Magazin
Adenomyozis nedir? Sorusu son zamanlarda kadınlar tarafından merak edilmekte. Aslında uterus adenomyozisi olarak da geçmektedir. Özellikle kadın menopoza girdiğinde bitmesi ile karakterize bir durumdur. Jinekolog tarafından teşhisinin ve tedavisinin yapılması gerekmektedir. Adenomyozis nedenleri nelerdir? Sorusunun cevabını sizler için kaleme aldık.
Adenomyozis Nedir, Neden Olur?
Adenomyozis Nedir?
Adenomyozis nedir? Sorusu doktor tarafından tanısı konulmuş hastalar için bir araştırma cümlesi oldu. Halk arasında uterus adenomyozisi olarak da adlandırılmaktadır. Özellikle menstrüasyon sırasında ağrı, kanama veya şiddetli kramp gibi belirtilerin neden olan rahmin duvarlarında bir kalınlaşmanın meydana gelme durumudur.
Genellikle tedavi için rahmin alınması gerekmektedir. Lakin daha bu evreye gelmeden önce anti-inflamatuar ilaçlar veya hormonlar ile kontrol altına alınmaya çalışılmalıdır.
Adenomyozisin ilk belirtileri, kadının çocukluktan beri adenomyozisi olduğu durumlarda bile, doğumdan 2 ila 3 yıl sonra ortaya çıkabilir ve genellikle menapozdan sonra, adet döngüsü durduğunda ortaya çıkmayı bırakırlar.
Adenomyozisin Belirtileri
Adenomyozisin belirtileri şunlardır:
- Göbek şişmesi
- Adet sırasında çok güçlü kramplar
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Adet akışının miktarı ve süresinde artış
- Dışkılama sırasında kabızlık ve ağrı
Adenomyozis her zaman belirtilere neden olmaz, ancak belirtiler genellikle hamilelikten sonra ortaya çıkar ve menopozdan sonra kaybolur. Ek olarak, adenomyozis dismenore ve anormal uterin kanamanın nedenlerinden biri olabilir ve genellikle teşhis edilmesi zordur.
Adenomyozis tanısı mutlaka jinekolog tarafından konulmalıdır ve genellikle MRI çekilerek; ağrı, ağır kanama veya hamile kalma güçlüğü şikayetleri gibi semptomlar gözlemlenerek yapılır. Ayrıca hastalığın teşhisi, örneğin rahim kalınlaşmasını değerlendiren transvajinal ultrason veya histerosonografi gibi diğer görüntüleme testleri kullanılarak da yapılabilir.
Adenomyozis Nedir, Neden Olur? İşte 5 Belirtisi
Adenomyozis Hamileliğe Engel Mi?
Adenomyozis, örneğin ektopik gebelik veya düşük gibi gebelikte ciddi yan etkilere neden olabilir ve bu yan etkilerden kaçınmak için kadın doğum uzmanı tarafından düzenli olarak izlenmesi önerilir. Ayrıca bazı durumlarda adenomyozis embriyonun rahme yapışmasını zorlaştırarak hamileliği zorlaştırabilir.
Adenomyozis belirtileri genellikle hamilelikten sonra ortaya çıkan uterusun gerilmesi nedeniyle ortaya çıkar ve bu nedenle çoğu kadın hastalığın başlangıcından önce hamile kalabilir ve çocuk sahibi olabilir.
Adenomyozisin Nedenleri?
Adenomyozisin nedenleri hala net olarak bilinmemektedir. Lakin bu durum, örneğin jinekolojik ameliyatlar, bir ömür boyu birden fazla hamilelik veya sezaryen ile doğum nedeniyle uterusa gelen travma sonucu olabilir.
Ek olarak adenomyozis, genellikle teşhis edilmesi zor olan dismenore veya anormal uterin kanama gibi diğer sorunların nedenlerinden biri olabilir.
Adenomyozis Nedir, Neden Olur?
Adenomyozisin Tedavisi
Adenomyozis tedavisi var olan belirtilere göre değişkenlik göstermektedir ve tedavi bir jinekolog tarafından gerçekleştirilmelidir. Genellikle ilaçla veya ameliyatla tedavisi gerçekleştirilir. Genellikle ademnomyozis tedavisi şunları içermektedir.
- Ağrı ve iltihabı hafifletmek için iltihap önleyicilerle tedavi
- Vajinal halka veya RİA gibi hormonal ilaçlarla tedavi
- Adenomyozisin rahmin belirli bir bölgesinde yer aldığı ve kas içine derinlemesine nüfuz etmediği durumlarda, rahim içindeki fazla endometriyal dokuyu çıkarmak için yapılan cerrahi işlem
- Rahmi tamamen çıkarmak için total histerektomi yapılan rahmin alınması ameliyatı
Uterusu çıkarmak için yapılan cerrahi, hastalığın semptomlarını tamamen ortadan kaldırır, ancak yalnızca daha ciddi vakalarda, kadının artık hamile kalmayı düşünmediği ve adenomyozis sürekli ağrıya ve aşırı kanamaya neden olduğunda gerçekleştirilir.
Adenomyozis ile Endometriozis Aynı Şey Midir?
Adenomyozis, uterus kasındaki endometriyal dokunun büyümesine tekabül ettiği için bir tür endometriozis olarak kabul edilir.
Ek olarak, birkaç tip adenomyoz vardır ve rahmin belirli bir bölgesinde yer aldığında fokal olabilir veya rahmin duvarı boyunca yayıldığında daha ağır ve hacimli hale geldiğinde diffüz olabilir.
Endometriozis, endometriyal dokunun uterus dışında, bağırsaklar, yumurtalıklar, fallop tüpleri veya mesane gibi yerlerde büyümesi ile karakterize bir durumdur.
Adenomyozis Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Öncelikle bir jinekolog tarafından teşhis ve tedavisinin konması gerekmektedir. Lakin böyle bir durum olmamış ise kişinin myometrium tabasında deformeler meydana gelebilmektedir. Buda ilerleyen zamanlarda geri dönülmesi zor olan durumlara neden olabilir.
Adenomyozis Kendiliğinden Geçer Mi?
Genellikle kadının menopoza girmesinden sonra belirtiler tamamen ortadan kalkmaktadır. Lakin daha öncesinden kendiliğinden geçme gibi bir şey söz konusu değildir.
Kaynak: Cemre
Adenomyozis Nedir, Neden Olur? İşte 5 Belirtisi Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz