Magazin
MCH testi nedir? Standart tam kan sayımı testlerinin bir parçası olan MCH tahlili hemogram kan testi ile birlikte rapor edilir. MCH nasıl ölçülür? Kanda bulunan eritrosit sayılarının dengesizliği sonucunda MCH tahlilleri yüksek veya düşük çıkabilir. Eritrositler kemik iliğinde üretilirler. Bu kan hücreleri farklı miktarlarda, boyutlarda olabildiği gibi vücuttaki demir miktarına göre de değişebilir. Hamilelikte MCH değeri kaç olmalı? Uzmanlar tarafından çok önemli değişimler beklenmeyen MCH değeri ufak değişimler ile normal edilebilir. Çocuklarda MCH eksikliği genel olarak demir eksikliği anemisi ile bağlantılı olmakla beraber bazı semptomlar ile ortaya çıkar. Bunlardan en yaygınları ise dikkat eksikliği ve konsantrasyon kaybıdır. MCH normal değerleri kaç olmalı?
MCH nedir?
Kanda her kırmızı kan hücresi başına belirli bir hemoglobin düşer. Peki MCH ne demek? MCH de bu kırmızı kan hücrelerine düşen yaklaşık hemoglobin kütlesini ifade eder. MCH açılımı ‘Mean Cell Hemoglobin’ kelimesinin baş harflerinden oluşur. MCH anlamı ise ‘Ortalama Korpüsküler Hemoglobin’ veya ‘Ortalama Hücre Hemoglobini’ şeklinde ifade edilir. MCH testi kandaki eritrosit yani kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin seviyeleri ile ilgili bilge verir. Standart tam kan sayımı testlerinin bir parçası olan MCH tahlili hemogram kan testi ile birlikte rapor edilir. MCH nasıl ölçülür? Kanda bulunan eritrosit sayılarının dengesizliği sonucunda MCH tahlilleri yüksek veya düşük çıkabilir. Eritrositler kemik iliğinde üretilirler. Bu kan hücreleri farklı miktarlarda, boyutlarda olabildiği gibi vücuttaki demir miktarına göre de değişebilir. MCH düşüklüğü veya MCH yüksekliği gibi durumlar yapılan tam kan sayımları ile belirlenir. Çeşitli sağlık problemleri tanısı ve var olan hastalıkların seyrinin belirlenmesi için rutin kan testleri uygulanır. İşte bu rutin kan testlerinden bir tanesi tam kan sayımı ölçümüdür. Bu ölçüm parametrelerinden biri de MCH değeridir. MCH ölçümü, MCH değerlerinin kontrol edilmesi amacı ile yapıldığı gibi aynı zamanda bazı hastalıkların tanısı için de gerekli olabilir. Alınan bir tüp kan örneği gerekli laboratuvar ortamı ve cihazları ile incelenir. Aç veya tok fark etmeksizin test uygulanabilir. Genellikle 24 saat içinde sonuçlanan MCH kan tahlili uzmanlar tarafından yorumlanmalıdır.
MCH değeri kaç olmalı?
Sağlıklı kişilerde alyuvar yani kırmızı kan hücrelerinin kanda normal aralıklarda olması gerekir. MCH değeri neyi gösterir? Kanınızda MCH normal değerleri ile seyrediyorsa eritrosit dağılımı normal aralıklarda olduğu anlamına gelir. MCH değerleri birçok nedenden dolayı değişebilir. Birçok sağlık problemi anormal MCH değerleri ile sonuçlanabilir. İncelenen laboratuvar cihazlara göre değişkenlik gösterse de MCH değer aralığı 21 – 31 pg ise normal kabul edilir. Bu aralık kişinin normal miktarda kırmızı kan hücresine sahip olduğunu gösterir. Hamilelikte MCH değeri kaç olmalı? Uzmanlar tarafından çok önemli değişimler beklenmeyen MCH değeri ufak değişimler ile normal edilebilir. Çünkü vücut, bebek gelişimine destek olmak için daha fazla kan hücresi üretmeye başlar. Bu da gebelikte MCH değeri yükselmesine neden olabilir veya bu evrede yeterli besin ve demir almayan annenin vücudunda kan üretiminin devamı açısından gerekli olan kırmızı kan hücreleri üretilemez. Bunun sonucunda MCH yetersizliği meydana gelir. Annede halsizlik, güçsüzlük ve semptomların yanı sıra MCH yetersizliği tedavi edilmediğinde kanama ve erken doğum gibi önemli risklere de yol açabilir. Peki bebeklerde MCH değeri kaç olmalı? Yetişkinlerde olduğu gibi kan testi üzerinden bakılan MCH değeri çocuklarda da aynı şekilde analiz edilir. Çocuklarda MCH değerleri genellikle uygulanan hemogram testinde saptanan başka parametreler ile beraber değerlendirildikten sonra teşhis konulur. Çocuklarda MCH eksikliği genel olarak demir eksikliği anemisi ile bağlantılı olmakla beraber bazı semptomlar ile ortaya çıkar. Bunlardan en yaygınları ise dikkat eksikliği ve konsantrasyon kaybıdır.
MCH düşüklüğü nedir?
Tam kan sayımı ile ölçülen MCH değerlerinin 21 pg’den az çıkması durumuna MCH düşüklüğü veya MCH eksikliği denir. Bu durum, kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin ortalama hemoglobin içeriğinin yetersiz olduğu anlamına gelir. Doğrudan hemoglobin üretimi veya metabolizmasında hemoglobin miktarının düşmesine neden olan bir mekanizmanın olabileceğinin habercisi olan MCH düşüklüğü kişide yeterli demir minerali bulunmadığını ve RBC üretimiyle ilgili problem olduğunu da gösterir. MCH düşüklüğü birçok nedenden dolayı meydana gelebilir. Şimdi MCH düşüklüğü nedenlerine daha detaylı göz atalım.
MCH düşüklüğü neden olur?
MCH yetersizliği tek sebebe bağlı olarak görülmeyebilir. Rutin kan testlerinde tespit edilen MCH düşüklüğü genellikle demir eksikliği ile birlikte veya sonucu ile görülür. Bunun yanı sıra RBC üretimi ile ilgili oluşan problemlerde MCH düşüklüğüne sebep olabilir. Bunlar dışında MCH düşüklüğüne neden olan hastalıklar aşağıdaki gibidir.
- Travmalar
- Aşırı ve uzun süreli adet kanaması
- Aktif kanama
- İç kanama
- Cerrahi girişimler
- Daha çok kalıtsal geçişli anemi çeşitleri
- Sideroblastik kansızlık tipleri
- Zehirlenmeler
- Kronik rahatsızlıklar
MCH düşüklüğü belirtileri nelerdir?
MCH eksikliği olduğunda kişilerde çeşitli semptomlara ve şikayetlere neden olabilir. MCH değerinde eksiklik olduğu zaman farklı sorunlara yol açan MCH eksikliği belirtileri ise şu şekildedir.
- Huzursuzluk
- Halsizlik
- İştahsızlık
- Çarpıntı
- Saç dökülmesi
- Solgun cilt rengi
- Tırnaklarda kırılma ve şekil bozuklukları
MCH düşüklüğüne ne iyi gelir?
MCH düşüklüğü tanısı konduktan sonra elbette uzmanınız sizin için uygun tedavi yöntemini önerecektir. Siz de bazı hususlara dikkat ederek evde bu tedavi sürecine destek olabilirsiniz. MCH düşüklüğü farklı nedenlerden dolayı meydana geldiği için önce uzmanın bu düşüklüğe neden olan sorunun tedavisine yönelik planlama yapması gerekir. MCH düşüklüğüne ne iyi gelir sorusunu cevaplamadan önce MCH düşüklüğü tedavisinden biraz bahsetmekte fayda var. MCH düşüklüğü tedavisi, öncelikle bu değerdeki düşmeye neden olan hastalığın tespit edilmesi ile başlar. Hastada MCH düşüklüğüne neden olan hastalıklar saptanır, incelenir ve tedavi süreci başlar.
- Eğer MCH düşüklüğü demir eksikliğinden kaynaklanıyorsa; kişide demir eksikliğine neden olabilecek ek sağlık problemleri de araştırılır. Demir takviyesi, ilaçlarla sağlanabildiği gibi uygun bir diyet programı ile desteklenebilir.
- Eğer MCH düşüklüğü kronik hastalıklardan kaynaklanıyorsa; devamlı kullanılan ilaçlara uyum sağlayabilecek içerikte ilaç ile tedavi edilmesi gerekir. Eğer kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar bu düşüklüğe sebep oluyorsa konsültasyon çalışması ile tedavi yöntemi uygulanır.
- Eğer MCH düşüklüğü kan kaybından kaynaklıyorsa; kan kaybına yol açan odak sorunun teşhis edilmesi ve takiben bu sorunun giderilmesi hedeflenerek tedavi sürecine başlanmalıdır. Bu kanamalar kronik sebepli de olabilir. Bu yüzden mutlaka uzmanın tedavi önerileri dikkate alınmalıdır.
MCH eksikliği, kırmızı kan hücrelerindeki düşüşü ifade eder. Bu düşme ise sıklıkla demir eksikliği sorununa neden olduğu gibi demir eksikliğinden dolayı da meydana gelebilir. Dolayısıyla demir eksikliği kaynaklı olarak ortaya çıkan MCH düşüklüğünde uzmanın planladığı ilaç takviyesine ek olarak demir içeriği bakımından zengin besinler içeren diyet programı ile bu tedavi sürecini hızlandırabilir, daha etkili hale getirebilirsiniz.
- Somon ve ton balığı
- Hindi ve tavuk
- Kırmızı et
- Yumurta
- Taze bezelye
- Soya fasulyesi, fasulye
- Börülce
- Yeşil biber
- Kuru baklagiller
- Taze meyveler
- Kuru meyvelerden özellikle kuru erik, hurma, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Tahin ve pekmez
- Demirle zenginleştirilmiş tahıllar ve mısır gevrekleri
MCH yüksekliği nedir?
Gerçekleşen tam kan sayımında MCH seviyesinin 31 pg üstünde görülmesi durumunu ifade eden MCH yüksekliği kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin ortalama hemoglobin içeriğinin yüksek olduğu anlamına gelir. Doğrudan hemoglobin üretimi veya metabolizmasında hemoglobin miktarının artmasına neden olan bir mekanizmanın olabileceğinin habercisi olan MCH değerinin yükselmesi çeşitli sorunlara yol açabilir. MCH yüksekliği genellikle anemi kaynaklı olsa da çeşitli vitamin eksiklikleri ile de sık görülen bir durumdur. Tek başına bir sağlık sorunu olarak kabul edilmeyen MCH değeri neden yükselir daha detaylı inceleyelim.
MCH yüksekliği neden olur?
Kırmızı kan hücrelerinde bulunması gereken miktardan daha çok hemoglobin olması şeklinde ifade edilen MCH yüksekliği, çok sayıda sağlık problemine bağlı olarak meydana gelebildiği gibi birçok soruna da yol açar. Buna göre MCH yüksekliği nedenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- B12 vitamini eksikliği ve takiben pernisiyöz anemi yani vücudun yeteri oranda B12 vitamini olmamasından kaynaklı yeterli sayıda ve sağlıklı yapıda alyuvarların oluşturulamadığı sağlık problemi
- Sferositoz
- Folik asit engelleyici ilaçların kullanımı
- Folat eksikliği anemileri
MCH yüksekliği belirtileri nelerdir?
MCH yüksekliği, genel olarak B12 vitamini eksikliği ve folik asit eksikliği gibi faktörlere bağlı şekilde meydana geldiği için buna bağlı olarak oluşan MCH yüksekliği belirtileri kişiden kişiye göre de değişebilir. Ancak en yaygın MCH yüksekliği belirtileri arasında iştah kaybı, halsizlik ve ishal yer alıyor.
- Nefes darlığı
- İştah takibine bağlı olarak görülen kilo kaybı
- Yorgunluk
- Unutkanlık
- Tırnak kırılmaları
- Soluk cilt rengi
- Çarpıntı
- Dikkat eksikliği ve konsantrasyon bozuklukları
MCH yüksekliğine ne iyi gelir?
MCH yüksekliği tedavisi, hastaya ilaç tedavisi ile uygulanır. Genellikle folik asit ve B12 vitamin eksikliğine yönelik meydana gelen MCH yüksekliği vitamin takviyelerinin yanı sıra uygun diyet programları ile desteklenir. Aynı zamanda hastada başka hastalıkların araştırılması yapılarak bu rahatsızlıkların tedavisi hedeflenir. Ayrıca alkol ve sigaranın bırakılması da tedavi sürecine büyük ölçüde katkı sağlar. MCH yüksekliği için en önemli iki vitamin B12 ve folik asittir. Bu yüzden bu vitaminlerce zengin besinleri tüketmek tedavi süreci için son derece önemlidir.
B12 vitamini içeren besinler;
- Yumurta
- Yoğurt, süt, peynir
- Balıklardan; alabalık, ton balığı, uskumru
- Dalak, ciğer gibi sakatatlar
- Kabuklu deniz mahsullerinden; karides, istiridye, midye
Folik asit içeren besinler;
- Kırmızı ve beyaz et
- Tahıllar
- Kuru fasulye, mercimek
- Brokoli, karnabahar, bamya, pancar, ıspanak, kereviz, bezelye ve lahana çeşitleri
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Maydanoz, yosun ve nane
- Avokado, muz, üzüm, elma, turunçgiller
- Badem ve fıstık
Kaynak: Cemre
Kan tahlilinde yazan MCH nedir? MCH aralığı kaç olmalı? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz