Magazin
Tarçın yağı saça nasıl uygulanır? Şifa kaynağı olarak son yıllarda adından sıkça söz ettiren tarçın yağı anti bakteriyel özelliği sayesinde mikrop öldürücü olarak tanınır. Tarçın yağının faydaları tabii ki bununla sınırlı kalmıyor. Güzellik dergilerinde sık sık rastladığımız saç sağlığı ve saç uzatma yöntemleri arasında tarçın yağı yer alıyor. Hatta tarçın yağı saçkıran hastalığında olumlu sonuçlar veriyor. Hem kokusu hem faydaları ile severek kullanacağınız tarçın yağı saç maskelerini ister bal ile ister kombine yağlar ile birlikte kullanabilirsiniz. Tarçın yağı saça nasıl uygulanır?
Tarçın
Gerek görüntüsü gerek faydaları ile hemen herkesin severek kullandığı tarçın, defnegiller familyasından ağaçsı bir bitkidir. Tarçın ağacı iki üç yaşındayken yerden 50 cm yüksekliğindeki gövdesinden kesilir. Bu işlem kökünden sayısız uzunca şıvgınlar çıkması için uygulanır. Çıkan şıvgınların kabukları soyularak kurutulur. Bu sayede temin ettiğimiz çubuk tarçınlar elde edilir. Çubuk tarçınlar potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve lif açısından zengin bir baharattır. Ayrıca A, B, B6, C ve K vitaminleri içeren tarçın, aromatik, lezzetli olmasının yanı sıra şifalı bir baharattır. Antik Mısır döneminden beri sağlık için kullanılan tarçın polifenol antioksidan kaynağıdır. 100 gram tarçın yaklaşık olarak 274 kalori, 4 gram protein, 53 gram lif, 1 gram doymuş yağ ve 2 gram şeker içerir. Tıp alanında Candida mantarı başta olmak üzere çeşitli mantar enfeksiyonları tedavisinde tarçın ve tarçın türevleri önemli bir rol oynar. Ayrıca diyabet ve Alzheimer hastalığı içinde koruyucu etki gösterir. Tarçın yemeklerde, çaylarda, tatlılarda hatta saç ve cilt bakımlarında severek kullanılıyor. Ancak tarçını kullanırken günde 5-10 gramı geçmeyecek şekilde ayarlanması gerekiyor. Aksi halde bazı sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Tarçın yağı
Tarçın yağı yukarıda bahsettiğimiz şekilde elde edilen tarçın kabuklarından yapılır. Tarçın yağı bünyesinde sinnamik, aldehit, öjenol maddelerini barındırır. Hoş kokusuyla popüler olan tarçın yağı aynı zamanda sağlığa birçok fayda sağlar. Mikropları öldürme özelliği ile öne çıkan tarçın yağı uçucu bir yağdır. Tarçın yağından tüketerek faydalanabilirken koklayarak bile faydasından yararlanabilirsiniz. Tarçın yağı koklandığında dikkat süresinin arttığı, beynin çalışma belleğinin güçlendiği, görsel-motor tepkilerinin hızlandığı biliyor. Alerjik bünyeler için ağır gelebilecek olan tarçın yağı özellikle hassas cilt yapısına sahip olan kişilerin ciltlerine doğrudan uygulamaması gereken yağlardan biridir. Ülkemizde tarçın toz veya kabuk şekilde tercih edilerek birçok alanda kullanılabiliyor. Aynı şekilde tarçın yağı da aynı tarçın gibi yemeklerde, çaylarda kullanılabilirken bakım ürünü olarak da tercih edilebiliyor. Tarçın yağı aktarlarda, marketlerde ve online satışlarda kolaylıkla bulunabilen bir yağdır. Tarçın yağı fiyatı alındığı yer ve markasına göre değişiklik gösterse de ortalama olarak 20-25 TL civarında satılıyor.
Tarçın yağı nasıl yapılır?
Endüstride yağ elde etmek için çeşitli yöntemler uygulanır. Buhar distilasyonu da bu yöntemlerden biridir. Buhar distilasyonu yöntemi çiçek, kök ve yapraklar kullanılarak uçucu bitkisel yağlar elde etmek için kullanılan bir uygulamadır. Tarçın yağı hemen her aktarda, markette bulabileceğiniz bir yağ olsa da evde kendiniz de kolayca yapabilirsiniz. Kolay bir şekilde evde tarçın yağı yapımı mümkün. Bunun için 1 adet cam kavanoz, kabuk tarçın ve doğal zeytinyağı kullanmanız yeterlidir. Tarçın yağı evde nasıl yapılır? Size uygun olan cam kavanozun içine kabuk tarçınları yerleştirin ve ağzına kadar zeytinyağı doldurun. Daha sonrasında hava almamasını sağlayacak şekilde kavanozun ağzını sıkıca kapatın. 3 hafta boyunca oda ısısında beklettiğiniz kavanozu her gün düzenli olarak çalkalamalısınız. Tarifte kabuk tarçının miktarını söylemedik. Çünkü kabuk tarçınların sayısını ne kadar çok tutarsanız o kadar etkili bir yağ elde etmiş olursunuz. Yani hazırlayacağınız tarçın yağının yoğunluğunu ve etkisini kendiniz belirleyebilirsiniz.
Tarçın yağı nasıl kullanılır?
İştahsızlıktan tutun kaşıntı ve haşere sokmalarına, mide tembelliğinden cilde olan etkilerine kadar birçok fayda sağlayan tarçın yağı eğer cilde uygulanacaksa 4-5 damla ile masaj yaparak uygulanır. Günde 3 defadan fazla kullanılmamalıdır. Karın bölgesindeki yağların yakılması, selülitlerin giderilmesi için suya damlatılarak tüketilmesi öneriliyor. Haricin de kullanılabilen tarçın yağı, dahilen kullanılacaksa bir fincan suya 4-5 damla damlatılarak kullanılır. Tarçın yağının yoğun içeriği ve ağır bir bitkisel yağ olmasından dolayı bir uzmana danışmadan kullanması önerilmez. Tarçın yağı yüze sürülür mü? sorusu da tarçın yağı kullanımı hakkında oldukça merak edilen sorulardan biri. Eğer hassas ve sorunlu bir cildiniz varsa tarçın yağının tek başına kullanılması önerilmez. Bunun yerine bal ile hazırlanacağınız tarçın maskesi içeriği yumuşatır ve daha etkili sonuçlar verir.
Tarçın yağı faydaları
Şifa kaynağı olarak son yıllarda adından sıkça söz ettiren tarçın yağı anti bakteriyel özelliği sayesinde mikrop öldürücü olarak tanınır. Tarçın yağının faydaları tabii ki bununla sınırlı kalmıyor.
- Tarçın yağı, aynı tarçın kabuğu ve tozu gibi kan şekerini düzenlemede oldukça etkilidir. Ayrıca kanı temizleme ve dolaşımını hızlandırma özelliğine sahip olan tarçın yağı kalp ve damar rahatsızlıklarına önler ve tedavi eder.
- Daha önce de söylediğimiz gibi tarçın yağının tüketiminin yanı sıra tarçın yağı koklamak beyinsel faaliyetlere katkı sağlar. Konsantrasyonu artırarak hafızayı güçlendirir.
- Sindirim sistemi dostu olarak kabul edilen tarçın yağı hazmı kolaylaştırır. Bağırsakları düzenleyerek solucanları ve çeşitli bakterileri öldüren tarçın yağı kabızlığı önler.
- Sinir sistemi sorunlarının popüler ismi tarçın yağı gerginliği alır. Sakinleştirici etkisi sayesinde uykusuzluk ve strese karşı etkili sonuçlar sağlar. Ruhi sıkıntılarda da rahatlatıcı etkiye sahip olan tarçın yağı sinirleri yumuşatır.
- Şiddetli romatizma ağrılarında bile harika sonuçlar veren tarçın yağı kas ağrılarını tamamen ortadan kaldırır. Eklem ve mide ağrılarında da etkili olduğu söylenir.
- Tarçın ya lezzetin yanı sıra hoş bir aromalı kokuya sahiptir. Ağız kokularını gidermek için en doğru tercih tarçın yağı olacaktır.
- Grip, soğuk algınlığı ve nezleye karşı olumlu etkiler göstermesinin yanı sıra bağışıklık sisteminde güçlendirir. Özellikle soğuk kış günlerinde karşılaşabileceğiniz hastalıklardan sizi korur.
- Tarçın yağı cinsellik içinde büyük faydalar sağlar. Tarçın yağı kullananlar cinsel gücü arttırıcı etkilerinden dolayı oldukça memnun kalırlar.
- Kaşıntı ve haşere sokmalarına karşı haricen kullanılan tarçın yağı kaşıntıyı keser ve o bölgeyi rahatlatır.
- Tarçın yağı son dönemlerde dudak bakımı için çok fazla kullanılıyor. Düzenli kullanılan tarçın yağı dudakları dolgunlaştırarak güzel görünmesini sağlıyor.
Tarçın yağı sadece dudaklar için değil, cilt bakımı için de sıkça tercih edilen yağlardan biri. Tarçın yağı cilde faydaları ile de kullananları memnun ediyor. Cilde uygulanması ne kadar sakıncalı görülse de tarçın yağı doğru şekilde ve dozunda kullanıldığında cilt için harika etkiler gösteriyor.
- Tarçın kabuğu yağının, çeşitli nedenlerden dolayı oluşan cilt iltihabı sorunlarına karşı koruduğu ve vücuttaki dokuların hasar görmesine sebep olan çeşitli proteinlerin oluşumunu önlediği 2017'de yapılan bir araştırma sonucunda tespit edilmiştir.
- Tarçın yağı döküntü ve akne gibi cilt sorunlarını azaltarak tedavi eder. Tarçın yağı diğer yağlar ile kombine edilebildiği için hassas ciltler hariç tüm cilt tiplerine uyum sağlar.
Bu yağ sadece cilt için değil saçlar için de büyük faydalar sağlıyor. Güzellik dergilerinde sık sık rastladığımız saç sağlığı ve saç uzatma yöntemleri arasında tarçın yağı yer alıyor. Bunun sebebi ise tarçın yağının saça faydalarıdır.
- Birçoğumuzun en büyük sorunu dökülen saçlar. Eğer saçlarınız dökülüyorsa ve hangi yöntemi denerseniz deneyin gene de dökülmesi durmuyorsa saç ekimi elbette bir çare olabilir ancak saç ekimi oldukça maliyetli ve uzun süren bir işlem olabilir. Saç ekimi yerine tarçın yağı gibi doğal yağlar ile saç dökülmelerinizi durdurabilirsiniz. Saç dökülmelerinin durması için ilk adam saçları güçlendirmek olmalıdır. Saç derisine uygulanan tarçın yağı veya kombine yağlar saç köklerini besler, saçların güçlenmesine yardımcı olur. Bu sayede saç dökülmesi azalır ve zamanla tamamen durur.
- Aynı zamanda saç derisine uygulanan tarçın kabuğu yağı saçlardaki serbest radikalleri örneğin saçkıran gibi rahatsızlıkları önler, oluşumuna karşı korur. Tarçın yağı saç derisinde oluşan iltihaplanmaları azaltır.
- Özellikle yaz aylarında saçlar güneşe fazla maruz kaldığında UV ışınlarından olumsuz etkilenir. Tarçın yağı ile yaptığınız bakım sayesinde saçlarınızı güneşin UV ışınlarından koruyarak alabileceği hasarı en aza indirebilirsiniz.
- Saçlar yapıları gereği kurulduklarında hem daha mat görünür hem de zamanla sağlıklarını kaybederler. Bu yüzden saçların devamlı nemli kalması gerekir. Tarçın yağı ise saçın nem dengesini ayarlar, sağlıklı görünmesine yardımcı olur.
Tarçın yağı zararları
Tarçın yağı kullanımındaki en belirgin zararı fazla tüketimi sonucunda oluşur. Sağlıklı olan kişi tarçın yağını eğer aşırı şekilde tüketmeye başlarsa özellikle mide ve bağırsakta çeşitli sorunlar oluşmaya başlar. Tarçın yağı içeriğindeki bol lifler sayesinde bağırsakların işlevlerinde olumlu etkiler gösterir. Ancak fazla kullanıldığında kabızlığa neden olabilir. Tarçın yağı önemli bir şeker düşürücüdür. Bu nedenle şekeri düşük olan kişilerin tarçın yağını tüketmesi kesinlikle önerilmez. Bunun yanı sıra tansiyon ve kalp rahatsızlıklarını da tetikleyebilir. Tarçın veya içindeki maddelere alerjisi olan kişilerin sayısı oldukça fazla. Tarçın yağı aşırı tüketilmesi, sadece koklansa bile alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Cilde uygulanan tarçın yağı hassas cilt tipine sahip ve alerjisi olan kişilerde tahrişe sebep olur. Kaşıntı, ülser, mide ve bağırsakta gaz gibi sorunlara yol açabilir. Bebeklerde kullanımı kesinlikle önerilmeyen tarçın yağı birçok çocukta alerjiye sebep oluyor. Başka ürünlerle seyreltilse bile tarçın yağı bebeklerde kullanılmaz. Ülkemizde tüketimi en fazla olan baharatlardan birisi şüphesiz tarçındır. Hem yemeklerde hem çaylarda hatta tatlılarda bile severek kullanılan tarçın ve türevleri içeriğindeki kumarin bileşiği ile böbreklere zarar verebilir. Ayrıca devamlı kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuza danışmadan tarçın veya tarçın yağı kullanılması sakıncalı olabilir. Çünkü tarçın yağı ilaçlar ile birlikte kullanıma uygun değildir.
Tarçın yağı ile saç bakımı nasıl yapılır?
Tarçın yağı saçlara sağladığı mucizevi faydalar sayesinde saç bakım rutinlerinde mutlaka kullanılıyor. Hem kokusu hem faydaları ile severek kullanacağınız tarçın yağı saç maskelerini ister bal ile ister kombine yağlar ile birlikte kullanabilirsiniz. Sizler için tarçın yağı ile saç bakımı yapabileceğiniz saç maskeleri derledik. Saçlarında çeşitli problemler için tarçın yağı kullananlar uzun süreli sonuçlar elde ettiklerini ve memnun kaldıklarını söylüyor. Gelin tarçın yağı saça nasıl uygulanır? daha detaylı inceleyelim.
- Tarçın yağı saç dökülmesini azaltır mı?
Zengin içeriği sayesinde kıl köklerini uyarıcı etkiler gösteren tarçın yağı saç dökülmesine karşı fayda sağlayan yağlar arasında yer alır. Saç uzmanları da tarçın yağının saçlardaki dökülmeyi azalttığını ve zamanla ortadan kaldırdığını söylüyor. Bunun yapmanız gereken tek şey tarçın yağını saç bakım rutininize eklemek.
Saç dökülmesini azaltan tarçın yağı maskesi
Bu maskede bulunan malzemeler ile sap diplerinizdeki kan akışını hızlandırarak saçlarınızın güçlenmesine yardımcı olacaksınız. Güçlenen saçlar kopmaz ve dökülmez.
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı bal
- 1 yemek kaşığı tarçın yağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Bu tarifte dikkat etmeniz gereken nokta saçlarınızın temiz olması. Öncelikle tarçın yağı ve zeytinyağını birbirine karıştırın ve daha sonra bal ile karıştırın. Eğer saçlarınız uzunsa ölçüleri 2 katına çıkarabilirsiniz. Saç diplerinize masaj ile uyguladıktan sonra 20 dakika kadar bekletip durulayın.
- Tarçın yağı saç uzatır mı?
Dökülmeye karşı etkili sonuçlar veren tarçın yağı saç köklerindeki kan akışını hızlandırmaya yardımcı olur. Saç köklerindeki kan akışının yavaşlaması ile saçlar yeteri kadar beslenemez ve saç uzaması gecikir. Uzmanlarında saç bakımı için ısrarla önerdiği tarçın yağı saç uzatmak için kullanılan popüler yöntemlerden biridir.
Saç uzatan tarçın yağı maskesi
Saç uzatmak için birçok doğal yöntem bulunuyor. Hatta sitemizdeki diğer saç uzatma yöntemlerine göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz. Etkili ve kısa sürede sonuç almak isteyen kişiler için tarçın yağı çok doğru bir karar olacaktır.
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı karbonat
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tarçın yağı
- 1 yemek kaşığı hint yağı
Saçlarınızda mucizeler yaratacak bu maske için yapmanız gereken tüm malzemeleri iyice karıştırmak ve saç diplerinden uçlarına kadar uygulamak. Eğer kıvamı katı olursa zeytinyağından 1 kaşık daha ekleyebilirsiniz. Dilerseniz hoş kokulu bir maske olması için içine limon yağı, portakal yağı gibi hoş kokulu yağlarda ekleyebilirsiniz. Hafif kepekli saçlar için içine birkaç damla çay ağacı yağı koymak kepek sorununuzu da ortadan kaldırabilir.
- Kepekli saçlar için tarçın yağı maskesi
Kepekli saçlar hoş bir görüntüsünün olmamasının yanı sıra saç derisinde yaptığı kaşıntılardan dolayı tahrişlere ve hatta yaralara neden olabilir. Yaralanan saç derisi iyileşmek için saçlar için gerekli olan tüm ihtiyacı onarım için kullanır. Kepekli saçlar zamanla güçsüzleşir ve dökülür. Bunu önlemek için size bir maske tarifimiz var.
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı zencefil yağı
- 1 yemek kaşığı tarçın yağı
- 1 yemek kaşığı fesleğen yağı
- 1 yemek kaşığı Aloe vera jel
Bu tarifte her yağ farklı bir göreve hizmet ediyor veya birbirini destekliyor. Zencefil yağı ve tarçın yağı özellikle saç derisindeki kan akışını hızlandırmak için kullanılır ve ısınma hissettirebilir. Fesleğen yağı yaraların rahatlamasına ve kaşıntının giderilmesine yardımcı olurken aloe jel ise arınmadan dolayı meydana gelebilecek kuruluğu önler. Aloe jeli sıvı kıvama gelene kadar karıştırın ve diğer yağları üzerine ekleyin. Saç diplerine masaj ile uyguladığınız maskeyi 15-20 dakika bekletin ve ılık suyla durulayın.
- Kırık saçlar için tarçın yağı maskesi
Saçlar ısılı şekillendiriciler dışında boyadan ve yapılan çeşitli işlemlerden dolayı da kırılıp rengini kaybedebilir. tarçın yağı kırılan saçlar için harika sonuçlar veriyor.
Malzemeler:
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı tarçın yağı
- 1 çorba kaşığı shea yağı
- 1 çorba kaşığı jojoba yağı
Tüm yağları bir kapta karıştıralım. Zeytinyağını ılık şekilde kullanmaya özen gösterelim. Dairesel hareketlerle masaj yaparak saç diplerine ve uçlarına kadar karışımı yedirelim. Yarım saat kadar bekleteceğiniz saç maskesini soğuk su veya ılık bir suyla şampuan kullanarak durulayalım. Saç diplerinize uygulamadığınız taktirde karışım saçlarınızda gece boyunca kalabilir.
- Boyalı saçlar için tarçın yağı maskesi
Boyalı saçlar zamanla ilk renklerini kaybederler. Hatta çok sık boyama işlemi yapan kişilerin saçları yıpranır ve hatta yanabilir. Bunu önlemek için elbette bir yol var. Haftada 1 kez renk koruyucu şampuanınızı kullanmaya devam ederek bu maskeyi uygularsanız saçlarınızın rengini uzun süre korumanıza yardımcı olur.
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı buğday tohumu yağı
- 1 yemek kaşığı tarçın yağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı badem yağı
Kokusu yoğun bir maske olduğu için dilerseniz hoşunuza giden bir saç kremi veya hoş kokulu bir yağ da ekleyebilirsiniz. Tüm ve özellikle boyalı kısımlara uyguladığınız maskeyi 15 dakika bekletip ılık su ve renk koruyucu şampuanınız ile durulayın. Daha sonrasında her zaman ki kullandığınız nemlendiricilerden kullanabilirsiniz.
Kaynak: Cemre
Tarçın yağı ile saç bakımı nasıl yapılır? Tarçın yağ saç uzatır mı? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz