Magazin
Tansiyon yükselmesi, ciddi bir problemdir. Kimi zaman önemsenmeyen ve görmezden gelinen bu sorun eğer sürekli olarak devam ediyorsa, mutlaka bu konuda bir sağlık kontrolüne başvurulmalı ve gereken tedaviye başlanmalıdır. Çünkü dünyadaki ölüm nedenleri araştırıldığında, yüksek tansiyon nedeni ile gerçekleşen ölümlerin sayısı azımsanmayacak derecede fazladır. Bu rahatsızlığın ciddiyetini kavramak için öncelikle tansiyonun ne olduğunu ve hangi durumlarda yükseldiğini bilmek gerekmektedir.
Tansiyon Nedir ve Normal Değerleri Kaç Olmalıdır?
Tansiyon, insan vücudundaki kanın atardamarlar içerisinde uyguladığı basınçtır. Atardamarlar içinde oluşan bu basınç, kalbin damarlara kan pompalaması ve damarların da elastik yapısı sayesinde bu basıncı dengelemesi ile oluşmaktadır. Bahsedilen bu basıncın değerleri, tansiyonu ifade eder. İdeal tansiyon değerleri, her insanın bünyesine göre farklılık göstermektedir. Yani bir kimsenin tansiyonu 12-8 değerlerinde seyrederken, başka bir kimsenin tansiyonu 10- 7 olarak ölçülebilir. Bu konuda normal olarak belirtilen değerler, sistolik olarak adlandırılan büyük tansiyonun 12- 14 arasında, diastolik olarak adlandırılan küçük tansiyonun da 7-9 arasında olmasıdır. Bu değerden daha düşük veya daha yüksek olarak ölçülen tansiyon değerleri düşük veya yüksek tansiyon olarak adlandırılmaktadır.
Tansiyon Yüksekliği ve Belirtileri Nedir?
Tansiyonun yükselmesi, tansiyon ölçümünde normalin üzerindeki değerlerin tespit edilmesi anlamına gelmektedir. Eğer kişi sürekli olarak yüksek bir tansiyon değerine sahipse ve bundan dolayı çeşitli rahatsızlıklar yaşamakta ise, bu durumda kişiye hipertansiyon rahatsızlığı tanısı konulacak ve uygun bir tedaviye başlanacaktır. Hipertansiyon birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu nedenlerin başında da genetik yatkınlık gelmektedir. Ailede anne baba ve kardeşler gibi yakınlarda hipertansiyon hastalığının bulunması, genellikle diğer aile bireylerini de etkilemektedir.
Genetik yatkınlığın dışında aşırı tuz tüketimi, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, obezite, diyabet, alkol ve sigara kullanımı, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri, tiroit rahatsızlıkları gibi etkenler hipertansiyon sorununun oluşumunda rol oynamaktadır.
Hipertansiyon hastalığı bazı belirtiler ile kendisini hissettir. Baş ağrısı, kulaklarda uğultu ve buna eşlik eden bir kafa bulanıklığı hissi, görmede yaşanan sorunlar, kalp çarpıntısı, terleme, nefes almada zorlanma, mide bulantısı gibi şikayetler hipertansiyon belirtileridir. Bu şikayetlerden biri veya birkaç tanesi sürekli olarak hissediliyor ise, acilen bir hastaneye baş vurulmalıdır. Tansiyon yüksekliği kontrol altına alınmazsa, kalp krizine ve beyin kanamasına varan ağır sonuçlar yaratmaktadır. Bu nedenle tansiyon yükselmesinde ne yapmalı sorusuna verilecek ilk cevap, vakit kaybetmeden doktor kontrolüne gitmek olmalıdır.
Tansiyon Yüksekliğinde Yapılacak İlk Yardım Uygulamaları Nelerdir?
Tansiyon yükselmesi halinde bu konuda evde uygulanacak ilk yardım müdahaleleri de bulunmaktadır. Bu durumda uygulanacak en etkili yöntem tansiyonu yükselen kimsenin ellerini ve bileklerini, kollarının dirseklerine kadar olan kısımlarını soğuk su ile yıkamaktır. Hatta buz uygulaması da etkili olacaktır. Soğuk su veya buz, tansiyonu biraz olsun düşürmeye yardım eder.
Buz ve soğuk su uygulamasının dışında tansiyon yükselmesinde ilk yardım önerileri arasında hastaya limon suyu verilmesi de bulunmaktadır. Limon suyunun tansiyonu düşürücü bir özelliği mevcuttur. Fakat bu uygulamayı yapmadan önce hastanın tansiyonunun yükseldiğinden kesin olarak emin olunmalıdır. Aksi durumda eğer tansiyon yükselmek yerine düşmüş ise, bu hastaya limon suyu verilmesi tansiyonun daha da düşmesine neden olacaktır. Dolayısıyla tansiyon sorunu belirtileri gösteren hastaların öncelikle tansiyonunun ölçülmesi gerekmektedir. Ölçülen tansiyon değeri 14-9 üzerindeyse bu durumda bir limonun suyunu sıkarak, bir su bardağı dolusu soğuk suyun içerisine katılıp, hastaya verilebilir. Limon hızlı bir biçimde tansiyon düşürme özelliğine sahiptir. Bu uygulamadan sonra hastanın birkaç dakika içerisinde rahatladığı gözlemlenmektedir.
Yüksek tansiyon sorunu yaşayan kimselerin yemeklerinde sarımsak kullanmaları tavsiye edilmektedir. Çünkü sarımsak, tansiyonu dengeleyen bir nitelik taşımaktadır. Hipertansiyon hastalarının tansiyon yükselmesinde ne yapılır sorusuna karşılık, günde bir diş sarımsak yutmaları veya yemeklerinde kullanmaları önerilebilir.
Bu uygulamaların dışında yüksek tansiyonu olan hastaların kesinlikle sigara içmemeleri, alkolden uzak kalmaları, aşırı tuz tüketmekten kaçınmaları gerekir. Ayrıca greyfurt, nar gibi meyvelerin de tansiyon düşürücü etkisi bilindiğinden zaman zaman bu meyveleri yiyerek veya suyunu içerek tansiyonun yükselmesi engellenebilir. Tüm bu önerilerin haricinde doktor kontrollerinin aksatılmaması ve doktorun verdiği tansiyon ilaçlarının düzenli olarak kullanılmaya devam edilmesi, yüksek tansiyon sorununun aşılması için hayati önem taşır.
Kaynak: Cemre
Tansiyon Yükselmesinde Ne Yapılır? İlk Yardım Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz