Magazin
Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, sıkı takip gerektiren bir rahatsızlıktır. Bu nedenle belli sürelerle yapılan doktor kontrollerinin yanı sıra hastanın, şeker ölçümünü evde yapacağı kontrollerle de takip etmesi istenmektedir. Diyabet hastalarının bu kontrolleri gerçekleştirmesi için evde şeker testi nasıl yapılır sorusunun cevabını iyi öğrenmeleri gerekmektedir.
Evde Yapılan Şeker Testleri İçin Neler Bilinmelidir?
Diyabet hastalarının evde şeker testi nasıl yapılır konusu hakkında bilmeleri gereken ilk şey, bu testin yapılacağı cihazın kaliteli bir cihaz olmasıdır. Piyasada birçok şeker ölçüm cihazı bulunmaktadır. Fakat bu cihazların hepsinin aynı kalitede olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu konuda doktora danışılarak yardım alınabilir. Satın alınacak şeker ölçüm cihazının çubuklarının piyasada kolaylıkla bulunabilmesi de önemli bir kriterdir. Kaliteli bir şeker ölçüm cihazı, doğru biçimde kullanıldığında sonuçlarda kesinlikle herhangi bir sapma gerçekleşmez. Bu cihazlar genellikle küçüktür ve dolayısıyla hastanın gittiği her yere kolaylıkla taşınabilir. Pratik kullanıma sahip bu cihazlar sayesinde her an şeker kontrolü yapılabilmektedir.
Evde şeker testi yapacak olan hastaların, bu testi hangi sıklıkta yapması gerektiği sahip olduğu diyabet hastalığının durumuna göre belirlenmektedir. Bu konuda hastaların merak ettiği bir diğer konu da şeker ölçümü aç karnına mı yapılır sorusudur. Şeker ölçümü için en doğru zaman sabahları aç karnına yapılan ölçümdür. Bunun sebebi, şeker hastası olmayan kişiler belli bir seviyede aç kaldıkları zaman insülin hormonunun devreye girerek yükselen kan şekerini düşürmesidir. Şeker hastalarında insülin hormonu tam olarak devreye girmediğinden şeker yüksek çıkmaktadır. Aç karnına yapılan bir şeker testinde insülin hormonunun ne denli sağlıklı çalıştığı tespit edilmiş oldur. Bu sebeple şeker ölçümü aç karnına mı yapılır sorusuna verilecek en doğru yanıt, bu testin sabah aç karnına yapılması gerekliliğidir. Ancak bazı durumlarda açlık şekeri ölçümünün yanında tokluk şekerinin de ölçülmesi gerekmektedir. Tokluk şekeri yemek yedikten yaklaşık iki saat sonra ölçülmelidir.
Adım Adım Evde Şeker Testi
Öncelikle ellerinizi yıkayın ve kurutun.
Çubuğu yerleştirin, ya da şeker ölçüm cihazınızın modeline göre çekin.
Parmaklarınızdan herhangi birine iğneyi batırın.
Şeker ölçümüzün makine kendiliğinde yapacaktır. Günlük bir defter tutarak ölçüm değerlerinizi kaydetmeniz şeker hastalığınızın seyri ve diyet programınızın yeterliliği konusunda size yardımcı olacaktır.
Açlık Şekeri Ve Tokluk Şekeri Kaç Olmalıdır?
Kan şekeri ölçümünün iki yolu olan açlık ve tokluk şekeri, hastanın aç karnına ve tok karnına vücudundaki insülin durumunu kontrol etmeyi hedeflemektedir. Her iki test de hastalığın seyrinin takibi açısından büyük önem taşımaktadır. Açlık şekerinin ölçülmesi için hastanın testten önce yaklaşık olarak sekiz saat kadar aç kalması gerekmektedir. Bunun için de testin sabah yapılması en uygun zamandır. Bir hastanın açlık şekeri 126 mg/dl değerinde ve bu değerin üzerinde çıkıyorsa, bu kimsenin şekerinin yüksek olduğu söylenebilir. Fakat bu kimseye şeker hastalığı teşhisi koyabilmek için bu testin birkaç kez yenilenmesi gerekmektedir. Evde yapılan testlerde bu değerin üzerinde tespit edilen şeker durumu, hastanın doktor kontrolüne gitmesini veya doktorun önerdiği ilaçları daha dikkatli almasını gerektirmektedir.
Tokluk şekeri ise, bir saat ve iki saat olmak üzere değerlendirilmektedir. Hastanın 1 saat tokluk şekerinin 140 mg/dl değerinde ve bunun altında olması gerekir. 2 saat tokluk şekerinde ise, ideal değer 120 mg/dl ve altındaki değerlerdir. Evde yapılan şeker testinde bunun üzerinde değerler tespit ediliyor ise, yine doktor kontrolüne başvurmakta yarar vardır.
Evde şeker testi yapmak son derece basittir. Bunun için parmaktan alınan bir damla kana ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kan cihaz tarafından ölçülerek, kan şekeri seviyesi ne kadarsa bu değer, cihazın dijital ekranında gösterilecektir. Evde kan şekeri testi yapılmadan önce alkol ve sigara kullanılması, kafein alınması kesinlikle tavsiye edilmez. Bu etkenler şekerin yüksek çıkmasına neden olan unsurlardır.
Kaynak: Cemre
Evde Şeker Testi Nasıl Yapılır? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz