Kıbrıs’ta Gezilecek Yerler

Kıbrıs Gezilecek Yerler hakkında bilgiler verdiğimiz ve Kıbrıs’ın güzelliklerini öğrenmeye doyamayacağınız bir yazı ile sizlerleyiz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ,Türkiye’nin güneyinde, Akdeniz’de bulunan en büyük üçüncü ada olup sakin plajları, berrak denizi, sıcak insanları, harika iklimi, çeşitli kültürel ve doğal güzellikleriyle tanınan bir ada ülkesidir. Çoğunluğu Rumlar ve Türkler olmak üzere iki büyük medeniyetten oluşan Kıbrıs bir milyonluk nüfusuyla küçük bir ülke de olsa da turistler tarafından epeyce ilgi gören eğlence merkezleri ve konaklama yerleri sayesinde tatil için oldukça çok tercih edilmektedir.

Kıbrıs’ta Gezilecek Yerler ile ilgili olan bu yazımızda Kıbrıs’ta nerelere gidilmeli? sorusunun cevabının yanında Kıbrıs’a gitmeden öce mutlaka bilmeniz gereken önemli bilgilere de yer vereceğiz. Öncelikle Kıbrıs’ta hangi dil konuşuluyor? sorusunun cevabını vermek gerekirse Kıbrıs’ta yaşayan insanların etnik kökenlerinden dolayı yaygın olarak Yunanca, Türkçe ve İngilizce konuşuluyor.  Kıbrıs para birimi nedir? sorusu da turistler tarafından oldukça merak ediliyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin resmi para birimi Türk Lirası’dır. Ancak ülkede İngiliz Sterlini de sıklıkla kullanılmaktadır. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin resmi para birimi ise Euro’dur.

Kıbrıs Gezilecek Yerler – Kıbrıs Merkez

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giriş belirlenmiş limanlardan ve kapılardan, geçerli pasaport veya seyahat belgesi ile yapılır. Kıbrısa pasaportsuz gidilir mi? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne seyahat ederken T.C. Nüfus Cüzdanı, Kimlik Kartı ya da geçerli pasaport ile ülkeye giriş yapabilirler. Kıbrıs’a gidince telefon kapanır mı? Kıbrıs’a gittiğiniz zaman da Türkiye’de kullandığınız telefon operatörünü kullanmaya devam edebilirsiniz. Hattınızı “Yurt Dışında Kullanımı” açık hale getirerek Kıbrıs’ta kullanabilirsiniz. KKTC ye kimlikle giriş kaç gün? Vize almaya herhangi bir ihtiyaç duymadan 30 güne kadar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yeni çipli kimlik kartınızı göstererek gidebilirsiniz.

Kıbrısa neyle gidilir? Kıbrıs’a ulaşım denizyolu ve havayolu ile sağlanıyor. Kuzey Kıbrıs’a, denizyolu ile Türkiye Mersin, Alanya ve Taşucu üzerinden Feribotlar ile ulaşım sağlamak mümkün. Kıbrıs Ercan Havalimanı’na Sabiha Gökçen Havalimanı ya da İstanbul Havalimanı üzerinden herhangi bir aktarma yapmadan ortalama 1 saat 30 dakika kadar süren uçuş seferleri bulunmaktadır. Kıbrıs Rum kesimine Türkler girebilir mi? GKRY Türk vatandaşlarının KKTC’den güneye geçmelerine imkan tanımamaktadır. Bu nedenle Türk vatandaşlarının GKRY konsolosluklarından vize alarak başka bir ülke üzerinden seyahat etmeleri gerekiyor. Yazımızın devamında Kıbrıs tatilinizi dolu dolu geçirmenize olanak tanıyacak Kıbrıs’ın muhteşem güzelliklerini sizlere tanıtacağız.

Kıbrıs Gezilecek Yerler – Girne Kalesi

İçindekiler

  • Girne Kalesi
  • Sevgi Köprüsü/ Taş Köprü
  • Büyükhan
  • Mavi Köşk / Girne
  • Saınt Hılarıon Kalesi / Girne
  • Bellapaıs Manastırı
  • Selimiye Camii- St. Sophıa Katedrali
  • Othello Kalesi
  • Karpaz Yarımadası
  • Barbarlık Müzesi

Girne Kalesi

Girne Kalesi Kıbrıs’ın Girne Şehrinde bulunan 7. yüzyılda Bizanslılar tarafından yapılmış kaledir. Yüzyıllardır tarihe şahitlik eden bu görkemli kalenin bir tarafı denizi görürken diğer tarafından yerleşim yerleri görülmektedir. İçinde yer alan çeşitli bölümleri gezmek için tabelaları takip etmeniz gerekmektedir. Yüzyıllardır ayakta olan kalenin bazı bölümleri yıkılma riski taşıdığı için kaleyi gezerken dikkatli olmanızda fayda var.

Girne Kalesinin içinde ne var? Çok sayıda medeniyetin izlerini taşıyan Girne Kalesinin içinde Aziz George Kilisesi, Amiral Sadık Paşa Lahiti, Lüzinyan Kulesi, Kemerli Odalar, Sarnıç, Venedik kuleleri, Lüzinyan dönemi bekçi odası, Lüzinyan dönemine ait büyük salon, zindan ve ambar amaçlı kullanılmış olan odalar, Venedik savunma platformu, Venedik dönemine ait cephanelik ve top mazgalı ile Girne batığı’nın sergilendiği Batık Gemi Müzesi ve Akdeniz Köyü Mezar Kalıntıları vardır.

Girne Kalesine nasıl gidilir? Mağusa ya da Lefkoşa’dan Girne’ye ulaşım sağlayan servisler mevcuttur. Girne Kalesi şehrin merkezinde olduğundan kolaylıkla bulunabilir. Yollarda kaleye gidişi gösteren çeşitli tabelalar bulunur. Kalenin tam adresi Girne Kalesi Küplemir Sokak şeklindedir. Girne Kalesine giriş ücretli mi? Günümüzde ziyaretlere açık olan Girne kalesine giriş düşük bir ücrete tabiidir. Giriş ücreti ise kişi başı 20 TL’dir. Belirtilen miktarı ödeyerek muhteşem güzelliklerle dolu bu güzel kaleyi gezebilirsiniz.

Girne Kalesi kaça kadar açık? Haftanın her günü ziyarete açık olan Girne Kalesi’ni; kış aylarında 09.00 – 16.45, yaz aylarında ise 09.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Akdeniz’in güzelliklerine ve mükemmel denizine açılan bu güzel kaleyi ziyaret etmek Kıbrıs tatilinizi sizin için mükemmel hale getirecektir.

Kıbrıs Gezilecek Yerler – Sevgi KöprüsüSevgi Köprüsü/ Taş Köprü

Kristal berraklığındaki turkuaz renkli deniz manzarasının tadını çıkarmak ve muhteşem güzellikteki doğayı seyretmek isteyenlerin sıklıkla tercih ettikleri yer ise doğal oluşumlu kayalık bir kemer köprüsü olan Sevgi Köprüsü’dür. Bu köprü insan eli değmeden doğal süreçler ile beraber oluşmuştur ve turkuaz rengindeki denize sahip olmasıyla doğa harikası bir yerdir. Özellikle romantik ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gören Sevgi Köprüsü ile ilgili efsanelere de konu olmuştur.

Romantik fotoğrafların çekilmesine de ev sahipliği yapan muhteşem manzaralı köprü özellikle akşam saatlerinde gün batımında oldukça fazla sayıda ziyaretçi ağırlıyor. Sevgi köprüsü dalış için uygun mu? Eğer yüzmeyi seviyorsanız buraya gitmeyi ihmal etmemelisiniz fakat şöyle bir durum var ki köprü keskin kayalıkların üzerinde konumlanmış durumda bu sebeple köprüden atlayarak dalış yapmak yerine dikkatli bir şekilde suya girmelisiniz.

Sevgi köprüsü nerede? Yaklaşık 6 metre uzunluğunda olan Sevgi köprüsü, Ayia Napa bölgesinin hemen yakınındaki sahilde bulunuyor. Köprünün güzelliği yerel halk arasında efsanelere konu olmuş durumda. Sevgi köprüsüne nasıl gidilir? Şehir merkezinden hareket eden dolmuşlar Kuzey Kıbrıs’ın bütün yerleşim yerlerine belirli saat aralıklarıyla ulaşım sağlamaktadır. Bu sebeple toplu taşıma araçları ile Ayia Napa bölgesinde bulunan köprüye ulaşım sağlayabilir ya da özel aracınızı tercih edebilirsiniz.

Kıbrıs Gezilecek Yerler – BüyükhanBüyükhan

Büyük Han, Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’nın kuzey kesiminde yer alan ihtişamlı duruşu ile de oldukça dikkat çekici bir tarihi handır. Lefkoşa’nın nadide tarihi eserlerinden biri olan Büyük Han, yapıldığı dönemden itibaren büyük ilgi görmüş ve hem halk tarafından hem de bölgede konaklamak isteyenler tarafından oldukça yoğun bir şekilde kullanılmıştır. Yavru vatan Kıbrıs’taki en güzel yapılardan olduğu düşünülen kervansaray Osmanlı mimarisinin en iyi korunan ve Kıbrıs’taki en büyük örneğidir.

Büyükhan’da ne var? Tamamı taş ile inşa edilen hanın içinde 10 dükkan, 68 oda ve 1 mescit yer alıyor. İki katlı olan bu kervansarayın etrafı, görkemli dikdörtgen bir avlu ile çevrelenmiştir. Sivri kemerler ise, avlunun ikinci katının oluşmasını destekler. Hanın alt katında bir su deposu yer almakta olup, ahırlar da bulunur. Üst katın ön kısmında kubbeler yer alırken, yan taraflarında ise odaların yer aldığı bu tarihi yapı, iki farklı girişe sahip.

Büyükhan nerede? Lefkoşa’da Asmaaltı Sokak’ta bulunan Büyükhan’da sevdiklerinizle beraber oturup vakit geçirebileceğiniz çeşitli kafeler ve sevdiklerinize hediyelik eşyalar satın alabileceğiniz hediyelik eşya mağazaları ve güzel vakit geçirebileceğiniz alışveriş merkezleri bulunuyor.

Büyükhan ziyaret saatleri? Büyük Han hafta sonları hizmet vermiyor. Kıbrıs’a gittiğiniz zaman Büyükhan’ı hafta içi 08.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Muhteşem güzelliğiyle insanları adeta büyüleyen bu hanı ziyaret ettiğiniz zaman bol bol fotoğraf çekinmeyi unutmayın. Salı ve perşembe akşamları da hanın çevresinde canlı müzik yapıldığını söylemeyi ihmal etmeyelim.

Kıbrıs Gezilecek Yerler – Mavi KöşkMavi Köşk / Girne

1956 yılında inşa edilen ve günümüzde turistler tarafından oldukça fazla ilgi gören Mavi Köşk Kıbrıs’a gittiğiniz zaman gezmeniz gereken yerler arasında mutlaka olmalıdır. İçindeki tüm odaların ihtişamıyla ve mimarisiyle görenleri adeta büyüleyen Mavi Köşk tarih kokan yapısıyla ve hikayesiyle çok fazla turist çeken yerlerdendir.

Mavi Köşk nerede? Mavi Köşk, Girne-Güzelyurt yolu üzerinde yer alan Çamlıbel beldesinde bulunuyor ver Girne şehir merkezine araba ile yaklaşık 45 dakika uzaklıkta. Kıbrıs Mavi Köşk açık mı? Pazartesi günleri dışında haftanın her günü 09:00 – 18:00 saatleri arasında açık bulunmaktadır. Mavi Köşk askeri bir bölge olduğu için ziyaret edecekken yanınızda kimliğinizin olması gerektiğini unutmayın.

Mavi Köşk’e nasıl gidilir? Mavi Köşk’e şahsi aracınızla, turlar aracılığıyla ya da dolmuşlarla gidebilirsiniz. Girne’den kalkan dolmuşla 45 dakika süren bir yolculukla, Yeşilyurt dağ yolu üzerinde Çamlıbel beldesinde bulunan Mavi Köşk’e varabilirsiniz. Mavi Köşk giriş ücretli mi? Mavi Köşk’e giriş ücretli. 5 tl olan giriş ücretini ödeyerek sizi büyüleyecek olan Mavi Köşk’e giriş yapabilirsiniz.

Mavi köşk neden ünlü? Mavi Köşk dışarıdan hiç kimsenin göremediği ama içeriden her yerin göründüğü bir köşk olmasıyla meşhurdur. Bir silah kaçakçısı tarafından yaptırılan ve silah dağıtım merkezi olmasının yanı sıra bir yaşam merkezi de olan bu köşk gizemli yapısı ve odalarıyla oldukça dikkat çekici. Mavi Köşk’ün gizem dolu odalarını ve tarihini merak ettiyseniz Kıbrıs’a gittiğinizde uğramayı ihmal etmeyin. Eğer fotoğraf çekmeyi çok seven biriyseniz dikkat etmelisiniz ki Mavi Köşkün içerisinde fotoğraf çekmek yasak.

Kıbrıs Gezilecek Yerler- Saınt Hılarıon KalesiSaınt Hılarıon Kalesi / Girne

Ada halkını olası Arap akınlarına karşı korumak ve muhtemel saldırılara karşı halkı uyarmak amacıyla oldukça zorlu bir coğrafyada Bizanslılar tarafından gözetleme kulesi olarak inşa edilen Saint Hilarion Kalesi Beşparmak dağları üzerinde kurulan üç kaleden birisi olarak geçiyor. Deniz seviyesinden 700 küsur metre yüksekte olan Saint Hilarion Kalesi oldukça sarp iki tepe üzerinde yer alıyor.

Sıradağların yükseklerinde konumlanmış efsanevi Akdeniz ve Kuzey Kıbrıs manzarasını gözler önüne seren St. Hilarion Kalesi Girne sıradağlarındaki üç kaleden (diğer ikisi Kantara ve Bufavento) en iyi korunmuş olanıdır ve tarihi bütün güzellikleriyle gözler önüne sermektedir. St Hilarion Kalesi kaça kadar açık? St. Hilarion Kalesinin ziyaret saatleri ise yazın 09.00-16.30, kışın ise 09.00-16.00 saatleri arasındadır.

St. Hilarion Kalesi Kaç basamak? 480 basamaktan oluşan devasa büyüklükteki kalede zirveye kadar ulaşabileceğiniz merdivenlerde eğim biraz diktir ancak güvenle tutunabileceğiniz merdiven tırabzanları bulunmaktadır. En yükseğe çıkmak için deniz seviyesinden 732 metre yüksekliğe çıkmanız gerekecektir, burada birçok hatıra fotoğrafı çekilme fırsatı yakalayabilirsiniz ancak yüksek ve sarp bir bölge olduğundan dolayı fotoğraf çekerken dikkatli olmalısınız.

St. Hilarion Kalesine nasıl gidilir? Bu görkemli kalenin hakkını verecek şekilde bilgi almak istiyorsanız bir tur gezisi ile gitmeniz naçizane tavsiyemizdir. Özel aracınızla gitmeyi tercih ederseniz Lefkoşa- Girne karayolu üzerinden bu görkemli yapıya ulaşabilirsiniz. Kalenin Lefkoşa’dan yaklaşık uzaklığı 24 km’dir.

St Hilarion Kalesi giriş ücretli mi? Girişi ücretli olan Saint Hilarion Kalesi’ne giriş ücreti 10 TL’dir. Güzelliğiyle ve sunduğu manzarayla sizi büyüleyecek olan St Hilarion Kalesi’ni Kıbrıs gezinize eklemeyi unutmayın.

Kıbrıs Gezilecek Yerler – Bellapaıs ManastırıBellapaıs Manastırı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Beylerbeyi köyünde bulunan tarihi bir manastır olan Bellapais Manastırı Girne’de görülmeden geçilmemesi gereken çok özel ve çok önemli tarihi bir manastırdır. Roma döneminde inşa edilen Bellapais Manastırı, tarihi öneminin yanı sıra ziyaretçilerine muazzam manzaralara tanıklık etme fırsatı vermektedir. Bir yamacının büyüleyici deniziyle Akdeniz manzarasına hakim olduğu yapının diğer yamacı ise muhteşem yeşilliğiyle bir vadi manzarası sunuyor.

Bellapaise Manastırına nasıl gidilir? Lefkoşa şehir merkezine 24 kilometre uzaklıkta bulunan manastıra ulaşımlar, özel araçla Lefkoşa – Girne yolunu kuzeye devam ettikten sonra Beylerbeyi tabelasını izleyerek yapılmaktadır. Aynı zamanda taksi veya Lefkoşa şehir merkezinden 20 dakikada bir hareket eden minibüsler ile de bölgeye ulaşım sağlanabiliyor.

Bellapais Manastırı kaça kadar açık? Girne’nin her bölgesinden rahatlıkla görülebilen görkemli Bellapais Manastırı, haftanın her günü ziyarete açıktır. Manastır kış aylarında 08:00 ile 15:00; yaz aylarında ise 08:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Bellapais Manastırı’na giriş ücreti ne kadar? Bellapais Manastırı’na giriş ücreti 10 TL’dir. Geceleri tamamı ile aydınlatılan bu manastır Girne’nin her yerinden görülebiliyor ve yaz akşamlarında etkileyici bir manzara oluşturuyor.

Bellapais Manastırında ne var?  Bellapais Manastırı içerisinde gotik tarzda yapılmış bir yemekhane, inşa edildiği dönemde çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir konser salonu ve birçok rahip odası bulunmaktadır. Manastır içerisinde günümüze en sağlam bir şekilde ulaşmış olan yapı kilisedir. Kilise içerisinde 15. yüzyılda yapılmış olan duvar resimleri ziyaretçilerine adeta görsel bir şölen sunuyor. Kıbrıs’a gittiğiniz zaman Bellapais Manastırını gezmek için kendinize bir şans vermeli ve bol bol fotoğraf çekinmeyi ihmal etmemelisiniz.

Kıbrıs Gezilecek Yerler – Selimiye CamiiSelimiye Camii- St. Sophıa Katedrali

Kentin ana camisi olan Selimiye Camii şatafatlı yapısıyla Kıbrıs’ta ziyaret etmeye değer tarihi yerlerdendir. Lefkoşa’nın kuzey kesiminde bulunan cami, tarihsel ismiyle Ayasofya Camii veya Ayasofya Katedrali, eski Katolik katedralidir.

Kıbrıs genelindeki en görkemli yapılardan biri olarak kabul edilen Selimiye Camii aynı zamanda bölgenin nadir gotik eserlerinden biri olma özelliğine de sahip. Birçok çeşitli özelliğiyle görenleri mest eden bu tarihi yapıyı Kıbrıs’a gittiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Geçmişte çeşitli halkların saldırısı ve depremler nedeniyle zarar gören yapı günümüzde restore edilmiştir ve camii olarak kullanıma açıktır. İbadetlerinizi Kıbrıs’ın en büyük camisinde gerçekleştirmek ve bu güzel yapının tarihini keşfetmek isterseniz bu yapıyı mutlaka görmelisiniz.

Eğer yüzyıllara tanıklık eden ve üzerinde birçok uygarlığa, millete ev sahipliği yapmış olan Kıbrıs’ın gizemli tarihini gözlerinizle görmek isterseniz Selimiye Camii tam sizlik.

Selimiye Camii neden önemli? Selimiye Camii Lefkoşa’da ayakta kalan en büyük tarihi bina olması sebebiyle ve bazı kaynaklara göre “İslam’ın yükselişi ile Osmanlı döneminin sonları arasındaki bin yılda Doğu Akdeniz’de inşa edilmiş en büyük kilise olması” ile Kıbrıs için oldukça önemli. Ayrıca bu tarihi yapı bir zamanlar Kıbrıs’ın Lüzinyan kralları için taç giyme kilisesiydi.

Selimiye camii nasıl gidilir? Selimiye Camii Lefkoşa’da Selimiye Sokak’ta bulunmaktadır. Bu nadir eseri görmek isteyen ziyaretçiler Lefkoşa’da yer alan terminallere istedikleri her gün Gazimağusa ve Girne’den kalkan otobüs ve minibüslerle uygun fiyatlarla ulaşabilirler ya da özel araçlarını tercih edebilirler. Camii haftanın her gününde zaman kısıtlaması olmadan ziyarete ve ibadete açıktır.

Kıbrıs Gezilecek Yerler – Othello KalesiOthello Kalesi

Muazzam yapısıyla görenleri mest eden Othello Kalesi, Gazimağusa’ya bağlı Suriçi Mahallesi’nde yer almaktadır. Luzinyanlar tarafından limanı korumak için inşa edilen Othello Kalesi, yapıldığı ilk dönemlerde etrafı derin çukurlarla çevrili olduğu için uzun zaman “geçilmez kale” olarak adlandırılmıştır. Siz de bu geçilmez kaleyi ziyaret ederek Kıbrıs gezinize unutulmaz anılar katabilirsiniz.

Othello Kalesine nasıl gidilir? Kuzey Kıbrıs şehir merkezine 60 kilometre uzaklıkta bulunan Othello Kalesine ulaşımlar, özel araçla Gazimağusa – Lefkoşa yolunu doğu yönüne, sahile kadar takip ederek yapılıyor. Kaleye ulaşım taksi aracılığıyla da sağlanabilir. Toplu taşıma kullanmak isteyen ziyaretçiler 20 dakikada bir hareket eden Gazimağusa dolmuşlarıyla da ortalama 45 dakika içerisinde ulaşım sağlayabilirler.

Othello Kalesinde ne var? Kalede dikkat çekici birçok yapı bulunuyor. Özellikle, Venediklilerin Kıbrıs’ı hakimiyeti altına almalarından sonra etrafının surlarla çevrildiği kaledeki aslan heykeli dikkat çeken yapılar arasında. Aslan heykeli, Venedikli ünlü bir kaptana atfedilmiştir. Ön ayakları karaya basan, arka ayakları ise denizin altında kalmış olan heykeldeki ana fikir, Venediklilerin hem karada hem de denizdeki gücünü temsil etmektedir.

Othello Kalesi ziyaret saatleri nasıl? Kuzey Kıbrıs tatilinde mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi yapılardan olan ve deniz kenarındaki endamlı duruşuyla Othello Kalesi, pazartesi  hariç haftanın her günü 08:30 ile 16:30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Othello Kalesi giriş ücretli mi? Othello Kalesi’ne giriş ücretlidir ve giriş ücreti 9 TL’dir. Kıbrıs’ın geçmişine gitmek isterseniz ziyaretçilerinde herhangi bir yaş kısıtlaması olmayan bu güzel kaleyi küçük bir miktar ödeyerek görmelisiniz.

Kıbrıs Gezilecek Yerler – Karpaz YarımadasıKarpaz Yarımadası

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en kuzeyinde bulunan Karpaz Yarımadası mavi- yeşil denizi ile Kıbrıs’ta görülmeyi en çok hak eden yerlerden biri. Sapsarı renkli uzun kumsalları ve ücretsiz plajları ile keşfedilmeyi bekleyen bir Kıbrıs cenneti adeta. Kıbrıs’a gittiğiniz zaman denizin, güneşin ve sahilin tadını doyasıya çıkarmak istiyorsanız Karpaz Yarımadası tam sizlik.

Kıbrıs’ın diğer bölgeleri gibi Karpaz Yarımadası da tarihi bir mirasa sahiptir. Karpaz yarımadasında bulunan yerleşim yerinin adı nedir? Antik Karpasia kenti Karpaz yarımadasında yer alır. Bu kent, Dipkarpaz ile bu noktanın 5 km kuzeyindeki kayalık koylar arasında kalıyor. Dipkarpaz köyünden yaklaşık 15 Km uzaklıkta Karpaz yarımadasının güneyinde iki sahilden oluşan “Altın Kum” sahilleri yer alıyor.

Karpaz yarımadası Lefkoşa’ya uzaklığı? Kıbrıs’ın doğal güzelliklerini gözler önüne seren, sakin ve huzurlu atmosferiyle öne çıkan Karpaz Yarımadası, Lefkoşa şehir merkezine 70 kilometre uzaklıktadır. Karpaz yarımadasının neyi meşhur? Karpaz Yarımadasında bulunan Altın Kum sahilleri Kıbrıs’ın doğal güzelliklerinin ve kumulların bulunması bakımından en güzel sahillerden biridir. Altın kum sahilleri günümüzde neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu Caretta caretta deniz kaplumbağalarının üreme alanlarıdır.

Adanın önemli doğal güzelliklerinden olan Mesarya Ovası’ndan başlayan yarımada, adanın en uç kısmı olarak bilinen Zafer Burnu’na kadar geniş bir alanı kapsamaktadır. 15 kilometrelik genişliğe ve 80 kilometrelik uzunluğa sahip olan Karpaz Yarımadası, özellikle şehrin yorucu ve gürültülü kalabalığından uzaklaşmak isteyenlerin tercih ettiği bir varış yeridir. Karpaz Yarımadasına ulaşım nasıl? Lefkoşa’dan özel araçla, Karpaz Anayolu’nu kuzeydoğu yönüne takip edilerek ulaşım sağlanabilmektedir.

Yaz aylarında rağbeti daha çok artan Karpaz Yarımadası, sunduğu deniz manzarası, yeşilliklerle çevrili doğası ve huzurlu ortamı ile Kıbrıs tatilinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Karpaz Yarımadası’nda bulunan Altın Kum Sahilleri de, bölgede denize girebileceğiniz en sakin yerlerden olarak oldukça keyifli bir ortam sunuyor. Karpaz Yarımadası’na giriş ücretli mi? Karpaz Yarımadası’na girişler ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Kıbrıs Gezilecek Yerler – Barbarlık MüzesiBarbarlık Müzesi

Barbarlık Müzesi, Kuzey Kıbrıs’ın Lefkoşa şehrinde yer alıyor. Kıbrıs tarihiyle ilgiliyseniz burası sizi hem dehşete düşürecek hem de hüzünlendirecek bir alan zira Kanlı Noel gecesinde yaşanan katliamları gözler önüne seriyor. Yapı, Kıbrıs’ın tarihine tanıklık ediyor ve sonrasında müzeye çevriliyor. Müzede, 21 Aralık 1963 yılında Kıbrıs’ta yaşanan olaylar sonucu hayatını kaybeden masum insanlar ile ilgili çeşitli, acı eserler sergileniyor.

Barbarlık Müzesinde ne var? Müzenin giriş bölümünün tavan kısmında, siyah çerçeve ile gösterilmiş kurşun izleri dikkat çeken detaylar arasında. Bir odasında 1963 ile 1964 yılları arasında gerçekleşen olayların gazetede yer bulduğu küpürler sergilenirken; diğer odada ise olaylar sonucunda hayatını kaybeden Mürüvvet İlhan ve çocuklarına ait birçok eşya, fotoğraf ve belge sergileniyor. Barbarlık  Müzesi giriş ücretli mi? Koskoca bir tarihi acıyı içinde barındıran Barbarlık Müzesi için bilet satışı yoktur. Barbarlık Müzesine girişler ücretsizdir.

Barbarlık  Müzesi nerede? Lefkoşa’nın Mehmet Akif Caddesi’nde bulunan, 1 Ocak 1966 yılında misafir ziyaretlerine açılan tek katlı olan Barbarlık Müzesine ulaşım yürüyerek kolayca sağlanabiliyor.  Barbarlık  Müzesi ziyaret saatleri? Barbarlık Müzesi, kış aylarında perşembe günleri hariç 08:00 ile 15:00; perşembe günü ise 08:00 – 14:00 saatleri arasında misafir ziyaretlerine açık. Yaz aylarında, perşembe günleri dışında 08:00 ile 15:30; perşembe günü ise 08:00 ile 13:00, 14:00 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açık oluyor.

Ne yazık ki Barbarlık Müzesi tüm dünyanın bilmesi ve görmesi gereken masum insanların zalimce katledildiği, bir zamanlar içinde huzurlu bir yaşamın olduğu bir evdir. Kıbrıs gezinizde Barbarlık Müzesi’ne de yer vererek bir zamanlar orada yaşayan insanların çektikleri acıya şahitlik edebilirsiniz.

Kaynak: Cemre

Kıbrıs’ta Gezilecek Yerler Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum