisi olan Endokrinoloji Bölümü hakkında detaylı bilgi yazımızda yer almaktadır. Endokrinoloji nedir? Endokrinoloji hangi hastalıklara bakar? sorularının cevapları aşağıdaki şekilde detaylandırılabilir;
Endokrinoloji Nedir?
Endokrinoloji, toplumda genellikle hormon bozuklukları olarak bilinen endokrin sistemi hastalıkları ile ilgilenen bilim dalına verilen isimdir. Endokrin sistemi bir takım salgı bezlerinden oluşur. Bunlar; tiroit, paratiroid, hipofiz, hipotalamus, kadınlarda over - erkeklerde testis olarak adlandırılan yumurtalıklar, pankreas, damarlarını iç duvarını çevreleyen endotel hücreleri ve böbrek üstü bezi yağ dokusu gibi hormonların sentezlendiği salgı bezleridir.
İnsan vücudunda salgılanan hormonlar; metabolizma dengesi, büyüme, gelişme ve üreme gibi aktiviteleri kontrol etmektedir. Aynı zamanda, çevreye verilen tepkilerde ve vücut fonksiyonlarının düzenli çalışması için gereken besin ve enerjinin uygun miktarlarda sağlanmasında da etkili olmaktadır.
Endokrinoloji Uzmanı veya Endokrinolog Nedir?
Endrokrinoloji bölümünde; vücudumuzun salgıladığı hormonların, metabolizmaya bağlı hastalıkların ve salgı bezlerinde meydan gelen sorunların teşhis ve tedavisini gerçekleştiren hekimlere; endokrinoloji uzmanı, endokrin doktoru veya endokrinolog adı verilmektedir.
Peki endokrin doktoru neye bakar? Görev kapsamı ve sorumlulukları nelerdir?
Endokrin sistemi hastalıkları olarak nitelenen hormon bozuklukları ile ilgilenen endokrinoloji uzmanları, salgı bezlerini olumsuz etkileyen hastalıkları teşhis ederek tedavisini gerçekleştirirler. Vücut metabolizma fonksiyonlarının sağlıklı çalışmasını sağlayan ve oldukça karmaşık yapıda olan salgı bezleri sistemi ve işleyişi konusunda uzmanlaşmışlardır.
Endokrinoloji doktorları, hormon dengesizliklerini saptamak, tanı koyabilmek ve tedavi etmek için özel eğitim almış olan uzmanlardır. Çeşitli tiroit hastalıkları, diyabet sorunları, her türlü metabolizma bozuklukları, yağ metabolizmasının çalışmasını olumsuz etkileyen hastalıklar, hormonların gereğinden fazla veya az üretilmesi, kadınlarda menopoz, erkeklerde osteoporoz, kısırlık olarak bilinen infertilite, hipertansiyon sorunları, salgı bezlerinde oluşan çeşitli kitle ve tümörler, boy kısalığı olarak kendini gösteren büyüme geriliği ve metabolik şişmanlık problemleri endokrinoloji uzmanlarının tanı koyduğu ve tedavi ettiği başlıca hastalıklardır.
Endokrinoloji uzmanları, tanı ve tedavi esnasında, salgı bezlerinin ve vücut metabolizmasının çalışma mekanizmasını değerlendirebilmek amacıyla bir takım dinamik testler yaptırılmasını istemektedirler. Bu sayede, doğru tanı koyabilme ve gerekli tedavi yöntemlerini uygulayabilmeleri mümkün olmaktadır.
Endokrinoloji Bölümü Hangi Hastalıklarla İlgilenir?
Hangi hastalıklar bu bölüm kapsamında değerlendirilmektedir? Endokrinoloji neye bakar? İlgili hastalıklar, maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir;
Hipofiz Bezi ve Hormonlarıyla İlgili Hastalıklar:
Hipofiz Bezi Hastalıkları
Büyüme Hormonu Eksikliği ve Boy Kısalığı
Hipopituitarizm - Hipofiz Bezi Yetmezliği
Prolaktinoma - Prolaktin Hormonu Fazlalığı
Akromegali - Büyüme Hormonu Fazlalığı
Diyabetes İnsipidus - Şekersiz Şeker Hastalığı
Paratiroid Bezi ve Hormonlarıyla İlgili Hastalıklar:
Hiperparatiroidi - Paratiroid Hormonu Fazlalığı
Hipoparatiroidi - Paratiroid Hormonu Eksikliği
Böbreküstü Bezi ve Hormonlarıyla İlgili Hastalıklar:
Böbrek üstü Bezi Hastalıkları
Cushing Sendromu - Kortizol Hormon Fazlalığı
Addison Hastalığı - Kortizol Hormon Azlığı
Aldosteronizm - Aldosteron Hormon Fazlalığı
Feokromasitoma - Adrenalin Hormonunun Fazla Salgılanması
Testis ve Hormonlarıyla İlgili Hastalıklar:
Testis Hormonları ve Hastalıkları
Hipogonadizm - Testosteron Eksikliği
Jinekomasti - Erkekte Meme Büyümesi
Ereksiyon Problemleri ve Empotans
Penis ve Testis Küçüklüğü, Sakal Çıkmaması
Yumurtalık (Over) ve Hormonlarıyla İlgili Hastalıklar:
Yumurtalık Hormonları ve Bozuklukları
Hipogonadizm - Kadınlarda Cinsel Hormon Yetmezliği
Hirsütizm - Tüylenme
Polikistik Over Sendromu
Menopoz Sorunları
Tiroid Bezi (Guatr) ve Hormonlarıyla İlgili Hastalıklar:
Tiroid Bezi ve İşlevleri
Guatr
Hipertiroidi - Tiroid Bezinin Fazla Çalışması (Zehirli Guatr)
Hipotiroidi - Tiroid Bezinin Az Çalışması (Hashimoto)
Nodüler Guatr
Tiroid Kanserleri
Kaynak: Cemre
Endokrinoloji Nedir? Endokrinoloji Hangi Hastalıklara Bakar? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz