Giresun’da Gezilecek Yerler

Giresun’da Gezilecek Yerler mi? Bunu öğrenmek için en doğru adrestesiniz. Giresun’a tatile gelmek istiyorsanız mutlaka görmeniz gereken yerler nereler? Giresun’da tatile giderken yanınıza neler almanız gerekir ve çok daha fazlasına bu konumuzda yer verdik.

Giresun merkezde neler var? Karadeniz’in en güzel bölgelerinden biri olan Giresun il merkezi içinde görülmesi gereken birçok yere sahiptir. En başta şehri tepeden gören ve şehrin tarihini yansıtan Giresun Kalesi en çok tercih edilen yerlerden birisidir. Doğal güzellikleri ile ve harika manzaraları ile Giresun’da hangi şelaleler var? Giresun’a gittiğinizde mutlaka Kuzulan Şelalesini görmelisiniz. Şelalenin sesi içinize huzur verirken harika manzarasıyla gözlerinizi kamaştıracak. Giresun kaç günde gezilir? Giresun oldukça büyük dağlık ve birçok yaylaya sahip olan illerimizden biridir. Doğru bir gezi planı ile Giresun’u 3-4 günde gezmek mümkün. Peki Giresun’a ne zaman gidilir? diye soracak olursanız ziyaret edilebilecek en iyi zaman dilimi iklim özelliklerinden kaynaklı olarak mayıs temmuz ayları arasıdır. Giresun yağışı bol bir ilimizdir. Bu nedenle hangi mevsimde Giresun’u ziyaret ediyorsanız edin yanınızda mutlaka hırka ve mont olmasa gerekiyor.

Giresun ili, Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde bulunan, ayrıca Karadeniz’e direkt kıyısı olan, Ordu ve Trabzon arasına bulunan ve çoğu insanın adını dahi duymadığı, Karadeniz’in fındık cennetidir. Diğer Karadeniz illerinin aksine Giresun’da betonlaşma çok hakim değildir, doğayla iç içe bir yaşam sürer insanlar. Giresunda ne var? Gerek yaylalarıyla gerekse tarihi yerleriyle ziyaretine gelen insanları hayran bırakmaktadır. Eğer ki arabanız yoksa dert etmeyin çünkü Giresun’da yaylalara kadar giden dolmuş hatları vardır. Gelin birlikte bahsettiğimiz saklı güzellikleri teker teker tanıyalım.

Giresun'da Gezilecek YerlerGiresun'da Gezilecek YerlerGiresun’da Gezilecek Yerler

İçindekiler

  • Giresun Kalesi
  • Giresun Adası
  • Giresun Müzesi
  • Zeytinlik Mahallesi
  • Seyyid Vakkas Türbesi
  • Tirebolu Kalesi
  • Şebinkarahisar Kalesi
  • Hacı Miktad Camii
  • Uluburun plajı
  • Kuzalan Şelalesi Tabiat Parkı
  • Giresun’da Hangi Yaylalar Var?
    • Paşakonağı Yaylası
    • Kulakkaya Yaylası
    • Kümbet Yaylası
    • Çatalağaç Şelalesi
    • Giresun Çocuk Kütüphanesi
    • Bedrama Kalesi

Giresun Kalesi

Giresun’un fındıktan sonra gelen sembolü olarak kabul edilen Giresun Kalesi nasıl bir yer? Giresun merkezin tepesinde bulunur. MÖ 2. Yüzyılda yapılmış bir Helenistik dönem yapısıdır. Merkez kulesi ve güney surları günümüze kadar ulaşmıştır. Giresun Kalesi ücretli mi? Giresunluların en uğrak yerlerinden biridir. 7/24 ziyarete açıktır. Giriş ücretsizdir. Giresun kalesine giderseniz tüm Giresun’u ayaklarınız altına alıp çay bahçelerinde çay içebilir, belediyenin restoranında yemek yiyebilirsiniz. Güney surlarında yürüyüş yapıp Giresun manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Bolca fotoğraf çekebilirsiniz. Giresun kalesinin içinde ne var? İçinde bir saray kalıntısı bulunan Giresun Kalesi duvarları Güney batıdan başlayarak kuzeydoğuya kadar uzanmaktadır. Kalenin kuzey bölgesinde ise blok taşlarla örülmüş mağaralar bulunmaktadır. Bu mağaraların ise sığınak olarak kullanıldığı düşünülmektedir. İçinde bir de anıt bulunan Giresun kalesinde kimin mezarı var? Milli Mücadele kahramanı olan Topal Osman Ağa’nın anıt mezarı bulunmaktadır.

Giresun'da Gezilecek YerlerGiresun’da Gezilecek YerlerGiresun Adası

Şüphesiz çoğu Giresunlunun bile merak ettiği Giresun Adası, Karadeniz’deki iki adadan biridir, diğer adı da Kefken Adasıdır. Sahilden 1.6 km açıkta bulunur. Giresun Adasında neler var? 71 tür otsu ve odunsu bitki, bir sürü göçmen kuş türü barındırır. Bu kadar doğal güzelliğin yanında içinde bir sürü mitolojik kalıntı da barındırmaktadır.

Giresun Adası yasak mı? İkinci dereceden sit alanı olduğu için adaya giriş serbest değildir, ancak sadece turlarla adayı gezebilirsiniz. Ayrıca bir sürü efsanede de söz konusu olmaktadır. Savaş tanrısı Ares adına orada tapınak yapıldığı, psikopos Agias Phokas’ın orada manastırı olduğu söylentileri mevcuttur. Alexius II zamanına ait kule, manastır, toprak fıçısı kalıntıları bulunmuştur. Başka bir efsaneye göre adanın Gedikkaya’dan kopup günümüzdeki yerine yerleştiği söylenir. Giresun Adası kaç lira? Buraya sadece turlarla gidebilirsiniz, bu yüzden ziyaret saatleri ve fiyatları tur şirketleri arası değişiklik gösterir. Giresun Adasında yaşayan var mı? Uzun süre Cenevizler ve Venedikliler tarafından gemi sığınağı olarak kullanılan Giresun Adası koruma altındadır. Bu nedenle Giresun Adası’nda yaşayan kimse bulunmamaktadır.

Giresun'da Gezilecek YerlerGiresun’da Gezilecek YerlerGiresun Müzesi

Giresun’un Zeytinlik mahallesinde bulunan 18. Yüzyılda inşa edilmiş Gogora kilisesi adında bir bazilikadır. Giresun müzesinde neler sergilenir? Kilisenin içinde Osmanlı, Roma, Bizans, Selçuklu, Helenistik dönemlere ait çömlek, para gibi kalıntılar sergilenmektedir. MÖ 3000 yılına kadar eski eserler barındırmaktadır. 1948-1967 yılları arasında hapishane olarak hizmet vermiştir. Bu müzede göreceğiniz şeylerin çoğu (buna müzenin idare binası dahil) tarihi eserdir. Giresun Adası’nın tam karşısında olduğu için bazı efsaneler Giresun müzesinde müze olarak kullanılan mahzenin altından Giresun Adası’na gizli bir yol gittiğini söyler. Giresun Müzesi ücretli mi? 08.00 – 17.00 saatleri arasında halkın ziyaretine açık olan Giresun Müzesi girişleri ücretsizdir. 1988 yılından bu yana Giresun Müzesi olarak kullanılan bina haftanın her günü ziyarete açıktır ve saatleri değişmemektedir. Burada Giresun Müzesi hafta sonu açık mı sorusunda yanıtlamış olduk.

Giresun'da Gezilecek YerlerGiresun’da Gezilecek YerlerZeytinlik Mahallesi

Burası Giresun’un en ikonik mahallesidir. 19. Yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir. Üçüncü derece sit alanıdır. Avrupa’ya fındık taşıyan gemiler aracılığıyla ithal edilmiş malzemelerle yapılmıştır. Hiçbir ev bir diğerinin manzarasını kapatmayacak, birbirini gölgede bırakmayacak şekilde konumlandırılmıştır. Günümüzde 80 tane tescilli ev mevcuttur. Giresun’un en güzel Mahallesi olan zeytinlik mahallesin bulunan bu evler Giresun’un en pahalı evlerdir. Mutlaka gezmelisiniz. Burası insanların günümüzde de konakladığı bir mahalle olduğu için istediğiniz zaman gidip gezebilirsiniz. Giresun Zeytinlik Evleri nerede? Giresun merkezden araçlarla kolaylıkla gidebileceğiniz Zeytinlik evlerine yaya olarak da gidebilirsiniz. Karadeniz’in Şirince’si olarak da anılan Zeytinlik Mahallesi hangi ilçeye bağlı? Giresun il merkezinde bulunan Zeytinlik evleri adını da aldığı Zeytinlik semtindedir.

Giresun'da Gezilecek YerlerGiresun’da Gezilecek YerlerSeyyid Vakkas Türbesi

Fatih Sultan Mehmet’in uç beylerinden olan Seyyid Vakkas, Giresun’un fethi sırasında hayatını kaybetmiştir. 1888 yılında onun anısına Mehmet Ali Bey ahşap kabrini kaldırıp Osmanlı mimarisinin tipik örneklerinden biri olan Seyyid Vakkas Türbesi’ni inşa etmiştir. Seyyid Vakkas Hazretleri kimdir? sorusunu da kısaca yanıtladık. Şehrin merkezinde olduğu için kolaylıkla gidip ziyaret edilebilen bir türbedir. Giresun halkı da sıklıkla bu türbeyi ziyaret eder. 7/24 ziyarete açıktır. Girişler ücretsizdir.

Giresun'da Gezilecek YerlerGiresun’da Gezilecek YerlerTirebolu Kalesi

Giresun’un Tirebolu ilçesinin merkezindeki küçük yarımada üzerine konumlandırılmıştır. Kaleye Güney cephesindeki dik merdivenlerle çıkılır. Kalenin içerisinde Meryem Ana Kilisesi ve bir tarihi mescid bulunmaktadır. Surları günümüze kadar sağlam bir şekilde gelebilen bu kalede çok sayıda Osmanlı dönemine ait mezar taşı bulunmaktadır. Tirebolu Kalesi ne zaman yapıldı? Kalenin yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte milattan önce 15 yüzyıla kadar dayandığı düşünülmektedir. Peki Tirebolu Kalesi kim yaptı? Miletos’lular tarafından kurulan Tirebolu kenti üç şehir anlamına gelen Tripolis’ten adını almıştır. Tirebolu Kalesi 7/24 ziyarete açıktır. Girişler ücretsizdir.

Giresun'da Gezilecek YerlerGiresun’da Gezilecek YerlerŞebinkarahisar Kalesi

Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinin güneyinde bulunan Hacıkayası’nın üstüne kurulmuş bir kale olan Şebinkarahisar Kalesi kaç yılında yapıldı? Dışarıdan bakıldığında bir gemiye benzer. Çevresi yaklaşık 3600 adımdır. İç ve dış kale olarak ikiye ayrılır. Dış kaleye ulaşım günümüze kadar korunmuş olan oyma merdivenler aracılığıyla sağlanır. Dış kalede çeşitli boyutlarda kayaya içine oyularak yapılan su sarnıçları ve yapı kalıntıları bulunur. Aralarındaki en büyük su sarnıcı Kırk Baddal ismindeki su sarnıcıdır. Şebinkarahisar kalesini kim yaptı? Kalenin kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir. En eski sakinleri Persler’dir (MÖ 550-331). Tarih içerisinde bir sürü imparatorluk ve devlete ev sahipliği yapmıştır.

Giresun'da Gezilecek YerlerGiresun’da Gezilecek YerlerHacı Miktad Camii

Hacı Miktad Ağa tarafından 1661 yılında inşa edilip Hacı Çalık Kapudan tarafından 1841 yılında restore edilmiştir. 1889 yılında Hacı İsmail Efendi eski cami yerine günümüze ulaşan camiiyi inşa etmiştir. Bu bilgiler ayrıca camiinin doğu cephesindeki kitabede yer almaktadır. İnşasında bazalt ve andezit kullanılan yapısı kagir sistemine göre inşa edilmiştir. İçerisinde bir sürü ince işçilik barındırır. Giresun/Merkez’de bulunan bu yapıyı mutlaka gidip görmelisiniz. 7/24 halkın ziyaretine açıktır.

Giresun'da Gezilecek YerlerGiresun’da Gezilecek YerlerUluburun plajı

Giresun’da da denize girerken kendinizi Antalya’daymış gibi hissedebilirsiniz. Yanlış duymadınız. Uluburun plajı berrak suyuyla Giresunlular ve turistlere güzel bir deniz keyfi yaşatmaktadır. Giresun’un Değirmenaltı ilçesinde bulunur. Arabanızı yolun kenarında bulunan park yerine bırakıp merdivenlerle aşağı inerek plaja ulaşımı sağlayabilirsiniz. Uluburun plajı her ne kadar huzur dolu, sessiz, sakin bir yer olsa da bu durum terlik veya deniz ayakkabısı getirmeyen, sahilde yürümek isteyen insanlar için pek geçerli olamıyor çünkü plajın sahil kıyısı ve deniz tabanı taşlıktır. Mutlaka deniz ayakkabısı veya terlik getirmelisiniz.

Giresun'da Gezilecek YerlerGiresun’da Gezilecek YerlerKuzalan Şelalesi Tabiat Parkı

Karadeniz’in eşi benzeri olmayan yeşilliğinin içinde masmavi bir göl ve bu göle şırıl şırıl dökülen bir şelale. Kuzalan şelalesi kaç metre? Doğanın 50 tonunu yaşamak isteyenler için bir sonraki durağımız Kuzalan Şelalesi Tabiat Parkı, isminden de anlaşıldığı gibi içerisinde Mavi Göl’e dökülen 20 metre boyundaki Kuzalan Şelalesi’ni barındırır. Burası 7/24 açık olup girişleri ücretsizdir. En yakınındaki konaklama imkanı Süllü Dağ evidir. Kuzalan Şelalesi nereye bağlı? Giresun’un Dereli ilçesi sınırlarında bulunan kuzulan Şelalesi Milli Park düzeyinde ve doğal kaynak potansiyeline sahiptir.

Giresun'da Gezilecek YerlerGiresun’da Gezilecek YerlerGiresun’da Hangi Yaylalar Var?

Giresun’a ister turlarla gelin ister kendiniz gezmek için gidin, ilk durağınız yaylalar olsun. Karadeniz’in yemyeşil doğası insanların gözlerini kamaştırırken içlerine huzur veriyor. Birçok yaylası bulunan Giresun şehrimiz yerli ve yabancı birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Şimdi gelin birlikte Giresun’da gezilecek yaylalar nerelermiş birlikte inceleyelim.

Giresun'da Gezilecek YerlerGiresun’da Gezilecek YerlerPaşakonağı Yaylası

Karadeniz’e geldiğinizi tekrar hissedeceğiniz yaylalardan biridir. İçerisinde sarı, mor, beyaz orman gülleri gibi nadide çiçekler barındıran, ailenizle veya sevgilinizle gelip ferah, uçsuz bucaksız ovalarda, dağ tepelerinde piknik yapabileceğiniz, köy ürünleri alabileceğiniz bir yerdir. Karasay Şelalesi, Geçilmez Vadisi, Çiğseli Gölü ve Kızılotçayırı burada bulunur. Yalnız uyarımızı yapalım, Karadeniz yaylalarının genelinde “beşer unsuru” az bulunduğu için baz istasyonları da çok yoktur, bu yüzden yayladayken telefon sinyali almakta sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Giresun'da Gezilecek YerlerGiresun’da Gezilecek YerlerKulakkaya Yaylası

Giresun/Dereli dendiği zaman akla ilk gelen yerlerden birisi, insanların çokça tercih ettiği bir yerdir. Yazın Giresun sahilde bunalırsanız buraya kaçıp üşüyebilirsiniz. Kışın kar yağdığı zaman gelmeniz ise çok mümkün olmaz. Küçük bir köy alanı, çevresine yapılmış müstakil evler ve turistlerin konaklaması için yeni yapılmış bir dağ evi dışında başka beşer unsuru bulunmaz. Yayla yer yer engebeli yollara sahip olsa da genel olarak ova şeklindedir. Oturacak çardak arayan insanlar için ayrıca girişi ücretli bir tabiat parkı bulunmaktadır ve bu tabiat parkında mangal keyfi serbesttir. Geçen sene Karadeniz Offroad Kupası’nın birinci etabı bu yaylada yapılmıştır ve yarışmacıların da çokça sevdiği bir etaptır. Mutlaka gidip görmeniz gereken yaylalardan biridir.

Kulakkaya Yaylası hangi ilçede? Giresun’un Dereli ilçe merkezine 15 kilometre mesafede bulunan Kulakkaya Yaylası harika doğal güzelliklerine sahip ve Giresun’un en çok bilinen ve gidilen yaylalarından biridir. Kulakkaya yaylasına giderken yol üzerinde bulunan Erimez Mevki, Despot Kayası ve Suyu, Gelin Kayası ayrı ayrı ilgi odağıdır. Giresun Kulakkaya yaylası arası kaç kilometre diye sorarsanız Giresun Merkez’den Kulakkaya Yaylası arasına 45 kilometre mesafe bulunur.

Giresun'da Gezilecek YerlerGiresun’da Gezilecek YerlerKümbet Yaylası

Kümbet Yaylası hangi ilçede? sorusu ile başlamak istedik. Giresun’un en meşhur ve en çok tercih edilen doğal harikası Kümbet yaylası, Kulakkaya yaylası gibi Giresun’un Dereli ilçesinde bulunur. Kümbet Yaylası kaç metre? 1640 metre rakımda bulunan bu yaylayı ilkbahar ve yaz aylarında ziyaret etmeniz tavsiye edilir. Şayet fırtına veya karlı şartlara yakalanırsanız mahsur kalabilirsiniz. Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi bu yaylaya giden dolmuşlar vardır, eğer ki arabanız yoksa Giresun’un merkezinde bulunan ana dolmuş durağından kümbet dolmuşlarına binebilirsiniz. Kümbet yaylasında doğal köy ürünleri alabilir, etinizi ve mangalınızı alıp mangal yapabilirsiniz. Mutlaka gitmenizi öneririz çünkü Türkiye’nin başka hiçbir yerinde böyle bir doğayla karşılaşamazsınız.

Temmuz ayının 2 haftasına denk gelen Cumartesi ve Pazar günleri Kümbet Yaylası’nda iseniz düzenlenen şenliklere şaşırmayın! Giresun Kümbet yayla şenliği ne zaman? Her yıl Temmuz ayında düzenlenen Kümbet yayla şenlikleri ayın 2. haftasına denk gelen Cumartesi ve Pazar günleri kutlanır. Kümbet yaylasına gittim gezdim. Peki ama Kümbet Yaylası nerede kalınır? Yakın civarlarında birçok otel ve dağ evi tesisleri bulunan Kümbet Yaylası kalmak için harika bir seçenektir. Gidişi İkisu, dönüşü Güdül üzerinden yapıldığında bu rota üzerinde çok güzel manzaralar görülebilir.

Giresun'da Gezilecek YerlerGiresun’da Gezilecek YerlerÇatalağaç Şelalesi

Çatalağaç Şelalesi, Giresun’un Doğankent ilçesine 5 km uzaklıkta bulunur. Harşıt vadisinin içinde bulunan bu vadide, Türkiye’de nadiren meydana gelen bazı tektonik hareketler sonucunda kendine ait bir bitki ekosistemine sahiptir, nadir çiçek türleri barındırmaktadır.

Giresun'da Gezilecek YerlerGiresun’da Gezilecek YerlerGiresun Çocuk Kütüphanesi

1850-1900 yılları arasında inşa edilmiş bir Katolik kilisesi düşünün ama içinde ne Hristiyanlığa dair şeyler, ne de başka medeniyetlerin arkeolojik kazıları olsun. “İçinde başka ne olabilir ki” diyenler için, bu Katolik kilisesi aktif bir çocuk kütüphanesi olarak kullanılmaktadır. Kilisenin giriş kapısı 19. yüzyılın en gösterişli kapı örneklerinden biridir. Hafta içi 08.00 – 22.00, hafta sonu 08.00 – 17.00 saatleri arasında halkın ziyaretine açıktır. Girişler ücretsizdir.

Giresun'da Gezilecek YerlerGiresun’da Gezilecek YerlerBedrama Kalesi

Giresun’un Tirebolu ilçesine 8 km uzaklıkta, içinde bulunduğu Harşit Vadisi’ne ve denize çok hakim bir konumda düz, geniş, yerli kayalar üstüne kurulmuş bir kaledir. Günümüzde kaleye dair çok az kalıntı vardır hatta uzaktan bakıldığı zaman sadece kayalık varmış gibi gözükür. Kalenin Ortaçağ mimarisi eseri olduğu anlaşılsa da inşa tarihi bilinmemektedir. Kalenin gerçek giriş kapısının nerede olduğu bilinmemekle birlikte kaleye ulaşım dar bir patikadan sağlanmaktadır. Kalenin sağlam duvarına yakın yerlerde 1 sarnıç, 2 tane de kuyu bulunmaktadır. 7/24 ziyarete açıktır. Girişler ücretsizdir.

Kaynak: Cemre

Giresun’da Gezilecek Yerler Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum