Reddi Miras Nasıl Yapılır?

Reddi miras nasıl yapılır? Reddi miras mirasçının kendisine düşen mirası almayı reddetme durumudur. Reddi miras çoğunlukla mirasçının kendisine kalan borç veya sorumluluklardan kaçınmak için alınmaktadır. Reddi miras işlemi yasal olarak uygulana bilmesi için belirli süre içerisinde alınması gerekmektedir.

Günümüze birçok insan reddi miras nedir? Sorusunun cevabını araştırmaktadır. Dilerseniz bu sorunun cevabını sizler için verelim.

Reddi miras, kişinin kendisine belirlenen mirası reddetmesi işlemidir. Miras bırakan kişi ölümü sebebiyle geriye kalan varlıkları ve borçları mirasçılarına geçer. Mirasçının mirasın sahibi olmak istemediği durumlarda miras reddi yapılır.

Reddi miras yapmak isteyen mirasçı mirası reddetmek için mahkemeye başvurması gerekmektedir. Mahkemeye başvuru içi belirli bir sınırlı süre vardır. Bu süreye reddi miras süresi denilmektedir.

Türk Medeni Kanunu maddelerine göre reddi miras işlemi için başvurular mirasın düştüğü tarihten başlayarak altı ay içinde yapılması gerekmektedir. Özellikle süre belirtilmemişse mirasın düşmesinden itibaren beş yıl içinde yapılması gerekir.

Reddi miras nasıl yapılır? Reddi miras başvuru işlemi yapmak için mahkemeye başvuran kişiler öncelikle mahkemeye reddi miras dilekçesi vermesi gerekmektedir. Reddi miras başvurusu yapan kişi dilekçesinde detaylı olarak reddi miras yaptığını açıklaması gerekir. Başvurulan mahkemece incelenen dilekçe neticesinde mahkeme kararı ile reddi miras işlemi onaylanır. Reddi miras işlemi kabul edilen başvuru sahibinin mirasçı olarak mirasın paylaşımında yer almaz ve mirastan doğan borç ve sorumluluklardan kurtulur.

İçindekiler

  • Reddi Miras Ücreti
  • Reddi Miras Dilekçesi
  • Mirasçının Borcundan Dolayı Reddi Miras
  • Torunun Reddi Miras Süresi
  • Kimler Reddi Miras Yapamaz?

Reddi Miras Ücreti

Reddi miras başvurusu yapan kişilerin başvurusu kabul edildiği durumlarda reddi miras işlemlerinin geçerlilik kazanması için reddi miras ücreti ödenmesi gerekir. Reddi miras ücreti mirasın değerine ve başvurulan mahkemenin belirlediği ücrete göre belirlenir. Reddi miras ücreti başvurulan mahkemelere göre değişebilmektedir.

Reddi Miras Dilekçesi

Reddi miras dilekçesi, reddi miras işlemi yapmak isteyen kişinin mahkemeye başvuru sırasında verdiği dilekçedir. Reddi miras dilekçesinde mirasçı neden mirası reddettiğini açıklamalıdır. Reddi miras dilekçesinde başvuru yapan kişinin ismi, soy ismi, kimlik numarası, mirası reddettiği nedenlerin kanunen hukuki dayanakları, dava konusu, hukuki deliller, davacının imzası yer almaktadır. Reddi miras dilekçesi ile davacı sulh hukuk mahkemelerine başvuru yapabilir.

Mirasçının Borcundan Dolayı Reddi Miras

Reddi miras nasıl yapılır? Mirasçı kendisine düşen borçlardan dolayı reddi miras yapabilir. Mirasçı, mirasın borçlarından ve diğer sorumluluklarından kaçınmak amacıyla ve sorumluluk almak istemediği için mirası reddeder. Bu duruma mirasçının borcundan dolayı reddi miras denilmektedir.

Mirasçının üzerine düşen borçlar bazı durumlarda reddi miras işlemi sonrasında da devam edebilir. Bu tür durumlarla karşı karşıya kalmamak için mirasçıların reddi miras yapmadan önce uzman bu konularda deneyim sahibi avukatlar aracılığıyla hukuki işlemlerini yürütmesi daha sağlıklı bir yoldur.

Torunun Reddi Miras Süresi

Reddi miras süresi kapsamında ilk mirasçı olarak mirası reddeden kişiler olması durumunda miras otomatik olarak bir alt soya geçebilir. Ülkemizde sıkça görülen bir durum olan bu hukuki süreçte örnek verecek olursak dedenin vefatından sonra baba mirası reddederse miras hakkı otomatik olarak toruna geçmektedir. Torun dedesinden kalan mirası reddetmesi için kendine miras hakkı doğduğunu öğrendiği süreden itibaren 3 ay içerisinde mahkemeye reddi miras başvurusu yapması gerekmektedir. Bu 3 aylık süreyi torunun reddi miras süresi olarak tanımlayabiliriz.

Kimler Reddi Miras Yapamaz?

Miras konularında sıkça sorulan sorular arasında kimler reddi miras yapamaz? Sorusunun cevabı da merak edilmektedir. Ülkemiz kanunlarına göre reddi miras yapamayacak kişiler mirası saklayan kişiler ve miras payına zarar veren kişilerin reddi miras yapması engellenmektedir.

Reddi miras nasıl yapılır? Mirası reddetme konularında tüm belirsiz durumlara yönelik cevapları Medeni kanunun 605. Maddesi detaylı olarak irdelemektedir. Yasal mirasçılar reddi miras zaman aşımı süresini geçmemesi durumunda reddi miras davası açabilmektedir. Bunun yanı sıra bazı durumlarda hiç dava açmadan da reddi miras

Kaynak: Cemre

Reddi Miras Nasıl Yapılır? Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum