Magazin
Kilo vermeye yardımcı olan kabağın besin değeri nedir? Efsaneye göre, eski zamanlarda balıkçıların eşleri, tanrılardan kendilerine balık tadında ama toprakta yetişen bir sebze vermelerini istemişler. Hediye olarak ise kabağın gönderildiği biliniyor. Efsanelere bile konu olan kabağın faydaları esasen saymakla bitmiyor. Yapısında büyük miktarda demir olması kabak erkeklik hormonu üzerinde etkisinin olduğunu gösteriyor. Hergün pazarda veya markette denk geldiğiniz kabağın zararları ise en az faydaları kadardır.
İlginizi çekebilir: Kabaklı diyet yemekleri
İlginizi çekebilir: Kabak çekirdeğinin faydaları nelerdir? Kabak çekirdeğinin mucizevi etkilerine inanamayacaksınız!
Kabak
Kabak vitamin ve mineraller açısından zengin bir sebzedir. 100 gramda 9 mg C vitamini, 1.06 mg E vitamini ve 7.384 IU A vitamini bulunur. Büyük miktarlarda potasyum içermektedir. Kabak ayrıca mineral tuzlar (fosfor, kalsiyum, bakır), antioksidanlar, lif, protein, kalsiyum, magnezyum, pantotenik asit ve triptofan, tiamin, piridoksin ve niasin içerir. Aynı zamanda kabak çekirdeği zengin bir magnezyum kaynağıdır.
Kabak yemenin faydaları nelerdir?
- Tansiyonu düzenler - Kabak kalp dostudur ve yüksek potasyum içeriği nedeniyle yüksek tansiyon tedavisinde yardımcı olabilir.
- Diyabet geliştirme riskini azaltır - Kabak çekirdeği ve kabağın posası, glikozu dokulara emmeye ve optimal seviyede tutmaya yardımcı olan maddeler içerir ve tip 2 diyabetin başlamasını önlemede yardımcı olabilir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir - Kabak, bağışıklık sistemini güçlendirmek için faydalı olan yüksek miktarda C vitamini ve beta-karoten içerir. Beta-karoten vücutta bir kez, enfeksiyonlarla savaşan beyaz kan hücreleri olan lökositlerin üretimini tetikleyen A vitaminine dönüştürülür.
- Görmeyi iyileştirmeye yardımcı olur – Yapısında bulunan beta-karoten, yaşlandıkça iyi görüşün korunmasına yardımcı olur ve görme kaybının önde gelen nedenlerinden biri olan katarakt riskini azaltır. C ve E vitaminleri ayrıca göz hücrelerine zarar verebilecek serbest radikalleri önlemeye yardımcı olur.
- Kilo kaybını uyarır - Kabak düşük kalori içeriğine sahiptir (245 gramda 50 kaloriden az) ve zengin bir lif kaynağıdır, tokluk hissini arttırır, kilo vermeye çok yardımcı olur.
- Kardiyovasküler hastalıkları önler - Yüksek düzeyde potasyum, C vitamini ve kabak lifi kalp sağlığını korumaya ve felç riskini azaltmaya yardımcı olur.
- Kolesterolü kontrol altında tutar - kabak, kolesterolü düzenlemeye ve kötü kolesterolün (LDL) oksidasyonunu önlemeye yardımcı olan antioksidanlar açısından zengindir.
- Cildi korur - C vitamini, sağlıklı cilt için gerekli bir protein olan kolajen üretimine yardımcı olur. Aynı zamanda C vitamini, lutein ve antioksidanlar cildi ultraviyole ışınlarının zararlı etkisinden korur.
- İdrar yolu sağlığını korur - Kabak çekirdeği prostat semptomlarını hafifletmeye ve idrar yolu fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olur.
- Uyku kalitesini artırır - Kabak çekirdeği, uykuyu iyileştirmeye yardımcı olan yüksek magnezyum içeriğine sahiptir.
- Sindirime yardımcı olur - Yüksek lif içeriği nedeniyle kabak sindirimi iyileştirmek için faydalıdır ve kabızlıkla mücadeleye yardımcı olabilir.
Kabağın zararları nelerdir?
Kabak hipoalerjenik bir ürün olarak kabul edilmesine ve bebeklere ilk beslenmede verilmesine rağmen yine de zararsız değildir. Kabak, irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde sindirim sorunlarına ve ayrıca hoş olmayan gastrit ve ülser semptomlarına neden olabilir.
Kabak gözenekli yapıya sahip bir sebzedir. Kirlenmiş toprakta gübreler, özellikle böcek ilaçları kullanılarak yetiştirildiyse, alerjiye, mide bulantısına ve zehirlenmeye neden olabilir.
Salatalığın kardeşi olan kabak vücutta akut reaksiyona neden olabilen acı ve nahoş bir tada sahip toksik bir madde olan cucurbitacin içerir. Bucurbitacininn konsantrasyonu hava, sulama ve diğer hava koşullarına bağlıdır, çoğu zaman tohumlarda ve derilerde yoğunlaşır.
Kaynak: Cemre
Kabağın faydaları nelerdir? Kilo vermeye yardımcı olan kabağın besin değeri nedir? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz