Magazin
Rezene yağı ile saç bakımı yüzyıllardan beri birçok insanın göz bebeği oldu. Özellikle Rezene yağı ile saç uzatmak birçok insan tarafından denendi ve mükemmel sonuçlar elde ettiler. Saç uzatmanın yanı sıra Rezene yağı saç dökülmesi için de oldukça faydalıdır. Hadi hep beraber önce rezene yağı hakkında bilgiler öğrendirip Rezene yağı ile saç bakımı nasıl yapılır? Sorusunun cevabına söz atalım.
İlginizi çekebilir: Portakal yağı ile saç bakımı nasıl yapılır? Portakal yağı ile saç nasıl uzar?
Rezene
Rezene, aslen Akdeniz'in güney bölgesinden gelen ve şu anda farklı kıtalarda yetiştirilen yabani bir bitkidir. Mutfak ve tıbbi özellikleri Mısırlılar, Romalılar, Çinliler ve yerli halklar gibi eski halklardan beri bilinmektedir.
İtalyanlar da dahil olmak üzere birçok mutfağın vazgeçilmezi olan rezene, ülkenin güneyinde çok yaygın bir bitkidir. Popülerleşmesi, ilk Roma İmparatoru olan Charlemagne'nin Orta Avrupa'daki ekiminin ana destekçilerinden biri olduğunu bilinmektedir.
Bilimsel adı Foeniculum vulgare ile bilinen rezenenin tüm kısımları aromatiktir ve anason aromasına sahiptir. 2 metre yüksekliğe kadar ulaşabilir, Temmuz ve Ağustos aylarında çiçek açar. Yumuşak yaprakları vardır
Rezene yağı
Yüzyıllardır kadınların göz bebeği olan rezene yağı, değerini yeni yeni görmeye başladı. Uzmanların üzerine birçok araştırmada bulunduğu, dergilerin kapaklarında bile yerini almayı başaran rezene yağı; kilo verme, cilt güzelletirme, doku onarımı, masajlarda tercih edildi. Lakin rezene yağı epilepsi hastası olan bireylerde uygun değildir. Aynı zamanda çocuklar içinde kullanımı sakıncalıdır.
Rezene yağının faydaları
Yara iyileşmesine yardımcı olur. Antibakteriyel ve antiinflamatuar özelliklere sahip olduğu için rezene yağı, farklı bakteri türleriyle savaşmaya, yara enfeksiyonunu önlemeye ve iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur
Spazmlarını veya krampları azaltmak için etkilidir. Rusya, Saint Petersburg Doktora Sonrası Tıp Akademisi Pediatri Bölümü tarafından yapılan bir araştırmada bağırsak spazmlarını veya krampları azaltmak için rezene yağının mucizevi faydalarını keşfettiler.
Yaklaşık 23 antioksidan ve antimikrobiyal maddeye sahiptir. Flavor and Fragrance Journal'da yayınlanan bir araştırma , Pakistan menşeli tohumlardan elde edilen rezene esansiyel yağının aktivitesini inceledi ve yüksek miktarda fenol ve flavonoid içeren yaklaşık 23 maddeye sahip olduğunu buldu. Bu bileşiklerin yüksek konsantrasyonu, serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olmasının yanı sıra, bazı bakteri ve mantar türlerine karşı da aktivite sağlar
Gaz ve kabızlığın önüne geçer. Rezene yağı bağırsak sağlığını korumak için önemli rol oynamaktadır. Gaz oluşumunu ve dışkı aktivitesini önlemeye veya bunlarla mücadele etmeye, bağırsağı temizlemeye ve kabızlık belirtilerini hafifletmeye yardımcı olan gaz giderici etkiye sahiptir.
Kilo vermenize yardımcı olur. Rezene esansiyel yağı, iştahınızı kontrol etmek için harika bir kaynaktır ve doğal olarak kilo kaybına katkıda bulunur. Yiyeceklere, meyve sularına ve çaylara birkaç damla yağ eklemek kilo vermeyi hızlandırmaya yardımcı olur.
Kadınların vazgeçilmez yağı. Kadınların güçlü bir müttefiki olan rezene yağı, kadınlık hormonlarının üretiminin düzenleyicisi ve kolaylaştırıcısı olarak görev yapar. Adet döngüsünü düzenler, adetten kaynaklanan ağrı ve krampları giderir. Emziren anneler için süt üretimini uyarır.
Rezene yağı ile saç bakımı nasıl yapılır?
Rezene yağı özellikle Amerika'da birçok insanın saçları için tercih ettiği bir yağ haline geldi. Her türlü saç tipine rezene yağı ile maske mevcut. Kendiniz gibi saçlarınız da özeldir. Gelin hep beraber özel saçlarınız için birbirinden mükemmel maskelere bir göz atalım.
Kuru saçlar için rezene maskesi
Saçların kurumasında aslında birçok neden rol oynamaktadır. Kullandığımız şekillendiriciler(fön,maşa,düzleştirici), yapılan agrasif işlemler, hava durumları, yanlış şampuan kullanımı gibi birçok durum saçlarınızı kurutur. Saçlarınızı kurtarmak için öncelikle ısıdan ve boyadan uzak durmalısınız. Soğuk havalarda, sigara içilen ortamlardan saçlarınızı korumalısınız. İçten besleyerek saçın %80'ini kurtarabilirsiniz, lakin dıştan da bu durumu desteklemeniz gerekmektedir. Dıştan nasıl kuru saçlarınızı destekleyeceğinize bakalım.
Hemen yapılışına geçelim.
Malzemeler:
- 2 yumurta akı
- 2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
- 2 yemek kaşığı rezene yağı
İki yumurtanın sarısını beyazından ayırın. Hindistan cevizi yağını ve rezene yağını yumurta aklarına ekleyin ve hepsini birlikte çırpın. Homojen bir kıvam almasını sağlayın. Karışımı kökten uca uygulayın ve geniş dişli bir tarak kullanarak karışımı saça dağıtın. Yarım saat beklemeniz yeterli olacaktır. Haftada 3 kez yapmanız yeterlidir. Saçlarınıza kullanmadan önce saçlarınızı ıslatın.
İnce telli saçlar için rezene yağı maskesi
Saçların incelmesi için birçok etken var. Bunlardan bazıları; agrasif işlemler yaptırmaki yüksek ısı kullanmak ve saçlarla sürekli temas halinde olmak. Sadece yapacağınız maske işe yaramaz. Saçlarınızı birçok faktörü değerlendirerek iyieştirebilirsiniz.
Hemen yapılışına geçelim.
Malzemeler:
- 1 taze aloe yaprağı
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4 yemek kaşığı hint yağı
- 4 yemek kaşığı rezene yağı
İçerisindeki jeli ortaya çıkarmak için aloe yaprağı parçalarını ortadan ikiye kesin ve biraz ayırın. Bir kapta yağları karıştırın. Saçı ayrılmış haldeyken, yaprağın kendisini aplikatör olarak kullanarak aloe vera jelini köke doğru ovalayın. Köklere masaj yapın ve ardından saçları temiz br su ile nemlendirin. Yağ karışımını saçın tüm uzunluğu boyunca uygulayın. Gece boyunca bırakın, yatmadan önce ince bir kumaşla saçı koruyun. Son olarak, ertesi gün normal şekilde yıkayın.
Hızlı saç uzatan rezene maskesi
Biberiye yağı, hücre oluşumunu iyileştirme yeteneğine sahiptir ve daha hızlı büyüme için saç folikülünü uyandırmaya yardımcı olabilir. Argan yağı ise saçların vazgeçilmesi Fas altın sıvısıdır. Argan yağı, yağ asitleri ve A, D ve vitaminleri açısından zengindir.
Hemen yapılışına geçelim.
Malzemeler:
- 3 yemek kaşığı argan yağı
- 4-9 damla biberiye yağı
- 2 yemek kaşığı rezene yağı
Malzemeleri karıştırın ve kafa derisine uygulayın. Daha sonra 5 dakika bekletin. Daha sonra daha fazla emilimi sağlamak için başınızı ılık bir havluyla örtün. 15 ila 20 dakika daha bekletin, ardından şampuan ve saç kremi ile saçlarınızı besleyin.
Yıpranmış saçlar için rezene yağı maskesi
Saçlarınızın yıpranması için aslında birçok etken var. Olumsuz hava şartlarından korumamak, agrasif işlemler sonrasında yeteri kadar bakım yapmamak, çok sıcak uygulamak... Yoğurt, kepekten kurtulmanıza ve hatta köklerinizi nemlendirmeye yardımcı olan mantar önleyici maddelerle doludur, yumurtalar ise harika bir protein kaynağıdır. Dolayısıyla yıpranmış saçlarınız için hazırlayacağınız maskeye birde rezene yağı ekleyince, tadından yenmiyor :)
Hemen yapılışına geçelim.
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı rezene yağı
Karışımı kuru saça uygulayın ve 30 dakika etki etmesini bekleyin. Haftanın 3 günü bu karışımı saçlarınıza sürün. Bunun yanı sıra şampuanınızın da temiz içerikl olmasına önem verin. Saçlarınızı kuruturken ılık bir seviyede tutmaya özen gösterin.
Saçı nemlendirmek için rezene yağı maskesi
Saç kuruluğu genellikle sülfat içeren şampuanları kullanmanızdan kaynaklabilir. Aynı zamanda aşırı saç derisini yıkama, yüksek sıcaklıklarda kurutma, agrasif işlemler yapmakta saçlarını kurutacaktır. Kuru saç tipleri için bal, yumurta ve elma sirkesi maskesini deneyin. Nem sağlayan ve besleyen, saçın doğal pH'ını geri kazandıran harika bir nemlendirici bakımdır.
Hemen yapılışına geçelim.
Malzemeler:
- Organik bal
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı rezene yağı
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
Bütün malzemeleri karıştırıp oda sıcaklığında bir süre bekletin. Rezene yağı karışımını masaj hareketleriyle köklere uygulayın. Saç derinizi tamamen kapladığınızdan emin olun. Maskeyi uygulamadan önce saçlarınızın nemli olmasına özen gösterin. Ortalama olarak karışımı saçlarınızda 3 saat bekletin. Daha sonra temiz içerikli bir şampuan ile maskeden arındırın. Haftada 2 gün uygulamanız yeterli olacak.
Elektriklenmeyi önleyen rezene yağı maskesi
Saçlarınız sürekli olarak elektrikleniyorsa, olaya dur deme vakti. Saçlarınızda pozitif yük artmış ise saçlarınızda elektriklenme oluşacaktır. Bunu nötrleme vakti geldi.
Hemen yapılışına geçelim.
Malzemeler:
- 1 avokado
- 3 yemek kaşığı süt
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı bal
- 5 damla rezene yağı
Bütün malzemeleri homojen olacak şekilde karıştırın. Ortalama olarak saçınızda 40 dakika bekletmeniz yeterlidir. Maske öncesi saçlarınızı ıslatın ve tarayın. Bu iş sizin kan dolaşımınızı hızlandırarak maskeden daha çok verim almanızı sağlayacaktır. Daha sonra yağ içerikli bir şampuan ile durulayın. Duştan çıkmadan önce saçlarınıza soğuk su tutun. Saçlarınızı kuruturken pamuklu penyeler tercih edin. Yastık kılıfınızı da değiştirmeyi unutmayın.
Kepeği önleyen rezene yağı maskesi
Stres ve vitamin eksiklikleri başta olmak üzere egzama, sedef hastalığı ya da farklı cilt hastalıklarından ötürü saçlarınızda kepek yer edinmektedir. Her şeyden önce bir uzmandan yardım almayı ihmal etmeyin. Bunun yanı sıra saç derinizi ölü derilerden ve yağdan arındırmak içinde harika bir maske tarifimiz var.
Hemen yapılışına geçelim.
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı
- Bir veya iki damla nane yağı
- 2 yemek kaşığı rezene yağı
Tüm malzemelerle karıştırın. Karışım çok akıcıysa, kafa derisine sürmek için bir pamuktan yardım alın veya sürdükten sonra pamuklu bir bez ile saçlarınızı sarın. Maskeyi 1 saat bekletin. Haftada 2 kez uygulamanız yeterli olacaktır.
Yağlı saçlar için rezene yağı maskesi
Saçların yağlanması için birçok neden var. En önemlisi kötü beslenme. Fast-food gıdalardan uzak durarak ve saçınızı sıcak sudan uzak tutarak yağlı saçların önüne bir nebze geçebilirsiniz.
Hemen yapılışına geçelim.
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı Hindistan Cevizi Yağı
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 yemek kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı rezene yağı
Bütün malzemeleri karıştırarak nemli saçlarınızın dibine masaj yaparak uygulayın. Haftada 2 gün yapmanız yeterlidir. Saçlarınıza 10 dakika masaj yapın. Daha sonra maskeyi saçların uçlarına doğru bir tarak yardımıyla yayın. Sülfatsız şampuan ile durulayın. Duştan çıkmadan önce saçlarınızı kapanış suyu olarak soğuk su uygulayın. Saçlarınızı sıcak kurutmadan uzak tutun.
Boyalı saçlar için rezene yağı maskesi
Saça boya sürmek doğru yapılmadığı taktir de saçları kurutur, inceltir ve yıprandırır. Bu durumun önüne geçmek için kuaförünüzü iyi seçin. Portekizliler tarafından çok beğenilen ve tüketilen bir gıda ile yapılan bu ev yapımı saç maskesi, daha açık renkli saçlardaki sarı yansımaları aydınlatmanın, nemlendirmenin ve beslemenin yanı sıra onlara parlaklık etkisi de sağlayacaktır.
Hemen yapılışına geçelim.
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı bal
- 1 çay kaşığı limon suyu
- 2 yemek kaşığı rezene yağı
- Gerekirse bir iki yemek kaşığı ılık su
Saçlarınıza maskeyi uygulamadan önce saçlarınızı temizleyin ve nemli saçlarınıza maskeyi yedirin. Geniş dişli bir tarak ile maskeyi saçlarınıza yayın. Ortalama olarak 3 saat saçlarınızda bekletin ve haftada 2 gün saçlarınıza uygulayın.
Kırık saçlar için rezene yağı maskesi
Saçların kırılması için birçok neden mevcut. Olumsuz hava şartlarından korumamak, agrasif işlemler sonrasında yeteri kadar bakım yapmamak, çok sıcak uygulamak... Saçlarınızın kırıklarını önlemek için öncelikle bunlardan vazgeçip mükemmel maskemize kendinizi teslim etmeniz gerekiyor.
Hemen yapılışına geçelim.
Malzemeler:
- 1 su bardağı papatya suyu
- 1 yemek kaşığı rezene yağı
Malzemeleri güzelce karıştırın ve nemli saçlarınıza masaj yoluyla yedirin. Saçlarınızda maskeyi 20 dakika tutun ve yıkayın.
Kalın telli saçlar için rezene yağı maskesi
Kalın telli saçlar, uğraşılması en güç ve sert saçlardır. Saçlarınıza hükmetmeniz için sizlere harika bir maske tarifimiz var.
Hemen yapılışına geçelim.
Malzemeler:
- 1 olgun muz
- 1 kaşık yulaf
- 1 yemek kaşığı rezene yağı
Malzemeleri güzelce karıştırın ve nemli saçlarınıza masaj yoluyla yedirin. Özellikle saçlarınızın boylarına yedirin. Daha sonra sıcak bir havlu ile saçlarınızı toplayın. Haftada 4 gün yapmaya özen gösterin. Saçlarınızda 40 dakika tutmanız yeterli oalcaktır.
Kaynak: Cemre
Rezene yağı ile saç bakımı nasıl yapılır? Rezene yağı ile saç uzatma maskesi Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz