Magazin
Diş eti iltihaplanması sağlık açısından ciddiye alınması gereken bir sağlık problemidir. Söz konusu durum uzun süre devam ederse, periodontal hastalıklara ve potansiyel diş kaybına neden olabilir. Hatta diş eti iltihaplanması kalp krizi ve / veya inme gibi sonuçlar doğurabilecek derecede ciddi bir rahatsızlıktır. Sonuçları göz önünde bulundurarak, hastalığın işaretlerini tanıyabilme ve sebeplerini bilme hastalığın olmasından önce tedavi edilmesine olanak sağladığı için çok iyi bir fikirdir. En önemlisi, iltihaplı diş etini önlemek için ne yapılacağını bilmek, ağız bakımı sorununun getirdiği acıları ve diş kaybını önleyecektir.
Şişkin Diş Etleri Belirtileri Nelerdir?
Amerikan Diş hekimleri Birliği diş etlerinin iltihaplanma belirtilerini birçok yerde sıralamaktadır ve bu sayede diş hekimlerine ne zaman gidilmesi gerektiğini bildirmektedir. Bu semptomlar, kırmızı, şişmiş ve yumuşamış diş etlerinin yanı sıra fırçalama, diş ipi ile temizlik yapma ve gevrek veya sert yiyecek yerken kanamalar yapan diş etlerini içerir. Diğer semptomlar arasında ağız yaraları, ağız kokusu ve dişe yapışık olmayan diş eti dokuları veya gömülmüş dişlerden uzaklaştırılmış diş eti dokusu bulunur.
Diş Eti İltihaplanmasının Sebepler Nelerdir?
Diş eti hastalığı, çoğunlukla dişlerinizde ve diş eti çizgisinde sürekli olarak oluşan bir yapışkan film olan plak gelişiminden kaynaklanır. Plak, zararlı toksinleri salgılayan bakterileri içerdiğinden, temizlenmez ise diş etlerini tahriş eder. Tedavi edilmediğinde, iltihaplı diş eti dokusu girintili hale gelebilir ve cep oluşabilir ve diş eti hattının altında plak oluşmaya devam edebilir. Bu komplikasyon, dokuyu daha da tahriş eder. Bu işlemi durdurmak için herhangi bir adım atmazsanız, kemik ve diğer diş destekli dokular yok olana kadar bu olay devam edecektir.
Amerikan Periodontoloji Akademisi'ne göre, diş etlerinin iltihaplanmasının başlıca nedeni plak olmakla birlikte, diğer faktörler bu soruna katkıda bulunabilir veya gelişme ihtimalini artırabilir. Stres, zayıf beslenme, tütün kullanımı, obezite ve 65 yaşın üstünde olma durumlarında hastalığa yakalanma riski artar. Vücudunuzun iltihaplanma sistemini etkileyen bir hastalığınız varsa ya da dişlerinizi sıkıştırırsanız ve sıkarsanız, daha ciddi bir durum geliştirme riski taşırsınız.
Şişkin Diş Etlerini Nasıl Önlersiniz
Bu durumdan kaçınmak için yapabileceğiniz en önemli şey, günde iki kez dişlerinizi fırçalamak ve yatmadan önce bir kez diş ipi ile temizlik yaparak, plak oluşumunu önlemektir. Ayrıca antimikrobiyal bir gargara ile ağız içinizi temizleyebilirsiniz. İyi bir ağız bakımını düzenli olarak uygularsanız dahi, bazı plaklar sertleşebilir ve diş taşı adı verilen ve diş hekimliği veya özel uygulamada diş hijyenisti tarafından yapılan profesyonel bir temizlik ile ortadan kaldırılabilen bir taş yatağı oluşturabilir. Diş hekimlerinize düzenli ziyaretler yapmak önemlidir; çünkü iltihaplı diş eti belirtileri olup olmadığını diş hekimleri kontrol edebilir ve sizin sağlıklı bir ağıza sahip olmanız için tavsiyelerde bulunabilir. Dişlerinizi temiz tutmanın yanı sıra sigara ve tütünden kaçının ve sağlıklı bir diyet izleyin.
Diş eti iltihap belirtilerini izlemek, ne zaman bir diş hekimine giderek daha fazla tedavi gerekip gerekmediğini görmek için karar vermenize yardımcı olur. Durumun nedenlerini bilmek daha kötüye gidebilecek alışkanlıklardan kaçınmaya veya bu alışkanlıklardan ayrılmanıza yardımcı olacaktır. İyi haber, alışılmadık vakalar haricinde, evde iyi ağız hijyen uygulamaları izleyerek ve her 6 ayda bir profesyonel temizlik yaparak iltihaplı dişetleri önlenebilir.
Kaynak: Cemre
Diş Eti Şişmesi Neden Olur? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz