Magazin
Kivi, lezzetinin yanı sıra faydalarıyla da oldukça sevilen bir meyvedir. Bu nedenle “Kivi bebeğe ne zaman verilir?” sorusu, çoğu ebeveyn tarafından cevabı merak edilen konular arasında yer alıyor.
Doğal bir alkali olan kivi, asitli gıdaların etkilerini hafifletmeye yardımcıdır. Bununla birlikte gelişimi destekler ve çocukların tüketmesinde hiçbir sakınca yoktur.
Gebelik dönemlerinde kivi tüketmek bebeğin gelişimine katkı sağladığı gibi lohusa annelerin de yemesinde sakınca yoktur. Söz konusu bebekler olduğunda ise dikkat etmeniz gereken bazı noktalar olduğunu belirtmeliyiz. Bu nedenle “Kivi bebeğe ne zaman verilir?” sorusuna tüm detaylarıyla yanıt verdik.
“6 aylık bebek ne yer?” yazımız da ilginizi çekebilir.
İçindekiler
- Hangi Aydan İtibaren Bebeklere Kivi Verilebilir?
- Kivinin Bebeklere Faydaları
- Kivinin Bebeklere Zararları Var Mı?
- Bebeğin Kiviye Alerjisi Olabilir
- Mide Hastalıklarına Yol Açabilir
- Çekirdekleri Bebeğin Boğazına Kaçabilir
- İshal Yapabilir
- Böbrek Hastalıklarında Komplikasyonlara Neden Olabilir
- Sık Sorulan Sorular
Hangi Aydan İtibaren Bebeklere Kivi Verilebilir?
10 aydan itibaren bebeklere kivi verilebilir.
Ebeveynler, bebeklerinin sağlıklı şekilde büyümesi için ellerinden gelen her şeyi yapar. Bu sebeple, özellikle bebeklerine verdikleri besinlerin ne kadar faydalı olduğu konusunda dikkatli davranırlar. Kivi, bebeklerin gelişim süreçlerinde önemli bir role sahip olan meyveler arasında sıralanabilir. Özellikle C vitamini yönünden fazlasıyla zengin olan kivinin, bebeklerin büyüme süreçleri açısından birçok farklı faydası bulunur.
Bebeğinize, 10 veya 12 aylıkken bu meyveyi vermeniz, uzmanların ortak görüşüdür. Peki, kiviyi ne zaman ve hangi sebeplerle verebiliriz?
- Kabızlık: Bildiğiniz üzere bebeklerde kabızlık problemi yaygın olarak görülür. Yetişkinleri bile son derece huzursuz eden bu sağlık sorunu, çocuğunuzun gün boyu huysuz olmasına neden olacaktır. Kivi, bebeklerde kabızlık problemini gidermek için verilebilir.
- Vitamin Desteği: Genellikle B ve C vitaminine sahip olan besinleri tanıyor ve çocuklarımıza mutlaka yediriyoruz. Ancak E vitamini, birçoğumuzun aklına gelmeyen takviyeler arasında. Yüksek E vitamini içeriğine sahip olan kivi, bebeklerde cilt hastalıklarının önüne geçmek için birebirdir.
- Alerji Problemleri: Doğal alkali olan ve asit içeren bu meyve, alerjik reaksiyonların hafiflemesine yardımcı olur. Fakat burada dikkat çekmemiz gereken bir konu var. Bebeğinizin, kiviye de alerjisi olabilir. Mutlaka alerji testleri yaptırmalı, doktorunuzun onayı aldıktan sonra alternatif besinler vermeye başlamalısınız.
Kivinin bebeklere verilmesi için ideal sürenin 10-12 ay olduğu sık sık belirtilse de bu zaman aralığı hassas ve alerjik bünyelerde farklılık gösterebilir. Bu şekilde hassas bünyelere sahip bebeklerde, kivi tüketilmesi için en az 1 yaşını doldurması beklenmelidir. 12 ayını doldurmuş olan bebeklere kivi püresi verilebilir ya da yoğurt gibi farklı besinler ile karıştırılarak yedirilebilir.
Kivinin Bebeklere Faydaları
Kivi meyvesi içeriğinde; C vitamini, A vitamini, E vitamini, potasyum, lif ve hatta folat bulundurur. Zengin içeriği sayesinde kivinin bebeklere sağladığı birçok farklı fayda vardır. Faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendiren meyvelerin başında gelir.
- C vitamini, vücutta oluşan enfeksiyon tehlikesiyle savaşır ve kanda bulunan alyuvarlar ile antikorların üretimini büyük oranda arttırır.
- Virüsler ile savaşan ve doğal protein olma özelliği gösteren interferon miktarını fazlalaştırır.
- Kivinin bir diğer faydası ise kabızlık sorununun önüne geçmesidir. Bebekler gelişim süreçlerinde sık sık kabızlık problemiyle karşılaşabilir. Bu problemlerin üstesinden gelinmesi için en faydalı ve aynı zamanda doğal olan yöntem ise kivi tüketilmesidir.
- Kivi, cilt dostu olarak tanımlanan E vitaminini, C vitaminini ve antioksidanları oldukça yüksek miktarda içeren bir meyvedir. Bu sebeple düzenli olarak kivi tüketilmesi, vücudun zararlı maddelerden ve toksinlerden arınarak temizlenmesine yardımcı olur. Saçları ve cildi nemli hale getirerek güçlendirir.
- Hücre gelişimine katkı sağladığı da bilinmektedir. İçerdiği fosfor, potasyum ve kalsiyum sayesinde bebeklerde sindirimin düzenlenmesini ve en sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.
- Kılcal damarların yapısını güçlü hale getirir.
Bahsedilen tüm bu faydaların bebeklerde etkili şekilde görülmesi için kivi, püre halinde veya meyve suyu şeklinde verilmelidir. Ayrıca tüketilen meyvenin olgun ve yumuşak olması, bebeğin sağlığı açısından faydalı olacaktır.
Kivinin Bebeklere Zararları Var Mı?
Eksik bilgi, kivinin bebekleriniz için zararlı olmasına neden olabilir.
Kivinin sahip olduğu asitli yapı, pişik ve döküntülere neden olabilir. Ancak bu nadiren görülen bir sorundur. Yalnızca hassas bünyeli bebeklerde oluşabilen bu problemin çözülebilmesi için bebeğin 1 yaşını doldurması beklenmelidir. Alerjik bünyeye sahip olan bebeklerde, 1 yaşını doldurduktan sonra kivi tüketimine başlandığı takdirde böyle bir problem ile karşılaşılmaz.
Bebeğin Kiviye Alerjisi Olabilir
Bazı bünyeler için kivi doğrudan alerjik özellik gösterebilir. Eğer ailenizde kivi alerjisine sahip olan farklı bir birey varsa bebeğinize kivi yedirmek konusunda dikkatli davranmanızı öneririz. Susam, ananas ve latekse alerjisi olanların neredeyse tamamının kiviye de alerjik reaksiyon gösterdiği bilinmektedir.
Bebeğinizin kiviye karşı alerjik reaksiyon gösterdiğini; yüzünde, dudaklarında ve dilinde oluşan şişkinliklerden anlayabilirsiniz. Ayrıca kusma komplikasyonu da görülebilir. Her halükarda tükettiği besinlere karşı hassasiyet gösterdiğini bilmeli, mutlaka doktor kontrolüne gitmelisiniz.
Mide Hastalıklarına Yol Açabilir
Mide hastalıklarının tamamı, dayanılması zor ağrılar meydana getirir. Ayrıca her birinde tüketilmesi gereken besinler değişiklik gösterecektir. Çevrenizde asitli meyveleri tüketmesi yasak olan insanlarla mutlaka karşılaşmışsınızdır. Reflü, asitli meyvelerin kesinlikle tüketilmemesi gereken bir mide hastalığıdır.
Bebeğinizde reflü varsa kivi tüketimi ile ilgili ekstra dikkatli davranmalısınız. Reflü problemi ile karşılaşılan bebeklerde kivi tüketimi için bebeğin 1 yaşını doldurması beklenilmediği takdirde çeşitli sağlık problemleri ile karşılaşılma olasılığı oldukça yüksektir.
Çekirdekleri Bebeğin Boğazına Kaçabilir
Bebeklerin minicik boğazları olduğu için tükettikleri gıdalar püre halinde olmalıdır. Aslında kivinin çekirdeği son derece küçüktür ancak olgun meyvelerde bu durum tam tersi olabilir. Bebeğiniz, meyveyi yerken boğazına takılırsa nefes alma güçlüğü çeker. Bu sorunlarla karşılaşmamak adına dikkatli davranmalısınız.
İshal Yapabilir
Her bir meyvenin faydalı olduğunu bilsek de fazla tüketimi çeşitli problemleri ortaya çıkarabiliyor. Kivinin tüketim oranını aşmanız da ishal sorununa neden olacaktır. Eğer bebeğiniz kusma ve ishal sorunlarıyla karşılaşıyorsa kesinlikle bu süre içerisinde kivi vermemelisiniz.
Böbrek Hastalıklarında Komplikasyonlara Neden Olabilir
Potasyum içeren meyveler ve diğer gıdalar, böbrek hastalarına tavsiye edilmez. Bu durum elbette bebekler ve çocuklar için de geçerlidir. Küçük yaşlarda görülen böbrek hastalığında ekstra dikkat etmeli, komplikasyon yapma riski olan meyvelerin tamamından, bebeğinizi uzak tutmalısınız. Bu meyvelerden biri de kividir.
Bahsi geçen zararlar tüm bebeklerde görülmeyeceği gibi bazı bebeklerde ciddi problemler ortaya çıkarabilir. Tavsiyemiz, mutlaka doktorların önerilerine göre beslenme programı oluşturmanızdır.
Sık Sorulan Sorular 9 Aylık Bebeğe Kivi Verilir mi? 9 aylık bebeğe kivi verilip verilmeyeceği bebeğin bünyesine göre değişiklik gösterebilir. Bazı bebeklerde 9 ay, kivi tüketimi için uygun olabilmektedir. Detaylı ve kesin bilgi elde edilmesi adına bebeğin doktoruna başvurulabilir. Doktordan fikir alınamadığı takdirde kivi tüketimi için bebeğin 1 yaşını doldurmasının beklenmesi en ideal çözüm olacaktır. 5 Aylık Bebeğe Kivi Verilir mi? 5 aylık bebeğe kivi verilmesi kesinlikle önerilmez. Kivi oldukça fazla asit içerdiğinden bu kadar küçük bebeklerin bünyesi için zararlı reaksiyon gösterebilir. Bu sebeple 5-6 aylık küçük bebeklerde kivi tüketilmemelidir. Bebekler Kaçıncı Ayda Kivi Yiyebilir? Bebeklerin kaçıncı ayda kivi yiyebileceği bünyeden bünyeye değişiklik gösterir. Ancak ortalama sürenin 10-12 aylık zaman aralığı olduğunu söylemek mümkündür. Hassas ve sık sık alerjik reaksiyon gösteren bünyelere sahip bebeklerde ise bebeğin 1 yaşını doldurması beklenmelidir.
Kaynak: Cemre
Kivi Bebeğe Ne Zaman Verilir? Bebeklere Kivi Verilir Mi? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz