Magazin
Kızamık bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle kızamık 1 defa geçirildikten sonra 2. kez tekrarlanmaz. Solunum ve doğrudan temas yoluyla bulaşır. Yazımızda kızamık hakkında detaylı bilgilerin yanı sıra kızamık geçiren çocuğunuza ne yedirmeniz gerektiği hakkında da bilgiler derledik.
Kızamık Nedir?
Kızamık, Paramyxoviridae ailesinden bir virüsün neden olduğu, ateş, sürekli öksürük, burun akıntısı, konjunktivit, saçlı derinin yakınında başlayan ve sonra aşağı inen küçük kırmızımsı lekeler gibi bazı belirlerin ortaya çıkmasına neden olan oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.
Kızamık Belirtileri
Kızamığın ilk belirtileri soğuk algınlığına veya gribe benzer. Kişi hasta biriyle birlikte olduktan 8 ila 12 gün sonra belirtiler ortaya çıkar. Lakin yaklaşık 3 gün sonra kaşınmayan ve etrafa yayılan tipik kızamık lekelerinin ortaya çıkması yaygındır. Kızamığın ana belirtileri şunlardır:
- Ciltte kaşınmayan ve vücutta kolayca yayılan kırmızı lekeler
- Boğaz ağrısı
- Kuru öksürük
- Kas ağrısı
- Aşırı yorgunluk
- 38ºC'nin üzerinde ateş
- Ağız içindeki beyaz noktalar
- Gözlerde kızarıklık
Kızamık, özellikle yaşamın ilk yılında çocukları etkileyen viral bir enfeksiyondur. Ancak hastalık yaz ve sonbahar aylarında daha sık olmak üzere 1 yaşından büyük çocuklarda veya kızamığa karşı aşılanmamış erişkinlerde de görülebilmektedir.
Kızamık Teşhisi
Kızamık teşhisi, kişide ortaya çıkan belirti ve bulguların değerlendirilmesi ile doktor tarafından konur. Bununla birlikte, enfeksiyonu doğrulamak ve kızamıkçık, roseola, Kawasaki hastalığı ve kızıl hastalığı gibi benzer belirtilere sahip olabilecek diğer hastalıkları ayırt etmek için bir laboratuvar testi yapmak gerekir.
Ayrıca virüsün vücutta varlığını ve miktarını belirlemeyi amaçlayan PCR tekniği ile de tanı konulabilir. Bu test idrar, ağzıdan veya burundan alınan sekresyonların analizi ile yapılabilir.
Kızamık Tedavisi
Kızamık tedavisi, dinlenme, yeterli sıvı alımı ve ateş düşürücü ilaç kullanımı yoluyla belirtilerin azaltılmasından oluşur. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kızamık teşhisi konan tüm çocuklara, çocuğun yaşına göre ve çocuk doktoru ve/veya beslenme uzmanının yönergelerine uygun olarak A vitamini takviyesi yapılmasını da önermektedir.
Genellikle kızamık olan kişi tamamen iyileşir ve belirtilerin başlamasından yaklaşık 10 gün sonra iyileşmeye ulaşır. Lakin, kişide ayrıca bir kulak enfeksiyonu veya pnömoni varsa, ilişkili bakteriyel enfeksiyon kanıtı olduğunda antibiyotik kullanımı belirtilebilir. Çünkü bunlar kızamığın yaygın yan etkilerindendir.
Kızamık Belirtileri Nasıl Hafifletilir?
Kızamık virüsünü ortadan kaldıracak özel bir tedavi olmadığından, tedavi belirtileri gidermeyi amaçlar ve şunları içermektedir:
Dinlenin ve Bolca Su İçin
Vücudun iyileşip virüsle savaşabilmesi için bol bol dinlenmek ve bol su, çay veya hindistancevizi suyu içmek, iyi bir iyileşme için çok önemlidir. Ayrıca su kaybını önlemeye yardımcı olur.
İlaçları Düzenli Kullanın
Doktorunuz hastalığın gidişatına göre en doğru ilacı size verecektir. Bu verilen ilacı doğru ve düzenli bir şekilde kullanmanız hastalığın seyirini iyileştirecektir.
Soğuk Kompreslerden Yardım Alın
Kızamık göz hassasiyetine neden olabilir. Bu durumda gözler kırmızılaşabilir, ışığa karşı çok hassaslaşabilir ve çok fazla akıntıya neden olabilir. Bu belirtileri iyileştirmek için gözlerinizi akıntı olduğunda soğuk kompres ile temizleyebilirsiniz. Bununla beraber koyu renk gözlük kullanımı kapalı mekanlar kızakmıkta göz hassaslaşması için faydalı olabilir.
Soğuk kompresler ateşi düşürmek için de yararlı olabilir. Bunun için vücut ısısını doğal olarak düşürmek için alın, boyun veya koltuk altlarına soğuk su ile ıslatılmış bir gazlı bez koymalısınız.
Havayı Nemli Tutun
Salgıları akışkan hale getirmek ve atılmasını kolaylaştırmak için kızamık olan kişinin bulunduğu odaya bir leğen su koyarak havayı nemlendirebilirsiniz. Bu bakım ayrıca gırtlağın daha az tahriş olmasına yardımcı olarak boğaz rahatsızlığını giderir.
Kızamık İle İlgili Merak Edilen Sorular
Kızamık herkesin hayatı boyunca 1 defa geçirdiği bir rahatsızlıktır. Kızamığın hakkında merak edilen soruları sizler için tek başlıkta toparladık.
Kızamık Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Kızamık aşısı tek başına olarak değil KKK (Kızamık- Kızamıkçık- Kabakulak) olarak kombine halde yapılır. Bu aşı 12. ayda ve 48. ayını tam doldurmuş çocuklarda 2 doz halinde ücretsiz bir şekilde uygulanır.
Kızamık Bulaşıcı Mı?
Kızamık kişiye solunum yolu ve direkt temas ile bulaşabilir. Bu durumun olmaması için kişinin maske kullanması ve bolca ellerini yıkaması önemlidir.
Alerji ile Kızamık Nasıl Ayırt Edilir?
Alerji ve kızamık birbirinden farklı belirtiler gösterebilir. Dolayısıyla her ikisinde de doktora gözükmeniz gerektiği için ayırt etmesini doktora bırakınız.
Bebeklerde Kızamık Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Kızamık aşısı KKK şeklinde 12. ayda ve 48. ayda yapılmalıdır.
Bebeklerde Kızamık Aşısı Ateş Yapar Mı?
Kızamık aşısı sonrasında çocuklarda ateş meydana gelebilir.
Kızamık Olan Çoçuğa Ne Yapılır?
Kızamık geçiren çocuğa bolca su içirilmelidir. Doktorun verdiği ilaçlar kullanılmalı ve bulunduğu ortam nemli tutulmalıdır.
Kızamık Çıkaran Banyo Yapabilir Mi?
Kızamık çıkaran bireyin banyo yapmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Kızamık Döküntüsü Nerden Başlar?
Kızamık hastalığının döküntüleri saçlı deriden yani kulakların arka kısmından başlar.
Emziren Anneler Kızamık Aşısı Olabilir Mi?
Emziren annelerin kızamık aşısı olup olmaması kendi doktorlarının bileceği bir iştir. Burada annenin ve bebeğin sağlık durumunun göz önünde bulundurulması gerekeceği için en doğru kararı doktor verecektir.
Kızamık Geçiren Bir Daha Geçirir Mi?
1 defa kızamık geçiren birisi ömür boyu o hastalığa karşı bağışıklık kazanacağı için bir kez daha geçirmez.
Kızamık Bildirimi Zorunlu Mu?
Kızamık bildirimi zorunlu bir hastalık değildir.
Kaynak: Cemre
Kızamık Nedir? Kızamık Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz