Magazin
Yağ lekesi, her dönemin en can sıkıcı ve zor çıkarılan leke türlerinden biri olmuştur. Bu nedenle, yaşanılan aksilikler sonucu sık sık yağ lekesi nasıl çıkar, beyaz tişörtteki yağ lekesi çıkar mı, yağ lekesini çıkarmanın doğal yöntemleri nelerdir gibi soruları duymuşsunuzdur. En sevdiğiniz gömleği veya mutfak örtüsünü birkaç damla sıvı yağ lekesi yüzünden atmanıza gerek yok. Çok işinize yaradığını düşündüğümüz ve hayatınızı kolaylaştıran pratik bilgiler köşesinde bugün yağ lekesi nasıl çıkartılır konusunu işleyeceğiz.
Yağ lekesi nasıl çıkar? Yağ lekesini çıkarmak neden zordur?
Mutfakta en sık yaşanılan sorunlardan bir tanesi, kızartma yaparken her yere sıçrayan yağ lekeleridir diyebiliriz. Maalesef bu durumu önlemenin pek bir yolu bulunmuyor ancak doğal malzemeler kullanarak hemen her yüzeyde görülebilen yağ lekelerini çıkarmanız için size yardımcı olabiliriz. Her leke ile mücadele etmek zordur fakat yağ lekesi diğer lekelere nazaran biraz daha fazla emek istiyor. Yağ lekesini çıkarmak neden zordur diye merak ediyor olabilirsiniz. Sıvı yağ ve katı yağların suda çözülme özellikleri bulunmuyor ve bu nedenle yağ lekesi çıkarmak epey güçleşiyor. Bunu önlemek için leke oluştuğunda hemen müdahale etmeniz gerekiyor.
Yağ lekesi çıkarmanın püf noktaları nelerdir?
Yağ lekesi çıkarmanın biraz zahmetli olabileceğinden söz etmiştik. İster çiçek yağı, ister zeytinyağı lekesi olması fark etmeksizin yağ lekesi çıkarmanın püf noktalarına dikkat etmeniz halinde kolaylıkla bu lekeden kurtulabilirsiniz. İşte, kısa sürede yağ lekesi çıkarmanın püf noktaları;
- Yağ lekesini kolayca çıkarmanın ilk püf noktası, elbette leke oluşur oluşmaz müdahale edilmesi gerekliliğidir. Kumaşa çok çabuk yayılan ve derine nüfuz eden yağ lekesine derhal bir ön işlem yapılmalıdır.
- Sıcak su, yağ lekesinin daha geniş bir alana yayılmasını önler. Bu nedenle lekeli giysi veya eşyayı temizleme sırasında soğuk su kullanmaktan kaçınmalısınız.
- Bulaşık deterjanı iyi bir leke çıkarıcıdır. Pek çok yüzeydeki yağ lekesini çıkarmayı sağlayan bulaşık deterjanı kesinlikle limonlu olmamalıdır, aksi takdirde kumaş renginin solmasına neden olunabilir.
- Doğal yöntemlerle yağ lekesi çıkarma işleminin ardından yıkanabilir eşyaları mutlaka çamaşır makinesinin uygun programında yıkamalısınız.
Doğal malzemelerle sıvı yağ lekesi çıkarmanın pratik yöntemleri nelerdir?
Doğal malzemeler kullanarak hemen hemen tüm yüzeylerde oluşmuş sıvı yağ lekelerini çıkarmanın birçok pratik yöntemi var. Elinizin altında bulunan malzemelerle yağ lekelerini çıkarmanın yöntemlerini aşağıdaki gibi açıklayabiliriz.
Bulaşık deterjanı ile yağ lekesi çıkarma
Bulaşık deterjanı kullanarak giysi, koltuk ve halılarda oluşan yağ lekesini kolayca çıkarabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken, deterjan kullanmadan önce mutlaka un, tuz, bebek pudrası veya nişasta ile yağın fazla kısmını almayı ihmal etmemenizdir. Yağ lekesi üzerinde ön işlem gerçekleştirdikten sonra yeterli miktarda bulaşık deterjanını köpürtün ve sadece bu köpükle lekeli bölgeyi ovalayabilirsiniz.
Tuz ile yağ lekesi çıkarma
Pratik olarak yağ lekesi çıkarmak söz konusu olduğunda ilk akla gelen leke çıkarıcı, sofra tuzudur. Herhangi bir yüzeye yağ sıçraması ya da dökülmesi halinde lekelenen bölgeye hemen tuz dökerek bir süre tuzun yağı çekmesini beklemeli ve biraz ovalamalısınız. Mermer yüzeyler de dahil olmak üzere kıyafet, kanepe, halı, kilim ve perdelerdeki yağ lekesini tuz kullanarak çıkarabilirsiniz.
Tebeşir tozu ile yağ lekesi çıkarma
Yağ lekesi çıkarmada etkili olan bir başka malzeme ise, tebeşirdir. Evde hazırlayacağınız pratik bir formül sayesinde özellikle cam yüzeylerde ve bazı kumaş türlerindeki yağ lekesinin kolayca çıktığını göreceksiniz. Giysi ve diğer kumaş yüzeylerdeki lekelerin üzerine tebeşir tozu serperek bir süre bekletebilir ve sonrasında bulaşık deterjanı ile yıkayabilirsiniz. Cam yüzeylere sıçramış yağ lekelerini ise bir bardak suyun içerisine tebeşir tozu ilave ederek bu karışımla sildiğinizde lekelerin çıktığını görüyorsunuz.
Karbonat ile yağ lekesi çıkarma
Karbonatın leke çıkarma gücünden, yağ lekelerini çıkarmak içinde faydalanabiliyoruz. Birçok leke çıkarma işleminde kullanılan karbonatı yağ lekesinin üzerinde bekleterek yağı içine emmesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda ocak, fırın ve mutfak tezgahlarında oluşan yağ lekelerini sirke ile birlikte kullanarak kolayca çıkarabilirsiniz.
Beyaz sirke ile yağ lekesi çıkarma
Başlı başına doğal bir leke çıkarma uzmanı olan beyaz sirkenin, kurumuş ve beklemiş yağ lekelerini çıkarmada da oldukça etkili olduğunu görüyoruz. Fırın, aspiratör, ocak ve mermer yüzeylerde görülen yağ lekelerini beyaz sirke ile temizlemeyi deneyebilirsiniz. Beyaz sirke ile yağ lekelerini çıkarmak için bir miktar beyaz sirke, karbonat ve su ile bir karışım hazırlayıp lekelerle mücadele edebilirsiniz.
Nişasta ile yağ lekesi çıkarma
Birçok lekenin çıkarılmasında yararı olan nişasta, yağ lekelerini çıkarma konusunda da oldukça başarılıdır. Pamuklu kumaş ve kazaklarda oluşan yağ lekesini nişasta kullanarak doğal yollardan ve pamukluya zarar vermeden çıkarabilirsiniz. Yağ lekesi oluşan pamuklu yüzeyin üzerine bir miktar nişasta serperek nemli bezle tampon yapabilir ve yağ lekesini yok edebilirsiniz.
Kurumuş ve inatçı yağ lekesini benzin ile çıkarma
Pratik olduğu kadar bir hayli ilginç bir yağ lekesi çıkarma yöntemi ise, benzin kullanarak yağ lekelerini çıkarmadır. Özellikle çıkmak bilmeyen inatçı yağ lekelerini yok etmek için bir miktar benzini beyaz bir beze dökerek koltuk ve halılarda bulunan kurumuş yağ lekesini çıkarabiliyorsunuz.
Amonyak ile yanmış yağ lekesi çıkarma
Özellikle fırın içinde oluşan yanmış ve kalıplaşmış yağ lekelerini çıkarma konusunda en etkili malzeme, amonyak olarak karşımıza çıkıyor. İçerdiği asit parçalayıcı maddeler sayesinde, amonyak kullanarak yanmış yağ lekesini kolayca çıkarabilirsiniz. Bunun için bir miktar amonyağı fırının iç kısmının tamamına sürüp, birkaç saat bu şekilde beklemeniz ve sonrasında durulamanız yeterli oluyor.
Eter ile yağ lekesi çıkarma
Eter kullanarak bilhassa sentetik ürünler üzerinde oluşan yağ lekelerini çıkarabiliyorsunuz. Eter ile yağ lekesini çıkarmak için temiz bir bez üzerine birkaç damla eter dökmeniz ve yağ lekesini silmeniz yeterli oluyor. Bu işlemi balkon veya bahçe gibi açık bir alanda uygulamayı ve eterle sildikten sonra sentetik ürünü hemen çamaşır makinesinde yıkamayı ihmal etmemelisiniz.
Boraks ve limon suyu ile yağ lekesi çıkarma
Bir başka az bilinen yağ lekesi çıkarma yöntemi ise, limon suyu ve boraks ile lekeyi temizlemektir. Özellikle duvarlara sıçramış yağ lekelerini çıkarmak için yarım limon suyu ve az miktarda boraksı karıştırıp sildiğinizde duvardaki yağ lekesinden eser kalmadığını görebilirsiniz.
Yağ lekesi hakkında merak edilen sorular
Yağ lekesi çok sık karşılaşılan ve ne yazık ki bulaştığı yüzeye çok çabuk yerleşebilen bir leke türüdür. Çok can sıkıcı olduğu kadar, emek sarf etmeyi gerektiren yağ lekesi çıkarma yöntemleri ile duvar, halı, beyaz giysiler, halı ve fayanslarda görülen yağ lekesinin nasıl çıkarılması gerektiği hakkında Google’da en fazla aranan soru ve yanıtları bir araya getirdik.
Yağ lekesi çıkar mı?
Yağ lekesi maalesef çıkarılması en zorlu leke türleri arasında yer alır. Yağ lekesi oluştuğunda hemen müdahale edilir ve leke çıkarma yöntemlerinden herhangi birinin uygulanması halinde yağ lekesini çıkarmak mümkündür.
Yağ lekesi örtüden nasıl çıkar?
Masa örtüsü veya diğer örtülerdeki yağ lekesini çıkarmak için bulaşık deterjanından faydalanabilirsiniz. Lekeli bölgeye öncelikle bir miktar tuz serperek ardından ılık suda bulaşık deterjanı ile ovalayıp, çamaşır makinesinin yüksek dereceli programında yıkayabilir ve yağ lekesinin çıktığını görebilirsiniz.
Yağ lekesi beyaz tişörtten nasıl çıkar?
Beyaz tişört ve beyaz gömlekteki yağ lekelerini çıkarmak zor fakat imkansız değildir. Beyaz giysiler yağ lekesi olduğunda hemen tuz veya karbonat serpilerek fazla yağı içine çekmesi sağlanmalıdır. Bulaşık deterjanı ile lekeli bölge iyice köpürtülerek çamaşır makinesinin ön yıkamalı programında yıkanmalıdır. Dilerseniz çamaşır makinesinin deterjan gözüne sade maden suyu ve karbonat ilave edebilirsiniz.
Yağ lekesi koltuktan nasıl çıkar?
Koltuktaki yağ lekesini çıkarmanın en etkili yollarından bir tanesi, karbonat ile bir süre ovaladıktan sonra lekeli bölgeyi bulaşık deterjanı veya sabun ile silmektir.
Yağ lekesi çamaşır makinesinde çıkar mı?
Giysi, örtü ve perdelerdeki yağ lekesini çıkarmak için öncelikle tuz, bebek pudrası, un veya karbonat ile yağı emdirmelisiniz. Sonrasında makinenin yüksek sıcaklık olan programında yıkanmasıyla birlikte yağ lekesinden kurtulabilirsiniz.
Yağ lekesi camdan nasıl çıkar?
Mutfak camlarında sıkça görülen yağ lekesini çıkarmak için pratik bir leke çıkarıcı hazırlayabilirsiniz. Bunun için bir tebeşiri toz haline getirip, bir bardak suyun içerisine ilave ederek camı sildiğinizde yağ lekesinin çıktığını göreceksiniz.
Yağ lekesi ahşaptan nasıl çıkar?
Ahşaptaki yağ lekesi, kalıcı olabilmektedir. Bu nedenle çok hızlı müdahale edilmeli ve bir gazete kağıdı ile silinmelidir. Bu ön işlemin ardından bulaşık deterjanı iyice köpürtülür ve sadece köpüklü kısmıyla yağ lekesini silip, çıkarabilirsiniz.
Mobilyadaki inatçı yağ lekesi nasıl çıkar?
İnatçı yağ lekesini çıkarmanın birçok yöntem bulunuyor. Bunlardan özellikle ahşap kapı ve mobilyalar üzerinde en etkili ve kesin sonuç vereni, kil kullanmaktır. Yağ lekesi görülen bölgenin üzerine hafifçe sulandırılmış kil sürerek yaklaşık on dakika beklemelisiniz. Fırça ile kili ovaladıktan sonra aynı işlemi bulaşık deterjanı ile uygulayıp, mobilyadaki yağ lekesini temizleyebilirsiniz.
Yağ lekesi halı ve kilimden nasıl çıkar?
Halı ve kilimler yapısı gereği yağı çok çabuk içine çeker ve yağ lekesini çıkarmak zorlaşabilir. Zorlu ve inatçı yağ lekesini halıdan çıkarmak için temiz ve beyaz bir beze bir miktar benzin dökerek halıyı silebilirsiniz.
Yağ lekesi duvardan nasıl çıkar?
Duvardaki yağ lekesi boraks ile kolaylıkla çıkartılabilir. Bu pratik yöntem için yarım limon suyu ve bir miktar boraksı ılık su dolu bir kap içerisinde karıştırmalısınız. Ardından temiz bir sünger ya da bezle sildiğinizde duvardaki yağ lekesinin çıktığına tanık olacaksınız.
Yağ lekesi aspiratörden nasıl çıkar?
Mutfakta en fazla yağ lekesi görülen yer, aspiratör ve aspiratör filtresidir. Kimyasal madde kullanmadan doğal yöntemlerle aspiratördeki yağ lekesini çıkarmak için bir karışım hazırlayabilirsiniz. Kaynar suyun içerisine bir miktar karbonat ve beyaz sirke ilave ederek bu karışımı filtreyi yerleştirebileceğiniz büyüklükteki bir kabın içerisine koyun. Aspiratörden çıkartılan filtre bir süre bu karışım içinde bekletilip diş fırçası ile ovalandığında yağ lekesinden iz kalmayacaktır.
Yağ lekesi fayanstan nasıl çıkar?
Fayanstaki yağ lekesini çıkarmak için karbonat ve su karışımı ile fayansları silebilirsiniz. Yağ lekesi beklemiş ve çıkması zorlaşmış ise saf alkol ile sildiğinizde rahatlıkla fayanslardaki yağ lekelerini çıkarabilirsiniz.
Yağ lekesi mermer zeminden nasıl çıkar?
Mermer tezgahtaki ve mermer zeminlerdeki yağ lekesini doğal ve pratik yöntemlerle temizleyebilirsiniz. Yağ lekesinin üzerine bir miktar tuz ve beyaz sirke dökerek sert bir fırça ile ovalayabilir, çıkmayan yağ lekesinde ise benzinle silmeyi deneyebilirsiniz.
Yağ lekesi granit yüzeylerden nasıl çıkar?
Granit yüzeylerdeki yağ lekesini çıkarmak için en doğal yöntem, yağ lekesinin üzerini karbonat ile kaplayarak bir süre bekletmek ve sonrasında ıslak bezle silmektir.
Yağ lekesi fırından nasıl çıkar?
Fırındaki yağ lekesini çıkarmanın birçok doğal yöntemi bulunuyor. Bunlardan ilki, bir sprey şişesinin içerisine üç yemek kaşığı karbonat ve iki yemek kaşığı beyaz sirke ilave ederek iyice çalkalayın ve bu karışımla silerek fırındaki yağ lekelerin çıkarabilirsiniz. Bir diğer yöntem olarak ise, amonyaklı su kullanarak yağ lekelerini fırından çıkarmaktır. İki bardak su ile yarım bardak amonyağı bir kap içerisinde karıştırıp, fırındaki tüm yağ lekelerinin üzerine sürmelisiniz. Fırın kapağını kapatıp birkaç saat beklemenizin ardından ıslak bir bezle silip yağ lekelerinden tamamen kurtulabilirsiniz.
Yağ lekesi kuru temizleme ile çıkar mı?
Evde her türlü yöntemi denemenize rağmen yağ lekeler halen çıkmıyorsa kuru temizleme firmalarından yardım alabilirsiniz. Çeşitli leke çıkarıcı kimyasallar kullanılarak en inatçı yağ lekelerinin bile yok edildiğini görebilirsiniz.
Yağ lekesi parkeden nasıl çıkar?
Parke zemindeki yağ lekesini çıkarmak için lekenin üzerine tuz veya karbonat dökerek önce ovalamalı ve 15-20 dakika boyunca bekletmelisiniz. Sonrasında ıslak bir bezle silip, durulayabilirsiniz.
Yağ lekesi kazaktan nasıl çıkar?
Kazaklarda görülen yağ lekesini nişasta ile kolayca temizleyebiliyorsunuz. Yağ sıçrayan lekeli bölgenin üzerine bir yemek kaşığı nişasta sürüp, bir yandan yağı içine çekmesi bir yandan da lekenin çıkmasını sağlanabilir. Dökülen nişastanın üzerine nemli bir bez koyup tampon yaparak kazaktaki yağ lekesi çıkarılabilir.
Yağ lekesi sentetik kumaşlardan nasıl çıkar?
Sentetik kumaşlarda görülen yağ lekesi eter kullanarak kısa sürede çıkarılabilir. Beyaz bir bez üzerine bir miktar eter damlatarak yavaşça ovalayarak yağ lekesini silmeniz yeterli oluyor.
Yağ lekesi hemen nasıl çıkar?
Yağ lekesine sıcağı sıcağına müdahale etmeniz durumunda bu lekeden kolayca kurtulabilirsiniz. Yağ lekesini hemen çıkarmak için lekenin üzerine biraz tuz ekerek ovaladıktan sonra bulaşık deterjanı ile silebilirsiniz.
Yağ lekesi fritözden nasıl çıkarılır?
Fritözdeki yağ lekesini çıkartmak için krem deterjan veya çamaşır suyu kullanmayı tercih etmemelisiniz. Bunun yerine ılık su içerisine bir miktar karbonat ve sirke ilave ederek bu karışımla fritözü silebilir ve yağ lekelerini kolaylıkla çıkarabilirsiniz.
Yağ lekesi saten ve ipek gibi narin kumaşlardan nasıl çıkar?
Saten ve ipek türü narin kumaşlarda oluşan yağ lekesini çıkarmak için en iyi çözüm, bebek pudrası ile yağ lekesini temizlemektir. Bu işlemi gerçekleştirmek için yağ lekesinin üzerine bebek pudrası serperek yaklaşık 15 dakika beklemelisiniz. Dökülen pudranın yağı tamamen içine çekmesinin ardından nemli bir bezle yavaş yavaş tampon yaparak lekeden kurtulabilirsiniz.
Yağ lekesi kadife kumaştan nasıl çıkar?
Kadife örtü, koltuk ve giysilerdeki yağ lekesini çıkarmak için değişik bir önerimiz var. Kadifedeki yağ lekesini, ortadan ikiye kesilmiş olan soğanla ovaladığınızda yağ lekesinin tamamen çıktığını göreceksiniz.
Yıkanmış yağ lekesi nasıl çıkar?
Beklemiş veya yıkanmış yağ lekesini giysi ve diğer yüzeylerden çıkarmak için bir miktar karbonat ve su kullanarak macun kıvamında bir karışım elde etmelisiniz. Yıkanmış yağ lekesinin üzerine bu macunu sürüp diş fırçası ile ovaladıktan sonra durulayabilirsiniz.
Yağ lekesi ocak ve ocak gözünden nasıl çıkar?
Ocaktaki yağ lekesini çıkarmak için öncelikle ocağın üzerine kaynar su dökerek yağları yumuşatmalısınız. Sonrasında kolayca hazırlayacağınız su, sirke ve karbonat karışımı ile yağ lekelerini silip, kolayca çıkarabilirsiniz.
Yağ lekesi perdeden nasıl çıkar?
Perdeye sıçramış olan yağ lekesini çıkarmak için önce yağ lekesinin üzerine tuz veya karbonat dökerek bir süre ovalamalısınız. Bu ön işlemin ardından lekeli bölgeyi bulaşık deterjanı ile yıkayarak yağ lekesini yok edebilirsiniz.
Kaynak: Cemre
Yağ lekesi nasıl çıkar? Yağ lekesini çıkarmanın doğal ve pratik yolları nelerdir? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz