Magazin
Omega 3’ün sağlığa faydaları bilinenlerin aksine aslında oldukça fazladır. Özellikle demans, damar tıkanması gibi ciddi yan etkileri olan hastalıklar için Omega 3 birebirdir. Bizde bu yazımızda Omega 3’ün sağlığa faydaları nelerdir? Sorusunun cevabını ele aldık.
Omega 3’ün sağlığa faydaları nelerdir?
Omega 3’ün sağlığa faydaları
Omega 3, güçlü bir anti-inflamatuar etkiye sahip iyi bir yağ türüdür ve bu nedenle hafıza ve ruh halini iyileştirmenin yanı sıra kolesterol ve kan şekeri seviyelerini kontrol etmek veya kardiyovasküler ve beyin hastalıklarını önlemek için kullanılabilir.
Özellikle somon, ton balığı ve sardalya gibi deniz balıklarında ve chia gibi tohumlarda bulunabilen omega 3’ün üç türü vardır: dokosaheksaenoik asit (DHA), eikosapentaenoik asit (EPA) ve alfa-linolenik asit (ALA).
Özellikleri nedeniyle, omega 3, sağlıklı ve dengeli bir diyet için temel bir besin maddesi olarak belirtilmiştir. Omega 3’ün sağlığa faydaları şu şekildedir:
Kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir görev görür.
Omega 3, atardamarlarda yağ plaklarının oluşumundan sorumlu olan kötü kolesterol ve trigliseritlerin azaltılmasına yardımcı olur. Bu da atardamarların daha iyi çalışmasına yardımcı olur ve kalp krizi, aritmi, kalp yetmezliği ve inmeyi önlemeye yardımcı olur.
Ayrıca omega 3, iyi kolesterolü artırmaya, kan basıncını kontrol etmeye ve hücre hasarını azaltmaya yardımcı olarak kan damarlarını sağlıklı tutar.
Depresyonla savaşmanıza yardımcı olur.
Omega 3 beyin hücrelerini korur, aktivitelerini iyileştirir; serotonin, dopamin ve noradrenalin gibi duygulardan sorumlu hormonları düzenlmeye yardımcı olur.
Böylece omega 3 depresyonu önlemeye, savaşmaya ve depresyonun tedavisine yardımcı olur.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek, otoimmün hastalıkların önüne geçer.
Bazı hastalıklarda mesela 1 diyabet veya multipl skleroz durumunda bağışıklık sistemi vücuttaki sağlıklı hücreleri tanımaz ve hücreleri yok eder. Burada omega 3 otoimmün hastalıkları geliştirme riskini azaltmaktadır.
Beyin aktivitelerini geliştirir.
Omega 3, beyin fonksiyonları için çok önemli bir besindir. Çünkü beynin %60’ı yağdan, özellikle de omega 3’ten oluşur. Dolayısıyla, bu yağdaki bir eksiklik, daha düşük öğrenme veya hafıza kapasitesi ile ilişkilendirilebilir.
Burada günlük omega 3 almak beynin düzgün çalışmasını sağlayarak, hafızayı ve muhakemeyi geliştirerek beyin hücrelerinin korunmasına yardımcı olur.
Cildin daha parlak ve kadifemsi görünmesini sağlar.
Omega 3, özellikle DHA, cildi yumuşak, nemli, esnek ve kırışıksız tutan hücre zarının sağlığından sorumlu cilt hücrelerinin bir bileşenidir. Böylece omega 3 tüketerek cildin bu özelliklerini ve sağlığını korumak mümkündür. Ayrıca omega 3, antioksidan etkisi olduğu için cildi yaşlanmaya veya cilt kanserine neden olabilecek güneş hasarlarından korumaya yardımcı olur.
Vücudun kas performansını arttırmaktadır.
Omega 3 takviyesi, egzersizin neden olduğu kas kasılmalarını azaltmaya, kas iyileşmesini hızlandırmaya ve antrenman sonrası ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Omega 3 ayrıca ruh halini iyileştirmeye ve antrenmandaki performansı artırmaya yardımcı olur.
Vücuttaki enflamasyonu azaltır.
Omega 3, örneğin eikosanoidler ve sitokinler gibi iltihaplı maddelerin üretimini azalttığı için, iltihaplı bağırsak hastalığı veya romatoid artrit tedavisinde çok yararlı olabilen iltihap önleyici özelliklere sahiptir.
Pıhtı oluşumunun önüne geçmektedir.
Omega 3, özellikle DHA ve EPA, pıhtılaşma önleyici özelliklere sahiptir. Kan trombositlerinin bir araya toplanmasını önleyerek kan pıhtılarının oluşumunu azaltır. Bu nedenle omega 3, derin ven trombozu veya pulmoner emboli gibi ciddi yan etkileri önlemeye yardımcı olabilir.
Astımla mücadelede harika bir müttefiktir.
Omega 3, iltihap önleyici etkiye sahip olduğu için astımla mücadeleye yardımcı olur. Gelebilecek olan kriz riskini azaltır.
Kan şekerini normal seviyede dengeler.
Bazı araştırmalar, omega 3’ün tip 2 diyabet tedavisinde önemli bir müttefik olabilecek insülin hormonunun direncini artırarak kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Demans hastalığının önüne geçin.
Bazı araştırmalar, omega 3 tüketiminin beyin nöronlarının işleyişini iyileştirerek hafıza kaybını, dikkat eksikliğini ve mantıksal düşünme güçlüğünü azaltabildiğini ve bu da Alzheimer geliştirme riskini azaltabileceğini gösteriyor.
Çocuklarda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) kontrol eder.
Birçok çalışma, omega 3 eksikliğinin çocuklarda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ile ilişkili olduğunu ve artan omega 3, özellikle EPA tüketiminin bu bozukluğun belirtilerinin azaltabileceğini, dikkatin artmasına yardımcı olabileceğini, görevleri tamamlama ve hiperaktiviteyi, dürtüselliği azaltmayı göstermektedir.
Kaynak: Cemre
Omega 3’ün sağlığa faydaları nelerdir? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz