Magazin
LYM düşüklüğü ve LYM yüksekliği nedir? Vücut tarafından yeterli lenfosit üretiminin gerçekleştirilememesi sonucunda vücutta bazı aksaklıklar meydana gelir. Çeşitli hastalıklar sonucunda oluşabilen LYM yetersizliği, aynı zamanda bazı hastalıklara da neden olabilir. LYM değerlerindeki dalgalanmalar dönem dönem normaldir ancak olması gerekenden daha düşük değerler ve uzun süreli devam eden bu sorun olan hastalıkları tetikleyip vücut direncini düşürerek hastalıklara daha açık bir hale getirebilir. LYM düşüklüğüne neden olan hastalıklar ve durumlar nelerdir? LYM düşüklüğü nasıl yükseltilir? Tıpta lenfositoz olarak adlandırılan LYM yüksekliği, LYM düzeyinin referans değerlerin üzerinde bulunması durumudur. Bu durum genellikle bir enfeksiyon hastalığının ardından gerçekleşir. LYM yüksekliği neden olur?
İlginizi çekebilir: Kan tahlilinde yazan HCT nedir? HCT aralığı kaç olmalı?
LYM nedir?
Kanın bileşiminde trombosit kan hücreleri, kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri bulunur. Beyaz kan hücrelerine tıpta lökosit adı verilir. Beyaz kan hücrelerinin çeşitleri bulunur. Monositler (MON), nötrofiller (NEU) bazofiller (BASO) eozinofiller (EOS) lenfositler olarak 5 türde incelenir. Tüm bu beyaz kan hücreleri vücudun mikroplara karşı korunmasında görev alır. Lenfositler de diğer kan hücreleri gibi kemik iliğinde üretilir, tek farkla lenf dokularında yer alırlar. Rutin sağlık kontrollerinde veya herhangi bir şikayet ile yapılan tahlillerde incelenebilir. Tam kan sayımı ismi ile bildiğimiz hemogram testinde lenfositler araştırılan parametrelerden biridir. Lenfosit düzeyleri tahlil sonuçlarında LYM olarak belirtilir. Çeşitli nedenlerden dolayı da LYM normal değer aralığının altında veya üstünde çıkabilir. LYM ne demek? Türkçesindeki gibi LYM anlamı tam karşılığı olan LYM açılımı 'Lymphocyte' kelimesinin harflerinden oluşur. Vücudun ana bağışıklık türlerinden biri olan lenfositler vücudu tehdit eden virüsler, bakteriler, mantarlar, yabancı maddeler ve kanser hücreleri gibi birçok etkene karşı savaşır ve bunları yok etmekle görevlidir. LYM ne demek? Kandaki lenfosit miktarı olarak açıklanan bu hücreler B lenfositleri ve T lenfositleri olarak ikiye ayrılır. Her iki lenfosit türü de kemik iliğinde üretilir ve görev serüvenleri başlar. T lenfositleri timus bezine gider. Timus bezi bağışıklık sisteminde önemli görevlere sahiptir ve boyun bölgesinde yer alır. B lenfositleri ise kemik iliğinde kalır. B lenfositleri görevi yabancı maddelere karşı savaşan antikorların üretimidir. Bu antikorlar bağışıklık proteini olarak da adlandırılabilir. T lenfosit hücrelerinin ana görevi kanser hücrelerini yok etmek ve bağışıklık tepkisini düzenlemektir. Vücutta bulunan LYM seviyesi yapılan kan testleri ile ölçülür. Verilen kan örneği sonuçları uzman hekim tarafından incelendikten sonra hastaya teşhis konur.
LYM değeri kaç olmalı?
Lenfosit değerleri kişilerde çeşitli etkenlere göre değişiklik gösterebilir. LYM değerlerinin doğru çıkması için LYM testi öncesi hasta durumu çok önemlidir. Eğer testi yaptıracak kişi farklı bir rahatsızlık, enfeksiyon, kronik hastalık geçiriyorsa veya gebelik gibi bir durum söz konusuysa LYM test sonuçları beklenen değerler dışında çıkabilir. Aynı şekilde cinsiyet, ırk, yaşam tarzı, yaşanılan bölge gibi dış etkenler de vücuttaki LYM değerlerinin farklı çıkmasına neden olabilir. Tüm bunların yanı sıra kan örneğini alıp analiz eden laboratuvarlar arasında da normal kabul edilen değer aralıkları farklılık gösterebilir. Normal LYM değerleri ise aşağıdaki şekildedir;
- Yetişkin bireylerde 1000 ila 4800 mcl aralığında olmalıdır.
- Çocuklarda LYM değeri 3000 ila 9500 mcl aralığında olmalıdır.
- Bebeklerde LYM değeri bağışıklık sistemi henüz yeni gelişmeye başladığından 11000 mcl seviyelerine kadar ulaşabilir.
Lenfosit değerlerindeki bozuklukların büyük bir çoğunluğu vücuttaki enfeksiyonlara bağlı olarak gelişir. Fakat bazı durumlarda hafif düşüş ve yükselişler basit nedenlerle de gelişebilir. Fakat kan testinde bu değere ilişkin bir bozukluk gören hekim tarafından daha ileri araştırma ve tanı testlerine başvurulmalıdır.
LYM düşüklüğü nedir?
LYM düşüklüğü ne anlama gelir? LYM eksikliği, kandaki LYM referans aralığının altında tespit edilmesi durumudur ve tıpta lenfopeni olarak adlandırılır. Lenfosit düzeyindeki hafif düşüşler stres, dengesiz beslenme, yoğun fiziksel aktivite gibi nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Soğuk algınlığı gibi enfeksiyonların ardından da görülen bu tarz lenfosit düşüklükleri genellikle geçici ve zararsızdır. Fakat LYM düzeyindeki aşırı düşüklük bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Kandaki lenfosit seviyesi, yetişkinler için 1000 mcl, çocuk ve bebeklerde ise 3000 mcl altında bulunması halinde uzmanlar hastaya lenfopeni teşhisi koyar. LYM eksikliği, vücudun bağışıklık sistemini dirençsiz hale getirerek, dışarıdan gelebilecek virüs, bakteri gibi mikroorganizmalara karşı savunmaz bir konuma sokar.
LYM düşüklüğü neden olur?
Vücut tarafından yeterli lenfosit üretiminin gerçekleştirilememesi sonucunda vücutta bazı aksaklıklar meydana gelir. Çeşitli hastalıklar sonucunda oluşabilen LYM yetersizliği, aynı zamanda bazı hastalıklara da neden olabilir. LYM değerlerindeki dalgalanmalar dönem dönem normaldir ancak olması gerekenden daha düşük değerler ve uzun süreli devam eden bu sorun olan hastalıkları tetikleyip vücut direncini düşürerek hastalıklara daha açık bir hale getirebilir. LYM düşüklüğüne neden olan hastalıklar ve durumlar aşağıdaki gibidir.
- Lenfoma, lenfositik anemi ve hodgkin lenfoma gibi hastalıklar
- Enfeksiyon hastalıkları
- Kalıtsal hastalıklar
- Çölyak, Crohn veya ülseratif kolit gibi bağırsak hastalıkları
- Kronik böbrek hastalıkları
- Multipl skleroz gibi sinir hastalıkları
- Otoimmün hastalıklar (sistemik lupus eritematozus, romatoid artrit vb.)
- HIV ve AIDS
- Kanser
- Lenfositlerin dalak veya lenf bezlerinde tutulması
- Toksinler tarafından lenfositlerin yok edilmesi
- Vitamin ve mineral (özellikle çinko) eksiklikleri
- Kanser tedavisi uygulamaları
- Kortizonlu ilaç kullanımı
- Alkol ve sigaranın aşırı kullanımı
LYM düşüklüğü belirtileri nelerdir?
Lenfopeni genellikle hastada herhangi bir belirtiye yol açmaz ve kan testleri sonucunda tespit edilir. Yetişkinlerde 1000 mcl, çocuklarda ise 3000 mcl altında bulunan lenfosit değerlerine yönelik olarak herhangi bir somut neden söz konusu değilse daha farklı tan testleri, görüntüleme testleri, kemik iliği biyopsisi gibi araştırmaların yapılması gerekir. Bu nedenle bazı durumlarda ise lenfosit düzeyinde düşüşe yol açan sağlık sorunundan kaynaklı olan belirtiler görülebilir. Aynı şekilde kişinin genel sağlık durumuna, yaşına göre belirtilerin seyri ve şiddeti değişebilir. Özellikle yetişkin ve yaşlı bireylerde herhangi bir LYM düşüklüğü semptomu hissedilmeyebilir. Lenfosit düşüklüğü genellikle, farklı bir hastalık nedeniyle verilen kan testi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Lenfosit eksikliği belirtileri genellikle yüksek ateş ile kendini gösterir. Diğer LYM düşüklüğü yaygın belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Sürekli öksürük
- Burun akıntısı
- Deri döküntüleri
- Eklem ve kas ağrıları
- Gece aşırı terleme
- İştahsızlık ve takiben ani kilo kaybı
LYM düşüklüğüne ne iyi gelir?
Ciddi bir hastalık sonucu LYM düşüklüğü oluşmadıysa, ilaç tedavisi uzmanlarca en etkili yöntem olarak kullanılıyor. LYM düşüklüğü kullanılan bir ilaçtan da kaynaklanabilir. Bu gibi durumlarda uzman doktor gereken tedaviyi uygulayarak, ilaç alımını durdurabilir ya da değiştirebilir. Eğer sürekli olarak devam eden bir LYM düşüklüğü söz konusu ise detaylı kan testi istenir ve elde edilen test sonucu ile hastanın lenfosit seviyesi sürekli takip altında tutulur. LYM düşüklüğü problemi vücut bağışıklık sisteminde ciddi hasarlar bırakan bir sorundur. Bu nedenle lenfosit düşüklüğü tedavisinin ardından hasta, bağışıklık sistemini güçlendirecek yöntemleri tercih etmelidir. Bu yöntemler uzman hekim tarafından hasta ile paylaşılır. Ancak siz de bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için uygun beslenme programı ile tedavi sürecinize destek olabilirsiniz. LYM düşüklüğü nasıl yükseltilir? diye soruyorsanız işte cevabı!
- Doktor önerisi ve bilgisi dahilinde D vitamini takviyesi
- Yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et gibi çinko değeri yüksek besinlerin tüketimi,
- Havuç, ıspanak, balkabağı, marul ve kavun gibi beta karoten içeren besinlerin tüketimi,
- Portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi yüksek C vitamini içeren gıdaların tüketimi,
- Sigara ve alkol kullanımından uzak durma,
- Bol su tüketimi,
- Uyku düzenine özen gösterme gibi önlemlerle kan değerlerinizin düzelmesine yardımcı olabilirsiniz.
LYM yüksekliği nedir?
Tıpta lenfositoz olarak adlandırılan LYM yüksekliği, LYM düzeyinin referans değerlerin üzerinde bulunması durumudur. Bu durum genellikle bir enfeksiyon hastalığının ardından gerçekleşir. Çoğu zaman zararsız ve geçici bir durumdur ve herhangi bir medikal tedavi gerektirmez. Fakat eğer LYM yüksekliği aşırı yüksekse ve lenfositoz düzeyindeyse bu yükseklik bazı kronik hastalıklar, kan kanseri veya inflamatuar bağırsak hastalığı gibi farklı hastalık türlerinin belirtisi olabilir. Genel olarak yetişkinlerde 3000 mcl üzerinde, çocuklarda ise yaşa göre değişmekle birlikte ortalama olarak 9000 mcl üzerinde tespit edilen LYM düzeylerinde bu durumun nedenine yönelik araştırma yapılmalı ve tedaviye başlanmalıdır. Bebeklerde LYM yüksekliği, çok fazla rastlanılan bir durum değildir. Bağışıklık sisteminin yeni gelişmesi nedeniyle, bebeklerdeki LYM normal değeri, yetişkinlere göre daha yüksek seviyede seyreder. Bebeklerde LYM değeri, 11.000 mcl üzerine çıktığında, bebeğin yakın zamanda enfeksiyongeçirdiğini ve bu süreçte bağışıklık sisteminin çalıştığını gösterir. Dolayısıyla endişelenmeye gerek yoktur.
LYM yüksekliği neden olur?
Söylediğimiz gibi LYM yüksekliği genel olarak, vücutta geçirilen rahatsızlık sonrası yaşanır. Hastalık yapıcı antikorları yok etmek için üretilen lenfosit, görevini tamamladıktan sonra da kanda bulunmaya devam eder. Bu nedenle hastalık sonrası yapılan testlerde LYM değeri yüksek çıkabilir. Ancak bu artış sürekli devam ettiğinde ciddi sonuçlara yol açabilir.
- Sarılık
- Lösemi,
- Kızamık
- Kabakulak
- Tüberküloz
- Brusella (Bakteriyel rahatsızlık)
- Toksoplazma (Parazit rahatsızlığı)
- Vakülit (Kan damarı iltihabı)
- AIDS
LYM yüksekliği belirtileri nelerdir?
LYM yüksekliği aşırı yüksekse ve lenfositoz düzeyindeyse bu yükseklik bazı kronik hastalıklar, kan kanseri veya inflamatuar bağırsak hastalığı gibi farklı hastalık türlerinin belirtisi olabilir. Daha normale yakın yüksekliklerde sıklıkla belirti vermeyen LYM yüksekliği kızamık, suçiçeği gibi viral enfeksiyonlar, tüberküloz ve boğmaca gibi hastalıklar, parazitlerin neden olduğu toksoplazma hastalığı, HIV ve AIDS, brusella ve damar iltihabı (vaskülit) gibi hastalıklar da lenfosit düzeyinde yükselişe neden olur. LYM yüksekliğinin pek çok belirtisi olabilir ve tam olarak ayrıştırılamaz.
- Halsizlik
- İshal
- Mide bulantısı bazen kusma
- Yüksek ateş
LYM yüksekliğine ne iyi gelir?
LYM düzeyinin yükselmesine birçok hastalık veya durum sebep olabilir. Geçirilen enfeksiyon sonrasında artış gösteren değerler için uzman hekim genellikle ilaç tedavisi önerir. Uygulanan tedavi yöntemi sonrası LYM değerleri kontrol edilir ve düşüklük görünmüyorsa hastaya daha detaylı testler uygulanır. Kan testleri, görüntüleme testleri hatta gerek görülürse biyopsi yapılabilir. Bu tetkikler sonucunda hastaya kan veya lenf kanseri teşhisi konulabilir. Kanser nedenli LYM yüksekliği için kemoterapi tedavisi tercih edilir. Ancak bu yükseklik kanser gibi ciddi bir hastalık nedenli değil ise, enfeksiyona yönelik bir problemse antibiyotik veya benzeri tedaviler tercih edilir.
Hangi nedenle olursa olsun LYM yüksekliği tespit edilen hastalar doktor tarafından izlemeye alınmalı ve hastanın uygun olan tedavi yöntemine uyması gerekir. Seçilen tedavi yönteminin yanında LYM yüksekliği nasıl düşürülür? diye soruyorsanız evde bazı hususlara dikkat ederek tedavi sürecinde destek olabilirsiniz.
- Günlük açık hava yürüyüşleri ve hafif egzersiz uygulamaları
- İdeal kilonun korunması
- Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterme
- Stres ve depresyondan uzak kalma
- Sigara ve alkol kullanımının mümkünse bırakılması veya azaltılması
- Bol su tüketilmesi
LYM yüksekliği tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlar doğurabilecek bir rahatsızlıktır. Sürekli olarak devam eden LYM yüksekliği mutlaka kontrol edilmeli ve en kısa zamanda uygun tedaviye başlanmalıdır. Aksi halde uzun süreli devam eden LYM yükseklikleri kanser, AIDS gibi ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir.
Kaynak: Cemre
Kan tahlilinde yazan LYM nedir? LYM aralığı kaç olmalı? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz