Magazin
F: Arthur Elgort, Vogue, Kasım 2003
Yaz aylarında spor rutininize tüm hızıyla devam edecekseniz ne mutlu size. Ancak henüz yazın ilk aylarında olmamıza rağmen bunaltıcı bir sıcaklıkla uğraşıyoruz. Elbette bu antrenmanlardan kaçmak için geçerli bir neden değil, sadece biraz daha dikkatli olmamız gerekiyor. Dikkatli olmazsanız, çok fazla egzersiz yapmak ve terlemek, sıcak çarpmasına, mide bulantısına, baş ağrısına ve dehidrasyona neden olabilir. Uzun süre kavurucu sıcakta kalırsanız, vücudunuzun doğal soğutma sistemi bozulmaya başlayabilir, bu da yorgunluğa ve sıcak çarpmasına neden olabilir.
Bu tehlikelerin önüne geçmek için neler yapabileceğinize göz atalım;
Antrenman saatlerine dikkat
İlk olarak mevsimin sunduğu fırsatları değerlendirip antrenmanlarına açık havada devam edenleri yakından ilgilendiren bir öneriyle başlayalım. Günün en sıcak saatleri olan 10.00'dan 15.00'e kadar çalışmaktan kaçının. Yaz aylarında egzersiz yapmak için en iyi zaman sabahın erken saatleri diyebiliriz. Ancak sabah miskinliği ve erken kalkamamaktan şikayetçiyseniz gün batımından sonra egzersiz yapabilirsiniz. Hava durumunu kontrol ettiğinizden emin olmanızı öneriyoruz. Ayrıca hatırlatalım, hava koşullarını göz önünde bulundurduğumuzda bazen kapalı alanlarda egzersiz yapmak daha sağlıklı bir seçenek olabilir.
Hafif daha hafif!
Koyu renkler ısıyı emer, bu da kendinizi sıcak bir battaniyeye sarılmış gibi hissetmenize neden olabilir. Ağır ve dar giysiler de sizi daha çok sıkacaktır. Olabildiğince hafif ve ağır olmayan spor giysileri tercih edin.
Güneşten korunun
Yaz, kış veya bulutlu mevsimde dışarıda egzersiz yapıyorsanız her zaman en az 30 veya daha yüksek faktörlü güneş koruyucu kullanmayı ihmal etmeyin. Güneş yanığı erken cilt yaşlanması riskini ve cilt kanseri riskinizi artırır. Güneşe maruz kalmayı azaltmanın bir başka iyi yolu da geniş kenarlı şapkalar takmaktır.
Su içmeyi ihmal edin, fakat abartmayın
Aşırı hidrasyon adı verilen çok fazla su içmek de hiponatremiye (düşük kan sodyumu) yol açabilir. Susuz kalmamak ama aşırı olmamak için genellikle egzersiz ve diğer fiziksel aktiviteler sırasında ve sonrasında içilmesi önerilir. Günün diğer saatlerinde susadığınızda içmeyi ihmal etmeyin. Antrenman molaları sırasında yeniden hidrasyona yardımcı olmanın bir başka harika yolu da bir parça meyve, hatta havuç veya kereviz çubukları yemek. Meyve ve sebzeler de değerli elektrolit kaybının yerine konmasına yardımcı olacaktır. Atıştırmalıklara yer açın.
Uyarı işaretlerine dikkat!
Her zaman olduğu gibi vücudunuzun verdiği sinyallere dikkat edin. Baş dönmesi, baygınlık veya mide bulantısı hissetmeye başlayana kadar egzersiz yapmayın. Vücudunuzu dinleyin ve bu tür belirtiler ve semptomlar hissederseniz hemen durun. Böyle anlarda biraz dinlendikten sonra doktorunuza başvurmanız gerekebilir, ihmal etmeyin.
Kaynak: Vogue
Yazın Spor Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz