Omuz Tutulmasına Ne İyi Gelir?

Omuz tutulmasına ne iyi gelir? Omuz tutulması sonrası omuz ve ona bağlı olan kasları esnetmek, hareketler ile esnekliğini sağlamak sizlerin rahatlamasına en etkili yollardan biridir. Bu sebeple farklı esneme türleri ile rahatsızlığınız kısa sürede giderilebilir.

Omuz bölgesinde yer alan humerus kemiğinin oynatılamayacak hale gelmesi ile omuz hareketi sonrası oluşan ağrı omuz tutulmasını oluşturmaktadır. Çeşitli nedenler bu kemiğin hareket etmesini engelleyebilmektedir. Fizyolojik olarak omuz çıkması tutulmanın nedeni olabilmektedir. Ancak bu uzak bir ihtimaldir. Öyle ki çıkan omuz ile gün boyu ağrı söz konusu olur. Yerine oturtulmadığı sürece de bu ağrı devam eder.

Omuz tutulmasına neden olabilecek en büyük etken donuk omuzdur. Bu sayede hareket kısıtlanır. Donuk omuz sendromu ile birlikte omuzdaki kapsüllerde setleşmelere oluşur ve hareket edemez hale gelinir.

Omuzda meydana gelecek tutulmanın bir denedi de kesecik iltihabı olarak tanımlanan bursit rahatsızlığı olabilir. Yüksek ağrı ile omuz tutulmasında ilk sırada yer alan bir rahatsızlıktır.

İçindekiler

  • Omuz Tutulmasına Ne İyi Gelir?
    • Buz Tedavisi Uygulayın
    • Egzersizler ile Esneme Hareketleri Yapın
      • Omuz Hareketleri Yapın
      • Çapraz Kol Germe Hareketleri Yapın
      • Göğüs ve Omuz Germe
    • Ağrılar İçin Masaj
      • Biberiye Yağı Kullanın

Omuz Tutulmasına Ne İyi Gelir?

Fiziken rahat olmayan bir yatakta uyumak, uygun yükseklikte olmayan bir yastık ile soğuk havaya maruz kalmak kişilerin omzunun tutulmasına da neden olmaktadır. Bu aşamada omuz tutulmasına ne iyi gelir sorusuna yanıt arıyorsanız başlıca yapmanız gerekenler şunlardır.

  • Egzersizler ile esneme hareketleri yapın
  • Buz tedavisi uygulayın
  • Masaj yaptırın

Omuz Tutulmasına Ne İyi Gelir?

Omuz Tutulmasına Ne İyi Gelir?Buz Tedavisi Uygulayın

Omuzdaki tutulmayı en aza indirmek için buz ve soğuk kompleks iyi gelecektir. Buzları bir havluya sararak omzun hareket etmeyen ve ağrı olan bölgelerine koyun. 10 dakika kadar bekleterek bunu birkaç kez tekrarlayın. Buz kasların gevşemesine yardımcı olur. Hatta yaralanmalarda da buzun etkisi büyüktür. Bu sebeple omuz tutulmasına ne iyi gelir sorusuna ilk yanıt olarak buz tedavisi uygun olacaktır.

Egzersizler ile Esneme Hareketleri Yapın

Bedenin esnemesi ile rahatlaması için egzersiz ve hareketler önemlidir. Bu sayede omuzda rahatlar, gevşer ve tutulma giderilebilir. Böylelikle ağrı da son bulmuş olur. En önemli husus ise esneklik sayesinde olanıdır.

Esneme ile omzun daha rahat ve fazla hareket etmesine yardımcı olmaktadır. Egzersizler için havlu, baston ya da başka bir alet yardımcınız olabilir. Özellikle dinamik esnemeler ile kas sıcaklığı artar, sertlik düşer. Beraberinde de rahatlama meydana gelir. Kas esnekliğinin sağlanması için hareketleri gidebildiği kadar uzağa yapmanız ve uzun süreler tutmanız gerekmektedir. Devamında bu hareketleri tekrarlamak gerekir.

Omuz Hareketleri Yapın

Öncelikli olarak omuz ısınma hareketleri yapın. Ani yüklenmelerden kaçının. Dinamik omuz ısınması ile giden kan hızlanır ve omuz daha çok oksijen almaya başlar. Bu sayede bir rahatlama hissedilecektir.

Kollarınızı iki yana açarak omuzlarınızı dairesel olarak yukarı, geriye doğru hareket ettirin. Bu aşamada gövdeniz sabit kalması gerekir. Önemli olan sadece kolların hareket ettirilmesidir. Bu hareketi en az 10 kez yapın ve sonra yine tekralayabilirsiniz.

Gövdeniz sabitken kollarınızı açmanız ve yel değirmeni gibi sağ ve sol kollarınızı çevirmeniz etkili egzersizlerden biridir. Omzunuzu mümkün olduğu kadar geriye yasladıktan sonra 10 kez bu çevirme işlemini yapın.

Ayaklarınızı kalça genişliğinde açtıktan sonra kollarınızı omuz hizasına kaldırın ve çarprazlayın. Sonrasında dirseklerinizi geri çekin ve kürek kemiklerinizi sıkarak bu hareketi 10 kez yapın.

Omuz Tutulmasına Ne İyi Gelir?

Omuz Tutulmasına Ne İyi Gelir?Çapraz Kol Germe Hareketleri Yapın

Omzun esnemesi için çapraz kol germe hareketleri omuz tutulmasına ne iyi gelir sorusu için alternatiftir. Bu hareketlerin sağlanması için;

  • Ayaklarınızı kalça genişliğinde açın, düz durun
  • Kolunuzu göğsünüz üzerinden çekin ve üst kolunuzu tutun.
  • Dirseğinizi tutmayan ancak 30 ile 60 saniye basılı tutun.
  • Sonra serbest kalın ve kolları değiştirin
  • Bu hareketleri yaklaşık 10 kez tekrarlamanız sizleri rahatlatacaktır.

Göğüs ve Omuz Germe

Özellikle göğsünüz ve omzunuzun ön tarafında bulunan kasları çalıştırmak ve esnetmek için göğüs ve omuz germe hareketleri yapılması gerekir. Bunun için ise;

  • Duvar önünde durun
  • Sağ elinizi uzatın ve duvar kenarına koyun. Avucunuz ön, omuzlar aşağı ve arkaya bakacak şekilde omuz seviyesinde tutun.
  • Burada gerginliğinizi hissedene kadar gövdenizi sola doğru çevirin.
  • Bu hareket ile yaklaşık 60 saniye durun.
  • Sonra sol tarafa deneyin. Bu hareketleri birkaç kez tekrarlayın.

Ağrılar İçin Masaj

Masaj omuz tutulmasını tam anlamıyla geçirmese de esneklik verdiği için rahatlatma sağlar. Aynı zamanda masaj kan akışını hızlandırmaktadır. Bu sayede masaj yapılan bölgedeki kılcal damarlara çok daha fazla kan çok daha oksijen kaynağı ile gelir. Böylelikle ağrıların giderilmesinde etkili olur.

Omuz tutulmasında bilinçli masajlar etkilidir. Bu aşamada bilinçsiz yapılan masajlar kaslar ile sizlere daha çok zarar verebilmektedir. Bu sebeple konunun uzmanı kişilerden masajlar yapılması istenir.

Masaj yapılmasında kullanılan yağlar ve merhemler ağrının azaltılması ve kasların gevşetilmesi için önemli olmaktadır. Yağ ve krem ile kas yatışırken, masaj ile birlikte sıcaklık verir. Masaj ve krem sürdükten sonra uygulama yapılan bölge bir tülbent yardımıyla kapatılmalıdır. Bu sayede çok daha etkili olur.

Omuz Tutulmasına Ne İyi Gelir?

Omuz Tutulmasına Ne İyi Gelir?

Omuz tutulmasına ne iyi gelir sorularına yanıt aynı zamanda ilaçlar olmaktadır. Yüksek dozlarda ağrı kesiciler steroid antieflamatuar ilaçlar tercih edilebilir. Ancak ilaç kullanımı öncesi mutlaka sağlık kuruluşu ile hekime başvurulması gerekir.

Yaşanılan bireysel stres ve gergin bir yaşam kaslara yansır. Bu sebeple omuz kaslarınız tutulabilir. Bu rahatsızlığın önüne geçmek için ise stresten ve gergin hayattan uzak durmak gerekmektedir.

Biberiye Yağı Kullanın

Omuz tutulması için kullanılan kremler özel olarak kas gevşemesi özelliğine sahip olabilir. Ancak evde omuz tutulmasına ne iyi gelir sorusuna yanıt arıyorsanız biberiye yağı etkili olabilmektedir. Bu anlamda bir tatlı kaşığı biberiye sizin ihtiyacınızı görebilir. Yarım litre su içine ekleyeceğiniz biberiyeyi kaynatın ve yaklaşık yarım saat demlenmesini bekleyin. Bu suyun içerisine bir bez batırın ve fazla suyunu sıkın. Su sıcakken boğaz ve omuz bölgelerine yapacağınız kompres uygulamaları ile ciltte bekletmeniz tutulmayı hafifletmek için yeterli olur. Bu uygulamayı birkaç kez tekrarlamanız ayrıca avantaj sağlar. Pratik bilgiler arasında farklı yağlar masaj tekniği için kullanılabilen ürünler olmaktadır.

Omuz ağrıları güncel hayatta sık görülürken bazı kimselerde yatarken bile sürekli olan bir rahatsızlıktır. Bunun birçok sebebi olabilir. Öyle ki genç insanlarda dahi görülebilmektedir. Bunun sebebi düşmeler, çarpmalar, asılı kalma, çekme, darbeler ile kazalar sonucu oluşabilir. Sonrasında meydana gelen ağrılar kendi kendine geçebilirken birçok kişide kalıcı hasarlar oluşturmaktadır. Özellikle boyun fıtığı yaşayan insanlar omuz tutulmasını sıklıkla yaşar. Tedavi edilmediği sürece hareket kısıtlılığı artar ve yaşam kalitesi de düşmüş olur.

Omuz tutulmaları ile fıtık rahatsızlıkları olan kişilerde en iyi tedavi yöntemlerinden biri fizik tedavidir. Hekiminiz müdahale istemesi halinde ameliyat kaçınılmaz olabilir. Ancak ameliyatlar ciddi yırtıklar ve kemik kırıklıkları gibi önemli vakalarda düşünülmesi gereken en son çare olarak görülmektedir.

Kaynak: Cemre

Omuz Tutulmasına Ne İyi Gelir? Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum